Објављено 08.02.2018. на:
http://www.politika.rs/sr/clanak/397965/Demokratska-pljacka-Beograda

Демократска пљачка Београда

Новинари ме често питају шта је то власт Демократске странке, Ђиласа и Шапића, конкретно лоше урадила? Питају на који начин је Београд опљачкан, како то тврдимо ми из СНС? Најбољи и најдрастичнији пример за то су злоупотребе у вези са градским грађевинским земљиштем. Назовимо то „Демократска пљачка Београда“. Да се разумемо, ради се о озакоњеној корупцији и пљачки. То је била организована пљачка градског буџета у којој су учествовали не само несавесни инвеститори већ и многи из тадашњих градских структура. Од 2004. до 2011. године, жути картел је наметнуо такву коруптивну регулативу у области управљања грађевинским земљиштем, која је инвеститорима омогућила да плате само 10 одсто накнаде за уређење грађевинског земљишта, чиме су инвеститори стицали право на грађевинску дозволу и отпочињање изградње. После тога хиљаде инвеститора је престајало са плаћањем, изградили су и продавали објекте, а 90 одсто обавеза према Дирекцији (Граду Београду) нису измирили. Тадашња Дирекција није ни покушавала да наплати неизмирене обавезе од дужника, у великом броју случајева. Дирекцијом је суверено владао жути картел. Седам година директор је био Борис Ранковић, човек од највећег поверења Бориса Тадића и Драгана Ђиласа. Суштина је да су представници ДС у градској власти и Дирекцији, на основу штетних прописа које су сами донели, од инвеститора тражили неодговарајућа средства обезбеђења од неплаћања накнаде – менице за физичка лица и уговорна овлашћења за правна лица. Морали су да траже банкарске гаранције и хипотеке , као ефикасна средства обезбеђења. Нису то тражили, очигледно намерно. Као последица криминалне управе жутог картела у Граду и Дирекцији током седам година, Град Београд је оштећен за 35 милијарди динара, или 291 милион евра! То је трећина Буџета Града. За тај опљачкани новац могло је да се изгради 150 вртића или да се купи 1.500 аутобуса. А новац грађана је завршио у џеповима инвеститора и оних који су ту пљачку омогућили. Систем је био тако постављен да је омогућавао „одлив“ средстава, уместо у Град и Дирекцију, у приватне џепове. Дирекција је у то доба могла комотно да се назове „Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу жутог картела“.

Нова градска власт СНС је стопирала тај криминал у октобру 2013. године и увела нове процедуре – траже се хипотеке или банкарске гаранције. Од тада нема ниједног динара дуга нових инвеститора. Дирекција води неколико хиљада судских поступака за наплату потраживања, а инвеститорима се обрачунава затезна камата за период кашњења у плаћању. Нова власт СНС није дозволила да се издају ни употребне дозволе без доказа о плаћеним обавезама. Нова власт је уписивала забележбу о спору у катастру на све изграђене објекте за које није плаћена накнада за грађевинско земљиште, како би заинтересовани могли да знају да купују станове за које нису плаћене обавезе Граду Београду, и које неће моћи да укњиже. Нова власт је тим инвеститорима дужницима понудила и репрограм дуга, те плаћање на рате.

Надлежни органи треба да истраже шта се све дешавало у Дирекцији од 2004. до 2011.године. На пример, на који начин су инвеститори дужници повезани са жутим картелом? Надлежни органи имају тежак посао. Морали би да пронађу везу инвеститора са тадашњим властима и појединцима из те власти. Морали би да докажу намеру надлежних да оштете Град тиме што су донели лоше прописе. Све је то јако тешко, готово немогуће. Морали би да се појаве сведоци из реда инвеститора и бивше власти и да практично оптуже и себе.

У сваком случају СНС је у октобру 2013. године зауставила врло перфидну пљачку Београда тешку невероватних 291 милион евра.

Ето одговора на питање како је Београд опљачкан. И да подсетим, жути картел је тако владао Београдом пуних тринаест година.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s