Објављено 10.10.2019. на:

Небојша Бакарец: Избори на КиМ – Албин Курти или Владимир Куртовић?


https://informer.rs/vesti/politika/464433/sjasi-murti-uzjasi-kurti-nebojsa-bakarec-izborima-kim-aljbin-kurti-ili-vladimir-kurtovic
https://www.standard.rs/2019/10/10/n-bakarec-izbori-na-kim-aljbin-kurti-ili-vladimir-kurtovic/

Избори на КиМ – Албин Курти или Владимир Куртовић?

Резултати избора на Косову и Метохији пружају теоретску наду да ће се ствари померити са мртве тачке. Пре свега у албанском табору, због тога што тамо лежи проблем. Нажалост, нада о којој говоримо ће и остати у сфери теорије, а не праксе, с обзиром на политичку агенду победника избора („Самоопредељење“ и ДСК). Пре него што нешто кажемо о тој теми, осврнимо се на величанствену победу Српске листе, којом је оснажен положај српског народа на КиМ. По резултатима Централне изборне комисије, на основу 100 одсто пребројаних листића, Српска листа је освојила 52.620 гласова (6,61 одсто од укупних гласова), односно 93,9 одсто српских гласова. Кад је реч о преостале три српске листе, Самостална либерална странка (С. Петровић) добила је 1.910 гласова или 0,24 одсто укупних, односно 3,4 одсто српских гласова. Партија Косовских Срба (Јаблановић) са 790 гласова или 0,10 одсто укупних, односно 1,3 одсто српских гласова. Коалиција Слобода (Рашић, Трајковић) – 719 гласова – 0,09 одсто укупних, односно 1,28 одсто српских гласова. Гласало је 56.039 Срба. Српска листа је на изборима на КиM однела изборну победу у највише општина – 10 и то: Лепосавић, Ново Брдо, Штрпце, Зубин Поток, Звечан, Грачаница, Ранилуг, Партеш, Клокот, Северна Митровица. У поређењу са 2017. годином када су такође одржани ванредни парламентарни избори, Српска листа освојила чак 8.000 гласова више! Српска листа је освојила свих 10 мандата предвиђених за Српску заједницу! Будући посланички клуб Српске листе, по свему судећи, имаће 11 чланова, због тога што ће у њему највероватније бити и Адем Хоџа, једини представник Горанаца, који је освојио мандат.

Албанске власти су на својој страни, на изборима имале и три српске странке: Самосталну либералну странку (Петровић), Партију Косовских Срба (Јаблановић) и Коалицију Слободу (Рашић, Трајковић). Истовремено те три странке подржава део српске опозиције окупљен око СЗС и ПСГ. Лако можемо закључити да су Ђилас, Јеремић, Обрадовић и Трифуновић до ногу потучени на изборима на КиМ. Ђилас је конкретно фаворизовао Коалицију Слобода. Српски народ на Косову и Метохији је схватио да и себи и Србији, може помоћи само тако што ће јединствено подржати Српску листу. То се и догодило па је Српска листа освојила 94 одсто српских гласова, а три остале „српске“ странке заједно 6 одсто. И тако су пале у воду и приче о бојкоту избора на КиМ, и оптужбе против Српске листе и власти у Србији, за убиство Оливера Ивановића. Пале су у воду и неинтелигентне прогнозе младог Марка Јакшића, који на КиМ заступа СЗС, Ђиласа и покрет „1 од 5 милиона“, да ће Српска листа освојити 8 од 10 српских посланичких места. Јакшић је још комичније тврдио и да су Курти и Вучић, једно те исто! (Одредница 1). Тако је српски народ показао да неће Ђиласову Раду Трајковић, која је уз Рашића била највећа албанска узданица, и која је из заветрине Савског венца (Београд), током кампање говорила највеће гадости против власти у Београду и Срба на КиМ. Народ је показао да неће ни Ненада Рашића који је Српску листу, односно 94 oдсто Срба на КиМ назвао монструмима, у свом споту на албанском језику, који је служио подилажењу Албанцима и Куртију лично.

На ванредним парламентарним изборима на Косову и Метохији, на основу 100 одсто пребројаних листића (Одредница 2), највише гласова – 202.968 гласова или 25,48% одсто освојио је Покрет Самоопредељење- Курти (LËVIZJA VETËVENDOSJE!), саопштила је Централна изборна комисија у Приштини. Како је на сајту објавила Централна изборна комисија, према коначним резултатима, на другом месту је Демократски савез Косова – Османи – Мустафа (LIDHJA DEMOKRATIKE E KOSOVËS) са 197.702 гласова и 24,82 одсто, а трећа је Демократска партија Косова- Весељи- Тачи (PARTIA DEMOKRATIKE E KOSOVËS) са 169.211 гласова и 21,24 одсто. Коалиција Харадинај – Ахмети (AAK-PSD KOALICIONI 100% KOSOVË) освојила је 92.149 гласова и 11,57 одсто, док је НИСМА-Алијанса ново Косово – Љимај- Краснићи – Пацоли (NISMA SOCIALDEMOKRATE – ALEANCA KOSOVA E RE – PARTIA E DREJTËSISË) освојила 39.495 гласова и 4,96 одсто. Покрет Самоопредељење је победио је у девет општина: Приштина, Гњилане, Призрен, Урошевац, Качаник, Каменица, Обилић, Вучитрн, Ђенерал Јанковић, а другопласирани Демократски савез Косова у осам: Пећ, Драгаш, Исток, Косово Поље, Липљан, Подујево, Сува Река и Витина. Коалиција АБК-СДП Рамуша Харадинаја и Шпента Ахметија победила је у пет општина: Ђаковица, Дечани, Клини, Ораховац, Јуник. ДПК, Кадрија Весељија, победила је у четири општине – Глоговцу, јужној Митровици, Србици и Штимљу.

