Објављено 14.12.2018 на:

Небојша Бакарец*: Хибридна операција амбасада САД и УК – Шиптарска војска и захтеви српске опозиције

Хибридна операција амбасада САД и УК – Шиптарска војска и захтеви српске опозиције

Данас, 14. децембра 2018., су„случајно“ и истовремено – посланици у Приштини усвојили законе оснивању шиптарске војске, а представници већег дела опозиције потписали ултиматум властима Србије који се тиче изборних услова. Све се то „случајно“ догађа месец дана после антисрпског, антиевропског и антицивилизацијског чина, шиптарских власти – увођења 100 одсто већих такси на робу из Србије. Све се то „случајно“ догађа у данима када јадна и бедна опозиција, демонстрира на улицама већ две суботе. У све те „случајности“ верују само наивни. Пре ће бити да су САД и Уједињено краљевство у току са интензивирањем вишемесечног хибридног рата против Србије. Стога ове две државе подстичу и усклађују све своје извршиоце специјалног рата, и у Београду и у Приштини. Јасно је као дан, да је неко издао наредбу- Е сад стисните гас, пуном снагом против Србије! Да подсетимо, хибридни рат је војна стратегија која користи и политичка средства, лажне вести, дипломатске притиске, сајберрат, рат правним средствима, и страно мешање у изборе (управо то је изборни ултиматум опозиције).

Шиптарска војска

Одлука шиптарских посланика јасно крши Резолуцију 1244, Кумановски споразум и међународно јавно право. Шиптарски парламент једногласно изласао три закона: Закон о косовским безбедносним снагама, Закон о служби у косовским безбедносним снагама и Закон о министарству одбране. Посланици Српске листе нису присуствовали седници.

Што се тиче учешћа Српске листе у „влади Косова“, треба рећи следеће. На КиМ Срби су суочени са два лоша избора. Да учествују у влади, или да не учествују. Неучествовање у влади Косова би одговарало властима Србије због тога што би биле лишене терета оптужби за коалицију са Харадинајем и Тачијем. Неучествовање у влади би штетило Србима на КиМ, због тога што би се Шиптари тада острвили на српски народ. Између две лоше одлуке, Српска листа и власти Србије су се одлучиле за мање зло. Овако много мање трпи народ, а власти Србије и Српска листа ће преживети сулуде оптужбе за издају и коалицију. Боље да трпи власт, него народ на КиМ. Ови који износе те сулуде оптужбе, док су били власт до 2012., понашали су се супротно, они су увек бирали да трпи народ, а не они као власт.

По Резолуцији 1244. и Кумановском споразуму, једина војска која сме да постоји на Косову и Метохији је КФОР. Одлука о шиптарској војсци је донета по налогу САД и УК. Исто важи и за бандитску одлуку о таксама. Европска унија јавно, на речима, протестује, док у стварности, на делу, она подржава сво ово насиље. Сама ЕУ има моћ да за 24 часа укине шиптарске таксе. Очигледно то не жели да уради –прошло је више од три недеље од увођења такси.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је: „да је транзиција косовских безбедносних снага у принципу ствар о којој одлучује Косово“ . И ЕУ и Столтенберг су изразили млако жаљење због шиптарских потеза. Америчка амбасада у Приштини је реаговала потпуно другачије. После усвајања закона о формирању косовске војске у парламенту Приштине, амбасада САД се огласила саоштењем у коме понавља подршку САД, како је наведено „транзицији Косовских безбедносних снага у снаге са мандатом територијалне одбране“, уз оцену да је то суверено право Косова! Амерички амбасадор на Косову Филип Коснет је јуче на Твитеру написао:“Сутрашње гласање о транзицији косовских безбедносних снага је историјско за Косово. САД ће подржати професионални и организациони развој КБС, које морају да играју позитивну улогу за Косово и регион, одржавајући мултиентнички карактер земље и посвећеност народа Косова миру“. Данас је амбасадор Коснет на Твитеру додао:“Док се чека гласање у Скупштини Косова, да подсетимо да сигурност једне земље зависи од квалитета односа безбедности (…),али и од снаге и професионализма њених оружаних снага“.

Пре четири дана на Косово су стигла 24 блиндирана Хамера (оклопна возила „Хамви“), пошто је у јулу ове године влада тзв. Косова потписала уговор са САД о куповини 51 возила. Сада када је донета одлука о формирању „Војске Косова“, Американци и Британци ће много интензивније кренути да наоружавају Шиптаре.

Како стварно, на делу, реагује српска опозиција на стварање шиптарске војске, показује чињеница да су баш тог дана, опозиционари по налогу амбасада САД и УК, потписали ултиматум властима Србије који се тиче избора. Тиме су показали шта им је најважније (добијање власти на тацни – мимо избора) и шта и кога подржавају, ударајући на своју државу баш црног дана, дана када је формирана шиптарска војска.

