Објављено 15.03.2019. на:
http://standard.rs/2019/03/15/gondola-i-drvece-jezik-cinjenica/

Најава тероризма и стравично лицемерје СЗС – градња Беогондоле

„Ент: Кад лето легне на свет, у поднева златне боје
Под кровом од лишћа што спава снови се дрвећа роје;
Кад двори су шумски зелени, свежи, а ветру са
запада дах,
Врати ми се! Врати, и кажи да је најбоља земља
где стах!“
Џ.Р.Р.Толкин „Господар прстенова- Две куле“

На задовољство грађана Београда почела је градња Београдске гондоле. Српска напредна странка испуњава обећано. Гондола ће бити невиђена туристичка атракција. Међутим, малобројна и безидејна опозиција се противи изградњи гондоле, са тако јадним образложењима, да готово да не заслужују одговор. Ђиласов СЗС наводи „економску сулудост“ тог пројекта, „скрнављење нетакнутог погледа на Ушће“,“ уништавање Калемегдана“ ,“екоцид“ (Одреднице 1. и 2.). Изградња гондоле је потпуно економски исплатива и гондола ће убрзо сама себе отплатити, а полазиште и долазиште гондоле су на изузетно атрактивним и прометним локацијама. Интервенција у ткиву Калемегданске тврђаве је минимална, и гондола ће само оплеменити Калемегдан. Поглед на Ушће ће остати готово нетакнут. Да подсетим заборавне да се у оквиру Калемегданске тврђаве, на готово истом месту, али сасвим сигурно у оквиру комплекса Калемегдана, налази трамвајска пруга, у дужини од око 300 метара (део Париске, од Кнеза Симе Марковића до Карађорђеве). Када је тај део пруге грађен у свом садашњем облику, а и раније, посечене су стотине стабала, због тога што је то било неопходно и нико око тога није правио проблем. О деструктивности опозиције, Ђиласовог СЗС и „Чувара Старог града“ Марка Бастаћа, најбоље сведоче чињенице да се они противе готово свим пројектима које гради и планира градска и републичка власт (навешћемо само део). Они су против велелепног Београда на води, против фонтане на Славији (коју је предвидео баш Ђилас), против реконструкција Косанчићевог, Топличиног и Обилићевог венца, против проширења пешачких зона, против увођења реда у паркирање у строгом центру, против реконструкције Студентског трга и Трга Републике, против изградње подземних гаража, против реконструкције потеза од Душанове до Рузвелтове итд.

Такозвани Чувари Старог града, група отуђених самодржаца на тој општини, бесрамних прелетача који више не представљају ни једну странку на чијој листи су изабрани 2016., већ годинама спроводи деструктивне акције уништавања партерног и другог мобилијара центра града. Они под изговором протеста против градских власти, ваде целе гранитне плоче из Кнез Михајлове, и стубове против паркирања из ужег центра, ломе их, и потом их истоварују испред Скупштине града, уз медијско пренемагање. Исто то су урадили са новим љубичастим инфо таблама Паркинг сервиса. Такође, Бастаћ и његов мини картел, су остатке дрвећа посеченог на Калемегдану, истоварили испред Скупштине града, 13. марта 2019. (одредница 3.) Само пет дана раније тај исти Бастаћ и његова камарила, су дали званичну сагласност општине Стари град, за сечу тог истог дрвећа (Решење Одељења за грађевинске и комуналне послове и инвестиционо пројектовање, општине Стари град, број 352-77/19 од 08.03.2019.)(Одредница 4.). Решење Општине Стари град је потписао руководилац Одељења за грађевинске и комуналне послове и инвестиционо пројектовање, Марјан Наков, кога је на ту функцију поставио лично Марко Бастаћ. Бастаћ је Накова сменио 13.03.2019.,без основа, због тога што је Наков радио свој посао, на законит начин (Одредница 5.). Чувари Старог града су иначе, приступили СЗС-у. На последњим градским изборима у марту 2018., листа “Шта радите бре – Марко Бастаћ“ освојила је свега 3.841 глас или мизерних 0,47 одсто у целом вишемилионском Београду, што потврђује тезу да више никога не представљају и да их у грађанству готово нико не подржава.

