Објављено 30.11.2019 на:
https://informer.rs/vesti/politika/475410/obavezno-procitajte-nebojsa-bakarec-uputio-otvoreno-pismo-dragoljubu-petrovicu-sta-ste-hteli-dokazete-hrabrost-padnete-jos-nize-nin

Отворено писмо Драгољубу Петровићу

Шта сте желели да постигнете насловном страном на којој је карикатура која одсликава убилачку мржњу према Вучићу, при чему неоригинално рециклирате атентаторску насловницу НИН-а? Да покажете да сте „храбри“ и да можете пасти још ниже од НИН-а? Да повећате тираж вашег посрнулог листа, који сте као глодур довели пред гашење!? Да ли су Вас обавестили да је власник НИН-а, оценио ту насловну страну као промашај и наводно је повукао? Додуше, повукли су насловницу, али и нису, због тога што су у продају пустили обе верзије листа, и ону убилачку и ону избељену. И онда сте се Ви досетили да тај промашај објавите на викенд странама Вашег листа. Тако сте пре годину дана, два дана за редом објавили насловницу са карикатуром и насловом, који изједначавају Хитлера и Гебелса, са једне стране, и Вучића, Мартиновића и Орлића, са друге. Управо Ваш лист пропагира фашизам, насилну промену власти, револуционарне судове, вешање, силовање, спаљивање књига и прогањање људи, кроз уста Ваших новинара и Ваших политичких фаворита. Тираж се не гради на цртању мета људима, тираж се не гради на мржњи и екстремизму којима Ваш лист обилује. И да се неко не превари у вези продаје Вашег листа, постоји само ремитенда и пар хиљада продатих примерака. До почетка ове године читао сам Ваш лист и поред гађења које сам осећао. Због природе посла, сматрао сам да треба да чујем и глас друге стране, глас неистомишљеника. Нажалост, количина агресије и нељудскости које сте Ви донели као глодур, је постала неподношљива, и загађивала је моју околину толико, да сам морао да престанем да купујем Ваш лист. Нисам се преварио.

Пре Вас, свега тога у листу чији сте сада глодур, није било. Ви сте недорасли и недостојни да водите било који лист. А у овај последњи сте ускочили из једног булеварског листа који Ваш садашњи лист пљује на сва уста. Чини ми се да пљујете сами по себи. У том таблоиду сте доживели врхунац пишући о, цитирам Вас „целулиту, гузицама, сисама, гаћама, штројењу вепрова и ђубретарима“, све подсмевајући се жртви једног убиства и његовој удовици. Цео Ваш новинарски опус дуг четврт века заснован је на подсмеху. Наводно, Ви имате смисла за хумор!? Ви само имате смисла да се подсмевате другима, и да понижавате своје неистомишњенике. То је одраз Ваших комплекса из основне и средње школе, када су Вас понижавали Ваши другови и другарице, истовремено се подсмевајући Вашим манама. Нисам ни ја без мане, али сам још у основној школи прерастао и превазишао све страхове и комплексе. За разлику од Вас који сте остали роб својих комплекса из детињства и младости. Ви се у Вашим колумнама представљате надмоћним, али Вас одаје Ваша жеља да понижавате и да се подсмевате.То Вас чини не надмоћним, већ немоћним.

Ако Вас је искрено погодило убиство Зорана Ђинђића, онда себи нисте могли да дозволите да објавите такву насловницу. Очигледно није. Подсетићу Вас, ако сте заборавили, пре убиства, Ђинђића су таргетирали таблоиди слични Вашем, и попут Вас, оправдавали су своје поступке – то је био само хумор, наше намере су биле најбоље… И онда Ви кажете:“Како уопште коментарисати људе који не могу да схвате поруку једне сјајне карикатуре…“. Да ли ћете се једног дана стидети ових својих речи? Не, наравно. Достојевски је рекао: „Има људи који свесно прелазе преко своје савести“. То за Вас не важи. Ви савести немате.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s