Објављено у листу „Политика“ 01.02.2020.

Отимање српског наслеђа у Црној Гори

Доношењем „Закона о слободи вјероисповијести“ режим у ЦГ жури да заокружи процесе отимања српског наслеђа и имовине СПЦ, стварања црногорске цркве, расрбљавања ЦГ, конвертовања Срба у Црногорце, креирања новог црногорског етноса и идентитета, претапања српског језика у „црногорски“ језик, ширења србофобије и антисрпства, и уздизања нарцизма малих разлика до неслућених размера. Све то је омогућено стицањем независности ЦГ (ради се о новостеченој, а не о обновљеној државности), и чланством у НАТО.
Научне чињенице кажу да становници ЦГ говоре српским језиком. Православни Црногорци су етнички Срби. Православна црква у ЦГ је одувек била српска. Режим ЦГ има формално право да успостави нови етнички, лингвистички и верски идентитет. Једини начин на који то може да учини је насиљем и принудом, етничким, лингвистичким и верским инжењерингом. Нешто слично Србима и српству су радиле и раде, Албанија, „Kosova“, Македонија, Хрватска, и Федерација БиХ, а у прошлости Османлије, НДХ и послератни комунисти. Како буде протицало време, и уколико се не промени режим, ЦГ ће све више успостављати своје идентитете. Сада су ти идентитети конвертитски, вештачки и натегнути, али наука показује да истрајавање на једном, макар вештачком идентитету, временом прераста у стварни етнојезички и верски идентитет.
Према резултатима пописа становништва у ЦГ, из 2011., становништво по етничкој припадности чине, између осталог, Црногорци – 45 одсто, и Срби – 29 одсто. Становништво ЦГ говори српски језик – 43 одсто, и црногорски језик – 37 одсто. Шта ту пада у очи? Прво, Срба по попису има 29 одсто, а српски говори 43 одсто становништва! Дакле део „Црногораца“ не говори „црногорски“, већ српски. То доказује и чињеница да по попису Црногораца има 45 одсто, а да само 37 одсто становништва говори „црногорски“ језик. То нам говори да је у току процес конвертовања једног етноса и језика у други. Пре две године у ЦГ је из лектире избачена већина српских књижевника, али и писци других, неподобних нација: Алекса Шантић, Јован Јовановић Змај, Бранко Радичевић, Десанка Максимовић, Сергеј Јесењин, Добрица Ћосић, Мира Алечковић, Љубивоје Ршумовић, Михаило Лалић, Оскар Давичо, Борислав Пекић, Милован Глишић, Стеван Сремац, Јанко Веселиновић, Љубомир Ненадовић, и многи други великани књижевности, а уместо њих убачени су анонимуси.
Црна Гора има формално право да протежира НВО ЦПЦ, или да створи своју државну цркву, ма како све то чудно звучало. У том случају би ЦГ морала да финансира своју цркву. ЦГ то неће или не може, стога је кренула преким путем, да конвертује имовину СПЦ у државну имовину. Режим у ЦГ жели оно што је СПЦ-у већ урађено у Македонији 1967. Као један од аргумената за своје тврдње да је имовина СПЦ, имовина ЦГ, режим у ЦГ посеже за неистином да је црногорска црква некада била аутокефална. То је само покушај да се бесрамно фалсификује историја. Овај фалсификат почива на томе да је Црногорска митрополија од средине 19. века, па до 1918., погрешно називана аутокефалном, из више опортунистичких разлога. Један разлог је то што је то одговарало политичким циљевима књаза Николе I Петровића. Аутокефалност црногорска црква никада није имала, нити је то икада тражила од Васељенске патријаршије у Цариграду или од СПЦ (тј. од Српске патријаршије у Пећи), а само од њих је могла тражити и добити аутокефалност.
Турцима, уз помоћ Арнаута, комунистима и лажној држави „Kosova“ је било потребно 565 година да на КиМ, конвертују Србе у Арнауте (од 98 одсто Срба и 1 одсто Арнаута, по турском попису из 1455., до 90 одсто Албанаца и 8 одсто Срба, 2020.). Комунистима, од 1945. до 1989., и режиму у ЦГ од 1989. до 2020. за сличан процес конверзије Срба у Црногорце, доведен на пола пута, је било потребно свега 75 година. Другу половину пута режим у ЦГ ће изгледа прећи знатно брже. Колико брже, показаће следећи попис становништва у ЦГ. Режим у ЦГ је на власти од 1989. године. Наредни парламентарни избори треба да се одрже у октобру ове године. Мандат тренутног председника ЦГ траје до маја 2023. Уколико се промени власт у ЦГ ове године, СПЦ ће моћи да одахне. Уколико ДПС остане на власти уследиће мучне године по СПЦ.

„Не бојим се од вражјег кота, нека га је ка на гори листа, но се бојим од зла домаћега.“
(П. П. Његош, Горски вијенац, стих 528-530)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s