Најава тероризма

Најгоре је то што и Ђиласов СЗС и Бастаћ и Никола Јовановић, најављују вршење кривичних дела. Сви они су најавили да ће рушити Београдску гондолу, односно потпорне стубове и шипове гондоле. То је најава тероризма (Одреднице 1.,2., 6. и 7.). Тако је потпредседник странке Вука Јеремића, и шеф одборника СЗС у градској скупштини, Никола Јовановић, на конференцији за штампу СЗС 13.03.2019., на Калемегдану рекао, цитирамо ТВ Н1 и „Данас“:„Јовановић је казао да ће ако се пројекат настави позвати грађане да сруше шипове на падинама око Калемегдана …“. Наредног дана председник општине Стари град, Марко Бастаћ је медијима најавио вршење кривичних дела и тероризам. Лист „Данас“ и ТВ Н1 цитирају Бастаћа и кажу:„Председник општине Стари град Марко Бастаћ одржао је данас састанак о „одбрани Калемегдана“, на којем се са грађанима договорио да ће физички спречити градњу гондоле, а ако се ипак нешто изгради, они ће то срушити“, Бастаћ још каже:““Све што ураде преко дана, ми одемо преко ноћи и уништимо“, рекао је Бастаћ на састанку, упозоривши грађане да у таквим акцијама може доћи до хапшења“. Посебно је питање да ли је најава вршења кривичних дела и тероризма, кривично дело? Такође, посебно је питање да ли се после позива и најаве вршења кривичних дела и тероризма, од стране руководства општине Стари град, стичу услови за распуштање Скупштине општине Стари град и за расписивање нових избора на територији те општине?

О чему говоре ове најаве терора и вршења кривичних дела од стране Ђиласовог СЗС? Оне су доказ нервозе и хистерије СЗС због пропасти и јаловости вишемесечних протеста које су организовали. Они желе да радикализују те протесте најављујући терор и позивајући грађане да врше кривична дела, уништавајући и рушећи Београдску гондолу. Вероватно ће ускоро најавити и рушење фонтане на Славији? Међутим, Ђилас, Јовановић и Бастаћ излазе са терена демонстрација и протеста, и улазе на један терен криминала и незаконитости. То је драстична разлика. Они желе да гурну грађане у сукобе са градитељима и полицијом, која ће неминовно морати да заштити закониту градњу гондоле и саме њене градитеље. Неће у тим сукобима учествовати врх СЗС, не, они ће у сукобе гурнути туђу децу, анонимне грађане које успеју да заведу и наведу на вршење кривичних дела. Уосталом, сам Бастаћ каже:“рекао је Бастаћ на састанку, упозоривши грађане да у таквим акцијама може доћи до хапшења“. Ђилас и екипа, желе да започну сукобе ширих размера, и због тога се поставља питање, после потпуно криминалног позива на рушење гондоле, шта им све може пасти на памет?

Лицемерје и двоструки аршини

Нажалост, такозвана „културна елита“ изгледа подржава овај криминал. Нико из те „елите“ није осудио вишеструке најаве вршења кривичних дела и терора по Београду. Та „елита“ осуђује разложну сечу 40 стабала на Калемегдану, али је потпуно ћутала када су Ђилас и ДС у фебруару и марту 2010., безразложно посекли 400 столетних платана на Булевару. Сеча платана је била резразложна због тога што је Булевар могао да се реконструише без сече платана. Садашња сеча је разложна, због тога што Беогондола не може да се изгради без уклањања мањег броја стабала. Због чега су сви ти који се данас противе уклањању малог броја стабала, пре девет година громогласно ћутали о екоциду на Булевару? Ћутао је и Марко Бастаћ, службеник у некадашњој Ђиласовој продукцијској кући „Emotion“ од 2006. до 2009. године. Данас Бастаћ, нападајући градску власт, каже: “сваки парк, свако дрво и свака зелена површина су драгоцени“. Због чега то није рекао Ђиласу када јеовај уништавао 400 платана? Ћутао је „Данас“, ћутао је директор ТВ Н1 Југослав Ћосић, ћутала је „елита“, ћутали су сви медији. Сви они су подржали Ђиласове дрвоморце. Данас сви они такође ћуте, поводом једног сличног грађевинског подухвата – градње Златиборске гондоле. Није проблем Златиборска гондола, она треба да буде изграђена. Проблем је као и у случају Булевара, стравично лицемерје и двоструки аршини. Златиборска гондола је дугачка 9 километара и носиће је чак 36 стубова (београдску само 6). До сада је на Златибору (тј. у општини Чајетини, којом влада Милан Стаматовић из СЗС) посечено стотине стабала због градње полазишта гондоле, а биће посечено још више стотина током даље градње. За нормалне људе то је оправдано. Због тога питамо оне ненормалне, због чега нисте протестовали против сече много стотина стабала на Златибору? Због чега нисте најавили рушење шипова те гондоле? Да их подсетимо, Златиборска гондола је две године грађена без дозволе. Због чега за једну те исту ствар СЗС и „елита“ осуђују београдску власт, а хвале чајетинску? Због чега су жути картел и „елита“ подржали уништавање 400 стабала на Булевару, а осуђују уклањање 40 стабала на Калемегдану? У питању су лицемерје и двоструки стандарди епских размера.

