Објављено 15.03.2016. на:
http://www.samostalnidss.rs/nebojsa-bakarec-analiza-bruke-sramote-izborne-liste-dveri-dss/

Анализа бруке и срамоте изборне листе Двери-ДСС
Прво
Листа је донета у Републичку изборну комисију (РИК) без списка бирача у електронској форми (на диску, или УСБ-у). Ту срамоту је пренео и РТС у својој вести(1). То се види и из снимка ДСС-а, који је та странка неопрезно поставила на Јутјуб(2). У тринаестом и четрнаестом минуту снимка се види то бламирање, и помало комичан тренутак, када чланица РИК-а, тражи од овлашћених лица ДСС-а и Двери (Петар Бојовић и Марко Пушица), списак бирача у електронској форми, док овлашћено лице ДСС-а, Петар Бојовић, изненађено тражи диск, прекопава документацију, гледа около, гледа испод стола, потом комично тражи диск од омладинаца који су носили потписе (ови, нормално, немају диск због тога што нису за то задужени), потом моли РИК за тренутак паузе и одлази да телефонира (прошла је поноћ!). Потом саопштава РИК-у да диск није донет, али да ће га накнадно донети. Представници РИК-а (већином представници СНС-а), добронамерно не праве проблем, иако су могли да траже да сва документација буде ту, већ настављају примопредају, уз констатацију да ће иста бити довршена, када ДСС и Двери донесу остатак потребне документације. Пазите, није то нека наука (посао није мали), укупно је потребно припремити и понети седам, осам елемената листе, нема тога много – по ставкама. И господа из Двери и ДСС-а нису способна ни то да ураде. Хоће да владају државом, а не могу ни листу да предају на коректан начин. Заборавили диск?!? Куку! Иначе, посао овлашћеног лица и припреме листе је у ДСС-у, скоро деценију и по, обављао писац ових редова. Никада ништа није заборављено, и никада листа није враћана на дораду. Последњи пут сам тај посао обављао 2014. У техничком погледу све је било у реду. У случају Двери и ДСС-а имамо два овлашћена лица, али су обојица, изгледа, мозак оставила код куће.
Друго
Још је већа срамота чињеница да листа Двери и ДСС, не броји пун број од 250 кандидата, већ само 240(3). То, такође, доказује тврдњу о неспособности. Ове две странке су се толико осуле, да немају ни 250 кандидата за посланике, већ само 240, по 120 свака. Шта би тек било да су морали самостално да изађу на изборе?
Треће
Најважније и најсрамотније. Тиче се само Демократске странке Србије. Најбољи, најспособнији и најугледнији људи су на зачељу листе. Александар Поповић, професор универзитета, бивши спортиста, човек коме је Коштуница поверио вођење ДСС-а, после повлачења из политике и са места председника, последњи је на листи (240!). Бранислав Ристивојевић, председник Покрајинског одбора за Војводину, такође професор универзитета, на 237. је месту. Марко Јакшић, лидер ДСС-а на КиМ је на 235. месту. Душан Пророковић, доктор наука, председник Политичког савета ДСС-а је на 225. месту. Георгије Марић, угледни правник, бивши секретар Скупштине Србије је на 184. месту. Ружица Игић, професорка универзитета је на 179. месту. Милица Радовић, угледна правница, бивша потпредседница странке, није уопште на листи, иако је, подносећи оставку због неслагања са политиком Санде Рашковић Ивић, нагласила да остаје члан странке. Сви они су релативно млади људи, у најбољим годинама, на врху својих каријера. Да, они су пристали да помогну и да буду на листи (изузев гђе. Радовић), чак и на зачељу, што говори све најлепше о њима, али је најбоље било да буду у врху листе, у првих двадесет. Овако се шаље порука бирачима – најбољи у ДСС-у су на зачељу, најгори су на врху (част изузецима). Неко може да примети да ће гђа. Игић и г. Ристивојевић бити на листи за покрајинске изборе. Међутим, потпуно је извесно да Двери и ДСС неће прећи цензус у Војводини. И из тог разлога је било упутно да се нађу у врху листе ДСС-а.
Добро познајем све те људе, а политика је некада и танана делатност. Сви ови способни људи упућују јасну, али суптилну поруку председници ДСС: „Ми подржавамо странку, али не и вас и вашу политику – стога желимо да будемо што даље од вас, а да странци не нанесемо штету.“ Листа ДСС би много боље функционисала када би била окренута наопачке. Двери су поступиле потпуно другачије од ДСС-а. Сви ти најбољи људи ДСС-а су могли бити у врху листе и поред отклона од председнице, а нису морали бити посланици, јер не морају да прихвате мандате (па би мандат припао онима који следе после њих). Нажалост, ови најгори, су се без разлога уплашили да ови најбољи можда и неће одступити, па су прорадили најнижи пориви.
