Објављено 02.07.2019. на:
http://www.politika.rs/scc/clanak/432613/Pogledi/Klimatske-promene-u-politicke-svrhe

Злоупотреба природних катастрофа у политичке сврхе

У поплави безидејности, Ђиласов, Јеремићев и Обрадовићев СЗС је посегао за безумном злоупотребом чињенице о климатским променама, у политичке сврхе. Београд су погодиле незапамћене природне непогоде, два пута у току недељу дана. Те непогоде су најсличније тропским монсунским олујама. Узрок томе је познат. Све жешће климатске промене на планети. Климу која се мења нагоре, одликује све већа учесталост екстремних метеоролошких појава. То је приметно свуда у свету. Једино у Србији, део опозиције и медија за то криви власт. Да ствар буде комичнија СЗС је због последица олује 24. јуна 2019., тражио „моменталну оставку Зорана Радојичића и Горана Весића“. Исто то су, истим речима тражили и 26. јануара 2019., када је у Београду пало пола метра снега. Ту злоупотребу природних катастрофа већ су извели (у другом политичком паковању) и 2014., приликом тадашњих поплава, када су ширили лажне вести о десетинама и стотинама мртвих. Тако је и сада један малотиражни опозициони дневник, на насловној страни од 25.06.2019., објавио неистину да је за поплаве „Одговорна власт у Београду“! При томе су и тај лист и Ђиласов СЗС изнели неистину да је узрок поплава то што садашња власт „није улагала у инфраструктуру“. Истина је баш супротна. Чињенице кажу да Ђиласова власт уопште није улагала средства у канализационе црпне станице, док је садашња градска власт уложила 422 милиона динара (црпне станице Дорћол, Галовица, Карађорђева, Газела, Старо сајмиште и Ретензија). Црпна станица на Савском тргу биће у потпуности реконструисана приликом реконструкције Савског трга. У периоду Ђиласове власти од 2008. до 2013., у системе за кишну канализацију уложено је око 890 милиона динара, док је ова власт од 2014. до 2019. уложила много више, 1,356 милијарди динара.
На последњој седници Скупштине града, 25.јуна 2019.,ми одборници владајуће већине донели смо значајну одлуку о изградњи фабрике за прераду отпадних вода у Великом селу. Доношење те одлуке бојкотовао је управо Ђиласов СЗС, који не жели да ради у корист грађана, већ искључиво жели да прикупља јефтине политичке поене, што су и учинили држећи конференцију за штампу на улазу у Скупштину. Фабрика за прераду отпадних вода у Великом селу, ће бити прва и највећа фабрика те намене, а коштаће скоро 700 милиона евра. Да би се изградило свих пет фабрика за прераду отпадних вода у Београду потребно је око милијарду евра. А ова власт ће их изградити. Уз то, Београд ће узети кредит од 35 милиона евра за изградњу фекалне канализације на левој обали Дунава где живи 200.000 становника, а градња ће почети у фебруару наредне године. Ту радосну вест је грађанима Борче саопштио председник Вучић у хитном обиласку поплављених подручја. Стручњак Горан Родић из Грађевинске коморе Србије указује на један податак, који говори о томе због чега је дошло до поплаве на левој обали Дунава. „Кажу да 85 одсто Борче, Овче и околних насеља нема канализацију. Немају, јер је тих 85 одсто дивља градња! Сви ти који немају канализациону мрежу саграђени су на дивље“ – рекао је Родић гостујући на РТС.
На поменутој седници скупштине града, на предлог нас из СНС, кроз ванредну тачку дневног реда, расправљали смо о текућим поплавама. Тиме смо показали да имамо осећај за стварност и да асертивно реагујемо на невоље које погађају све Београђане. Тако је било и 2014., тако је и сада. Аутор овог текста је у априлу 2014.,као одборник, у писаној форми дао предлог на седници Скупштине града, да се сви одборници током целе те године одрекну одборничких накнада, у корист поплављених подручја. Предлог је једногласно усвојен. Ђилас и тада и данас, није долазио на седнице, али је и тада и данас уредно примао накнаду (за свој нерад).
Што се тиче истине о климатским променама, свима препоручујем научно популарно дело Марка Лајнаса, „Шест степени- наша будућност на топлијој планети“, које је објављено и код нас. Угледни „Фајненшнел тајмс“ је књигу приказао као „апокалиптични буквар свега онога што се може очекивати како се свет загрева“. Једнако угледни „Њу стејтсмен“ је о делу написао: “Купите ову књигу свима које познајете: ако их она подстакне да се придруже борби за спречавање наизглед неизбежног загревања од шест степени и изумирања, можда ће спасти себи живот“.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s