Објављено 9.12.2018. на:

НЕБОЈША БАКАРЕЦ: СЛУЧАЈ „ПАРОБРОД“

СЛУЧАЈ „ПАРОБРОД“

Аутор овог текста је из медија сазнао за најновији скандал у Установи културе „Пароброд“. И овај пут главни актер је био злогласни Златко Црногорац. Дотичног познајем због тога што сам две године (2012. до 2014.) био члан Управног одбора „Пароброда“. Био сам 16 година одборник у тој општини, од 1992. до 2008.године.Такође, у извршној власти те општине сам био од 2000. до 2008.године, стога јако добро познајем тамошње прилике. Док сам био члан УО лично сам се уверио у неприлично понашање г. Златка Црногорца. Ради се о екстремно непристојној, егоистичној, арогантној и бахатој особи. Ове особине г. Црногорцу служе да би компензовао своје бројне комплексе. Неким чудом г. Црногорац је стално био члан УО из реда запослених (пресудан утицај на то нису имали запослени, него његови заштитници). На готово свакој седници УО, присуствовао сам непријатним сценама када је г. Црногорац без разлога, био веома непријатан и дрзак према председници УО, уваженој госпођи Борки Божовић, или према бившем директору Угљеши Дапчевићу. Најчешће се радило о циничним и ироничним коментарима г. Црногорца. Такође, приметио сам његову жељу да води главну реч на седницама УО.

Аутошовиниста

Први јавни скандал г. Црногорац је изазвао 7. маја 2012.године, када је на свом Фејсбук профилу објавио следећи срамотни текст, о чему су известили многи медији (Одреднице 1. и 2.), препознавши га тада као функционера ЛДП-а и кандидата ЛДП-а за градског одборника. Цитирам г. Златка Црногорца:”Дакле овако: реално, да нас је „Милосрдни анђео“ више избомбардовао и побио барем трећину, можда бисмо се опаметили као Јапанци и Немци, овако смо ту где јесмо. ПС: С посебним освртом, набијем на к…. све вас интелектуалне будале који сте бели листићи. Ако су неки моји пријатељи гласали за Пантелу, Биљану С. и Ивана Ивановића, нек се слободно сами анфрендују“.

Крвожедни простак, бивши службеник „Пароброда“ је жалио што нас НАТО није побио „барем још трећину“. Овај екстремни припадник Друге Србије жали што НАТО није починио још већи злочин, конкретно- геноцид. Јер, трећина нас грађана Србије, то је око два и по милиона људи. Златко Црногорац жали што НАТО није побио два и по милиона грађана Србије, од чега би најмање пола милиона била деца! И ником ништа. Нису се огласили ни заштитник грађана Саша Јанковић, ни тужилаштво, ни градоначелник Драган Ђилас, ни председник општине Стари град, ни тадашња директорка „Пароброда“. Господин Црногорац је тада био службеник „Пароброда“, чији је оснивач Општина Стари град, и примао је плату коју обезбеђује Општина, односно грађани Београда и Старог града. Због тога што је тада изговорио, дотични службеник није сносио никакве консеквенце, штавише стално је награђиван тиме што су га инсталирали за члана УО из реда запослених, где је поред плате примао и накнаду за чланство у УО.

Познајем и г. Милутина Петровића, бившег директора „Пароброда“. Он је од 2000.до 2004. био одборник у општини Стари град. Ради се о једној културној, образованој, пристојној и помирљивој особи. Господин Милутин Петровић је познати филмски редитељ и предавач на факултету ФЕФА (Одредница 3.). Он је још једна жртва дијаболичног Златка Црногорца, који је својим понашањем – стварањем нездраве атмосфере у колективу, отерао све претходне директоре „Пароброда“. Свака част г. Милутину Петровићу што је смогао снаге да уручи отказ службенику који је умислио да је свемоћан. Нажалост, није ми познат одговор на питање, ко је до сада штитио г. Црногорца? То, уназад пет година није ЛДП, пошто је г. Црногорац напустио ту партију 2013.године, увидевши да од ње нема више користи.

Суштина скандала

Сада већ бивши в.д. директора „Пароброда“ , г. Милутин Петровић је недавно, сходно закону, уручио отказ г. Златку Црногорцу, пошто је открио његове противзаконите финансијске малверзације. Уз г. Милутина Петровића стали су сви запослени „Пароброда“. Недуго после тога, 6. децембра 2018., Општина Стари град је разрешила г. Милутина Петровића. У писму којим се обратио јавности на дан разрешења, бивши в.д. директор Милутин Петровић свој одлазак назива осветом челника Старог града због отказа који је уручио једном од запослених (Златку Црногорцу). До тог мишљења довео га је, како каже, низ занимљивих догађаја последњих месеци, а посебно допис који је 15. новембра стигао из општине.“Они мени, као директору, налажу да покренем поступак против читавог колектива, увређени тиме што је цео колектив дао изјаву да стаје иза мене у једној одлуци о отпуштању једног човека. Разлог зашто ја све ово радим је мој основани страх да су људи у „Пароброду“ угрожени сада. Дакле, њима отворено, мобингујући их, прете људи из општине, и буквално се свете због тог отказа који смо дали“, каже г. Милутин Петровић.

