Објављено 02.07.2018. на:

Небојша Бакарец: СПОМЕНИК ПАТРИЈАРХУ ПАВЛУ, ЋИРИЛИЦА И БЕОГОНДОЛА – II део текста „Нова филхармонија“

СПОМЕНИК ПАТРИЈАРХУ ПАВЛУ, ЋИРИЛИЦА И БЕОГОНДОЛА

У првом делу текста о испуњавању обећања СНС, говорили смо о седници Скупштине града Београда, одржаној 26. јуна 2018. Три дана касније одржана је нова седница, на којој су такође усвојени многи важни урбанистички планови и донете друге одлуке од велике важности за грађане Београда.

Као наш нови допринос популационој политици коју води Влада Републике Србије донели смо одлуку да свака жена која роди треће дете, од Града Београда добије једнократну новчану помоћ 30.000 динара. Поред тога, у Београду свакој породиљи дајемо 10.000 динара, затим породиљи за прво дете додатних 10.000 динара и свакој социјално угроженој породиљи 25.000 динара. У Београду свако треће дете има бесплатан боравак у вртићу, а Град Београд ће у наредном периоду обезбедити бесплатна дечија колица за све близанце и тројке. У Београду се годишње породи између 18.000 и 19.000 жена и свака од њих има право на неки од видова финансијске подршке коју пружа Град Београд.

У близини Цркве Светог Марка, у Ташмајданском парку, на новом платоу, биће подигнут споменик Патријарху Павлу. Овај споменик биће симбол захвалности Патријарху Павлу, горостасу мудрости и скромности, за његово служење Богу и народу.
На Калемегдану, на простору између кошаркашких терена „Црвене Звезде” и „Партизана“ биће подигнут споменик утемељивачима српске кошарке.

Донета је одлука према којој ће Град Београд свим правним и физичким лицима која су закупци пословног простора Града Београда дати попуст од пет одсто, уколико имају истакнуту фирму и на ћирилици, или само на ћирилици.То је само прва од најављених одлука у циљу заштите и уздизања ћирилице. Надамо се да ће се и други градови и општине повести за примером како се штити српско писмо. Ради се у суштини, о још једној одлуци којом се уздижу национални и културни идентитет (поред нпр. одлука о јарболима за српске заставе у Београду).

Усвојили смо и ребаланс буџета за 2018.годину,који подразумева повећање, а не смањење прихода као у Ђиласово доба. Буџет града Београда је као и претходних година веома уравнотежен, реалан и стабилан. Због тога је сада било могуће да вишак новца прерасподелимо и обезбедимо финансирање још пројеката од значаја за Град. Београд ће уложити 3,4 милијарде динара у 300 београдских школа, у наредне 2 године. Припрема се читав низ пројеката који су предвиђени овим буџетом и ребалансом (шине преко Моста на Ади, изградња пешачке пасареле на Калемегдану, почетком августа – уређење Трга републике, реконструкција Карађорђеве и Савског кеја, измештање корита Топчидерске реке, изградња фекалне канализације у насељу Алтина и Кијево, изградња водоводне мреже у насељима Арнајево, Рожањци, Грмовац, Ледине, Батајница, Умчари, Обреновац, Сопот и Младеновац. Обезбеђена су средства за расписивање конкурса за Чукарички рукавац и марину Дорћол.
Наставиће се и радови на Парку пријатељства, на Ушћу, у Земуну, скверу Надежде Петровић, почиње друга фаза радова у Скадарској. Следе радови у Парку војводе Бојовића, у делу Крунске улице, у Парку Милутина Миланковића. Почеће изградња фабрике за прераду отпадних вода у Великом селу, прве од укупно пет, а ове године урадићемо и 80 фасада у центру Земуна. Урадићемо и Трг испред Дома ваздухопловства, а почећемо и са уређењем Гардоша. Не узимамо нове кредите, старе враћамо и овај ребаланс омогућава даљи развој Београда. Почетком јесени почеће реконструкција Светогорске, Балканске, Ломине, Радничке, Таковске, Баје Пивљанина, Маријане Грегоран и кнегиње Зорке).

