Објављено 24.12.2017. на:
http://standard.rs/2017/12/26/jelka-a-u-jelki-patka/

ПАТКА У ЈЕЛКИ
Чињенице о лажној афери „Јелка“

Пре двадесет година снимљен је филм „Маши псом“ (Wag the dog – у коме глуме Роберт Де Ниро и Дастин Хофман), који говори о томе колику моћ имају спиноване и измишљене вести и спин доктори. Циљ медијског спина, а и само значење израза „Wag the dog“ је скретање пажње са једне ствари (обично веома важне), на другу ствар, која може бити измишљена, или може постојати, али јој се спиновањем даје ново, уврнуто значење. Могли би још много говорити о спиновању, али ће за сада ово послужити.
Опозиција и медији у њеној служби су лансирали класичан СПИН, у вези са набавком новогодишње јелке у Београду. То су учинили из више разлога.
– Да би скренули пажњу са сјајног буџета, коме нису могли да нађу ману
– Да би скренули пажњу са проблема разједињене, посвађане и слабе опозиције
Спин је покренула ДС, тј. Балша Божовић, председник градског одбора и одборник ДС у Скупштини града. Он је спиновао већ злонамерно обрађену вест медијског портала „Пиштаљка“. Види линк: https://pistaljka.rs/home/read/687
„Пиштаљка“ о себи шири лажну представу да се ради о антикорупцијској и контролној Институцији – Институцији узбуњивача – која код нас не постоји. То је приватни сајт господина Владимира Радомировића. Тај медиј се финасира од стране 5 иностраних финансијера (УСАИД, СОРОШ ФОНД, УНДП, Амбасада Холандије и ЕУ Делегација), којима интереси Србије нису битни, већ интереси њихових земаља или оснивача. Нажалост „Пиштаљку“ финансира и Министарство културе и информисања. Вести „Пиштаљке“ о набавкама новогодишње расвете и украса, садрже полуистине. Медији који реемитују вести „Пиштаљке“, нагласак стављају на онај неистинити део вести „Пиштаљке“. Тако спин стиче малигнитет. У окретању спина (спин значи окретати се, вртети) прво спада истина. Наведени спин о јелки су најмалициозније завртели Н1 и „Данас“, али и многи други медији. Слажем се да треба испитати све тендере о набавкама новогодишње расвете и украса.
Већ другу седницу Скупштине града, заредом, Божовић лансира спинове. На прошлој, новембарској седници, лансирао је потпуно лажну вест да је открио велику пљачку у ребалансу Буџета – због наводне набавке новог информационог система, по троструко већој цени – у износу од 2,6 милиона евра. Види линк: https://naslovi.net/2017-11-07/beta/bozovica-ometali-u-skupstini-grada-dok-je-davao-izjavu-novinarima/20704984 . Истина је да су Драган Ђилас и Балша Божовић, 2011.,набавили Информациони систем САП, и да је он укупно од тада, до новембра 2017. плаћен 2,6 мил евра. Дакле, неистина је да је власт СНС набавила било какав информациони систем. Због чега ДС лансира измишљене вести, непостојеће скандале, и спинове? По октобарском истраживању јавног мњења НСПМ, дакле опозиционе истраживачке куће, ДС је на катастрофалних 2,4% у Београду. По новембарском истраживању НСПМ, ДС је на још катастрофалнијих 2,3% у Београду. Дакле, НСПМ предвиђа да је ДС далеко од цензуса за градске изборе. Због тога ДС у паници шири лажне вести и спинове. Опозиционим медијима то добро дође, а и осталим опозиционим странкама.
Слабост ДС се види и у Скупштини града. Листа ДС је 2014. освојила 22 одборника. Званично, на папиру ДС сад има око 14 – 16 одборника, незванично свега 6. Четворо је прешло код Шапића, а двоје су независни. Међутим на седнице уназад две године, долази само 6 одборника ДС. За реч се јавља двоје, троје. У одборничкој групи ДС су на папиру и даље Драган Ђилас, Татјана Пашић, Александар Бијелић и Војислав Јаношевић (последња двојица су хапшена уз тешке оптужбе за корупцију). Сви они уредно примају накнаде за нерад (10.000 динара месечно).
Нови спин – „ЈЕЛКА“
На последњој седници Скупштине града, у садејству са „Пиштаљком“, Н1 и „Данасом“, ДС је лансирала нову измишљотину, СПИН, о „НАЈСКУПЉОЈ ЈЕЛКИ НА СВЕТУ“, о „КОРУПЦИЈИ У БУЏЕТУ“- поводом набавке јелке за Трг Републике, од компаније „Кип лајт“. Спинована је вест са медијског портала „Пиштаљка“. Чињенице о набавци јелке су потпуно искривљене или су изнети потпуно неистинити подаци.
