Објављено у децембру 2019. у листу „Политика“

„Вредне“ и „безвредне“ главе

Пре годину дана у Крушевцу су нападнути и повређени Борко Стефановић, функционер Ђиласове странке и двојица њихових активиста. Повређен је и полицајац који је покушао да их заштити. Борко Стефановић је претрпео повреде главе, настале као последице пада на металну решетку. Три сата после напада полиција је ухапсила двојицу од тројице нападача. Трећи је ухапшен сутрадан. Ђиласов СЗС је за напад оптужио СНС и Братислава Гашића, без икаквог основа. Сви медији, опозициони и они провладини су известили и осудили то насиље. Председник Александар Вучић је сутрадан пред свим медијима изјавио да он осуђује то што се догодило: „Држава је реаговала хитно, и показала да Србија није држава у којој било ко сме да удара било кога. Осуђујем тај напад, важно је да је држава урадила свој посао“. Борко Стефановић је отац једног детета.

Готово на годишњицу тог напада, пре недељу дана, у Београду је испред свог дома у Земуну, нападнут Гаврило Ковачевић, функционер СНС и члан градске владе. Ковачевића је вероватно палицама напало више особа. Он није видео нападача или нападаче, због тога што су га напали с леђа, онесвестили га и нанели му вишеструке повреде – потрес мозга, повреде левог рамена, лакта леве руке и леве потколенице. Нападачи још увек нису ухваћени. Ни један опозициони медиј није известио о овом насиљу. Нико из опозиције није осудио напад на градског већника Гаврила Ковачевића, па ни градски одборници Драган Ђилас и Борко Стефановић. Гаврило Ковачевић је ожењен и отац је двоје деце.

Са писањем овог текста сам сачекао да бих сабрао и упоредио податке из медија у вези ова два случаја. Могу да констатујем да је напад на Гаврила Ковачевића изазвао десет пута мање пажње медија, и апсолутно никакву осуду или пажњу од стране опозиције, лажне елите и њихових медија. Усуђујем се да тврдим да су све главе једнако вредне, и глава Борка Стефановића и глава Гаврила Ковачевића.

Због тога питам, због чега је опозицији, лажној елити и њиховим медијима, глава Гаврила Ковачевића мање вредна од главе Борка Стефановића? Због чега је крвава кошуља Борка Стефановића, постала симбол – лажни симбол, али ипак симбол, док крвава кошуља Гаврила Ковачевића не занима никога? Да ли Борко Стефановић има већа грађанска права од Гаврила Ковачевића? Да ли је Борко Стефановић грађанин првог реда, а Гаврило Ковачевић другог? Да ли је могуће да маркетинг, предрасуде и двоструки стандарди учине то да се два идентична случаја, представљају драстично другачије?

На седници градске скупштине, пре неки дан, поставио сам одборничко питање на ову тему. Поред наведених питања, упитао сам Ђиласа, СЗС и ССП, да ли су они инспиратори напада на Гаврила Ковачевића, с обзиром на то да већ годину и по, промовишу вешање, силовања, насилну промену власти, нападе на институције (председништво, Скупштину града и РТС) прогањање функционера СНС, судове револуције и спаљивање књига?

Показало се да је и даље жива инспирација за Орвелову сатиричну алегорију „Животињска фарма“, и његову чувену реченицу „Све животиње су једнаке, али неке животиње су једнакије од других”. Преведено на случајеве Борка Стефановића и Гаврила Ковачевића можемо рећи „Сви људи су једнаки, али неки људи су једнакији од других“!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s