Објављено 08. 03. 2018. на:

Небојша Бакарец: Неписменост као доказ неспособности

НЕПИСМЕНОСТ КАО ДОКАЗ НЕСПОСОБНОСТИ

Недостатак средстава неке странке је опростив. Слаб рејтинг неке странке је опростив. Много тога је опростиво. Неписменост врха једне странке је неопростива.

Деветог марта 2018., Градски одбор ДСС Београд, је издао саопштење. То саопштење представља покушај да се створи алиби за изборни фијаско ДСС, на градским изборима. Ту изборну катастрофу најбоље одсликавају резултати ДСС. Око девет хиљада гласова (9.084 гласа) грађана за листу „ДР МИЛОШ ЈОВАНОВИЋ – ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА СРБИЈЕ“, или 1,12 одсто гласова – нула одборника, и губитак статуса градске парламентарне странке, први пут у вишестраначком систему. На изборима 2014. листа „ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА СРБИЈЕ – ВОЈИСЛАВ КОШТУНИЦА“ је освојила 51.000 гласова, 6,4 одсто, и 9 мандата. ДСС је изгубила готово 42.000 гласова у Београду – односно преко 80% гласова. На председничким изборима кандидат ДСС за председника Србије, Александар Поповић је освојио много бољих 1,77 одсто у Београду, односно 16.186 гласова. Освојио је око 70% гласова више (7.101 глас више) од листе Милоша Јовановића. Размере бродолома на изборима 2018.,најбоље приказују резултати ДСС по градским општинама – број гласова и проценат: Барајево(63-0,55), Вождовац (1066-1,31), Врачар(595-1,9), Гроцка(356-1,02), Звездара(993-1,35), Земун(626-0,78), Лазаревац (371-1,2), Младеновац (96-0,41), Нови Београд (1335-1,16), Обреновац (187-1,55), Палилула(846-1,07), Раковица (510-0,95), Савски венац (314-1,51), Сопот (43-0,48), Стари град (470-1,93), Сурчин (130-0,64), Чукарица(1083-1,2). Ни у једној од 17 општина Београда, Демократска странка Србије није прешла 2%! Да подсетим да је Београд најјаче упориште ДСС.

Можемо бити благи и рећи да је разумљиво и опростиво написати једно такво саопштење. Главни кривци за изборни пораз, покушавају да се оправдају, уместо да сагледају своју одговорност и поднесу оставке, које пљуште у другим странкама. Саопштење Градског одбора ДСС Београд не садржи ни трунку самокритике, или сопствене одговорности за изборни пораз. На једној страници текста тог саопштења имамо низ оправдања у облику пребацивања кривице за пораз, на владајућу Српску напредну странку. И то је опростиво. Неопростиво је то што је у тексту саопштења од једне странице, показана импресивна неписменост. Указаћу на 16 словних, граматичких и језичких грешака.

1.“градксе“-правилно је: градске
2.„Толико неравноправан медијска узурпација“ .Овде су присутне две грешке. Прва је словна- правилно је – неравноправна (медијска…).
3.„Толико неравноправан медијска узурпација“ . Друга грешка је језичка. Сам склоп „толико неравноправна медијска узурпација“ је погрешан. Нема неравноправне узурпације, као што нема ни равноправне узурпације – правилно је нпр.: толико неравноправан медијски третман.
4.„ДСС је организовао“ – правилно је: ДСС је организовала.
5.„телене странке“ – правилно је: зелене странке
6.„једнократсну“ – правилно је: једнократну
7.„карикатурне листе, чији су кандидати за одборнике карикираних занимања“ – правилно је: карикатуре листа, на којима су наведена карикирана занимања кандидата за одборнике.
8.„устнаовама“ – правилно је: установама
9.„на бирачким местима су активности СНС водили паралелну евиденцију“ – правилно је: на бирачким местима су активисти СНС водили паралелну евиденцију.
10.„нуђења поклона“ – у датом контексту правилно је: нуђење поклона
11.„кретао се од хиљаду динара највише“ – правилно је: кретао се од хиљаду динара навише.
12.„присуство возила са људима који су испред бирачких места проверавали људе…“ – правилно је: присуство возила и људи у њима, који су испред бирачких места проверавали људе…
13.„случај на једном бирачком месту (Лабудово брдо) када је један представник опозиције изнео неке примедбе, дошла је група људи која се није представила и припретила “свима који праве проблеме”“- правилно је: случај на једном бирачком месту (Лабудово брдо) када је један представник опозиције изнео неке примедбе; тада је дошла група људи која се није представила и припретила “свима који праве проблеме”.
14.„јер је и то врста “прављења проблема.– Прва грешка је што нису затворени знаци навода.
15.„јер је и то врста “прављења проблема.“ – Друга грешка је што је цео склоп погрешан. Правилно је: јер је и то схваћено као „прављење проблема“.
16.„ако су остварени са оваквим изборним условима?“ – правилно је: ако су остварени у оваквим изборним условима.