Кратко подсећање на аферу Булевар

О тој афери је ваш аутор писао више пута. Објавио сам текст о уништавању Булевара у априлу 2010., у листу „Печат“(Одредница 8.). Много дужу анализу случаја тада је објавио је цењени „Нови стандард“. Такође, иницирао сам и потписао подношење жалбе Уставном суду 12. марта 2010., заједно са тадашњим народним посланицима Милицом Војић Марковић и Миланом Димитријевићем (Одредница 9.). Потом је одборничка група ДСС, на иницијативу аутора овог текста, који је и тада био градски одборник, на седници градске Скупштине 22. марта 2010., предложила разрешење градоначелника (Одредница 10.). Сеча платана на Булевару и уништавање амбијента јединог булевара у Београду представљали су варварски чин (Одредница 11.). До тада су се такве ствари збивале током ратова, природних пошасти итд. О таквим поступцима смо читали у књижевним делима. Једно од популарнијих али вредних дела је свакако серијал великог професора Толкина, о Хобитима, Вилењацима, Чаробњацима, Патуљцима и … Орцима. Овај последњи сој је познат по томе што мрзи природу, сунце, небо, живот… и дрвеће. Сетимо се оне епизоде када Орци предвођени слаткоречивим чаробњаком Саруманом, секу прекрасно дрвеће Изенгарда, а потом и ивицу прастаре шуме Фангорн. Утисци са Булевара, сцене током и после сече, су запањујуће били слични са призорима које је измаштао Толкин. Драгана Ђиласа, слободно смо тада могли назвати београдским Саруманом, господаром жутих београдских Орка. Као и Саруман, Ђилас је са једне стране – јавно – слаткоречив, умиљат, тада је био и љубитељ залуталих голубова, ромски цар, мостоградитељ, very straight gay, pardon me, guy – but not gay at all. Са друге стране – тајно – (али не баш тако тајно) мултимилионер у еврима, у сукобу интереса као власник многобројних фирми, контролор медија, бивши власник великог и малог брата, лиценци за fast food бракове и провинцијски квазисвингерај, псовач танких нерава, несвикао на критику и супротно мишљење. Бесрамне су пресне лажи које су тада, као нечист, избацивале десетине градских властодржаца углавном из Демократске странке. Странке која и данас тврди да је странка пристојних људи, цвет грађанства, егземплар уљудности. Постоји тачна дефиниција пристојног друштва коју даје коју даје принстонски и јерусалимски професор Авишај Маргалит у својој књизи „Пристојно друштво“- „Пристојно друштво је оно друштво чије институције не понижавају грађане тог друштва“. Он каже и да је „цивилизовано друштво, оно друштво чији се грађани међусобно не понижавају“. Драган Ђилас и његова тадашња странка су нас све понизили и 2010., а понижавају нас и данас. Уз то вишемесечни протести су показали да се политичке вође протеста, међусобно понижавају. Ђилас је током градоначелниковања зарадио непристојних 583 милиона евра. Стога Ђилас и жути клартел нису пристојни, нити цивилизовани (Одредница 12.).