У својој изјави за портал “SEEcult“ (Портал за културу југоисточне Европе)(Одреднице 4 . и 5.), г. Петровић каже да је покушао да укаже надлежнима у Општини, као оснивачу Пароброда, на сумње о малверзацијама Златка Црногорца, али и увредама и претњама којима су остали запослени били годинама изложени, али на то није било одговора. Г. Милутин Петровић каже да је већ по доласку у УК „Пароброд“ приметио да се г. Црногорац понаша недолично према уметницима са којима та установа сарађује, да неадекватно обавља дужности на послу, да се лажно представља и обмањује јавност о својим компетенцијама, те да се окоришћује о свој положај у тој буџетској установи, мобингујући притом запослене и стварајући лошу атмосферу у колективу. Иако је пробао да разговара са г. Црногорцем, г. Петровић каже да су проблеми настављени, због чега је покренуо дисциплински поступак. Током тог процеса, како је додао, открио је низ еклатантних радних и законских прекршаја, те је покренуо поступак раскида уговора о раду и спровео га по законским прописима. Према речима г. Петровића, у поступку против Црногорца дошло се до двадесетак доказа у прилог одлуци о раскиду његовог уговора о раду, међу којима су и примери који захтевају и покретање кривичног поступка.

Г. Петровић је за све то време, како је навео, покушавао да добије подршку или бар савет од надлежних у Општини, али је то изостало. Милутин Петровић је у изјави за“SEEcult“, између осталог, навео и да су му бивши директори УК “Пароброд“ – на питање зашто нису сами покренули поступак против г. Црногорца, рекли да су били застрашени његовим осионим понашањем и позивањем на људе који су на високим положајима и са којима има пословне контакте. Такође, како је навео, више запослених му је рекло да је г. Црногорац свима у колективу стално претио да ће их отпустити или учинити да изгубе посао.

“Ипак, чињеница да ни један реални доказ против Црногорца нико није имао све док ја у функцији директора нисам погледао садржај пословног имејла „izvrsni@ukparobrod.rs“ са ког су слати сви (приложени) докази. Стога је моја начелна жеља да их све казним спласла пред једноставном логиком – док нису имали доказе, нисам ни могао да учиним нешто што би спречило малверзације које су спровођене ван уобичајних процедура”, навео је г. Петровић у одговору Већу општине Стари град, којим је затражио и укидање комисије за УК “Пароброд“, ограђивање од отпуштеног г. Црногорца и прекид свих веза са њим, хитно расписивање конкурса за избор директора установе како би се окончао в.д. статус, те подршку за спровођење процедуре запошљавања три нова члана колектива, с обзиром да су у протеклих неколико месеци упражњена три радна места, а то је чак трећина укупног броја.

Одборници Српске напредне странке су једини гласали против разрешења Милутина Петровића, на седници СО Стари град. За његово разрешење гласали су они одборници који подржавају садашњу општинску власт, која више не представља грађане који су их бирали 2016.године, нити странке на чијим листама су изабрани. И одборници већине и представници извршне општинске власти, од избора до данас, променили су и по неколико странака, а већином су припадници нејаке групе грађана „Чувари Старог града“, групе која се одметнула од ДС. На градским изборима у марту 2018., листа “ Шта радите бре – Марко Бастаћ“ освојила је 3.841 глас или мизерних 0,47 одсто у целом Београду, што потврђује тезу да више никога не представљају и да их у грађанству готово нико не подржава.

Господину Милутину Петровићу подршку су изразили сви запослени у УК „Пароброд“ који су се обратили заједничким дописом општинским властима након отказа г. Црногорцу, наводећи да су од њега доживели вишегодишње увреде и малтретирања. Запослени у „Пароброду“ наводе да су отказ Црногорцу доживели као коначну правду и коначно испуњење наде да нису без заштите.“Једини разлог због којег до сад нисмо реаговали је страх од Златка Црногорца који се свакодневно позивао на разне људе на положајима, страх од још горих увреда, додатних притисака и коначно, страх од губитка посла са којим је Златко свакодневно претио свима нама. Наша једина жеља је да сачувамо углед наше установе и нашег оснивача, Општине Стари град. Узевши у обзир да смо протеклих пет година променили пет директора, сматрамо да је Милутин Петровић заслужио да буде изабран на пун мандат и да добије шансу да реализује све оно што смо као колектив планирали. Сигурни смо да ће Милутин Петровић својим људским и професионалним квалитетима значајно допринети угледу и развоју наше и ваше установе”, навели су запослени у недавном допису председнику Општине, Већу општине и Комисији за праћење рада УК „Пароброд“.

Мајстори, мајстори

Јуче, 7. децембра 2018., реаговао је и чувени режисер Горан Марковић (Одредница 6.). Он је револтиран разрешењем Милутина Петровића вратио награду општини Стари град. Горан Марковић је на Твитеру образложио да награду враћа због смене управника „Пароброда“ Милутина Петровића, за коју каже да је спроведена недемократски, простачки и насилно. „Шта је разлог том гесту? По свој прилици, чињеница то што је отпустио човека за кога има доказе да је крао и недолично се понашао“, наводи Марковић.

Одреднице:

1.https://www.telegraf.rs/vesti/politika/215508-clan-ldp-nato-trebalo-da-pobije-trecinu-srba
2.https://www.kurir.rs/vesti/politika/236564/nato-je-1999-trebalo-da-pobije-trecinu-srba
3.http://www.fefa.edu.rs/profesor/prof-milutin-petrovic/
4.http://www.seecult.org/vest/smena-na-celu-parobroda
5.https://www.danas.rs/kultura/smena-na-celu-parobroda/
6.https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2018&mm=12&dd=07&nav_category=12&nav_id=1479318

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s