Објављено 01.09.2010. на:
http://www.slobodanjovanovic.org/2010/09/01/nebojsa-bakarecbesramnost-dragana-dilasa/

Првог септембра 2010. године у већини дневних новина је освануо оглас Града Београда, у форми писма Београђанима, које потписује бесрамник Драган Ђилас, познати жути дрвоморац, дрвосек.
Пођимо редом. Оглас заузима целу страну новине и у боји је. Такав оглас у „Политици“ кошта 270000 динара. Објављен је у најмање шест новина. То кошта отприлике 1,6 милиона динара. Оглас је, осим што је аморалан и сраман, непотребан. Дакле, Ђилас улудо троши 1,6 милиона динара грађана.
Оглас је насловљен „ЧУВАЈМО БУЛЕВАР“. Ђилас саветује грађане, већ у наслову, да чувају Булевар! А управо је он најодговорнији што је Булевар уништен јер је посечено сво столетно дрвеће. Он саветује грађанима да чине оно што он није учинио као градоначелник. Наравно да грађани треба да чувају Булевар, и овако уништен, па онда реконструисан да се боље сакрије варварски чин дрвоцида. Али је лицемерно да им савете за чување Булевара даје управо платан терминатор.
Већи део огласа заузима фотографија перспективе управо обновљене улице.Фоторафијом доминира шума, али не племенитих платана, у перспективи згуснутих, већ монструозна шума огромних металних бандера носача трамвајске и расветне мреже. Уместо дрвореда платана, ево скаредног металног дрвореда.
Следи текст Ђиласове пашквиле:
„Поштовани суграђани,
После пет и по месеци даноноћних радова, завршена је комплетна реконструкција Булевара краља Александра.“
Примећујем неопрезну лаж. КОМПЛЕТНА реконструкција, каже Ђилас. Међутим у реконструкцију спада и озелењавање Булевара а није посађено ни једно дрво. Сви званичници и сва документација говоре о томе да комплетна реконструкција подразумева и сађење новог дрвећа о чему су и Ђилас и остали пола године причали бајке. Дрворед од 329 платана је посечен за неколико дана, почевши од 26. фебруара 2010. године. Од тада је прошло пола године. Још тада су нас Ђилас и остали жути дрвоморци обасипали лажима о дрвећу које ће бити посађено. Обећали су да ће посадити око 500 одраслих платана пречника од 16 до 20 центиметара и одговарајуће висине. Рекли су и да прикупљају понуде за такву набавку и да широм Европе траже такве саднице. После пола године саднице нису пронашли. На страну то што ће само ти трошкови за ново дрвеће бити око милион евра. То је непотребан трошак јер посечени платани нису били болесни. Дакле градоначелник Ђилас импресиониран сопственим лажима не увиђа да нас још једном лаже када каже да је завршена комплетна реконструкција Булевара.
„Вама желим да се захвалим на стрпљењу и разумевању које сте показали током извођења радова.“
Ђилас се у ствари подсмева свима нама јер нас подсећа да је готово неометано извео варварски, антицивилизацијски чин уништења амбијенталне целине Булевара без последица по њега и његову странку. Зна Ђилас да Срби и Београђани могу много да трпе што су под Милошевићем и показали.
„Користим прилику да вас још једном замолим да помогнете да Београд буде лепши, чистији и уређенији. Да заједно сачувамо Булевар какав је данас.“
Ђилас, човек који је посекао 329 староставних платана, моли грађане да помогну да Београд буде лепши, чистији и уређенији. Да ли је Београд лепши, чистији и уређенији без 329 столетних платана, господине Ђилас? Он, деструктор моли грађане да заједно сачувају Булевар какав је данас?! Или он моли буквално да се Булевар какав је сада, без дрвећа, сачува? Да се сачува шума металног дрвећа и сачувају нова паркинг места? Зашто није молио грађане да заједно сачувају платане већ је срамно лагао како су болесни?
„Молим вас да возила не паркирате на тротоаре, да чувамо клупе, зелене повтшине, уличну расвету, фонтану код Вуковог споменика…Све оно што се уништи, плаћа град Београд, односно сви ми који у овом граду живимо. А то значи да онда нема новца да се уреде неке друге улице или да се реше неки други проблеми.“
Дакле, по речима Ђиласа, све оне непотребно уништене платане плаћа град Београд, односно сви ми који у овом граду живимо. А ти платани су вредели 2 милиона евра, а нови обећани коштаће још милион евра. Зашто Драгане ниси сачувао 3 милиона евра? То значи да имамо 3 милиона евра мање за уређење неких других улица или да решимо неки други проблем. А да не питамо Ђиласа зашто се гради баш такав, прескуп, мост преко Саве, преко Аде, који је првобитно требао да кошта 100 милиона евра, а коштаће 300 милона евра (а зна се да се функционалан мост без шиљака и каблова може изградити за 50 милиона евра)? То значи да имамо 200 или 250 милиона евра мање за, како Ђилас каже, уређење неких других улица или да решимо неки други проблем. А за те паре се може уредити пола града. И да приметим да на Булевару нема зелених површина, Ђилас их је све уништио.
„Уверен сам да заједно можемо да чувамо наш Београд.“
Ох, каква одурна и бесрамна патетика. Не Драгане, са тобом, шефом жутих бероградских термита, дрвомораца, не можемо сачувати Београд, као што нисмо могли да сачувамо платане.
Срам те било Драгане Ђилас!

П.С. Аутор овог чланка је у марту написао чланак „Истина о платанима“ који је објављен на овом сајту, један је од троје подносилаца Уставне жалбе поводом сече платана и као одборник у Скупштини града Београда предложио је иницијативу за смену градоначелника.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s