Објављено 08.03.2018. на:
http://www.politika.rs/sr/clanak/399680/Pogledi/Sumrak-prevazidenih

Сумрак превазиђених

Политичка сцена се полако рашчишћава. Ови избори су донели, поред осталог, смирај компромитованим и превазиђеним странкама. Избори су били локални, али је тренд глобалан. Са политичке сцене су збрисане старе странке ДС, ДСС, СРС и ЛДП. То је део глобалног тренда политичке смрти неприлагођених и превазиђених странака. Ова тенденција је жестоко погодила и социјалисте, који су ипак преживели, што је добро.
Постоји и други тренд. Тренд све бржег трошења и компромитације нових странака или покрета. Та друга тенденција је покосила ДЈБ, Двери, Белог, Не давимо БГ (они ће ипак опстати), али и релативно нове странке СДС и Нову. Овај други тренд је већ уништио ПСГ и Јанковића. И та спирала ће бити све бржа. Што брже буду настајали нови политички ентитети, то ће брже бити потрошени. За сада имамо поплаву безидејних инстант ентитета – покрета, странака, иницијатива, удружења, једнократних коалиција ( често неспојивих). Та поплава је донела Белог, ПСГ, Народну странку, Левицу Србије, ДЈБ, Двери, Не давимо БГ, Шта радите бре. Како их је поплава донела, тако је многе и однела.
Идеја странака је компромитована глобално. Извор тога је крај модела западне парламентарне демократије. Он се претворио у своју супротност. Тај западни модел је суштински постао недемократски и једнопартијски (грађани кажу – сви су исти, само се ротирају на власти, док ми пропадамо).
Срећом постоји новији и успешнији политички модел који примењују Кина и Русија, а све више и друге државе, укључујући Србију. Тај модел подразумева три ствари: 1. Етатизам – јаку улогу државе. 2. Државни капитализам (и јак приватни капитал, али под надзором државе – у циљу заштите интереса државе тј. грађана). 3. Постојање једне доминантне странке. Живи доказ за успешност тог модела у Србији је СНС, широки државотворни народни покрет сличан владајућим политичким покретима Кине и Русије. То даје стабилност и будућност држави, и грађани Београда су то и овај пут препознали.
Добро је што грађани кажњавају старе, компромитоване странке. Међутим, грађанима морамо рећи да чешће појединци – функционери компромитују странке, а ређе је обрнут случај. Нека странка ће доћи на зао глас, али ако се ослободи компромитованих, она може повратити углед. Озлоглашени функционери или лидери, често напуштају странке, које су сами компромитовали или чак опљачкали.Они су као вируси, као паразити, као инсекти, који униште првобитно станиште или домаћина, исисају супстанцу и онда траже нову жртву. Управо такви су Ђилас, Јеремић, Шапић или Пајтић. Због тога је неправедно што су прва тројица доживели релативан успех на градским изборима.
Порука грађанима мора бити: Кажњавајте компромитоване појединце, најчешће жутог картела – лако ћете их препознати – пљачкали су вас више од деценије. Обогатили су се вашим новцем. Кажњавајте неискрене компромитоване камелеоне, који су остали исти, само су се сада заогрнули новим , и даље жутим плаштом. Не дозволите да вас обману њихове “нове и свеже“ интересне коалиције.
Ретки су појединци, који су у стању да се уздигну изнад своје прошлости, да се развијају и да напредују, радећи на добробит своје отаџбине. Живи доказ за то је Александар Вучић. Бави се политиком четврт века, а нити се он, нити ико његов, обогатио. Грађани то добро знају и због тога му поклањају своје поверење.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s