Објављено 23.07. 2018. на:

Небојша Бакарец *: Ђиласов, Јеремићев и Јанковићев антисемитизам у Скупштини Београда!

Ђиласов, Јеремићев и Јанковићев антисемитизам у Скупштини Београда!
На данас (23.07.2018.) завршеној седници Скупштине града Београда, догодио се невиђен антисемитски скандал чији је виновник опозиција. Једина тачка дневног реда Скупштине града је била одлука о додели назива „Теодор Херцл“, једној улици у Земуну. Потпредседник Јеремићеве Народне странке и Ђиласов заменик у Скуштини града, на месту председника одборничке групе, Никола Јовановић, се пре утврђивања дневног реда, јавио за реч и у десетоминутном говору се успротивио јединој тачки дневног реда. Између осталог, он је навео да је поменута тачка неважна, и да уместо ње треба уврстити тачку „Београд на води“. Такође, сви одборници опозиције су се на гласању о дневном реду успротивили да се улици у Земуну додели име Теодора Херцла. Сви одборници опозиције су једногласно направили анрисемитистички испад. И то сви Ђиласови одборници, укључујући и присутног Ђиласа. Сви одборници Јеремићеве Народне странке и сви одборници Јанковићевог ПСГ. Дванаест одборника Александра Шапића се у знак противљења додели назива Теодор Херцл, уопште није ни појавило на седници. Због чега су сви одборници опозиције исказали свој антисемитизам и успротивили да се ова неспорна и племенита одлука нађе на дневном реду, никоме нормалном није јасно? После излагања аутора овог текста (које се садржи у овом ауторском тексту), и указивања на антисемитизам, потпредседник Јеремићеве странке, Јовановић је изјавио да ће они ипак гласати „за“, када сама тачка дође на ред. Међутим није се извинио за исказани антисемитизам и није објаснио због чега су били против ове тачке дневног реда и због чега је он лично исказао став да је поменута тачка неважна и да не треба да буде у дневном реду?

Што се тиче саме тачке дневног реда, о додели улице Теодору Херцлу, ту нема ничег спорног. Херцл је рођен у Будимпешти, као Тивадар Херцл, и умро је у Бечу у 44 години живота (1904.). Био је доктор правних наука, аутор две књиге о потреби оснивања државе Израел („Јеврејска држава“ и „ Стара нова земља“). Аутор је и низа драмских дела. У животу и у делима Теодора Херцла нема ничег спорног и упитног. Херцл је био чврст и доследан у залагању за оснивање јеврејске државе. Није био екстреман ни на који начин, већ помирљив. Нажалост, умро је млад, па није дочекао остварење својих визија. Баба и деда по оцу (Симон Леб Херцл) су живели у Земуну, где су и сахрањени. Њихови гробови и данас постоје у Земуну. Посмртни остаци Теодора Херцла и његових потомака су пренети у Израел 1949., и сахрањени у Херцловом меморијалу, на планини Херцл, у Јерусалиму. Теодор Херцл се сматра оцем државе Израел. У Израелској Декларацији о независности, Херцл се изричито наводи као „Духовни отац Јеврејске државе“. Иначе Херцл се сматра и зачетником ционизма. Због предрасуда према Јеврејима и ционизму, треба поменути да је ционизам био само залагање за оснивање Израела на историјским територијама, а данас је ционизам тежња за опстанком Израела, у једном изразито непријатељском окружењу. Вреди цитирати Херцлово дело „Јеврејска држава“: „Због тога верујем да ће бројна поколења Јевреја тамо доћи на свет. Макабејци ће се поново уздићи. Дозволите да поновим своје уводне речи: Јевреји који желе Државу ће је и имати. Коначно ћемо живети као слободни људи, на сопственој груди, и умирати мирно у својим домовима. Свет ће бити слободнији због наше независности, богатији због нашег добростања, увећан нашом величанственошћу. Све што покишамо да остваримо тамо за наше благостање, снажно и корисно ће се одразити на добробит човечанства“. Град Тел Авив је тако назван по преводу назива Херцлове књиге „Стара нова земља“ на хебрејски.
Израелски трад Херцлија је добио назив по њему. Пре неколико година Кнесет је одлучио да десети дан јеврејског месеца Лијара, буде национални празник „Херцл дан“.

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са данас са амбасадорком Државе Израел у Републици Србији, Алоном Фишер Кам. Такође, у посету Републици Србији, у четвртак долази Председник Израела – Рувен Ривлин, који ће, између осталог присуствовати именовању нове улице, која ће носити име Теодора Херцла. Било би добро да представници опозиције упуте извињење и објашњење, поводом антисемитског понашања у Скупштини Београда, и амбасади и председнику Израела. Осим своје безидејности и нејединства, са једне и мржње према Вучићу, СНС-у и Србији, са друге стране, опозиција је почела да прави и шовинистичке – антисемитске испаде. Србија заслужује много бољу опозицију од ове коју предводе Ђилас, Јеремић и Јанковић.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s