Проценат бирача који су гласали на бирачким местима са којих су послати бирачи, је 43,20%.
Укупан број бирачких места је износио 2.547. Број бирачких места са којих су послати подаци износи 2.547 (100%). Број важећих гласачких листића је 796.380. Број неважећих гласачких листића износи 40.732. Регистрованих бирача, наводно има 1.937.868, што је око 110.000 више од броја становника, по попису! Број потписа на бирачким списковима је 830784. Број гласачких листића унутар гласачких кутија износи 827342. Потребно је поменути да Албанци нису дозволили да на изборима гласа око 4000 Срба, без косовских докумената, иако им је то било омогућено на претходним изборима. Такође, неопходно је приметити да избори дају прилично тачан приказ процента већинског и мањинског становништва. Као што видимо апсолутно упоредиви проценти етничких група кажу да Срба на КиМ има око 7 одсто (7, 04 одсто за све 4 српске странке). Осталих мањинских група, заједно има до 4,5 одсто. Албанаци чине преко 88 одсто становништва КиМ (88,5).

Српска листа је у Северној Косовској Митровици освојила 7.118 гласова – 98,07 одсто, СЛС Слободана Петровића 34, Трајковић и Рашић 51, а Јаблановић 55.
У Великој Хочи Српска листа је освојила 145 гласова – 99,4 одсто а остале српске странке 1 глас. У Обилићу Српска листа је добила 1.217 гласова, Трајковић и Рашић су добили нула гласова.
У Штрпцу је Српска листа добила 5.122, а Трајковић и Рашић су добили 26 гласова.
У Клокоту је Српска листа добила 1.193 гласа, а остали 80, колико је добио СЛС Петровића.
У Србици 109 Српска листа, 5 је добио Петровић, а 2 је добила Трајковић.
У Ораховцу, Српска листа је добила 404 гласа, 4 гласа Петровић, Трајковић 0, Јаблановић 1.
У Партешу Српска листа је освојила 1. 968 , Трајковић 8, а Петровић 112 гласова.
У Гњилану Српска листа освојила је 1.140 гласова, 21 Петровић, Трајковић 2 и 2 Јаблановић.

Према прогнозама Покрет Самоопредељење, Албина Куртија, имаће 30, а Демократски савез Косова 29 посланика у парламенту. Донедавно владајућа Демократска партија Косова, Кадрија Весељија, коју је он наследио од Хашима Тачија, имаће 26 посланика. Коалиција Алијанса за будућност Косова, бившег косовског премијера Рамуша Харадинаја и СДП, Шпента Ахметија, имаће 14 посланика, а НИСМА, Фатмира Љимаја, ако пређе цензус, ће имати шест посланика, што није вероватно. Гласало се за 120 посланичких места у косовској скупштини, од чега је укупно 20 загарантовано за мањине на КиМ, а од тог броја 10 припада представницима Срба. Од десет преосталих мањинских места у скупштини Косова, 4 су резервисана за Роме, Ашкалије и Египћане, 3 за Бошњаке, 2 за Турке и једно за Горанце. Сасвим је јасно да ће Српска листа са десет посланика бити језичак на ваги и да без ње неће бити могућа стабилна власт на КиМ, али ће то бити и осталих 10 мањинских посланичких места, уколико буду јединствени, што је дискутабилно.

Бројање гласова са бирачких места је окончано 8. октобра 2019., али нису пребројани гласови пристигли поштом. Око 16.000 коверата са једним или више гласова је стигло поштом, већина њих из дијаспоре. Покрет Самоопредељење рачуна на ове гласове како би продубио разлику спрема ДСК. Познаваоци прилика тврде да се у прошлости показало да око 70 одсто гласова дијаспоре иде Самоопредељењу. Такође, могуће је, али мало вероватно да ће и коалиција НИСМА, прећи цензус после пребројавања гласова пристихлих поштом. Тој коалицији недостаје 0,04 одсто гласова да би достигла цензус.