Једноставно, неистина је, како они и данас тврде, да су платани морали бити посечени, бог тога што су били болесни и склони паду. Истина је да је требало уклонити (по другом елаборату Шумарског факултета-у даљем тексту-ШФ) 121 стабло од укупно 734 колико их има на Булевару, укључујући и Трг Николе Пашића. Јасно је да је међу 400 посечених платана било свега педесетак оних за које ШФ каже да их је требало уклонити (болесних), док остале није требало посећи. Елаборати ШФ су послужили као покриће за унапред смишљену одлуку да се платани посеку. Ђилас и жути дрвоморци су рачунали на потпуну контролу над медијима, па су им довољно покриће биле двосмислености у елаборатима ШФ. Први елаборат ШФ из 2006. године, предвиђа сечу 32 платана (од 734). Градска власт се највише позивала на овај елаборат јер даје лошу оцену стања дрвореда. Поставља се питање како је могуће доносити одлуку о сечи дрвореда на основу елабората старог четири године? У сваком случају тај елаборат је био контрадикторан. Други елаборат из 2008. године, у уводу каже да је потреба за њим настала јер је градска „Комисија за давање сагласности за уклањање стабала… окуларним прегледом утврдила…“ , да је стање платана много горе него што стоји у првом елаборату . Сазнајемо да је постојала фантомска комисија чији је пресудни аргумент био „окуларни преглед“ (читај, „одокативни ждрак“ систем). У „Закључним разматрањима“ другог елабората стоји: „Због своје велике културно-историјске, просторно-пејзажне и еколошке вредности дрворед у Булевару за град Београд има велики значај. Због тога га је у свим следећим реконструкцијама Булевара неопходно задржати, а стање у коме се он тренутно налази потребно је унапредити“. Овај елаборат предвиђа сечу 121 стабла од укупно 734 (цео Булевар је тада имао 734 платана, а реконструисан је део Булевара који је имао 400 платана – на рекоструисаном потезу требало је по ШФ, уклонити 50 болесних платана, а не и осталих 350 здравих). Као што видимо данас, стари платани на Булевару, или на потезу од Душанове до Рузвелтове, су живи и здрави. Из градских аката из априла 2009. се види да је била замишљена другачија реконструкција која није предвиђала уклањање дрвореда. После првобитних решења профитери су сабрали два и два, и у децембру су донета нова решења потпуно супротна првим. Очигледно је да је налог за то могао дати само градоначелник. Прво Решење које је издао Секретаријат за заштиту животне средине, 13.04.2009. године, јасно каже:„при реконструкцији (…) водити рачуна о дрворедима, односно, појединачним стаблима (…) постојећа стабла се не смеју уклонити. Изузетно сечу појединих стабала може одобрити надлежна организациона јединица Градске управе“. Ни Урбанистички услови из априла 2009. не предвиђају уклањање дрвореда из Булевара. Стога је јасно да није постојала потреба да се дрворед посече. Ђилас је говорио неистину о сечи стабала.“Одлуку о сечи стабала… није донео ни један политичар, већ стручњаци…“. Одлуку о сечи је донео управо Ђилас. У акту од 23. фебруара, три дана пре сече, Шумарски факултет упозорава: „Напомињемо да могућност замене целог дрвореда, или његовог дела, одједном у овом елаборату није разматрана“. Због неповољног првог Решења секретаријата, Ђилас је наложио да се осам месеци касније (децембар 2009.) сачини ново, које допушта уклањање платана. О свему томе може посведочити Горан Триван, данашњи министар, а тадашњи секретар Секретаријата за заштиту животне средине.

Пљачка шест милиона евра

Шта је мотив за уништавање платана на Булевару? Највећи мотив је „нечији“ профит од тога што је реконструкција Булевара преплаћена 6 милиона евра. И поред прозивки од стране ДСС и СНС, афера Булевар је мировала до 2013. У априлу 2014., ухапшен је Александар Бијелић, бивши високи функционер ДС и бивши Градски менаџер, заједно са још осам лица. По наводима полиције они су ухапшени због сумње да су у току реконструкције Булевара Краља Александра, злоупотребом положаја, оштетили буџет Београда за око 6 милиона евра (642 мил. дин.) (Одреднице 13.и 14.). У притвору су провели неколико месеци. У октобру 2016. године, Кривично ванпретресно веће Вишег суда у Београду потврдило је оптужницу коју је против бившег београдског менаџера Александра Бијелића и још осам окривљених подигло београдско Више јавно тужилаштво. Надлежни су тада за злоупотребу службеног положаја теретили и некадашњег директора Агенције за инвестиције и становање, Марка Благојевића, председницу Комисије за јавну набавку радова на реконструкцији Булевара краља Александра, Данку Шотру и чланови поменуте комисије Слободана Стевића и Елизабету Троху. За исто дело оптужени су и Благојевићев помоћник Радован Драча и оснивачи компаније „Балкан градња” Славко Божић и Нада Ћубић, док се директор овог предузећа Миле Зекић сумњичио за злоупотребу службеног положаја. Иначе, када је покренута истрага против укључених у посао реконструкције булевара, Ђилас, тада председник ДС, је изјавио да је овај поступак одмазда нове власти према Демократској странци. Коментар у вези са потврђивањем оптужнице против некадашњег београдског менаџера новинари листа „Политика“ су потражили од Драгана Ђиласа 2016.године, али он није одговорио на СМС поруке и телефонске позиве. Данас Ђилас тврди да су сви оптужени невини, а на питања о платанима одбија да одговори. Тако је Ђилас на питање новинарке на КЗШ, од 13.03.2013., о сечи платана, рекао, цитирамо ТВ Н1:“Осим упозорења градској власти, представници Савеза за Србију су се и фотографисали на зидинама тврђаве, мада бивши градоначелник Драган Ђилас претходно није био нарочито расположен да одговара на питања о посеченом дрвећу за време свог мандата.
Н1: Може, господине Ђилас? Ђилас: Не може. Н1: Због чега? Ђилас: Не може, данас о овоме прича господин Јовановић…“ (Одредница 1.).

