Објављено 02.10.2019. на:

Небојша Бакарец: Кадија те тужи, кадија ти суди


https://www.standard.rs/2019/10/03/n-bakarec-kadija-te-tuzi-kadija-ti-sudi/?ns_abc=cyrillic

Кадија те тужи, кадија ти суди

Већ сам у три наврата писао о масовним тужбама Драгана Ђиласа (упутнице 1, 2, 3 и 4). Своју немоћ Драган Ђилас је покушао да надокнади масовним тужбама против угледних медија и појединаца, које је поднео 2017., 2018. и 2019. године. По Ђиласовом исказу датом у суду, 2. октобра 2019. (на рочишту парнице против аутора овог текста), Ђилас је изјавио да је до сада поднео преко 70 тужби! Ђилас је до сада тужио медије – РТС, Пинк, Информер, Ало и Српски телеграф, и политичке странке – СНС и СПС. Између осталог, тужио је и Александра Вулина, Горана Весића, Миленка Јованова, Синишу Малог, Жељка Митровића, Драгана Ј. Вучићевића, Александра Игњатовића (Информер), Ненада Љ. Стефановића (РТС) и аутора овог текста. Нажалост, Ђилас је отишао и корак даље. Он је Вишем јавном тужилаштву у Београду поднео кривичну пријаву против новинара Драгана Ј. Вучићевића и Александра Игњатовића. Он жели да утамничи новинаре који се усуде да пишу против њега. Те претње затвором понавља и председник Двери, Бошко Обрадовић, претећи уреднику Информера, Драгану Вучићевићу. Сви уредници медија треба да се забрину, јер Обрадовић и Ђилас од њих праве мете. Ђилас покушава да застраши медије и појединце и одврати их од критика уперених против њега. У САД је овај феномен системски препознат као SLAPP (Strategic Lawsuit Against Public Participation) – Стратешке тужбе против учешћа јавности, а термин је уједно и акроним енглеске речи „шамар“ (slapp). У САД су у 30 савезних држава усвојени анти-SLAPP закони, којима се спречава злоупотреба правног система у циљу гушења слободе изражавања у медијима. Циљ SLAPP тужби је гушење слободе говора, цензура и ограничавање критике јавности. „Шамар“ тужбе су одавно присутне и у Србији, али на њих домаће законодавство нема адекватан одговор, јер нису системски препознате и преточене у одговарајућу законску регулативу. Ђиласов удар на медије и слободу говора, током три године, није осудило ниједно новинарско или правничко удружење.

Олигарх Драган Ђилас је у новембру 2017. године тужио и аутора овог текста, због изјаве за лист Ало, која гласи: „Пљачкајући Београд и Србију, стекли су милионе евра. Бивши председник ДС-а Ђилас „стекао” је стотине милиона евра. Како? Ђиласов градски менаџер Бијелић оптужен је да је оштетио Београд за шест милиона евра. Још 43 Ђиласова функционера су хапшена, у осам афера. Ђилас је довео Београд до банкротства, задуживши град, предузећа и градске општине за 1,1 милијарду евра!“. Тужба је поднета због “увреде и повреде угледа и части“. На првом рочишту које је одржано 27. марта 2019., Драган Ђилас се није појавио. Вероватно се уплашио. О том конкретном догађају већ сам писао у марту ове године (упутница 4). Адвокати вашег аутора су бриљантни Драган Палибрк, легенда наше адвокатуре, и сјајна Александра Ракић. Њихово ангажовање у овом предмету је пожртвовано, стручно и достојно дивљења. Хвала им! Ђиласови адвокати су злогласни Владимир Тодорић и Мирослава Дајч. Владимир Тодорић је био члан Политичког савета ЛДП. После тога је постао функционер ДС. Почетком 2017, Тодорић је напустио ДС. Сада је члан Председништва Јеремићеве Народне странке. Мирослава Дајч је још 2007. била адвокат Драгана Ђиласа у поступку пререгистрације Ђиласовог листа Прес. После тога је од 2008. до 2013. била шеф кабинета градоначелника Драгана Ђиласа и функционерка ДС.

