Кризе, ратови, катастрофе и епидемије из људи извлаче оно најбоље и оно најгоре. Оно најбоље показују сви они који се сложно боре против пошасти – медицински експерти, стручњаци из Кине, лекари, сестре, пољопривредници, апотекари, продавци, произвођачи, радници, војници, полицајци, новинари, возачи, запослени у комуналним службама, волонтери, чланови владе и председник републике – сви који се боре за нас, и на првом месту грађани. Свима дугујемо неизмерну захвалност и поштовање.  

Опасна мањина – специјални рат

Оно најгоре у човеку, исказује мала, али опасна и моћна група људи о којој ће бити речи у овом тексту. Ови људи, у ово доба Корона пандемије, су на неки чудан начин успели да се заразе метафоричним вирусом беснила, много заразнијим и опаснијим од вируса Корона. Оболели од овог вируса су склони необјашњивој мржњи и насиљу (посебно преферирају силовање, вешање, вређање жена…), нихилизму, анархизму и тероризму. Констатовано је да су склони ширењу панике и лажних вести (инфодемија), а у раној фази (која може да траје годинама) склони су пљачкању, енормном богаћењу, клептоманији и синдрому Баје Патка. Постоји израз скован за ову врсту људи – ковидиоти! 

Као политичар и политички аналитичар са 30 година искуства, на прагу четврте недеље борбе против епидемије, констатујем да поменута мала, али опасна и моћна група људи води специјални рат против Србије, у условима ванредног стања. Ту групу предводе тајкун Драган Ђилас, Бошко Обрадовић, Вук Јеремић, Никола Јовановић, Мариника Тепић, и странке СзС, ССП, Двери и Народна странка. Логистичку, медијску помоћ им пружају ТВ Н1, ТВ Нс, „Данас“, „Време“, „НИН“, портали „Директно“, „Нова.рс“, „Пешчаник“… Тај специјални рат који поменути воде против Србије, исказује се у поткопавању напора државног система (здравство, економија, војска, полиција…) да се избори са епидемијом. Овај кластер појединаца, странака и медија, шири лажне вести, саботира мере система, пре свега медицинских експерата. Они врло перфидно и подмукло, шире неистине, конфузију и панику. Толико су очајни да злоупотребљавају чак и ретке лапсусе са десетина конференција за штампу, на којима су говориле стотине људи. Они и њихови медији, показују тоталну недобронамерност, слепило за стварност, зловољу, и критикују власт што је увела ванредно стање, а са друге стране оптужују власт да је прекасно реаговала. Они хушкају народ против војске – износећи бесмислена и злонамерна питања – због чега војници на улицама имају маске, рукавице, наочаре (шта – да војници немају заштитну опрему? Оп.аут.), због чега носе оружје (шта – да војници носе, дечије играчке? Оп.аут.), због чега волонтери имају маске итд.? Они хушкају народ против волонтера, лажним тврдњама да волонтери узимају новац од грађана, да су привилеговани и др. Они уносе хаос и забуну, у покушају да изазову незадовољство код различитих друштвених група, пензионера, власника паса итд., на тај начин што критијкују државне мере против епидемије, и предлажу ублажавање тих мера (да милион и по пензионера шета сваки дан од 18 до 19 часова, да треба укинути ванредно стање и увести много блажу „ванредну ситуацију“ итд.). Све ово што констатујем је упозорење грађанима да и у овако тешкој ситуацији за све нас, постоје они који из различитих разлога, другачије виде цео проблем, и упозорење грађанима на малигност утицаја те мале групе странака, појединаца и медија. Грађани морају бити свесни да је таква мањина постоји у већини држава (част изузецима – Кина, Русија…) и да морамо толерисати и ову злоћудну мањину. Ово упозорење значи и да морамо бити свесни, да и поред токсичног утицаја ове мањине, они не смеју бити третирани као државни непријатељи или издајници, већ као група људи која следи своје политичке, медијске, и пословне интересе, и на крају, која следи своја убеђења, ма како погрешна она била. Грађани према њима треба да се понашају уз свест шта та група чини, али уз равнодушност, као према нпр. пуном уличном контејнеру – он је ту, нико му не поклања превише пажње, непријатно мирише, али ће ускоро бити испражњен.       

Хроника бешчашћа

Оно о чему говорим у поднаслову „Опасна мањина“, најбоље илуструју недељници „Време“ и „НИН“ од 19.03.2020. У листу „Време“ имамо 5 обмањујућих и негативно интонираних текстова на тему епидемије, који представљају окосницу тог издања. Ту је и интерву са Владетом Јанковићем, пензионером, бившим вечитим амбасадором. Интервју пршти од патолошке мржње Јанковића према Вучићу и СНС-у.