Чињенице су следеће: Јелка кошта 8,3 милиона динара без ПДВ (69.200 евра), тј. 9,9 милиона динара са ПДВ (82.500 евра). ПДВ иде држави. Град Београд сарађује са фирмом „Кип лајт“ још од 1999. Подаци на званичним сајтовима државних институција о сарадњи Града Београда постоје од 2002. (до тада су сајтови институција и е- пословање били слабије присутни). Дакле, са фирмом „Кип лајт“ сарадњу је почео ДС у Граду Београду и пре 2002. године. Сарадњу је наставио ДС у мандату од 2004. до 2008. (Ненад Богдановић и Зоран Алимпић). Сарадњу и набавке је потом наставио Драган Ђилас у периоду од 2008., до 2013.године. Дакле, ДС је набављала украсе и осветљење од „Кип Лајта“ пуних 11 година, а да их нико није прозивао или нападао због тога. Због чега нападају СНС што је продужила сарадњу са истом фирмом? Због двоструких аршина. Иначе, по овом питању нема потребе нападати било кога. Политика осветљавања и украшавања Београда, је потпуно оправдана, и та и остала улагања, се вишеструко враћају кроз нарастајуће приходе од туризма. Велика улагања –још већи приходи. Да актуелна власт не осветљава и не украшава Београд, онда би је оптуживали за општи мрак, да Београд личи на престоницу мрака, на турску касабу…Онда би се појавио опозициони покрет „Осветлимо Београд- отерајмо СНС мрак“- на пример.
Такође, нико од власти у било ком периоду, не може бити крив што се компанија „Кип лајт“, углавном, једина јавља на тендере, због тога што једини имају задовољавајуће референце и углед. Ту постоји мало простора за корупцију. „Кип лајт“, поменуто осветљење и украсе, углавном набавља од реномираног грчког произвођача („Фотодиастази“), који је једна од две највеће и најбоље фирме у свету, код које се снабдева пола Европе и света. Цене су исте за све земље, стога нема места спиновању о најскупљем, преплаћеном итд.
Пиштаљка и остали медији који су углавном преносили вест „Пиштаљке“ су изнели следеће неистине, да је:
1. „намештен прошлогодишњи али и овогодишњи тендер за новогодишњу расвету“
2. „београдска јелка скупља од „Рокфелерове“ у Њујорку“. Пиштаљка је неистинито написала –„И док се природна јелка, норвешка оморика висока најмање 20 метара испред Центра „Рокфелер“ у Њујорку без украса плаћа 25.000 долара, у Београду је (…) плаћена четири пута више“.
3. „скупља и од најскупље јелке на свету која се налази у луксузном хотелу „Emirates Palace“ (Палата Емирата), која без украса кошта 10.000 долара. Са украсима од дијаманата и злата ова јелка кошта 11 милиона долара“.
4. „од београдске јелке јефтинија је чак и новогодишња јелка која је ове године изазвала највећу пажњу светске јавности, она на Тргу Венеција у Риму. Удружења грађана, захтевају од суда надлежног за јавну потрошњу да испита због чега су власти у Италији потрошиле 50.000 евра за јелку која је осушена, и то у набавци без тендера“.
Види линкове где су објављене неистине:
http://rs.n1info.com/a350907/Vesti/Vesti/Beogradska-jelka-skuplja-od-Rokfelerove-83.000-evra.html
http://rs.n1info.com/a351059/Vesti/Vesti/Ko-je-skrenuo-sa-staze-i-platio-gradsku-jelku-83.000-evra.html
http://www.danas.rs/beograd.39.html?news_id=365735&title=Beogradska+jelka+skuplja+od+Rokfelerove+-+83.000+evra
– Одговор на неистину 1. Истина је да Тендери из 2016.и 2017.нису намештени.
Супротно тврди једино „Пиштаљка“. Управа за јавне набавке и сви надлежни негирају тврдње „Пиштаљке“. Види линк: https://pistaljka.rs/home/read/602.
– Одговор на неистину 2. Истина је да београдска јелка није скупља од Рокфелерове.
Да би поредили цене јелки и украса, не можемо поредити „бабе и жабе“. Управо то чине „Пиштаљка“ и други медији. Могу се поредити цене јелки (природних сечених и вештачких), цене украса, и трајање јелки (природне сечене трају три недеље, а вештачке до десет година). Јелка у Њујорку кошта 25.000 долара. Сечена је и употребљива само 21 дан- једну сезону. Украси на тој јелки коштају 48.500 долара. Рокфелерова јелка, укупно кошта 73.500 долара а то „Пиштаљка“ и остали медији крију. Јелка у Београду кошта 83.000 евра (украси и јелка). Јелка у Београду може да траје 10 година. То даје годишњу цену јелке од 8300 евра. Годишња цена јелке у Њујорку је 25.000 долара , плус десети део цене украса – 4850 долара. Дакле, скоро 30.000 долара годишње, у односу на београдских 8300 евра годишње (9840 долара). Истина је да је београдска јелка три пута јефтинија од оне у Њујорку.