Пре изношења детаља са новог рочишта, ваш аутор жели са вама да подели један утисак, на основу свих одржаних рочишта. Ђилас и његови адвокати се не понашају само као тужиоци, већ и као судије у процесу. Бахати су, арогантни, и до сада су ултимативно захтевали од судије да одбије СВА(!) питања адвоката туженог и самог туженог (ваш аутор). При томе су били веома гласни (викање у судници), стално су упадали у реч, скакали су са места, уз глуматање, и вређали су адвоката вашег аутора, уваженог барда наше адвокатуре, Драгана Палибрка. Драган Ђилас и његови адвокати, његови бивши партијски функционери, су очигледно умислили да се налазе у времену када су Тадић, Ђилас и Маловићка, понижавали судство, отпустивши 800 судија. Због свега тога аутор овог текста је помислио на ону народну изреку „Кадија те тужи, кадија ти суди“. Кадија (турски: Qadi, од арапског: قاضي‎ – qāḍī) је назив за исламског судију који доноси одлуке у складу са шеријатским правом (Sharīʿah). Није ни чудо да се Ђилас осећа као кадија. Прво, тајкун је и поседује милионе евра које је спреман да злоупотреби. Друго, Ђилас је својој странци дао име сада забрањене екстемне исламске партије „Странка слободе и правде“, из Египта (познатије као „Муслиманска браћа“). Сама суткиња се током суског процеса понашала коректно.

Дана 02.10.2019., одржано је друго рочиште. На овом рочишту Ђилас је морао да се појави да би дао свој исказ. И појавио се. Поводом тужбе против вашег аутора због наведене изјаве листу „Ало“, Ђилас је изјавио да га вређају хиљаде написа у медијима о њему. Навео је патње своје две ћерке које иду у основну школу. Навео је да га грађани свакодневно вређају на улици. Описао је патње једне ћерке коју су у једној прилици у школи, на часу другови прозивали због оца богаташа. То је за сваку осуду, наравно. Међутим Ђилас није одговорио на питања адвоката Палибрка, да ли је тај догађај званично пријавио школи и просветним органима, и да ли је тај догађај уопште заведен и званично забележен од стране органа школе. Ђилас није одговорио, због тога што је могуће да је Ђилас измислио ту причу. Вероватно не постоје докази да се то догодило. Ђилас није одговорио ни на питање, да ли може да наведе још неки пример угрожавања његових ћерки, у овом контексту. Ђилас није одговорио на питање адвоката Драгана Палибрка, да опише шта га је конкретно повредило у изјави туженог за лист „Ало“. Ту су поскакали адвокати Драгана Ђиласа и викали на суткињу и Палибрка, да је такво питање недозвољено и скандалозно!? Како је суткиња инсистирала да Ђилас одговори на ово једноставно питање, он је рекао да остаје при наводима из тужбе (душевни болови због увреде и повреде угледа и части). Дакле, Ђилас није био у стању да одговори шта га је конкретно повредило у изјави вашег аутора. Такође, Ђилас није био у стању да одговори на питање адвоката Палибрка, какве везе има изјава туженог, дата листу „Ало“ у октобру 2017., са проблемима и патњама Ђиласове ћерке из другог полугодишта 2019. године (две године после једне кратке изјаве дате једном листу). Што се тиче патњи Ђиласове деце, једине евидентиране и доказане патње Ђиласове деце су се догодиле у случају породичног насиља из децембра 2014., које је изазвао Драган Ђилас, када је враћао ћерке мајци, и када је нанео телесне повреде бившем тасту Слободану Пелевићу, пензионеру (упутнице 5, 6 и 7).

Аутор овог текста је на рочишту поставио три питања Драгану Ђиласу. Прво, како објашњава да су његове фирме, током девет година његовог бављења политиком, од 2004. до 2013., оствариле пословни приход од 619 милиона евра, а нето профит од 106 милиона евра? Друго, да ли је током првих девет година бављења политиком, током којих је обављао функције Директора канцеларије председника Републике, министра за Национални инвестициони план, и градоначелника Београда, злоупотребио службени положај и да ли је трговао утицајем? И треће питање Драгану Ђиласу је било, да ли он сматра да сноси барем део одговорности за последице које наводно трпе он и његова породица, односно да ли је он својим понашањем, сам себи навукао беду на врат? Драган Ђилас није одговорио на ова питања.

