Објављено 30.06.2018. на:

Небојша Бакарец: Нова филхармонија – I ДЕО

НОВА ФИЛХАРМОНИЈА – ИСПУЊАВАМО ОБЕЋАНО

Многи људи верују у изреку „обећање лудом радовање“. Међутим, СНС испуњава обећано. Већ на првој радној седници Скупштине града, 26. јуна 2018., усвојили смо чак 43 урбанистичка плана, који су предуслов за даљи развој Београда. Усвојили смо и 5 тачака које се тичу Дирекције за грађевинско земљиште. Најважнији план је онај за изградњу прве фазе метроа. Други план је онај који омогућава градњу нове Филхармоније у блоку 13 на НБГ, недалеко од Палате „Србија“, на темељима започетог Музеја Револуције. Нова величанствена зграда Филхармоније, по награђеном пројекту домаћих аутора, биће сјајно уклопљена у амбијент парка Ушће. Трећи план ће омогућити развој ТЕНТ А у Обреновцу, и уређење одлагалишта пепела, шљаке и гипса. Још важније, тај генерални план ће омогућити свођење на минимум, негативних утицаја ТЕНТ А на животну средину. Поред Саве и ТЕНТ А ће бити изграђена фабрика за пречишћавање отпадних вода. Биће изграђена постројења за одсумпоравање ТЕНТ А, чиме ће бити решен највећи еко проблем у Обреновцу.

Да власт СНС успешно ради, потврђује и чињеница да је мали део опозиције, оспорио само један од 43 плана.Ђилас је сада неуспешно напао план за метро. У августу 2013. је изјавио, после састанка са Вучићем:“Београд на води и метро су пројекти који могу да измене Београд“. Данас он критикује оба пројекта. Када је говорио истину – онда или сада? Види линк:

Сетимо се да Ђиласова странка за 13 година владавине Боградом није започела градњу метроа. А како је у тих 13 година радио жути картел у овим областима? У септембру 2013., надлежни органи су ухапсили 7 Ђиласових сарадника, на челу са директором „Колубаре“ ЕПС, Небојшом Ћераном, због малверзација са експропријацијом земљишта. Изван свих обичаја, Вук Јеремић, министар спољних послова, је 2011.,присуствовао потписивању Протокола о сарадњи за изградњу ТЕНТ Б3, са једном кинеском компанијом. Том догађају нису присуствовали надлежни министри енергетике и инфраструктуре. Због чега је ненадлежни Јеремић ту био, постало је јасно 6 година касније, када је Јеремић од те кинеске компаније добио уплату од 600.000 долара! А шефови те компаније су недавно ухапшени у САД (Патрик Хо) и у Кини (Ји Ђинминг). Кад говоримо о блоковима на НБГ, сетимо се Блока 16, који се непосредно наслања на блок у коме ће бити Филхармонија. Жути картел је почевши од 2002. године, па до 2007.,низом малверзација, омогућио да један конзорцијум купи то земљиште за багателних 10 милиона тадашњих марака. Потом су градске власти ДС, противзаконито омогућиле другом конзорцијуму да споји две парцеле(које чине Блок 16), и започне градњу огромног шопинг мола, на локацији која није била предвиђена за ту намену. Све у свему, процена је да је град Београд оштећен за 30 милиона евра у том случају.

Што се тиче тачака које се тичу Дирекције ГЗИБ, најважније је да се наставља наплата штете настале неплаћањем накнаде за земљиште. Штета у износу од 291 мил. евра је настала од 2004. до 2011., и такво штеточинско пословање Дирекције, тада је омогућила владајућа ДС, на челу са Тадићем, Ђиласом и директором Дирекције Ранковићем. То је трећина градског годишњег буџета и за тај новац је могло да се изгради 150 вртића или да се купи 1500 аутобуса. Власт СНС је од 2014., зауставила праксу неплаћања накнаде за земљиште (траже се хипотеке и банкарске гаранције) и још важније, до данас је наплатила 175 мил. евра тог дуга. У вези са 5 тачака о Дирекцији, говорио је само један одборник опозиције, док је Ђилас ћутао као заливен. Иначе, за сада, одборничке групе ПСГ и Шапића се конструктивно понашају у Скупштини града, док су за деструкцију задужени Ђиласови и Јеремићеви одборници. Они су на најбољем путу да на наредним изборима доживе судбину ДС и ДСС, које су грађани почистили из градске Скупштине. Куриозитет је да Ђилас, после 9 година у Скупштини града, не зна да се за сваку тачку дневног реда гласа појединачно , већ је мислио да се за 43 урбанистичка плана гласа онако ђутуре. Са друге стране, не чуди да он не познаје основне ствари, због тога што је седницама ретко присуствовао и кад је био градоначелник, док је у претходном мандату одсуствовао са свих седница Скупштине (али је уредно примао накнаду). За крај, речи бесмртног Душана Радовића: „Ко је имао среће да се јутрос пробуди у Београду, може сматрати да је за данас довољно постигао у животу. Свако даље инсистирање на још нечему, било би нескромно“.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s