Ко је Албин Курти? Сјаши Мурта да узјаши Курта!
Албин Курти је рођен 1975., у Приштини (Одредница 3). Куртијев отац Заим, и мајка Арифе (девојачко Тахири), су се пре Куртијевог рођења преселили из Улциња у Приштину, због посла Куртијевог оца. Мајка Албина Куртија је била учитељица у основној школи. Отац му је такође образован човек. У Приштини су се родила два млађа брата Албина Куртија, Арианит и Таулант. До пресељења у Приштину, Куртијеви су, као и њихови преци живели у селу Владимир, код Улциња. Цео тај крај, који се данас налази делом у Црној Гори, а делом у Албанији, премрежен је остацима сакралних објеката посвећених српском владару Јовану Владимиру, кога је СПЦ канонизовала (прогласила за светитеља – свеца). Јован Владимир је био српски владар Дукље, најмоћније српске кнежевине тог доба (од око 1000. до 1016. године). Цео тај крај је био, до доласка Турака, углавном насељен српским живљем. Можемо основано претпоставити да су преци породице Курти, српског порекла. Село из кога потиче породица Курти, Владимир, се од давнина зове по поменутом владару Јовану Владимиру. Село је до дана данашњег задржало своје српско име. Такође, сви називи топонима у широј околини су српски. Нико не тврди да је Албин Курти Србин, то би била смешна тврдња, већ само да су многи преци његове породице највероватније били Срби.

Да је то можда тако, сведочи и епизода са медијским препуцавањем између Албина Куртија и сина Хашима Тачија, Ендрита из 2018. године. На Куртијеве прозивке о блискости Тачија и Вучића, и на Куртијев позив да Ендрит запроси Вучићеву черку, Ендрит Тачи је одговорио „Хвала на вашој понуди Аљбин. Имам стрпљење да сачекам да твоја ћерка порасте па да причамо о нашој будућости, али имам проблем. Морамо претходно да решимо примарно питање идентитета, албанско, а не црногорско. Схватам да порекло не може да се заборави, али не разумем језик Куртовић Владимира“. Тиме је син председника Косова, алудуирао на то да Албин Курти није Албанац, већ Црногорац, и да се зове Владимир Куртовић. Вероватно сами Албанци најбоље знају коме су и ко били преци (Одредница 4).

Албин Курти је по образовању је инжењер рачунарства и телекомуникација (Приштина 2003.). Течно говори енглески и српски. Пре 2000. године био је преводилац, портпарол и секретар Адема Демаћија, тада политичког представника ОВК. Курти је ухапшен од стране српске полиције у априлу 1999. године (Одредница 5). Окружни суд у Нишу осудио је у марту 2000., Куртија на 15 година затвора због кривичних дела угрожавања територијалне целовитости СРЈ и удруживања ради непријатељских делатности у вези са кривичним делом тероризма. Посебно је занимљив снимак из затвора у Нишу, када Курти даје изјаву за медије, и пун себе, износи измишљотине о српском империјализму и фашизму!

Албин Курти је на слободу пуштен у децембру 2001. године. Медији су претпостављали да је њега и Флору Бровину помиловао тадашњи председник СР Југославије, Војислав Коштуница, на притисак странака ДОС-а, и западног фактора. Данас се чини грешком неселективно пуштање на слободу многих Албанаца који нису били достојни да тада 2000. године буду пуштени, због стварних злочина које су починили (Одредница 6). Данас бизарно и болесно звучи чињеница да је Албину Куртију 1999. године, другосрбијански лист „Наша борба“ доделио награду за толеранцију. Дакле, да поновим, за оне који су у неверици, српско петоколонашко гласило је 1999. године, наградило порпарола ОВК, наградом за толеранцију!

Окружни суд у Приштини је у јуну 2010. осудио Албина Куртија на девет месеци затвора, а казну је раније одслужио у службеном и кућном притвору. Курти је осуђен за опструкцију и спречавање службених лица у вршењу дужности током фебруарских демонстрација 2007. године, које су организовали он и његово Самоопредељење (Одреднице 7 и 8). Током тих насилних демонстрација у Приштини су страдала двојица демонстраната, а 80 је повређено. Одговорност за то сноси Албин Курти. У септембру 2018. године, Апелациони суд у Приштини одбацио је жалбу и потврдио затворске казне за лидера Самоопредељења, Албина Куртија, и посланике тог покрета Албулена Хаџијуа, Донику Кадар Бујупи и Фатона Топаљија. Суд је потврдио пресуду Основног суда у Приштини из јануара 2018., према којој су четири члана Самоопредељења, осуђени на затворске казне. Према тој пресуди Албин Курти је осуђен на јединствену казну од 17 месеци затвора због опструкције рада парламента бацањем сузавца и ометање полиције у обављању службене дужности (Одредница 9).

У августу 2015. године дошло је до жестоке полемике и вређања између тадашњег председника владе Косова, Исе Мустафе и Албина Куртија, вође „Самоопредељења“ (Одредница 10). До тога је дошло после акције „Самоопредељења“ испред Мустафине породичне куће у селу Прапастица, када су активисти „Самоопредељења“ прескочили зид Мустафине куће приликом протеста. Том приликом је Мустафа, Куртија назвао магарцем. После тога је Мустафа изјавио:“Ја овом приликом треба да се извиним само магарцу којег сам упоредио са њим. Зато што не уважавају зид. Јер код нас и стока уважава зид. Свако уважава то“. Мустафа је рекао и да лидери тог покрета не треба да шаљу на протесте децу и жене до његове куће на селу, већ да они сами дођу. Покрет Самоопредељење је од Мустафе тражио оставку и извињење због тога што је Куртија назвао магарцем. Данас постоје велики изгледи да ће „магарац“ и Иса Мустафа формирати власт на Косову. Да ли ће у том случају њакати Курти или Мустафа?