У листу „НИН“ имамо 6 обмањујућих и негативно интонираних текстова који у време ванредног стања поткопавају поверење у Војску Србије. Следи 7 обмањујућих текстова, такође негативно интонираних, на тему епидемије. Ту је и интервју са Борисом Тадићем, који не бира речи сатанизујући власти и њене носиоце, и износи трачеве, полуистине и увреде. И то је био председник државе!

Упадљиво је да оба издања и сви текстови (12) о епидемији имају идентична 3 до 4 лајтмотива које заједнички понављају. Исувише, да би било случајно. Сви ти лајтмотиви лажи могу се пронаћи на сајту Ђиласове странке ССП, на сајту СзС и НС, те на сајтовима Ђиласових портала „Директно“, и „Нова.рс“. Не треба бити велики детектив да би утврдили да је Ђилас дао налоге – лајтмотиве, уредницима „Времена“ и „НИН-а“, а ови су то пренели  својим редакцијама.   

То што пише у ова два издања ових недељника, то пише у листу „Данас“, недељама уназад, на порталима „Директно“, „Нова.рс“, и „Пешчаник“, и о томе се на истоветан начин говори на ТВ Н1, ТВ Нс, такође недељама. Све ове медије обједињује тајкун Ђилас, и ови медији делују као сервиси СзС, ССП, и НС. Детаљније ћу анализирати „Време“.

Нечастиво „Време“ – број 1524 од 19. марта

Наслови и поднаслови свих текстова су лажљиви, обмањујући и у функцији инсинуирања. Такође, готово сви текстови у Времену служе да поткопавају поверење грађана у власти Србије, и да подривају напоре у борби против епидемије. Текстови у Времену и НИН -у, представљају есенцију лажних вести, дезинформација, токсина обмане и вируса беснила, које шире Ђиласови и Шолакови новинари. Већина текстова оспорава и подсмева се изјавама стручњака од 26. фебруара (безазлена шала о шопингу у Милану), најчешће не помињући датум када је та шала изречена, у жељи да догађај прикажу као да се збио средином марта. Стога ти текстови  намерно замењују тезе, због тога што су тог дана (26.02.2020.) ванредно стање и зараза били далеко, и шала није била непримерена. Када је криза наступила, никоме није пало на памет да  се шали. Сви они који се подсмевају шали од 26. фебруара, на ту шалу примењују критеријуме од 5. или 6. марта, и видимо да се ради о класичном подметању и замени теза. Сви они који нас воде у овој кризи, су се понашали примерено тренутку, и 26. фебруара и 6. марта. Такође, готово сви текстови оспоравају законитост увођења ванредног стања, и хушкају народ против волонтера СНС који су несебично делили помоћ пензионерима. Очигледно је да је редакција Времена добила низ налога, које су новинари спровели у својим текстовима.

Текст Јоване Глигоријевић, тренутно помоћнице глодура Времена, а практично глодурке (глодур је преминуо пре два месеца, али је и дање потписан као глодур, што је веома чудно) износи крајње субјективне утиске, полуистине, инсинуације („сумња у број расположивих тестова је огромна, нарочито откако је председник забранио новинарима да га то питају…“). Она износи неистину да је сумња огромна (то је само њено мишљење, она то није могла да провери на било који начин) и да је било ко нешто забранио. Глигиријевић не спори ванредно стање, за разлику од других новинара Времена. Она оптужује Вучића да је ширио панику, да је говорио неразумљив. „Тешко је ових дана објаснити грађанима зашто је важно да седе код куће и зашто им се ограничава право на слободно кретање да би им се сачувало право на живот и здравље. Тешко је и без контрадикторних, збуњујућих и недоречених изјава власти, а најтеже је кад власт пословично одбија да примени елементарну културу у комуникацији са грађанима. Додајмо томе и сталну сумњу у ову власт и њене мотиве јер немамо појма да ли су новоуведене мере заиста у потпуности ту да би нас заштитиле од короне или су део изборне кампање.“. И она наравно обмањује када се ради о тзв. Милано шали.