Чињенице о гондоли и сечи дрвећа на Калемегдану и на Ушћу.

Одлуку о градњи Београдске гондоле донела је Скупштина града. Гондола поседује све дозволе и гради се на законит начин. Дозволу за сечу стабала на Калемегдану и Ушћу, поред органа града Београда дали су и надлежни органи из опозиционих општина Стари град и Нови Београд. Стабла у београдским општинама Нови Београд и Стари град, посечена су на основу предлога Стручне комисије.Ту комисију формирао је Секретаријат за комуналне и стамбене послове града Београда. Као предуслов за градњу гондоле, неопходна је била сеча постојећих стабала на планираној траси Гондоле. Уклањање стабала није ничији хир, већ неопходност. За сечу стабала су уплаћене накнаде општинама Нови Београд и Стари град у износу више од 25 милиона динара. У оквиру Програма редовног одржавања јавних зелених површина, радници „Зеленила” започели су садњу 300 стабала лишћара и четинара у парку Калемегдан и парку Ушће. Број стабала која ће бити посађена у парковима Калемегдан и Ушће два пута је већи од броја стабала која су посечена. Све саднице су високог квалитета и „школоване” у расаднику, чиме се повећавају шансе за њихов опстанак у тешким условима градске средине. Током 2018. године Београд је постао богатији за 4.500 нових стабала. Колико је „Зеленило – Београд” одлучно у настојањима да очува и повећа зелени фонд у граду, показује чињеница да број стабала који ће бити засађен непрестано расте, па је у току 2019. године планирана садња нових 5.000 стабала (Одреднице 15. и 16.).

Одреднице:
1.http://rs.n1info.com/Vesti/a467791/Seca-drveca-zbog-gondole-SzS-najavljuje-prijave-ali-Djilas-ne-bi-o-platanima.html
2.https://www.danas.rs/beograd/jovanovic-krivicne-prijave-protiv-radojicica-vesica-i-ljajica-zbog-izgradnje-gondole/
3.https://www.danas.rs/beograd/posecena-stabla-s-kalemegdana-odneta-pred-skupstinu-foto/
4.https://informer.rs/vesti/politika/425208/foto-bastac-sapic-dali-dozvolu-secenje-stabala-uscu-kalemegdanu
5.http://rs.n1info.com/Vesti/a467827/Opstina-Stari-grad-ukinula-resenje-o-seci-stabala-postupak-protiv-zaposlenog.html
6.http://rs.n1info.com/Vesti/a467997/Bastac-Sprecicemo-izgradnju-gondole.html
7.https://www.danas.rs/beograd/bastac-gradjani-ce-fizicki-spreciti-gradnju-gondole/
8.http://www.pecat.co.rs/2010/04/drvomorci/
9.http://www.novosti.rs/вести/београд.491.html:267620-Seca-platana-pred-Ustavnim-sudom
10.https://www.blic.rs/vesti/beograd/dss-gradevinska-mafija-inicirala-secu-platana/pdje1tg
11.https://www.youtube.com/watch?v=r3MVWkoeP7I
12.https://www.youtube.com/watch?v=lZvXxONFr04
13.http://www.politika.rs/scc/clanak/365443/Tuzilastvo-bivsi-menadzer-ostetio-Beograd-za-860-miliona
14.http://www.novosti.rs/вести/насловна/хроника.405.html:629650-Bijelic-optuzen-za-namestanje-na-gradskom-tenderu
15.https://www.danas.rs/beograd/skijalista-srbije-stabla-na-uscu-i-kalemegdanu-posecena-na-predlog-strucne-komisije/
16.https://www.danas.rs/beograd/zelenilo-sutra-sadi-300-stabala-na-kalemegdanu-i-uscu/

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s