Албин Курти се у четрдесетој години оженио Норвежанком Ритом Аугестад Кнудсен. Имају петогодишњу ћерку. Рита Аугестад Кнудсен је старији истраживач у Норвешком институту за међународне послове (Norwegian Institute of International Affairs – Norsk utenrikspolitisk institutt – „NUPI“) (Одредница 11). „НУПИ“ је норвешка владина институција. Кнудсенова ради у Одсеку за безбедност и одбрану. Куртијева супруга је доктор наука и експерт за противтероризам и антирадикализам. Она је такође извршни директор Конзорцијума за истраживање тероризма и међународног криминала (Одреднице 12 и 13). Рита Аугестад Кнудсен је високо позиционирана у норвешким обавештајним структурама. Као „официр“ стациониран у Приштини, она сарађује и са осталим западним обавештајним резидентима, поглавито из САД и ВБ.

Приштински медији („Лајми“ и други) су 6. јуна ове године известили да су Курти и његова супруга потрошили огроман новац на куповину стана у Норвешкој (Одредница 14). Како је Курти посланик, обавезан је да подноси годишње извештаје о имовини. У извештају о имовини за 2018. годину Курти је пријавио да има 85.000 евра у готовини у банци ДНП. Због овога га је често прозивао председник косовског парламента Кадри Весељи, тражећи да објасни порекло новца. Курти и његова супруга су 2019. године потрошили много новца, чије порекло није објашњено. Овогодишња пријава имовине открива да је брачни пар Курти у међувремену потрошио 75.000 евра од оних 85.000, с обзиром да су пријавили да на рачуну у банци имају 10.000 евра. Приштински медији извештавају да су Курти и његова супруга новац потрошили на куповину стана у Норвешкој, о чему говори и новопријављен стан од 400.000 евра којег нема у прошлогодишњој пријави. Албин Курти и његова супруга никада нису објаснили порекло новца за тај стан, нити порекло остале имовине, која није мала. Када говоримо о професији Куртијеве супруге, занимљиво је да је неко ко се (бори против?) бави антитероризмом, антирадикализмом и антиекстремизмом, одабрао да заснује породицу са бившим портпаролом једне терористичке организације, познате по ратним злочинима, и бављењем класичним криминалом, укључујући и трговину органима отетих и убијених! Уз то сам супруг Кнудсенове је политичар са екстемним шовинистичким политичким програмом, који подразумева стварање Велике Албаније, у првом кораку, тако што би се ујединили Албанија и Косово. Такође, Албин Курти већ најмање 15 година спроводи насилну политику, која подразумева организовање насилних демонстрација на којима гину људи или бивају повређени, која подразумева увођење насиља у институције Косова, попут бацања отровног гаса, туче итд. Курти је до сада три пута осуђиван. Једном у СРЈ, за тероризам, и два пута на Косову.

Магарећа политика!

О Куртијевој политици и ставовима, најбоље говоре делови интервјуа који је Курти у марту 2016. дао европском издању угледног веб сајта „Политико“ (Одредница 15). „Политико“ на почетку констатује да је Курти делом и сам одговоран за оно о чему говори, а то су корупција, незапосленост, етнички сукоби и испади насиља у скупштини Косова. Лист му приписује одговорност за насиље у скупштини Косова због сталне употребе сузавца, да би зауставио усвајање споразума са ЕУ из 2015., који Србима даје већа права (део о ЗСО- оп.аут.).
Питање:“ Споразум са ЕУ је корак ка помирењу са Србијом, и корак ка Европи. Ваша партија то блокира. Због чега?“.
„Да, блокирамо. Ми смо поносни на то што је чак и Уставни суд то блокирао. Ми верујемо да то (ЗСО оп.аут.) представља корак против нормализације и да води у капитулацију пред имеријалистичком моћи, која се стално труди да подели Косово на два дела. Не постоје само велики империјалисти у свету. Србија је увек била мала империја на Балкану. Мала империја која је убијала своје суседе, у име борбе за интересе великих империја. Србија имитира једну велику империјалну силу, конкретно Русију. Имате Путина и његове сателитске државе у окружењу Русије“.
Питање:“Ви сматрате да је бацање гаса у парламенту одговарајући потез. Није ли ваша земља уморна од мржње и насиља?“.
„Па, тихи протести не воде никуда, посебно у нашем случају где народ протестује против владајуће аутократске владе коју подржава део међународне дипломатије. Мирни протести би само довели до тога да буду исмејани од власти. Окупити људе заједно једноставно није довољно, морате бити активнији од тога“.
Питање:“Због чега то није довољно?“.
„Сузавац који бацамо нестане после 30 минута. Али ако инсталирате Српски ентитет у нашој земљи, он неће нестати у наредних 30 година“.
Питање:“Шта су претпоставке за почетак дијалога са Србима?“.
„Нема препрека за почетак разговора са Србима са Косова. Али да би почели преговоре са српском владом, Србија мора да призна нашу државу, да се извини за ратне злочине, и да плати ратну одштету. Ми смо суочени са 10.000 убијених грађана, са хиљадама силованих жена, са 120.000 уништених кућа, са 860.000 Албанаца који су протерани са Косова у пролеће 1999. Срби су покрали албански пензиони фонд, штедњу у банкама и 12.000 културних артефаката. Тако да начелно не постоји начин за успостављање нормалних односа са Србијом, док су обе земње и даље у катастрофалном стању“.
Питање:“Ваша партија сања сан о великој Албанији. Како то замишљате и како?“.
Ми тражимо право Косова да се прикључи Албанији. За сада, наш устав то не дозвољава. Ми желимо да то остваримо мирно и демократски, за разлику од нашег одвајања, које је било насилно захваљујући великим силама“.