Ултиматум опозиције

Опозиција је потписивање овог изборног ултиматума могла да одржи, ако не раније, онда касније, кроз који дан. Али не, они су тај ултиматум по налогу амбасада, потписали баш у дану формирања шиптарске војске. Они заједно са Шиптарима прослеђују поруку Америке и Британије Србији – много смо моћни, много смо јаки, видите шта све можемо!

Сетимо се да се већи део парламентарне и ванпарламентарне опозиције (25 странака или удружења) састао још средином октобра 2018.,да би наводно затражио услове за фер и слободне изборе, равноправан третман у медијима, посебно на РТС и РТВ, и промену изборног законодавства. Дакле, они су два месеца уз надзор САД и УК, радили на ултиматуму и „случајно“ су одабрали баш црни 14. децембар 2018., да тај ултиматум објаве.

Опозиција и њихови медији крију пресудне чињенице да су сви изборни услови, законодавни и медијски, креирани од њих самих док су били на власти до 2012. Пословник у Скупштини Србије је чедо садашње опозиције, бирачки списак такође. Од 2012.,наовамо сви избори су од стране иностраних и домаћих посматрача и организација оцењени као фер, демократски и слободни, без значајнијих неоправилности. Опозиција има равноправан положај у медијима, сходно свом рејтингу и утицају. Највећи притисак на медије врши управо опозиција. Она демонстрира испред РТС, Пинка и РЕМ, износећи неприхватљиве захтеве. Припадници опозиције су претукли две новинарке ТВ Пинк, за време протеста. Такође, тајкун Драган Ђилас, шеф опозиције је поднео десетине тужби против различитих медија и уредника (Пинк, РТС, Информер, Ало, Српски телеграф…) и десетине тужби против политичара и новинара који га критикују. То представља притисак на медије и има за циљ гушење јавне речи, слободе изражавања и сваке критике против њега.

Доказ да опозиција износи чисте измишљотине о лошим изборним условима, нефер изборима, притисцима на бираче, куповини гласова итд., је чињеница да су се потпуно лажним показале бомбастично изнете тврдње опозиције (ПСГ- Саша Јанковић -октобар 2017.) о намери власти СНС да уочи београдских избора масовно лажно пријави најмање 100.000 грађана, симпатизера СНС, из остатка Србије, да би избегли пораз на изборима. Потпуно лажном се показала и експлозивна тврдња Ђиласа и његове листе од 01.03.2018.,три дана пред београдске изборе, „да има доказе да се власт спрема да покраде изборе“ и то ни мање ни више него 300.000 гласова. Све то је Ђилас „поткрепио“ празном причом о вишковима позивних листића. Да ли су се Јанковић и Ђилас извинили због неистина које су изнели? Све те потписнице изборног ултиматума, опозиционе микро станке и групе грађана, њих најмање 25, имају не више од 22 одсто подршке у народу, по свим истраживањима. Они немају кредибилитет и подршку грађана. Ту се ради о поновном окупљању разбијене Демократске странке, гарниране отпадницима пропалог ДСС. Од великог је значаја да су готови сви ти лидери и лидерчићи екстремно компромитовани, што финасијским аферама и корупцијом, што насиљем које испољавају. Најкомпромитованија су тројица главних лидера СЗС- Ђилас, Јеремић и Обрадовић. Како програм немају, а фрустрирани су својим слабостима и снагом СНС (54%) они пропагирају насиље – вешање на трговима, силовање припадница власти, али и практикују насиље (нападима на жене- новинарке, председницу Скупштине, чланице РИК итд.).

Као и увек када је ова опозиција у питању, ради се о двоструким аршинима, недоследности и неописивом лицемерју. Оно што је било добро за њих док су били на власти, тј. изборни услови које су сами створили, сада не ваља када су они у опозицији. Они критикују сами себе. Ради се о томе да се они боре за такве изборне услове који би гарантовали њихову победу. И те изборне услове треба да им удели садашња власт на тацни – конкретно Вучић. То је стварни циљ њиховог окупљања. Они знају да у досадашњим фер и демократским условима не могу да победе. Стога траже да им Вучић и СНС створе такве услове да они, тако слаби и никакви, безидејни и насилни, могу да преузму власт („Вучићу, гарантуј нам победу“!). Није то први пут. Нешто слично је већ сањао Саша Јанковић, понет чињеницом да је освојио друго место (16 одсто) на председничким изборима 2017.(Вучић 55 одсто). Јанковић је потврдио да је желео да га после председничких избора, Вучић предложи за председника владе (без парламентарних избора), због тога што је освојио 16 одсто гласова! Комично.

