Објављено 05.03.2010. на:
http://www.slobodanjovanovic.org/2010/03/05/toorah-loorah-looral%e2%80%a6an-irish-lullaby-ili-tularemija-tu-ra-le-mi-ja-srpska-uspavanka/
„Јер он је знао(…) да ће, можда, доћи дан кад ће, на несрећу људи и њима на наук, куга разбудити своје пацове и послати их да липшу у неком срећном граду“

„Куга је свима отела могућност љубави, па и моћ пријатељства. Јер љубав захтева и нешто од будућности, а нама су остали само тренуци“
Албер Ками – Куга
„Туларемија, акутна заразна болест слична куги…“
Енциклопедија Британика

Агенција Танјуг је трећег марта пренела вест да је у протеклих 15 дана од туларемије оболело девет особа у Врању, Бујановцу и Прешеву. Вест су објавили само листови Прес, Блиц, Ало, франкфуртске Вести а од електронских медија нишка телевизија Белами, ОК радио и неколико интернет портала. И РТС, само једном, четвртог марта, ујутру. Имајући у виду укупну бројност медија(бар двадесетоструко већи број оних који су ћутали), утицај (све главне телевизије ћутале) и тему, склон сам да претпоставим да је власт издала директиву да се о избијању заразе не говори. Могу да разумем и да подржим евентуалну намеру да се не шири паника али сакривање чињеница може имати тешке последице, поготово ако је праћено непредузимањем одговарајућих мера о чему ништа не знамо а имајући у виду неспособност власти да се носи са проблемима, можемо претпоставити да надлежни у Београду не поступају како треба. Од надлежних из Београда (министар, неки помоћник, епидемиолози- оно мноштво особа ангажованих око наводне епидемије грипа изазваног вирусом АХ1Н1) се није огласио нико. Огласили су се надлежни у Врању. Од њих смо сазнали и да је претходна зараза избила пре две деценије али и запањујући податак да у Србији (оној на европском путу) ни једна државна лабораторија не ради анализе на ову врсту болести!
Свака част Томице. При помену овог неуништивог и суперотпорног (на све вирусе и бактерије промена, оставки, смена…) чиновничког организма, морамо се присетити државне хистерије око лажне епидемије вирусом АХ1Н1 чији је један од главних носилаца био и пелцовани Томи и милиона евра пореских обвезника, улудо потрошених. Међутим Новартис не производи вакцину против туларемије, и нема интерес да случају ове опасне заразе (пот)плати своје гласноговорнике и купце из, у мозак вакцинисане власти.

Ко ј… туларемију! Плати па (нас) клати. Нек неко плати, па да виш’ како ћемо да (о)певамо епидемију! Тура лура лура, тура лура ла ! ( Toorah loorah looral…an irish lullaby).
Дотле, Пчињски окруже, свој си на своме, препуштен себи (децентрализација). Врање, Бујановац, Прешево, следећи пут више среће у подели средстава НИП-а. Добили сте довољно бактерије Francisella tularensis а ми ћемо вам послати и вакцину ДС1Г17.
А шта је то туларемија. Пише и на Википедији и на другим релевантнијим местима али хајде да погледамо шта каже угледна америчка организација ЦФР „Council on foreign relations”, веома поуздан извор. У својој свеобухватности овај Савет, на својој интернет презентацији, има и низ чланака који се баве питањима биолошког тероризма. У једном од њих се поставља и питање: Поред антракса и малих богиња, који још биолошки агенси највише брину америчке власти? Један од тих био агенса који највише брину власти САД (али не и еврољубиви српски режим) је и бактерија туларемије (остали су ботулинум, куга и хеморагична грозница). Ово наводим да би видели који је ниво опасности од туларемије и у које заразно друштво спада.
Иначе, САД имају на свету најобимнији и најскупљи војни програм развоја биолошког оружја и бактерија која изазива туларемију је једна од најпопуларнијих за експерименте развоја биолошког оружја и то пре свега јер се лако аеросолизује, високо је заразна и лако се деконтаминира. Ето радости. САД су експерименте почеле још раних педесетих и нпр.стандардизовали су сој туларемије ( назив- Schu S4), као агенс за пуњење М143 распрскавајуће сферне бомбе.
И каже се, црно на бело, да је туларемија једна од најзаразнијих болести на свету. Узрокује је бактерија Francisella tularensis. Болест је позната и као зечија грозница. Од ње обољевају и људи и животиње. Носиоци бактерије су пре свега глодари али то могу бити и друге дивље и домаће животиње. Људи се могу заразити на више начина, преко инсеката који уједу заражену животињу (индиректно), преко додира коже са зараженом животињом (директним контактом), уношењем заражене воде (хидрично), удисањем заражене прашине или аеросола (аерогено). Дакле, туларемија узрокује мању смртност од антракса, куге, хеморагичне грознице и ботулинума али је заразнија јер се као и антракс преноси и ваздухом. Болест је названа по калифорнијском округу Туларе где је забележен први препознат случај. Лечи се (извор, амерички Центар за контролу и превенцију болести – “CDC”) антибиотицима – стрептомицином, гентамицином, доксициклином и ципрофлоксацином. Постоји и вакцина али је она корисна само код превенције болести. Бактерија је осетљива на високу температуру, хлорне препарате, формалин и друга средства за дезинфекцију.

Болест има доста сличности и додирних тачака са кугом, али је мање смртоносна (то знају и студенти медицине). Дакле, у угоженим подручјима препоручују се адекватне мере личне хигијене , те хигијене воде и хране, употреба радних рукавица у контакту са домаћим животињама , дезинфекционе и дератизационе мере…
Данас 5. марта, у тренутку док пишем овај текст, ово и даље није вест за главне медије (куриозитета ради, да поменем да РТС и Студио Б нису ни реч рекли о дрвоциду у Булевару). Вакцинисани Тадићев режим се не оглашава.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s