Дан пред изборе на Косову и Метохији, Курти је дао интервју бечком дневнику „Стандард“. Албин Курти у том интервјуу најављује да ће укинути таксе, али уз реципрочне мере Србији, и да ће тражити ратно обештећење. Курти ту такође каже да ће, ако постане премијер, у првој недељи мандата почети дијалог са Србима на Косову. „Ми ћемо таксе заменити принципом реципроцитета. Београд, на пример, мора прихватити наше таблице и документа, на којима стоји република Косово. Желимо расветљавање судбине несталих лица, без обзира које су националности, како би нашли и нестале Србе и Роме. Требало би успоставити заједничке тимове од стране косовских, српских и међународних истраживача, који би анализирали масовне гробнице“, рекао је Курти. Сматра да, независно од тога, „Србија Косову дугује ратно обештећење, пензијски фонд и 1.200 артефаката“. Упитан зашто би Приштина требало да потпише споразум са Београдом, Курти је одговорио да су добросуседски односи важни и да без међусобног признања нема чланства у ЕУ.“Ја желим у сваком случају да свих шест земаља Западног Балкана у једној деценији, све заједно уђу у ЕУ“, рекао је Курти.
На тврдњу „Стандарда“ да Србија за признање Косова жели неку врсту компензације и на питање да ли би то могла бити Заједница српских општина (ЗСО), Курти је подсетио да је ту могућност искључио Уставни суд. „Шта се потом десило? Ниједан Србин на Косову није протестовао, само Београд. Тај ЗСО никада није био за Србе. Ми морамо Србе на Косову питати шта желе. Београд не може да говори у име Срба на Косову“, истакао је Курти.
На питање шта желе Срби на Косову, он каже да они имају здравствено осигурање преко „паралелних структура“ које косовска држава не нуди, те додао да то неће укидати из хуманих разлога. Говорећи о себи, истакао је да је Албанац по националности и да су Албанија и Косово две државе, али једна нација, то јест као две Немачке, али не и као Немачка и Аустрија.
На питање да ли је и даље за уједињење са Албанијом, одговорио је да сматра да би људи гласали за то, ако би било референдума:“Међутим, референдум није дозвољен. Зато ћу поштовати устав док једног дана не будемо у могућности да то на миран и демократски начин променимо. А, то неће уследити брзо“.

Подсетимо да се Курти годинама, а пре последњих избора, залагао да косовске власти, уместо преговора с Београдом, разговарају са Тираном о уједињењу Косова и Албаније! У изборној кампањи и повремено, у интервјуима за западне медије, мењао је плочу, и говорио како по уставу Косова уједињење није могуће. Паралелно са тим, на Косову је, до ових избора, упорно понављао само једно – уједињење Косова са Албанијом. На тој теми је и овај пут добио силне гласове. Проблем је што очигледно не говори истину – или на Косову, ван фокуса западних медија, или у интервјуима западним медијима! Такође, Курти је 2016. у интервјуу за „Политико“ тврдио да су Срби украли 12.000 културних артефаката, а три године касније, у интервјуу бечком „Стандарду“ је тврдио да су Срби украли свега 1.200 артефаката! Наравно, и једно и друго је лаж, а Курти је самог себе ухватио у лажи.

