Објављено 22.11. 2018. на:
Објављено и у штампаном издању листа „Политика“
https://www.standard.rs/2018/11/25/amnezija-i-dvostruki-standardi/?ns_abc=latin

Отпис дугова и двоструки аршини
Као и обично, немоћан да понуди добру политику, СЗС посеже за лицемерјем и двоструким стандардима. На последњој седници Скупштине града на законит начин, а на основу одлуке Владе о приватизацији, Град Београд је отписао 640.000 евра, дуга „Галеници“. У томе нема ничег спорног нити незаконитог. Одборничка група СЗС тврди да је то учињено на штету градског буџета. Галеника је била у власништву државе, тако да је суштински држава отписала дуг сама себи. Ђилас тврди да Београд никада није отписивао дугове приватним фирмама. У Ђиласово доба то је чињено много пута, али је Ђилас изненада оболео од амнезије. Навешћу два случаја. Прво, одлуком Скупштине града из 2012. године, Ђилас је отписао дуг од 1,1 милиона евра „ПКБ“-у. Друго, на седници Скупштине града одржаној 28.12.2012., изгласана је „Одлука о условном отпису камата и мировању пореског дуга по основу одређених изворних јавних прихода Града Београда“. Том одлуком Ђилас и жути картел су отписали порески дуг по основу камате, правним и физичким лицима у Београду, у износу од 14,2 милијарде динара, (готово 140 милиона евра по тадашњем курсу). Од тога, 29 милиона евра је отписано физичким лицима, а 111 милиона евра правним лицима, односно фирмама дужницима. Основане процене су говориле да ће се на тај начин многобројним Мишковићевим фирмама, које су збирно биле највећи дужници, на овај начин отписати бар 50 милиона евра дуга граду Београду, по основу камата на дуговања за накнаде за коришћење грађевинског земљишта, за порез на имовину и за локалне комуналне таксе.
И поред тога што је имао апсолутну контролу над свим медијима, тајкун Ђилас је знао да је одлука о отпису 140 милиона евра дуга спорна, па је намерно заказао „невидљиву“ седницу градског парламента у време када се седнице никада не одржавају (изузев ако је у питању буџет), последњег радног дана у години, у јеку новогодишње помаме. Буџет је већ био већ усвојен две недеље раније, стога је заказивање те седнице представљало потпуно изненађење. Подсетићу вас да је у то време Мишковић био у затвору. Да би ублажио „патње“ тајкуна Мишковића, тајкун градоначелник Ђилас је одлучио да му отпише око 50 милиона евра пореског дуга. Цитираћу и једну потпуну бесмислицу из ове Одлуке о отпису пореских дугова: „Разлози за доношење одлуке – Иако оваква мера значи одређени губитак (неоправдани губитак 140 милиона евра; оп. аут.) у локалним порезима, оцењује се да је иста у довољној мери стимулативна за фискално растерећење обавезама из претходног периода “. Потпуно је невероватно да је Ђилас у области економске науке и финансија која је врло егзактна, употребљавао аматерску флоскулу „одређени губитак“. Позитиван ефекат ове одлуке је био ништаван и наредних годину дана није битније повећана наплата пореза од поменутих компанија. Али, штета је била евидентна – 140 милиона евра.
О том случају сам пре шест година написао текст који је објављен на порталима Стандарда и „Е-новина“. Такође, као одборник, на тој седници сам указао на штетност те Одлуке. Присутни Ђилас је тада ћутао. Када сам прошле недеље у расправи поводом „Галенике“ подсетио Ђиласа на све ово, тајкуну Ђиласу је на седници „пукао филм“ и рекао је: “Господин Бакарец је клажов. Ево назваћу те лажовом, слободно ме тужи“. Не пада ми на памет да га тужим, већ да укажем на истину. Иначе, Ђилас је прошле године мене тужио због тога што сам тврдио да је ДС опљачкала Београд. Лицемерно је да Ђилас напада отпис дуговања „Галеници“ који није споран, а превиђа своје спорне отписе дуговања Мишковићу и осталим тајкунима, као и отпис дуговања „ПКБ“-у.
Подсетићу вас да је град Београд тада био у тешкој финансијској кризи, да је био презадужен спољним и унутрашњим дуговима, које је створила Ђиласова власт (1,18 милијарди евра). А Ђилас је једним лаким потезом отписао 140 милиона евра дугова Београду. И наравно, што због Нове године, што због строго контролисаних медија, нико други није писао о овоме, нити је нашао да је то спорно. А то је био огроман скандал. Ето како је настајао дуг Београда и како је жути картел пљачкао Београд.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s