Објављено 31.01.2019. на:
http://standard.rs/2019/01/31/napad-bez-osude/

Мој комшија Срба
Ваш аутор живи на доњем Дорћолу, у близини Луке, и угашених погона „Давида Пајића“. То је најсиромашнији део Старог града. У крају живи и доста ромског становништва. Помало успаван, скрајнут део града, у коме грађани живе у миру и складу, без обзира на националну припадност или вероисповест. Још док ваш аутор није био члан ниједне странке (2015-2017, у периоду после избацивања из ДСС) упознао је једног вредног и симпатичног комшију -Србислава Филиповића, који је више пута током те две године, био у кампањи од врата до врата, као члан СНС. Будући страначки пријатељи су били веома љубазни и професионални и радо сам примао њихов изборни материјал. Ваш аутор је Србислава познавао и као колегу градског одборника, оштрог на језику, спремног на шалу. Срба иначе, станује три улаза од вашег аутора. Потом је аутор овог текста 2017., постао члан СНС. У том периоду се некако поклопило да смо се више пута срели и на улици. Срба је био са породицом. Упознао сам његове малене ћерке, старију петогодишњу Сару, млађу двогодишњу Стефанију и супругу Милицу. Складна породица. Знате како кажу, деца су слика и прилика родитеља. Е та слика, тај утисак о Србиној породици је изванредан. Кад све ово знате, онда знате колико је ваш аутор био шокиран када је прочитао вест да је разлупан аутомобил породице Филиповић, испред њиховог дома. Осим шока, ваш аутор је осетио неми бес, немоћ и саосећање са нападнутом породицом. Све тим више, због тога што смо комшије, што се познајемо, на страну то што смо колеге. Дорћолци смо, обични људи. Бринемо једни о другима.

Позвао сам Србу телефоном и тако је настао овај мини интервју.
Како се осећају твоје ћеркице, Сара и Стефанија и супруга Милица?
-Срећом ћерке су мале, две и пет година, па не могу да буду свесне пуног значења догађаја. Старија једино пита – тата, због чега се некоме није свидео наш ауто? Супруга је у шоку, забринута је за децу. Размишљамо да ли треба да склонимо децу и супругу код рођака.
Претили су ти и раније преко друштвених мрежа?
-Већ годинама добијам претње на Твитеру и ФБ, које углавном нисам схватао озбиљно. Претили су ми шта ће да ми/нам раде када нас оборе са власти. На пример -“ Завршићеш у контејнеру“ или „Узми маркер прошетај градом обележи место док има слободних бандера батице“ и слично. Брисао сам све те гадости.
Да ли си ти забринут?
Јесам, али нећу поклекнути. Наставићу у парламенту да се још жешће борим против њих.
Како си видео шта се догодило колима?
Сви смо нешто грипозни. Јуче предвече (јуче- 29.01.оп.аут.) сам изашао да купим вечеру за болесну децу и супругу, и отишао сам у набавку у Универ. Још из даљине сам видео да нешто није у реду са шофершајбном, али помислих да није могуће да је то наш ауто. Кад сам пришао видео сам да јесте. Само што се нисам срушио. Ауто је нов, стар мање од месец дана. Није каско осигуран. Осетио сам очај, бес. Скроман сам човек, позајмили смо новац у оквиру породице да би купили ауто (Шкода „Рапид“- оп.аут). Како ћу да платим поправку? Уништили су предњу хаубу, шофер шајбну, кров…
Питаћу те за мотор, због тога што то много кошта, да ли је мотор оштећен?
Не знам, ауто је у сервису, видећемо. Штета је велика.
Још мало смо поразговарали, и пожелео сам Срби све најбоље, да ухвате починиоце и да успе да надокнади штету.