Само дан после избора Курти је почео да мења плочу и да релативизује раније изјаве, провоцирајући српску заједницу (Одредница 16). У свом интервјуу са ТВ Н1, поновио је да ће прве недеље у премијерској канцеларији започети разговоре са Србима са Косова. На питање да ли ће владу формирати са Српском листом, он је рекао да ће у коалицију укључити оне српске политичке странке које нису Српска листа, образложивши тим да Српска листа није политичка партија, већ држава. „Иначе наш устав каже да мора да буде бар један министар из српске заједнице у нашој влади, али не каже да мора да буде из Српске листе. Значи ми ћемо да фокусирамо наше приоритете према мањинама као такве као заједнице, а не као странке“, рекао је Курти. Овде је Курти показао непознавање сопственог устава, чији члан 96. (Министарства и Представљање Заједница), став 3. заиста помиње министра из Српске заједнице, а не са Српске листе, цитирамо члан 96. став 3. устава Косова:“3. Постојаће најмање један (1) министар из Српске заједнице и један министар неке друге невећинске заједнице Косова. Ако има више од дванаест министара, Влада ће имати и трећег министра који ће представљати невећинске заједнице Косова“ (Одредница 17). Међутим, став 5. тог члана устава каже да, уколико се министар из редова мањина именује ван чланства Скупштине Косова, тада мора да се добије службено одобрење Српске листе, која је једини заступник и представник Српске заједнице у Скупштини Косова. Стога је неминовно да будући председник владе Косова, у владу укључи представнике Српске листе (уколико они то желе), а не неке имагинарне Српске заједнице. Тек ако се Српска листа изјасни да не жели да учествује у Влади Косова, или не одговори на позив, онда се у владу могу укључити и неки други представници Срба. Али и у том случају, важи став 5., члана 96. устава Косова, па се опет мора тражити одобрење Српске листе, за именовање тог министра. Став 5. , члана 96., устава Косова каже: „5. Избор ових министара и заменика министара ће се извршити након консултација са странкама, коалицијама или групама које представљају заједнице које не чине већину на Косову. Ако се именују ван чланства Скупштине Косова, за ове министре и заменике министара се захтева службено одобрење већине посланика Скупштине који припадају странкама, коалицијама, грађанским иницијативама и независним кандидатима, који су се изјаснили као представници релевантне заједнице“. У сваком случају ова провокација и непознавање устава Косова, указују на лоше намере Албина Куртија.

И у наредним данима Курти је наставио да ниподаштава 94 одсто Срба са Косова и Метохије, који су гласали за Српску листу и да ниже недипломатске изјаве. Албин Курти, кандидат за премијера „Самоопредељења“, изјавио је 08.10.2019., да у новој косовској влади не жели Србе, који не признају Косово и који су везани за Београд, када има оне који то нису и који, како каже, Косово сматрају државом. „Било би неморално контактирати и позвати Српску листу кад имам поруке Рашића и Николића који ми честитају победу на изборима. Имамо Србе на Косову који кажу Устав Републике Косово. Са њима ћу почети разговоре. Сматрам да је добро проверити да ли је Српска листа спремна да гласа за то да у будућу владу уђе представник Срба ван те листе“ рекао је Курти. Када је о Србима реч, Курти је изјавио:“Зашто би у владу, на пример, узео Рикала кад имам овде Ненада Рашића“.“Не могу да не преферирам више Србе који не говоре „Косово и Метохија“ или „привремене косовске институције“, који Ослободилачку војску Косова називају терористима“. Лидер Самоопредељења је изјавио и да ће, када преузме владу, преиспитати све споразуме постигнуте у дијалогу са Србијом. Указао је да не постоји могућност постизборне коалиције без ДСК, и да ако се не договори са ДСК, опет следе избори. Најавио је да ће се 10. октобра састати са лидерима ДСК, Иса Мустафом и Вјосом Османи, и да ће разговарати о коалиције две странке.

Албин Курти, у суштини води шизофрену политику. Са једне стране шовинистичку, великоалбанску, а са друге стране мондијалистичку, либералну. Албин Курти би се могао описати као спој појединих особина Бошка Обрадовића (десничарски шовинизам, насиље али не и вербално) и Сергеја Трифуновића (левичарски мондијализам, владање савременим медијима…) (Одредница 18). Уз то, видимо да насилна политика Албина Куртија, неодољиво подсећа на насилну политику Обрадовића, Ђиласа, Јеремића и СЗС. Или обрнуто? Албин Курти је образован и течно говори два језика (енглески и српски). Такође он нема бреме злочиначке прошлости, у погледу тога да није починио ратне злочине, налик већем делу садашње владајуће косовске албанске гарнитуре. У том погледу ће бити и мање подложан притисцима западних ментора, који из позадине владају Косовом. Када све ово имамо у виду, уз остале чињенице (друго место ДСК (LDK) и профил фаворита из сенке – Вјосе Османи), Албин Курти и Самоопредељење се не чине као фактори који ће допринети компромису на Косову и Метохији, или брзом решењу проблема на КиМ.

Војислава Османи

Горњи поднаслов је само шала. Ваш аутор нема никаквих података да Вјоса Османи има и српске корене, или да се звала Војислава. Без обзира на то што је рођена у Титовој Митровици, тј. на северу Косова и Метохије. Вашег аутора је њено име неодољиво подсетило на име Војислава и на погрешну албанску транскрипцију српских имена, тако да би по тој транскрипцији Албанци име Војислава претворили у Vjosa или Vojsa.