– Одговор на неистину 3. Истина је да београдска јелка није скупља од оне у Палати Емирата. И ово је лако доказати, због тога што је сама „Пиштаљка“ контрадикторна у истој реченици. Прво тврди да је београдска јелка скупља од најскупље, да би затим изнели цену од 11 милиона долара за ту емиратску јелку са украсима. Београдска јелка са украсима- 9840 долара годишње, је јефтинија и од емиратске без украса – 10.000 долара!!! А драстично је јефтинија од емиратске са украсима.
– Одговор на неистину 4. Истина је да београдска јелка није скупља од римске.
„Пиштаљка“ наводи цену римске јелке од 50.000 евра – рецимо де је то са украсима. Римска јелка је сечена и траје 21 дан- једну сезону. Рецимо да само дрво кошта 10.000 евра (америчко дрво кошта 25.000 долара!), а украси 40.000. Дакле, Рим ће годишње плаћати 14.000 евра, а Београд плаћа 8300 евра.

Уз све то, Београд је, осим што је финасијски одговоран, и еколошки освешћен и хуман, па употребљава вештачку јелку, и не подстиче варварску сечу стабала. У цену београдске јелке је укључен ПДВ, царина, украси, транспорт, монтажа, демонтажа, складиштење, гаранција.
Због свега наведеног нема потребе за поништавањем тендера. Уз то, јелка ће бити поклоњена Београду на законит начин, као знак пажње „Кип лајта“ а не као знак да нешто није у реду.
Дакле, није реч о најскупљој јелки на свету, већ је реч о најјефтинијој јелки на свету. Она је бесплатна!!!
Што се тиче тврдњи из медија, да је јелка противзаконито постављена три дана пре законског рока, то је потпуна неистина. Још 4. децембра су отворене понуде и видело се да постоји само једна. „Кип лајтова“ понуда. После краја тендера, нико више није имао могућности да учествује и да понуду. Тиме је тендер био де факто завршен. Преко две деценије је свим фирмама за увоз или произвођачима новогодишње расвете и украса познато да Београд набавља те услуге и власни су да се јаве на отворене тендере. Тако је било и ове године. Јавио се само „Кип лајт“. На дан петак 15. децембра, почела је монтажа јелке, на основу акта – Закључка градоначелника од 15. децембра. У понедељак 18. децембра јесте потписана Одлука о додели уговора. За почетак монтаже јелке јединог понуђача, био је довољан и Закључак градоначелника.
Кад се погледају референце „Кип лајта“, види се да се ради о реномираним компанијама и институцијама. Референце „Кип лајта“ – клијенти: Град Београд, ПОРШЕ Београд, Мерцедес-Бенц ,Пословни центар Ушће, Фешн парк Инђија, ЈП Дирекција за изградњу општине Пирот, ЈКП Јавно осветљење Београд , Град Панчево, Општина Аранђеловац, Општина Брус, Град Ваљево, МУП Сектор за ванредне ситуације, Град Смедерево, Град Крагујевац, Град Требиње, РТВ Пинк, Радио Телевизија Србије, Аеродром Никола Тесла Београд, СПЦ Храм Светог Саве, Ресторан Драгуљ, Имо аутлет Центар, Адико Банка, Хотел Озон, Ресторан Графичар, Општина Владичин Хан, Општина Свилајнац, Универзитет Џон Незбит, Специјална болница Рибарска бања, Хотел Константин Београд, Трефлине д.о.о.
То исто говори и списак партнера (види слику).
„Пиштаљка“ све више личи на „КРИК“. Неодговорно, површно, неистинито и злонамерно. Г. Владимир Радомировић обавља низ функција , које су међусобно у сукобу. Он је оснивач, председник и заступник Удружења „Еутопија“. „Еутопија“, тј. Радомировић, су оснивачи портала тј. сајта „Пиштаљка“. Владимир Радомировић је истовремено и глодур „Пиштаљке“. Владимир Радомировић је и председник Удружења новинара Србије. Мало ли је? А „Пиштаљка“ добија обилне грантове од странаца, као и „Крик“, „Бирн“, „Цинс“ и остали. И ко то контролише? Нико! Са оваквим начином финасирања многе НВО организације- тј.„Удружења“, би у САД и у Русији били означени као“заступници страних интереса“, или „агенти страних интереса“. Као што Радомировићева „Пиштаљка“ све више личи на „КРИК“, тако и УНС на челу са г. Радомировићем, све више личи на НУНС. А НОНСЕНС је од УНС-а, направити још један НУНС. Било би добро да се г. Радомировић изјасни поводом неистина које су изнеле две новинарке његовог сајта „Пиштаљка“.

За крај, цитираћу још једном, мантру свих спин доктора:“ Ако не можеш да натераш пса да меше репом, натерај реп да маше псом“.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s