Објављено 16.08.2019. у штампаном издању листа „АЛО“ и на:
https://www.kurir.rs/vesti/politika/3303987/vucic-je-srpski-putin-djilas-hodajuca-afera-jeremic-apsolutni-rekorder-medju-stetocinama-poznati-analiticar-bez-dlake-na-jeziku-o-politickoj-sceni-u-srbiji

Политички скенер осам лидера

Да би кратко скенирали осам политичких лидера, предлажем да успоставимо следеће критеријуме:
1. Није се обогатио или Обогатио се (овде се мисли на то да ли се неки лидер обогатио у политици, тако што је финансијски оштетио државу, тако што је злоупотребљавао положај или трговао утицајем).
2. Уздигао Србију или Уназадио Србију
3. Има решење за КиМ (конструктиван) или Нема решење за КиМ (деструктиван)
4. Јасна идеологија или Нејасна идеологија (под идеологијом се подразумева- политичка идеја).
5. Није екстреман или Екстреман – овде је неопходан и термин Делимично екстреман
6. Без афера или Мноштво афера (овде се мисли на негативне политичке афере, штетне по државу).
7. Напредовао или Назадовао (овде се мисли пре свега на политичко, али и на лично напредовање).
Аутор овог скенера се политком бави 30 година, политичком аналитиком 10 година, и деценијама прати рад већине од ових осам лидера. Лично није упознао једино Вука Јеремића (он већину времена живи у иностранству). Ако је неки критеријум изостављен код појединог лидера, то значи да није спојив са њим!

Александар Вучић. Човек који је највише напредовао од свих политичара које познаје ваш аутор. Лако је предвидети путиновску будућност Вучићу, и надати се да ће Србију устројити што приближније кинеском моделу. Незамењив лидер, срећом, млад је. Пожелимо му да добије Нобелову награду за мир, поводом КиМ. Има прилику да постане највећи и најуспешнији лидер Србије, у историји. Даљи успон загарантован.
1.Није се обогатио 2. Уздигао Србију 3. Има решење за КиМ 4. Јасна идеологија 5. Није екстреман 6. Без афера 7. Напредовао

Ивица Дачић. Тешко замењив коалициони партнер. Трансформисао и уздигао СПС. Имао је аферу „Кофер“ и погазио је реч када је формирао коалицију са ДС 2008., што је тешко коштало Србију. На видику нема другог лидера СПС, ни приближно. Изгледан даљи успон.
1.Није се обогатио 3. Има решење за КиМ 4. Јасна идеологија 5. Није екстреман 6. Афере 7. Напредовао

Војислав Шешељ. Јунак који је победио Хашки трибунал. Једино је њему то успело. Доследан. Превазиђена политика. Ако пређе цензус на следећим изборима показаће да је успео да се прилагоди, и да превазиђе своју превазиђеност. Драгоцен као бич у опозицији. Фасцинира начин на који се та бесмислена, а модерна „политичка коректност“ одбија од њега, као од тефлона.
1. Није се обогатио 3. Нема решење за КиМ 4. Јасна идеологија 5. Екстреман

Чедомир Јовановић. Он је кренуо из минуса, па је напредовао, а онда се стрмоглавио. Потом се уназад неколико година уздиже и напредује (не у погледу рејтинга), већ у погледу политичке конструктивности и реализма. Он је талац приватизација у којима је учествовао. Следећи избори 2020. су за њега пресудни. Или ће нестати или ће опстати (мање вероватно).
1. Обогатио се 2.Уназадио Србију 3. Има решење за КиМ 4. Јасна идеологија 5. Није екстреман 6. Афере

Драган Ђилас. Он је ходајућа афера, али једино је њему пошло за руком да се обогати за 9 година, на три функције, и да оствари пословни профит од најмање 583 милиона евра, да стекне несакривену имовину од 24 милиона евра (ко зна колико је прикрио?), а да не заврши у затвору, и поред бројних сумњи да је финансијски оштетио државу, тако што је, сумња се, злоупотребљавао положај или трговао утицајем. Човек без савести. Насилник и псовач. Није презао од тога да натера Град Београд да му купи (лажну) награду за најбољег менаџера. Он сам промовише своју странку ССП као левичарску, али ради се о странци нејасне идеологије. Једина јасна Ђиласова идеологија је жеља да се врати на власт. Даљи пад је неминован.
1. Обогатио се 2.Уназадио Србију 3. Нема решење за КиМ 4. Нејасна идеологија 5. Делимично екстреман 6. Мноштво афера 7. Назадовао

Вук Јеремић. За нијансу је мање финасијски оштетио Србију, од Ђиласа – сумња се. Сумња се да је оштетио МИП (државу) за десетак милиона евра. Међутим, политички, у погледу нарушавања целовитости Србије, Јеремић је апсолутни рекордер међу штеточинама. Јеремић је кум лажне државе Косово. Јеремић је најомиљенији српски политичар међу Албанцима. Манипулатор међународног калибра. И поред десне идеологије Народне странке, Јеремић није успео да профилише своју странку или себе. Остао је у другом плану иза Ђиласа, Обрадовића и Трифуновића. Неминован даљи пад.
1. Обогатио се 2.Уназадио Србију 3. Нема решење за КиМ 4. Јасна идеологија 5. Делимично екстреман 6. Мноштво афера 7. Назадовао

Бошко Обрадовић. Уназадио је Србију својим љотићевским екстремизмом и насиљем које намерно практикује. Он је брат близанац Сергеја Трифуновића, али у огледалу. Што је код једног десно, код другог је лево итд. Обрадовић не воли вербално, већ насиље у пракси. Он воли да бије (по могућности жене). Схватио је модерне законитости популарности – да она расте без обзира на то да ли чините добро или зло – важне су промоција и екстремизам. Његови Дверјани су промовисали вешање неистомишљеника, носећи велика вешала. Срећом, расте само Обрадовићева лична препознатљивост, али не и популарност Двери. То је у сталном паду.
1. Није се обогатио 2. Уназадио Србију 3. Нема решење за КиМ 4. Јасна идеологија 5. Екстреман 6. Мноштво афера 7. Назадовао

Сергеј Трифуновић. За разлику од свог брата у огледалу, Обрадовића, он не воли да бије, он воли да вређа и да псује (по могућности жене). За политику је табула раза. То и не крије. Злоупотребљава разне психоактивне супстанце. Дружи се са криминалцима, убицама и насилницима. Иако поседује луксузни глисер, луксузни ауто и луксузни мотоцикл, њима слабо управља и рекордер је по броју прекршајних пријава. Непријатно мирише, не пере, већ чачка зубе прстима, и не воли да се купа. Хоби му је уринирање по гробовима. За вођу грађанске левичарске странке изабран је искључиво због своје глумачке препознатљивости и склоности скандалима. Лично не мари за било какву идеологију. Он још боље од Обрадовића примењује модерне законитости популарности. Иако се није обогатио од политике, сумња се да се обогатио махинацијама у својој хуманитарној фондацији. Нажалост, ПСГ ће прећи цензус на следећим изборима.
1. Није се обогатио 2. Уназадио Србију 3. Нема решење за КиМ 4. Нејасна идеологија 5. Екстреман 6.Мноштво афера 7. Назадовао

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s