Нажалост постоји и други део ове победничке медаље зване Албин Курти. То је другопласирана партија Демократски савез Косова (Вјоса Османи – Иса Мустафа), (LIDHJA DEMOKRATIKE E KOSOVËS) са 197.702 гласова и 24,82 одсто, само 5000 гласова мање од Куртија, тј. 0,7 одсто мање. Врло је необично да обе јаке опозиционе партије заузму прва два места на изборима, са врло изједначеним бројем гласова. По процени вашег аутора, Османијева и ДСК, представљају већу опасност по интересе Срба на КиМ и Србије, него Курти и његова партија, и много већу опасност од досадашњих власти. И то опасност у стратешком и дугорочном погледу. Фаворизујемо Османијеву, а маргинализујемо Мустафу, због тога што је он сам свестан њене перспективности, способности и образовања. Уверићете се у се то и сами, када погледамо њен профил. Мустафа јесте председник ДСК, али је јасно да је он препустито главну улогу Османијевој. У кампањи је Османијева, исправно, истурена као лидер(ка) и кандидат за председницу владе. ДСК и Османијева су много упегланији и помирљивији од било које друге странке или лидера на КиМ. То не значи да ће они одустати од (велико)албанске агенде. Не. Они ће је само успешније, а неупадљивије спроводити. Споља гледано ДСК и Вјоса Османи су лишени различитих екстрема које су до сада исказале све остале велике албанске странке и лидери. Проблем је у томе што је сама албанска агенда, екстремна. О томе ћемо нешто рећи на крају текста.

Вјоса Османи фавориткиња из сенке

Ко је Вјоса Османи? Рођена је 1982. године, рекосмо, у Титовој Митровици. Удата је и има близанце. Право име и презиме су јој Вјоса Османи – Садриу. У кампањи није користила два презимена, због тога што је албанско косовско друштво веома патријархално, да не кажемо заостало. Два презимена би исувише бола очи, и можда одбила неке бираче. Од 2006. до 2010. је радила у Канцеларији председника Косова, као шеф кабинета председника и као саветница за правна и међународна питања. Од 2011. је посланица у скупштини Косова. Пре свега тога радила је у више међународних институција на КиМ. Завршила је први степен правног факултета у Приштини (Bachelor of Law) 2004. године. Мастер диплому права, стекла је већ 2005. године, на универзитету Питсбург (САД). Десет година касније је докторирала на истом универзитету (Међународно и пословно право). На приштинском правном факултету је 2004., била најбољи студент права. На универзитету Питсбург, је за мастер и за докторске студије, добила све могуће наградне школарине. Паралелно је стицала искуство и образовање и у невладином сектору. Ауторка је 9 публикација и низа текстова. Предавач је на више факултета, а на правном факултету у Питсбургу је гостујући професор. Из приложеног се може закључити да Османијева течно говори енглески, а вероватно и српски. Вјоса Османи поседује импресивну биографију (Одредница 19).

Већу политичку вештину Османијева и Мустафа су показали одмах после избора. Албин Курти је одмах полетео у загрљај ДСК-у, најавивши коалицију са њима. Много паметније од Куртија, ДСК, Мустафа и Османијева су му одговорили тек после два дана. Питање коалиције су оставили отвореним. Убрзо су се у Србији и на Косову, појавиле информације да САД више преферирају коалицију ДСК са Тачијевом партијом ДПК, од коалиције ДСК са Самоопредељењем. Да ли је то тако, време ће показати. У самој кампањи Османијева је била потпуно окренута осуди корумпираног текућег режима, питању масовног исељавања са КиМ, и промоцији породичних вредности:“Радићемо на томе да земљу извучемо из понора где су је сместили несавесни, корумпирани људи, којима никада приоритет нису били интереси грађана. Грађанима гарантујем да се никада неће осећати као сада, да се не чује њихов глас. Посебно мајке, супруге, кћери. То је једина шанса за покретање земље напред“ – рекла је она. Османијева је најавила оштар став према Србији. Наглашавала је да ће таксе од 100 посто на увоз робе из Србије и БиХ, бити део других мера које ће бити предузете против Србије. Рекла је да таксе неће бити укинуте, већ уграђене у мере „реципроцитета“, али и да би била спремна да царинске баријере уклони уколико Србија пружи информације о, како је навела, 1.700 несталих лица са Косова. Такође, истицала је да дијалог са Београдом мора водити особа која није уцењена, а да постојеће таксе покривају скандале владе Рамуша Харадинаја. Као и Курти одбацила је и помисао о евентуалим територијалним корекцијама, разграничењима, поделама. „То неће бити тема дијалога са Београдом, ако будем изабрана за председницу владе Косова“ рекла је Османијева. Да би се додворила бирачима, Османијева је у једном од својих говора поручила да ће заувек остати Митровчанка, а да ће, ако постане премијерка „север Митровице остати Косово“.„Стојим пред вама и тражим ваше поверење, да једном и заувек затворимо рану Митровице. И да знате где год сам ишла, без обзира на континент и без обзира на време које сам провела у нашој земљи спаситељици, Америци, где год сам живела – увек ћу остати Митровчанка. Зато и данас дајем своју бесу, часну реч, да Митровица не само да ће бити део Косова, већ ће цео север и Митровица бити развијенији”, рекла је Османи на једном од предизборних скупова (Одредница 20). Да поменемо да Вјоса Османи није прва истакнутија жена у политици Косова. Пут су јој утрле Едита Тахири и Атифете Јахјага, бивша председница Косова (од 2011. до 2016.).