Поред 43 урбанистичка плана која смо усвојили 26.06., усвојили смо још 14 планова који су предуслов за даљи развој Београда. Најважнији план је онај за изградњу Беогондоле- жичаре Калемегдан – Ушће. Беогондола ће бити велика туристичка атракција, а жичара ће омогућити и додатни путнички саобраћај у оба правца.

Интересантно је да Драган Ђилас (Савез за Србију) и Никола Јовановић (потпредседник Јеремићеве НС) нису присуствовали седници. Тиме је Ђилас наставио своју праксу недолажења на седнице. Из поузданих извора сазнајемо да су њих двојица отпутовали за Хонг Конг, са преседањем у Дохи у Катару. Подсетимо се да су Јеремић и Јовановић, раније, бар 20 пута путовали у Хонг Конг и Катар, и да су одатле стигле милионске доларске уплате Јеремићевим организацијама. Очигледно је Ђилас одлучио да и он потражи милионе долара од Јеремићевих донатора.

Куриозитет представља чињеница да представници ПСГ, НС и Ђиласовог СЗС, имају проблеме због непознавања пословника. Не познају своја права и обавезе, не схватају значење назива тачака дневног реда, не знају када могу, а када не, да се јаве за реч, када имају право на реплику, а када не, не знају како тече гласање итд. Већина њих има значајно политичко искуство, били су већ одборници, посланици… а прошле су већ 4 седнице. Сам Пословник Скупштине града је једноставан, и његове основне одредбе, просечан грађанин може појмити већ после првог читања, на првој седници.

Нажалост, поред свечаних тренутака у Скупштини града, и поред чињенице да је усвојен низ одлука од добробити по Београђане, седница није протекла без испада и скандала које су изазивали припадници опозиције. Прво је Ђиласов одборник Жељко Веселиновић, председник нерепрезентативног (микро) синдиката „Слога“, објавио срамни и увредљиви твит о Патријарху Павлу и владајућој већини (СНС, СПС). Веселиновић је измислио и подметнуо „званично образложење“ о месту будућег споменика – наводно се Патријарх, залудан, возио трамвајем разгледајући Београд, па је због тога власт одабрала то место. Градску власт је назвао идиотима.

Потом је одборник Јанковићевог ПСГ, Павле Грбовић, заставу Србије назвао „тамо нека застава“. Рекао је то нападајући средства предвиђена за заставе Србије на јарболима (тачан цитат:“поставићете на те јарболе тамо неке заставе“). Грбовић је у дикусији, неопрезно поменуо име аутора овог текста, па је добио реплику. Између осталог рекао сам му да мора да поштује знамења Србије, заставу, грб и химну, и да их очигледно не доживљава као своја знамења. Када он и ПСГ буду почели да осећају Србију и њена знамења као своје, можда ће тада и Србија њих осећати као своје. А тај одборник, млад је човек, изузетно мршав, ужутео и убледео, необријан, масне зализане косе, немирних очију- и поред одела – слика је и прилика некога ко, може бити, злоупотребљава психоактивне супстанце.

После тога је Ђиласов одборник Дејан Чокић, бивши председник општине Младеновац (био хапшен и правоснажно осуђиван), на крају свог излагања о буџету, увредио заменицу председника Скупштине Андреу Радуловић и заменика градоначелника Горана Весића, тако што им је одлазићи са говорнице рекао (погледавши обоје) : „Дувајте га…“. Због тога је зарадио само опомену.

При крају седнице Ђиласов Веселиновић је направио још један скандал. У скупштинску салу је претходно унео мегафон, и почео да урла у њега несувисле простоте (како је седница била при крају, није било камера да то забележе). Такође, мегафон поседује и звучне ефекте, налик алармима, па је Ђиласов одборник укључио и аларм. Због свега је зарадио само једну опомену. Кад смо већ код тога, из свих ових скандала се види толерантност председавајућих и владајуће већине спрам опозиције. Да подсетим да је ова седница одржана у петак, 29.06.2018. То наглашавам због тога што опозициони одборници склони простаклуцима нису чули за Душана Радовића и следећу његову мудрост: “Одустаните данас од неке велике глупости, па прогласите петак својим интимним празником и славите га сваке седмице“.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s