Сам документ, ултиматум опозиције каже на почетку:“Полазећи од чињенице да након општих избора 2012. године у Србији не постоје услови за слободне, поштене и фер изборе…“. Подсетимо их још једном, све те изборне услове сте створили управо ви, потписници ултиматума, пре избора 2012. Тада вам је то одговарало. Због чега вам више не одговарају изборни услови које сте сами створили? Опозиција се не либи да у ултиматуму изнесе и отворене неистине:“да је претходне председничке, републичке, покрајинске и локалне изборе карактерисало кршење и злоупотреба изборних закона кроз куповину гласова, застрашивање и уцењивање бирача, нарочито запослених у јавној управи, дириговано и надзирано гласање, тј. прекрајање изборне воље“. Сви ти избори су по ставовима СВИХ ИНОСТРАНИХ И ДОМАЋИХ посматрачких организација протекли у најбољем реду, што је признала и сама опозиција, тада (2016., 2017.,2018.).Сада помињу „прекрајање изборне воље“. На председничким изборима Вучић је чисто победио у првом кругу са 55одсто. На Београдским изборима СНС је чисто освојила 45 одсто. Какво црно прекрајање?

На две стране изборног ултиматума износе се редом измишљотине и изборне ловачке приче без покрића (куповина гласова, уцењивање, прекрајање изборне воље,„Бугарски воз“…). Укратко, опозиција жели да уређује програме РТС и РТВ, мимо свих законских претпоставки. Опозиција жели да буде присутна на РТС и РТВ несразмерно својој слабости. Такође, опозиција тражи да се мимо Закона, промени састав РЕМ-а, по нејсном принципу паритета (вероватно траже пола састава РЕМ-а, што је у нескладу са Законима које су сами донели?). Бесмислица је још већа што опозиција тражи да РЕМ омогући „обавезне дебате“ код свих емитера. Овде се ради о увођењу противзаконите присиле свим медијима („Обавеза свим емитерима да организју емисије дебатног типа“).

У тексту ултиматума се налазе и небулозе и нејасноће попут:“ Укидање свих комерцијaлних телевизијских и радијских емисија у току кампање од стране учесника у изборном процесу, како би се успоставила равнотежа у заступљености на телевизији“. Опозиција тражи да УЧЕСНИЦИ У ИЗБОРНОМ ПРОЦЕСУ, а то су странке, УКИНУ СВЕ КОМЕРЦИЈАЛНЕ ТВ И РАДИО ЕМИСИЈЕ У ТОКУ КАМПАЊЕ, равнотеже ради! Да није невероватно, било би смешно. Како извести ту насилну и противзакониту радњу? То што опозиција тражи није било могуће ни у доба Стаљина. То се противи европским медијским стандардима. То је насиље над медијима.

Све остало што опозиција наводи у тачкама од 1. до 6.,( 1.БИРАЧКИ СПИСАК, 2.ИЗБОРНЕ РАДЊЕ И ИЗБОРНИ ДАН, 3.КРИВИЧНЕ САНКЦИЈЕ, 4.ЗЛОУПОТРЕБА ЈАВНИХ РЕСУРСА,5. КОНТРОЛА ИЗБОРНОГ ПРОЦЕСА и 6.ИЗБОРИ НА ТЕРИТОРИЈИ АП КОСОВО И МЕТОХИЈА) већ је уграђено у законодавство Србије и постоји и примењује се, додуше на одговарајући правни, законит и логичан начин, а не на накарадан начин који је описан у тим захтевима. На пример, опозиција тражи „олакшано гласање у иностранству“, што је празна фраза, гласање у иностранству се спроводи по прописима који важе деценијама уназад – а опозиција не каже шта то „олакшавање“ значи- изузев ако не мисле на санитарне услове?. Што се тиче употребе мобилних телефона, што опозиција жели да забрани на бирачким местима – то значи да опозиција тражи да се грађанима одузимају мобилни телефони пре уласка на бирачка места. Осим што то представља удар на личне слободе, поставља се питање како би се то технички спровело? Ти апарати би, на пример, морали негде да се ускладиште, на одговарајући начин? Како? Где? Такође, овај захтев не доприноси излазности – многи грађани неће желети да гласају, сматрајући да је цела та ствар са мобилним телефонима, једно малтретирање. Што се тиче захтева: „Ефективна контрола изборног процеса на Kосову и Метохији“, треба подсетити да избори на КиМ, само једним делом, као и до сада, зависе од државе Србије. То зависи од ОЕБС-а, КФОР-а, али и шиптарских органа. По свим досадашњим извештајима домаћих и иностраних посматрача, гласање на КиМ је било потпуно регуларно. И подсетимо се да је Вучић на територији КиМ, на председничким изборима добио преко 80 одсто гласова Срба.

Један захтев опозиције је потпуно оправдан. Потребно је формирати Надзорни одбор Народне скупштине Републике Србије у складу са Законом о избору народних посланика. Једино незгодно питање за опозицију гласи – Због чега ви нисте формирали тај Надзорни одбор за 12 година ваше владавине?

Шиптари су данас формирали своју војну колону. Опозиција је данас формирала једну колону, потписавши изборни ултиматум властима. Наградно питање гласи – Чија се пета колона налази у Београду -шиптарска или америчка? Можда је најбоље да се вође опозиционих странака и јавно пријаве у шиптарску војску, и постану њени официри, уместо да само у потаји спроводе налоге англоамериканаца?

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s