Иса Мустафа, лидер Демократског савеза Косова, осмог октобра је најавио скори сусрет са лидером првопласираног Покрета Самоопредељење, Аљбином Куртијем. Навео је да ће се заједно са кандидаткињом ДСК, Вјосом Османи, наредних дана састати са председником Покрета Самоопредељења, Куртијем са којим ће разговарати о могућности формирања постизборне коалиције.„Наставићемо тамо где смо стали пре почетка изборног процеса, поштујући вољу грађана изражену слободним гласањем у демократском изборном процесу, али и интерес ДСК“ написао је Мустафа.

Све то делује обеспокојавајуће за нас Србе, у погледу преговора о КиМ. Шта нас ту може забринути? Пре свега екстремизам и непредвидивост Албина Куртија. Друго, образовање и способности Вјосе Османи, који ће бити предност у преговорима, пре свега у њеном односу према ЕУ и САД, и у њиховом односу према њој. Треће, много је у преговорима лакше, насупрот себи имати некадашње (необразоване или слабо образоване) бандите и злочинце, упитне интелигенције, подложне уценама западних ментора. Много је теже у преговорима, на супротној страни имати изузетно образовану и интелигентну Вјосу Османи, и-или Албина Куртија, који је такође солидног образовања. Такође, Вјоси Османи њен пол само иде у прилог, јер живимо у временима у којима се у западном свету жене позитивно дискриминишу, и изложене су углавном позитивним предрасудама.

Већ смо рекли да је проблем у томе што је сама албанска агенда, екстремна и подразумева:
– захтев Србији да пружи сагласност да Косово постане члан УН,
– захтев Србији да после тога призна Косово,
– да Србија не добије ништа заузврат (једнострани компромис, тј. компромис који то није),
– Србе као грађане другог реда и реметилачки фактор,
– рад на уједињењу са Албанијом (прикривен или јаван),
– онемогућавање повратка расељенима,
– отимање све српске приватне и државне имовине,
– отимање свог српског културног и духовног наслеђа
– територијалне претензије спрам Прешевске долине

Све што је набројано спроводе и спроводиће све албанске партије. Нажалост, ако ДСК буде у власти, а највероватније хоће, Османијева и ДСК ће албанску агенду спроводити успешније него било ко до сада. Уколико буду у влади са екстремистом Куртијем – Србима и преговорима се не пише добро. Курти и Османијева су нова генерација албанских политичара, образована, неоптерећена гресима прошлости, много вештија од „ратних лидера“, у ствари злочинаца и криминалаца. Нажалост, политика Куртија и Османијеве је у суштини иста као и политика превазиђене генерације политичара, поражене на изборима. Једина разлика је та што Албин Курти свој шовинизам не крије, за разлику од Вјосе Османи.

Одреднице:
1.https://www.danas.rs/politika/marko-jaksic-prica-se-da-ce-kurti-uraditi-sve-sto-i-vucic/
2.https://rezultatet2019.org/Results.aspx?RaceID=1&UnitID=1&IsPS=0&Turnout=0&LangID=2
3.https://en.wikipedia.org/wiki/Albin_Kurti
4.http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/politika/aktuelno.289.html:747880-TACIJEV-SIN-ODGOVORIO-KURTIJU-Vladimire-Kurtovicu-cekam-da-ti-cerka-poraste
5.http://www.bndlg.de/~wplarre/Suche-Kurti.htm
6.http://www.novosti.rs/вести/насловна/досије.407.html:326584-Amnestirani-i-zlocini
7.https://www.slobodnaevropa.org/a/2071855.html
8.https://mrcheeseburger9000.wordpress.com/2007/11/20/albin-kurti-indictment/
9.https://www.blic.rs/vesti/politika/kazna-za-suzavac-apelacioni-sud-potvrdio-aljbinu-kurtiju-17-meseci-zatvora/blz2sp2
10.http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/2021311/mustafa-izvinjavam-se-magarcu-ne-kurtiju.html
11.https://en.wikipedia.org/wiki/Norwegian_Institute_of_International_Affairs
12.https://www.nupi.no/en/About-NUPI/Employees/Researchers/Rita-Augestad-Knudsen
13.https://www.sv.uio.no/c-rex/english/people/aca-affilliated/rita-augestad-knudsen/
14.https://www.espreso.rs/vesti/kosovo/398063/albanci-sokirani-kurti-i-njegova-zena-imaju-stan-od-400-hiljada-evra-a-tek-koliko-imaju-na-racunu-u-banci
15.https://www.politico.eu/article/albin-kurti-kosovo-if-debating-doesnt-work-throw-tear-gas/
16.http://rs.n1info.com/Vesti/a532506/Kurti-za-N1-Srpska-lista-nije-stranka-nego-drzava.html
17.http://kryeministri-ks.net/wp-content/uploads/2018/03/Ustav1.pdf
18.https://rs-lat.sputniknews.com/autori/201510151100301837-kurti-kosovo-samoopredeljenje/
19.https://juridiku.uni-pr.edu/getattachment/Personeli/Personeli-akademik/Mr-sc-Vjosa-Osmani/Vjosa-Osmani_CV_2014.pdf.aspx
20.https://www.blic.rs/vesti/politika/hoce-nastavak-dijaloga-ali-ne-i-ukidanje-taksi-ko-je-vjosa-osmani-kandidat-dsk-za/jglx9tc

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s