Осим обиља правописних грешака, саопштење врви и чињеничним грешкама. „Ови избори нису били поштени, нису били фер и нису били слободни“. Овај став ДСС значи да по ДСС-у, избори нису били легитимни. Међутим у једном делу саопштења ДСС тврди: „И током кампање смо говорили о овоме, упозоравајући да услови за изборе нису регуларни, али да смо сви, као опозиција, учествовањем дали легитимитет“. То је само једна од многих контрадикторности ДСС. Дакле, и ДСС је дала легитимитет, цитирам их„непоштеним, нефер и неслободним“ изборима. Због чега сте господо из ДСС дали легитимитет изборима које тако оцењујете? Због чега нисте бојкотовали изборе?

Многобројни посматрачи избора нису утврдили било какве битне неправилности у целом изборном процесу. Чак је и амерички амбасадор био доста дуго на једном бирачком месту у Земуну, и није имао никавих примедби. Друго је питање, шта је он тражио тамо, зашто је кршио прописе, у случају да није имао овлашћење надлежних? Сигурно знамо да тамо, нити било где другде није могао да гласа. Очигледно се радило о хиру и покушају демонстрације силе. Све у свему, постоје сви докази да су ови избори били поштени, да су били фер и да су били слободни. Никакве медијске узурпације није било, нити је могло бити. Медије су угрозили једино Ђилас и његов изборни штаб, који нису дозволили извештавање новинарима шест медијских кућа. ДСС је имала апсолутно равноправан медијски третман на јавном сервису. У другим медијима је имала третман пропорционалан својој снази и важности. Све листе су проглашене на законит начин, и биле су у складу са законом. Једна, двадесет пета предата листа, није била у складу са законом, па није ни проглашена. ДСС наводи: „нетачан број људи у бирачком списку, иако сви знамо да је немогуће да Београд има приближно исто становника и гласача“. Поређење бирачког списка и пописа грађана је залудна мистрија. То је поређење баба и жаба. Због чега? Једноставно, у бирачком списку Србије, сви се слажу, има уписаних око милион грађана који одавно живе у иностранству и никада не гласају. Процењује се да у Београду таквих има око 300.000. Све остале тврдње ДСС су толико бесмислене и недоказане, да спадају у „Ђиласове ловачке приче“. На крају, ДСС каже да се залаже за промену изборног система. Вероватно се залажу за већински изборни систем? Подсетићу их да су управо ДС и ДСС укинуле већински изборни систем на локалним изборима. Такође, ДСС се до прошле године, пуних 17 година залагала за пропорционални изборни систем. Због чега су променили став?

Председник ДСС је дан после избора, за лист „Блиц“ изјавио- поднаслов текста:“Милош Јовановић: Тражићу да ми се изгласа поверење“. Цитирам:“ Очекивали смо мало више од броја гласова које смо добили, али сваки почетак је тежак. Није прошло довољно времена да се помовишемо у оваквим медијским околностима. Ипак, лично ћу поставити питање моје одговорности и на следећем састанку о странци тражићу да ми се изгласа поверење “. Види линк: https://www.blic.rs/vesti/politika/nisu-podneli-ostavke-a-kada-ce-ne-znamo-sutanovac-razmisljam-jovanovic-izvredao/7jzmybn

О каквом почетку говори ново лице Београда (а старо лице Париза), г. Милош Јовановић? Он већ две године води ДСС, и још увек говори о новом почетку, о „новом ДСС-у“. Па ДСС је већ прегурала председничке изборе под вођством г. Јовановића. Колико ће трајати тај „нови почетак“? Посебно је питање, на основу чега ће г. Јовановић „тражити да му се изгласа поверење“? На основу „успеха“ на председничким изборима (1,04%)? На основу фијаска ДСС на изборима у пет општина у децембру- Пећинци, Неготин, Костолац , Мионица и Прешево? На основу катастрофе на изборима у Севојну, Бору и Аранђеловцу? На основу „успеха“ на градским изборима(1,12%)? Санда Рашковић Ивић, сви знају да је не подносим, је увела ДСС у републички парламент и у њено време рејтинг ДСС је био између 2 и 3 одсто. Нови председник ДСС има иза себе катастрофалан низ неуспеха. И тражиће да му се изгласа поверење. Добро. И предвиђам да ће му, ДСС, нараво, изгласати поверење. Све је то људски, разумљиво и опростиво. Једино је неписменост , некада најписменије странке, неопростива.

Позивам ДСС да исправи своје неписмено састављено саопштење.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s