На разлупаном аутомобилу се види да су једно или два лица скакала по хауби или крову. Шофер шајбну су морали да ударе шипком – да су скакали по њој, пропали би у ауто. Аутомобил је нов, породица Филиповић га паркира ту, мање од месец дана. „Неко“ је регистровао податак да је породица посланика Филиповића купила (скроман) аутомобил. Тај „неко“ мрзи СНС и вероватно самог Србу. Тај „неко“ је очигледно заражен злом које шири СзС. Утврђено је да Срба Филиповић има складне односе са свим људима које познаје и са комшилуком, да нема дугове и да нема других мотива, осим политичких за демолирање аутомобила и за претње које добија путем друштвених мрежа. Тај „неко“ је морао извесно време да прати понашање породице Филиповић, и навике у вези паркирања новог аутомобила итд. Очигледно су пратили Србу и чланове његове породице, да би могли да одаберу погодан тренутак за напад. Потом су нападачи (или нападач), вероватно у глуво доба ноћи, између понедељка и уторка, разлупали кола породице Филиповић. Тек предвече у уторак, грипозни Филиповић је изашао у куповину и видео разлупан аутомобил.

Стога је логично да су посланици Српске напредне странке оптужили лидере опозиционог Савеза за Србију (СзС) да су одговорни за демолирање аутомобила посланика СНС. Заменик шефа посланичке групе СНС Владимир Орлић рекао је на конференцији за новинаре, између осталог:“Могу да мисле да су много јаки и страшни и да могу да нападају и приватну имовину и било кога појединачно, и да да шаљу поруке како могу да дођу до било кога од нас, до места до којих живимо ми и наша породица, али то им је залудан посао“. Он је рекао и да „отровну хистерију“ у друштву распирују Драган Ђилас, Вук Јеремић, Бошко Обрадовић и други представници савеза. Срба Филиповић је на истој конференцији за новинаре показао фотографије полупаног аутомобила, као и одштампане претње објављене на друштвеној мрежи и навео да страхује за безбедност деце и супруге. „Овако изгледа када они на терену изложе свој план и програм и ноћу изађу и узму и униште нечију приватну имовину“, рекао је Филиповић показујући фотографије полупаног аутомобила. Он је рекао да то није лични напад на њега, већ напад на нормалну Србију:“Нисам ја битан. Ово је напад на нормалну Србију на нас који желимо да Србија ради, да људи живе пристојно, то је напад на све нормалне и цивилизоване људе у овој земљи“. Филиповић је потом прочитао претњу на Твитеру у којој му је написано: „Узми маркер прошетај градом обележи место док има слободних бандера батице“. „Ко нормалан то може да напише ако је то неки појединац написао да ли је ико из Савеза изашао и осудио то. Не они се томе радују, свакој овој поруци мржње упућеној ка нама из СНС и Александру Вучићу“, навео је Филиповић. Посланици СНС су новинарима рекли да очекују да целокупна јавност осуди нападе и увреде којима су изложени.

До краја дана, када настаје овај текст, напад на и породицу Филоповић, изведен практично на прагу њиховог дома, осудили су једино СНС и Покрет социјалиста. Нико из тзв. институција грађанског друштва, нико из било које грађанистичке НВО, нико из Друге Србије, нико из опозиције. Овај напад није осудио нико од оних којима су, очигледно селективно, уста пуна људских права, који хорски наричу у случају да само попреко погледате Маринику Тепић, у случају да нешто кажете против Ђиласа, Јеремића или Борка Стефановића. Сетимо се само хистеричних реакција, поводом гнусног напада на Борка Стефановића. Тај напад је био тежи од овог напада о коме говоримо, али у том случају нападачи нису дошли до дома једне породице, где живе девојчице од две и пет година. Очекивали би да ће бар неко од стотина НВО, странака, појединаца, који су кукали над судбином повређеног Борка Стефановића, да се огласи поводом напада на породицу Филиповић. Нико! Мук. Очигледно по њима, породица Филиповић не заслужује пажњу, нема иста грађанска права као Борко или Мариника, него мања. По њима, чланови породице Филиповић (Стефанија, Сара, Милица и Срба) су грађани другог реда, који не заслужују пуна грађанска права или заштиту у случају атака на њих. Какво срамно понашање. Какви двоструки аршини.

Што се вашег аутора тиче, он је још јутрос, чим је сазнао за вест, послао Срби следећу поруку: „Здраво, сад видим вести о нападу. Видим и слике. Грозно. Осећам бес. Колико видим по сликама, скакали су ти по колима, немогуће да то нико није видео. Видим уништени су хауба, шајбна, кров. Предвиђам да нико изван СНС неће осудити напад. Имаш двоје мале деце…То је стварност – кад крену по кућама, ноћу – бедници, кукавице, шака јада, екстремисти. Ниси сам. Подршка. Жив био.“

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s