Објављено 27.09.2019. на:
https://informer.rs/vesti/politika/461776/ovo-morate-procitate-autorski-tekst-nebojse-bakareca-obradovic-djilas-krvnici-tamnicari-novinara
https://www.republika.rs/vesti/srbija/159723/bakarec-ocitao-lekciju-bahatim-liderima-szs-kolumna-koju-morate-procitati-dokle-cemo-trpimo-torturu-obradovica-djilasa

Обрадовић и Ђилас – крвници и тамничари новинара

Најновије претње новинару Драгану Вучићевићу и листу Информер, од стране насилника Бошка Обрадовића треба озбиљно схватити, осудити и поставити у шири контекст. Сетимо се да је љотићевац Обрадовић организовао насилни скуп испред ТВ Пинк. На том скупу су функционери Двери напали и повредили две новинарке Пинка, Гордану Узелац и Мару Драговић. Обрадовић је у Скупштини Србије, напао и повредио председницу Скупштине Мају Гојковић. Обрадовић је такође у Скупштини Србије физички напао и Александра Мартиновића, шефа посланичке групе СНС. Пре три године Обрадовић је физички и вербално напао чланове Републичке изборне комисије, Мају Пејчић и Миладина Ковачевића. Током пропалих протеста 2018/2019, потпредседник Обрадовићеве странке, Срђан Ного је носио вешала намењена политичким неистомишљеницима. После пропасти протеста СЗС, Обрадовић је више пута јавно позивао на насилну промену власти. Он је 5. маја, на КЗШ у Пионирском парку изјавио: „Ова ствар мора да се истера до краја. Или ћемо ми на улици срушити ову власт, кад нас буде довољно на улици да можемо да је срушимо (…)“. То је директно кршење Кривичног закона (члан 309, Став 1 – „Позивање на насилну промену уставног уређења“; „напад на уставно уређење“ (члан 308); „удруживање ради противуставне делатности“ (члан 319); „припремање дела против уставног уређења и безбедности Србије“ (члан 320). И у последњем случају претњи новинарима или неистомишљеницима, који помињем на почетку текста, Бошко Обрадовић је изнео вишеструке претње глодуру Информера, Драгану Вучићевићу, цитирам: “Затвор ти не гине. Мислиш ли да ћеш се извући…?“. У суштини Обрадовић, који је председник парламентарне странке и посланик, прети главном уреднику једних новина да ће му се осветити када дође на власт, тако што ће га, мимо надлежних органа, ухапсити и бацити у затвор, из кога се овај неће извући. Као што видите овде се ради и о претњи лишавањем слободе, али и живота. Све ове Обрадовићеве претње и почињено насиље су до сада прошли некажњено! Претње и насиље над новинарима нису страни ни другим лидерима опозиције.

Председник ПСГ Сергеј Трифуновић је 21. јануара извређао новинарку Српског телеграфа Ивану Жигић, назвавши је више пута „ку*вом“ и на друштвеним мрежама је објавио њене приватне податке. Још раније Трифуновић је извређао, главну уредницу ТВ Студио Б, Ивану Вучићевић назвавши је „лажљивом фуксом“, најавивши да, цитирам Трифуновића: „радо ћу доћи (у Студио Б оп.аут.) да вам се најебем милосне мајке“. Иначе, Трифуновић је и председницу Скупштине Србије, Мају Гојковић назвао „фуксом и глупачом“.

Обрадовићев господар Драган Ђилас је током 2017. и 2018., поднео преко 40 тужби против медија, новинара и уредника медија, у покушају да спречи јавне критике против њега. То је истовремено био Ђиласов покушај да затре јавну реч и критичко мишљење, подношењем масовних тужби. Ђилас је до сада тужио РТС, Пинк, Информер, Ало и Српски телеграф, Жељка Митровића (Пинк), Драгана Ј. Вучићевића (Информер), Александра Игњатовића (Информер), Ненада Љ. Стефановића (РТС), Јелену Ђондовић (Ало) и још низ физичких и правних лица. На табели тужених води Информер са девет тужби, следе Српски телеграф и АЛО са три тужбе, а низ тужби имају Пинк и Жељко Митровић. Ђилас је у свом тајкунском делиријуму отишао и корак даље. Он је Вишем јавном тужилаштву у Београду поднео кривичну пријаву против главног уредника Информера Драгана Ј. Вучићевића и одговорног уредника Информера Александра Игњатовића због наводно почињеног кривичног дела говор мржње. Ђилас у тужби захтева три године затвора за Вучићевића и Игњатовића. Ђилас је припремио терен свом верном љотићевском слуги Обрадовићу да може да прети новинарима затвором. Уназад неколико година, припадници странака СЗС су више пута долазили пред редакцију Информера, вређали новинаре и ометали њихов рад. Ђиласов слуга Бастаћ је упао у редакцију листа Ало, где је вређао уреднике и новинаре. Ђилас је више пута слао своје слуге Бастаћа и Миљуша да угрожавају безбедност породице Горана Весића, тако што су та двојица организовали бестијалне скупове испред дома породице Весић. Приликом тих „кућних посета“ изношене су увреде на рачун Горана Весића и његове породице. Такође јавно доступни снимци показују да председник ДС, Зоран Лутовац, у својој канцеларији држи велику фотографију, монтажу, на којој је главни уредник Информера приказан као ухапшеник.

Драган Ђилас и други председници и представници СЗС странака, на својим КЗШ неће да одговарају на питања новинара ТВ Пинк, ТВ Студио Б, Информера, Курира, АЛО и Српског телеграфа, под лажним изговором да то нису новинари и медијске куће. При томе Ђилас и други функционери вређају новинаре ових медија. Чест је случај да странке СЗС онемогућавају новинаре ових и других медија у обављању њиховог посла, тако што им онемогућавају приступ конференцијама за штампу.

О Обрадовићевом најновијем нападу на новинаре огласио се једино УНС, али не и НУНС, НДНВ и друга удружења. Тиме се НУНС и НДНВ сврставају уз Ђиласа и Обрадовића и показују да прећутно подржавају насиље над новинарима. О Ђиласовим претњама медијима и о његовим тужбама против медија није се огласило ниједно новинарско удружење. Очигледно је да тајкун Ђилас и даље контролише, не само многе медије, већ и медијска удружења.

За крај питање: Докле ћемо трпети насиље и претње вешањем, силовањем, утамничењем, насилном променом власти, од стране Обрадовићевих и Ђиласових екстремиста, упућене неистомишњеницима?

„Тиранија је навика која прелази у потребу“ Фјодор Михајлович Достојевски

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s