Савез за Србију се суштински распао. Формално они и даље постоје, али то није ни сенка оног првобитног СзС, мада је СзС и тада био нејак. Како ствари сада стоје унутар СзС су активне и релевантне само три странке – Ђиласов ССП, Двери и Јеремићева НС. Из СзС су избачени или су иступили, Стаматовићева „Здрава Србија“ и Зеленовићев ЗзС. Покрет „1 од 5 милиона“ формално није био у СзС, али суштински јесте. И они су отпали. Све ове три групације излазе на изборе. ДС раздиру сукоби око питања бојкота, а потпредседник ДС, Пауновић из Параћина, ће сигурно изаћи на изборе. Покрет за преокрет, суштински не постоји, то је група грађана коју чини један човек – Јанко Веселиновић. Маргинални „Покрет Отаџбина“ са КиМ је неактиван од почетка и делује само на КиМ, нерепрезентативни синдикат „Слога“ је маргинализован од стране самог СзС. На скупу СзС од 2. фебруара се појавила принова у виду ДПС Слободана Самарџића. Међутим и ту се ради о групи грађана која броји мање од десет особа. Сам Самарџиће се силно искомпромитовао када је на поменутом скупу, два милиона грађана који подржавају СНС назвао дословно „фукаром, фалангом, нељудима и робовима“.

             Коначан ударац СзС-у је задао председник ЗзС, Зеленовић, градоначелник Шапца, чија је странка одлучила да изађе на градске и општинске изборе, али не и на републичке и покрајинске. Зеленовић жели и јаре и паре, и овце и новце. То ће изазвати силну конфузију код гласача СзС, уз раније одлуке „Здраве Србије“ и покрета „1 од 5 милиона“. У случајевима Зеленовића, Стаматовића и Пауновића, јасно је да нема речи о некој доследности или начелности, већ само о жељи да се сачува гола власт коју имају ова тројица градоначелника. Ради се о пукој себичности, невешто заогрнутој у бригу за суграђане и потпомогнутој исправним ставом да је бојкот ирационалан и штетан. Зеленовић има и отежавајућу околност да је као личност од утицаја у СзС, добијао медијски простор за промоцију бојкота, годину и по дана уназад. Зеленовић је до пре два месеца заговарао бојкот. „Опозиција која заиста представља незадовољство у Србији је за бојкот“ – рекао је у децембру на једном скупу Зеленовић. Он је за Радио „Слободна Европа“ 24. 09. 2019. изјавио :“Наша одлука о бојкоту је дефинитивна. То не значи да ми нећемо да разговарамо са људима из Европске уније или са било ким ко хоће да поправи ово стање, али сад смо дошли у ситуацију да је за ове изборе касно“. Када је схватио да ће његова локална странка са њим на челу, пропасти ако не учествује на изборима, одједном је променио плочу. Као што је 2014. изневерио ДС, и напустио ту странку, тако је сада одлучио да изневери и своје саборце из СЗС. Зеленовић већ шест година вешто обмањује грађане Шапца, исто овако како је сада обмануо СЗС и својевремено ДС. Одлука да се изађе на изборе би била добра, да је Зеленовић искрен према грађанима Шапца, према СЗС-у, или према било коме другом, али једини мотив изласка Зеленовића на изборе је финасијска корист његове интересне организације. Сам Зеленовић неће добро проћи на изборима, због тога што ће бити изложен критици власти и опозиције.

             Цела ова прича о распаду СзС, личи на ону стару дечију разбрајалицу, познату широм света, на песмицу познату под сличним називима („Десет малих војника“, „Десет малих индијанаца“, „Десет малих црнаца“). Та песмица је била лајт мотив књиге Агате Кристи „Десет малих црнаца“. Ја сам за потребе овог текста са енглеског превео и препевао ову разбрајалицу

„Десет малих Ђиласоваца – Десет малих Ђиласоваца отишло у кревет, један се упишкио, остало их девет. Девет малих Ђиласоваца шета стално тамо, један дрогу пробао, оста осам само. Осам малих Ђиласоваца иде тамо вам, један не хте даље, оста их седам. Седам малих Ђиласоваца уништи протест, један их издаде, па их оста шест. Шест малих Ђиласоваца гледа осе лет, оса једног убоде и оста их пет. Пет малих Ђиласоваца у страху сад жмири, једног правда ћапила и оста их четири. Четир мала Ђиласовца пливају сад сви, једног раље прогуташе и оста их три. Три мала Ђиласовца несрећна су сва, једног срећа издаде и оста их два. Два мала Ђиласовца јуре читав дан, један се укакио, па оста један. Јадан мали Ђилас оста сам и бедан, оће да се беси, не оста ниједан“.

*Аутор је политички аналитичар и члан УО Фондације СНС

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s