Четврто
У том контексту је смешна и недостојна чињеница да је генсек мале недићевске странке, Српски либерални савет (СЛС), Александар Недић, праунук Милана Недића, на 36. месту. СЛС је приступио коалицији ДСС-Двери у јануару 2015. године(4), чиме је политички програм Рашковићкине странке „обогаћен“ још једном срамотом – залагањем за рехабилитацију квислинга Недића (претходне срамоте којима је Рашковићка „обогатила“ програм ДСС-а су наравно, став СРИ да су Срби починили геноцид у Сребреници, и да је Хрватска имала право на успоставу суверенитета у Крајини – чиме се правдају злочиначке акције Олуја и Бљесак).
Очекујемо, да ДСС и Двери пронађу и неке љотићевце, и да заједно са њима покрену процес рехабилитације и овог квислинга.
Пето
У очи упада и чињеница да су чак три, од шест потпредседника ДСС, на непролазним местима. Моја процена је да ће ова цензус коалиција, вероватно прећи изборни праг, и да ће освојити око 15 посланика – до 6%. Процењујем да је вероватноћа за то око 60%. Такође, постоји вероватноћа од 20% да ДСС и Двери неће прећи цензус, али и иста таква вероватноћа од 20%, да ће освојити око 8% гласова. Да подсетим, на прошлим изборима сва истраживања су ДСС-у давала 6-7%, а ДСС је освојио 4,2%. Толико о цензусу. Вратимо се потпредседницима. Потпредседник Борко Илић из НС је на непролазном 18. месту. Потпредседник Предраг Џајевић из Крагујевца је на непролазном 22. месту. Потпредседник Мирослав Петковић из Чачка је на непролазном 28. месту. Потпредседник Маршићанин, Сандина узданица, је на клацкалици, на 16. месту. И то место је много за њега, пошто га је требало скинути са листе због женомрзачких порука на Твитеру (афера „Вибратор“).
Шесто
Пажњу привлаче и три потпуно анонимне особе из ДСС-а, високо на листи, међу првих 20. Извесна Горица Гајић из Свилајнца је чак на 8. месту. Ова госпођа ничим није задужила ДСС, било када, и потпуно је непозната ван свог места, а ни тамо не ужива неки углед. Извесна Драгана Трифковић, потпуно непозната персона, на запањујућем је 14. месту. Уместо ова две анонимне госпође, на та места је требало поставити Милицу Радовић и Ружицу Игић. Посебан куриозитет представља потпуно анонимна, Милица Барбу, тридесетогодишња студенткиња из Панчева (подаци са листе), која је на 20. месту листе. Није познато шта госпођа Барбу студира, али госпођа баш „студира“, вероватно, читавих 11 година.
Седмо
У првих петнаест кандидата, ДСС има 6, а Двери 7 кандидата, уз два ванстраначка. То су Ђорђе Вукадиновић, политичар, који се лажно представља као независни аналитичар, и пензионер Миладин Шеварлић. Први је на 12. месту, а други на 7. месту. У првих 20, Двери и ДСС имају по девет кандидата, док на целој листи, Двери и ДСС имају по 120 кандидата. На листи ДСС Двери, Славиша Ристић, бивши председник општине Зубин Поток и Дејан Шулкић, бивши председник општине Велика Плана, су на заслуженом 4, односно 6. месту листе. Треба констатовати да је ДСС у овој подели прошао много боље него што заслужује, пошто су у стварности Двери двоструко јаче од ДСС.
Осмо
Треба похвалити Двери да неке проблеме предупређују, и да реагују на критику. Писац ових редова је пре две недеље за „Видовдан“, написао текст(5) у коме, између осталог, критикује Двери због њихове функционерке Јасмине Вујић, која је тада била председник Политичког савета Двери и најављени кандидат Двери за посланика. Двери су реаговале на предочене чињенице да је госпођа „агент страних интереса“ (термин Двери), директорка једног од текућих америчких нуклеарних програма, и највероватније америчка држављанка. Пре седам дана Јасмина Вујић је смењена са места председника Политичког савета Двери и на њено место је изабран Коста Чавошки(6). Такође, госпођа се не налази на листи. На крају, са жаљењем се може констатовати да листа ДСС представља пародију листе ДСС из доба Војислава Коштунице.
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/2537/Izbori+2016/2240863/Demokratska+stranka+Srbije+i+Dveri+predali+listu+.html
https://www.youtube.com/watch?v=DU_9tWWAb9A
http://www.rik.parlament.gov.rs/aktivnosti-sednice.php#a11
http://www.dverisrpske.com/sr/nas-stav/6362-sls-i-puls-pristupili-patriotskom-bloku.html
http://www.vidovdan.org/aktuelno/item/71739-n-b-sh-b-r-c-izb-ri-2016-p-zici-p-v-r-ni-vibr-r
http://www.dverisrpske.com/sr/nas-stav/7916-kosta-cavoski-izabran-za-predsednika-politickog-saveta-dveri.html

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s