Драган Ђилас се није либио да говори неистину у суду. Прво је намерно погрешно цитирао речи из изјаве туженог, које у Ђиласовој лажној интерпретацији гласе: „Пљачкајући је стекао милионе евра“. Ваш аутор је изјавио :„Пљачкајући Београд и Србију, стекли су милионе евра. Бивши председник ДС-а Ђилас „стекао” је стотине милиона евра. Како?“. То је сасвим другачије од онога што је у исказу рекао Ђилас. Нигде у изјави вашег аутора листу „Ало“ не постоји ниједан увредљив израз или реч, који се односи на Ђиласа. Прва реченица се односи на ДС и у њој се не помиње Ђилас. Друга реченица констатује да се Ђилас обогатио, и не квалификује како је то учинио. Ђилас није имао основа да се осети увређеним и да трпи било какве душевне болове и слично, као што је навео у тужби, а подсећамо да није био у стању да наведе како га је повредила изјава аутора овог текста. Другу, још крупнију неистину Ђилас је, не трепнувши, изговорио пред суткињом и свим присутнима. Изјавио је да против његових многобројних хапшених сарадника, од 2013. до данас, није подигнута ни једна оптужница! Ваш аутор је одмах додао поруку својој адвокатици Александри Ракић, која је постављала питања, да је против Ђиласовог главног сарадника, бившег градског менаџера Александра Бијелића, још у октобру 2016., Виши суд у Београду потврдио оптужницу. Том оптужницом, Бијелић и још осам окривљених, се терете да су оштетили буџет града Београда за шест милиона евра, везано за реконструкцију Булевара краља Александра у Београду 2009. године (упутнице 8, 9 и 10). Тај судски процес чека епилог, као и многи други. Ђилас је на питање адвокатице Ракић, да ли је против Бијелића подигнута оптужница, одговорио тако што је рекао да је Апелациони суд вратио предмет (оптужницу) првостепеном суду на поновно одлучивање. Тиме је Ђилас потврдио да постоји оптужница против девет његових сарадника и посредно потврдио да је изговорио неистину.

Поштовани читаоци, овај битан детаљ указује на чињеницу да се Драган Ђилас не либи да на суду, на питање судије и адвоката вашег аутора, одговара неистинито (уз то лако провериво). Можете замислити како се Ђилас понаша у јавности сада, и како се понашао онда док је обављао три политичке државне функције, све у погледу изговарања неистина. Можете замислити колико пута је изговорио неистине, када сада не поштује ни суд, ни суткињу, и усуђује се да суткињи говори очигледне и лако доказиве неистине у лице! Ово је веома важно. Достојевски је рекао: „Има људи који свесно прелазе преко своје савести“. Ви сами закључите да ли то важи за Ђиласа.

Упутнице:
1.https://informer.rs/vesti/politika/401300/nebojsa-bakarec-djilas-tuzio-jer-dokon-pop-jarice-krsti
2.https://vidovdan.org/aktuelno/nebojsa-bakarec-masovnim-tuzbama-djilas-gusi-medije-i-slobodnu-rec/
3.https://informer.rs/vesti/politika/404564/nebojsa-bakarec-tajkun-djilas-pokusava-zastrasi-medije-odvrati-kritika-uperenih-protiv-njega
4.http://standard.rs/2019/03/28/kleveta-ili-istina/
5.https://www.blic.rs/vesti/hronika/djilas-se-zestoko-posvadao-sa-bivsim-tastom-slucaj-prijavljen-policiji/3085q4j
6.https://www.republika.rs/vesti/tema-dana/34674/ekskluzivno-svedocenje-djilasove-bivse-zene-tukao-oca-mene-trudnu-mucio
7.http://arhiva.alo.rs/vesti/aktuelno/dilas-se-izvukao-za-napad-na-tasta/84894
8.http://rs.n1info.com/Vesti/a525513/Visi-sud-potvrdio-optuznice-za-zloupotrebe-pri-rekonstrukciji-Bulevara.html
9.http://www.transparentnost.org.rs/index.php/sr/aktivnosti-2/press/8787-2016-10-12
10.https://studiob.rs/potvrdjena-optuznica-za-zloupotrebe-u-rekonstrukciji-bulevara/

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s