Објављено 28.12.2018. на:
https://informer.rs/vesti/politika/413469/nebojsa-bakarec-ultimatumi-pretnje-dela-opozicije
http://www.politika.rs/scc/clanak/418799/Pogledi/Ultimatumi-i-pretnje-dela-opozicije

Ултиматуми и претње дела опозиције

Истовремено и „случајно“ 14. децембра 2018.,посланици у Приштини су усвојили законе оснивању војске Косова, а представници већег дела српске опозиције су потписали ултиматум властима Србије који се тиче изборних услова, Сам документ обилује бесмислицама и противзаконитим предлозима. Део опозиције крије чињенице да су сви изборни услови, укључујући и бирачки списак, креирани од њих самих док су били на власти до 2012. Сам ултиматум опозиције каже:“ у Србији не постоје услови за слободне, поштене и фер изборе (…) претходне председничке, републичке, покрајинске и локалне изборе карактерисало је кршење и злоупотреба изборних закона (…) тј. прекрајање изборне воље“. Заборавили су да су сви избори у последњих шест година оцењени као фер, демократски и слободни, од стране иностраних и домаћих посматрача и организација. Још више су заборавили да су они сами дали легитимитет изборима, својим учешћем и одсуством утемељених приговора. Оно што је било добро опозицији док је била на власти, сада одједном не ваља. Они детињасто желе да им Вучић поклони изборну победу. Нагласимо да се само део опозиције деструктивно понаша. Њих не подржава значајан део парламентарне (СРС, ЛДП, ЛСВ) и ванпарламентарне опозиције (СПАС и делом ПСГ). Ниједна од ових пет странака није потписала изборни ултиматум.
Доказ да опозиција износи чисте измишљотине о изборним условима, нефер изборима, изборним крађама итд., је чињеница да се хистерија опозиције због наводне крађе избора 2016., показала потпуно неистинитом. Још лажнијим су се показале тврдње опозиције о намери власти да уочи београдских избора масовно пријави 100.000 грађана, симпатизера СНС, из остатка Србије. Потпуно лажном се показала и Ђиласова тврдња, три дана пред београдске изборе, „да има доказе да се власт спрема да покраде изборе“ и то 300.000 гласова због вишкова позивних листића. Потписници документа о изборним условима (око 25 микространака), имају мизерних 22 одсто подршке грађана.
На две стране изборног ултиматума износе се редом измишљотине без покрића (куповина гласова, уцењивање, прекрајање изборне воље,„Бугарски воз“). Опозиција жели да уређује програме РТС и РТВ, и да промени састав РЕМ-а, мимо закона. Опозиција жели да наметне „обавезне дебате“ свим емитерима! У тексту документа се налазе потпуно конфузне реченице попут :“ Укидање свих комерцијaлних телевизијских и радијских емисија у току кампање од стране учесника у изборном процесу, како би се успоставила равнотежа у заступљености на телевизији“. Опозиција тражи да „учесници у изборном процесу“ (странке), „укину све комерцијалне тв и радио емисије у току кампање“! Да није невероватно, било би смешно. Како извести ту противзакониту радњу? То се противи европским медијским стандардима. То је насиље над медијима. Све остало што опозиција тражи већ је уграђено у законодавство Србије и примењује се, на законит начин, а не на накарадан начин описан у документу („олакшано гласање у иностранству“, „ефективна контрола изборног процеса на Kосову и Метохији“ итд.). Један захтев је оправдан. Потребно је формирати Надзорни одбор Народне скупштине. Једино незгодно питање за опозицију гласи – Због чега ви нисте формирали Надзорни одбор за 12 година ваше владавине?
Десет чинилаца СЗС је добило 9,6 процената гласова грађана Лучана. Свако по један проценат. После страшног пораза на изборима 16. децембра 2018., у четири општине, Ђиласов и Јеремићев СЗС наставља са ултиматумима и најавама насиља. У свом саопштењу они дословно кажу:“(…) у Србији више неће бити избора ни на једном нивоу(…) У условима које смо данас имали у Лучанима, избора више не може бити“. То што СЗС неће да учествује на изборима, није проблем. То је њихово право. Али, та претња значи да ће они изазивати хаос, насиље и инциденте на бирачким местима и у органима за спровођење избора. Њихова досадашња насилничка пракса то потврђује (упад у РИК, физички и вербални напади, најаве силовања, убистава). Изборно насиље су већ показали у априлу 2016., после републичких избора на којима су тешко поражени, када су упали у РИК, покушавши да преиначе резултате избора.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s