Претекст за диктатуру“, текст Теофила Панчића, инсинуира да власт жели да искористи ванредно стање да би увела диктатуру :„и да се као врли критички умови чак љутимо на Вучића (…) због несумњиве уставно- законске неутемењености неких од мера које су ступиле на снагу…“. „Када се Вучић, међутум,бреца и прети глобама, затвором и полицијским часом онима који су по његовим мерилима неваљали, или кад Ана Брнабић крши прсте (…) онда је јасно да они мисле да је дошло наопако време у којем ћемо ми да полажемо рачуне њима (…) забога, мислите ли да ће икада дозволити да такво време прође?“.

У тексту „Ванредно стање или ванредна ситуација“, Биљане Васић, оспорава се чин увођења ванредног стања и новинарка у поднаслову каже: „Да ли је проглашење ванредног стања била политичка одлука у циљу спровођења предизборне кампање другим средствима?“.  Ауторка директно оптужује Вучића да је увео ванредно стање да би водио изборну кампању, што је срамна и очигледно неистинита оптужба. У свом срамном тексту новинарка цитира др Зорана Радовановића, Ђиласовог отвореног симпатизера, који ванредно стање назива неоправданим потезом. Радовановић, љубоморан што га нема у великим медијима, ничим аргументовано оптужује власт да је чинила кардиналне гафове и да треба да одступи! Интересантно је да у тексту, епидемиолог Радовановић говори о правним питањима, а да адвокат Божо Прелевић, бивши функционер ПСГ,  говори о медицинским питањима. Бесмислено. И Биљана Васић нас обмањује када се ради о тзв. Милано шали.

У тексту „Као да смрт није ништа“, Зора Дрчелић, шири Ђиласове и Шолакове неистине, које је објавио Ђиласов и Шолаков портал „нова.рс“ о томе да су волонтери СНС били фаворизовани при набавци заштитне опреме. Прво, волонтери СНС су чинили добро, деливши помоћ пензионерима, и потпуно је нормално да имају заштитну опрему, као и сви остали волонтери. И та опрема је ту пре свега због оних којима помажу. Сам наслов текста инсинуира да је власт безосећајна и неосетљива на смрт. И бешчасна Зора Дрчелић каже: „Иако је председник Вучић апеловао да се у доба борбе против пандемије вируса Корона обуставе све предизборне активности, те да се пандемија не сме злоупотребљавати, СНС није био дисциплинован, на друштвеним мрежама се појавио снимак како  активисти СНС-а опремљени рукавицама и маскама, којих у апотекама нема ни за лек, иду од врата до врата најстаријих суграђана и доносе им намирнице из продавнице.  За напредњаке, за разлику од лекара и медицинских сестара, изгледа да не важи несташица маски, рукавица и скафандера. Све имају. На скафандерима је и  СНС-ов слоган овогодишњих избора (…)“. Осим што износи полуистине и инсинуације, Зора Дрчелић хушка грађане једне против других. Она наравно подмеће и замењује тезе. Она се не либи да износи лако провериве неистине – да волонтери имају „скафандере“, а ради се о белим јакнама одавно припремљеним за изборну кампању, а не о заштитној опреми. И ова ауторка Времена се подсмева увођењу ванредног стања и оспорава га („театрална објава… ванредна ситуација адекватна“). Ова новинарка сасвим бесрамно понавља доказану лажну вест Ђиласовог и  Шолаковог портала „Нова С“  да волонтери СНС наплаћују пензионерима 1000 динара своје услуге.

И Радмило Марковић, у тесту „Зашто нам не верујете, кад вас лажемо“, са инсинуирајућим наднасловом „Кратка хроника неодговорности“ понавља полуистине и неистине из осталих текстова. Он већ у наднаслову оптужује власт Србије да је неодговорна, а у наслову јасно каже да власти лажу. И он се служи подметањима у вези 26. фебруара (Милано шала), и он помиње волонтере СНС. Нечасни Марковић каже: „Вучић је уграбио прилику да се још чешће појављује на телевизијама, не пропуштајући прилику  да себе представи као човека који ће спасити Србију од заразе“. При томе Марковић директно лаже и подмеће Вучићу да је рекао: „да су „жути“ побили 137 људи 2009. приликом пандемије свињског грипа“. Какав је низак „ниво“ новинарства Р. Марковића, сведочи и то да он назива Вучића паничним и хистеричним „Дел Бојем“. И Марковић такође хушка грађане против симпатизера СНС, и сугерише да су волонтери СНС требали да деле помоћ, тако, што би угрожавали здравље пензионера (да раде без маски и рукавица!). И Марковић, као по команди, оспорава законитост увођења ванредног стања.

Шлаг на торти, представља интервју Иване Милановић Храшовец са искомплексираним Владетом Јанковићем – „Очи у очи са метафизичким лапотом“. Као што видите већ у наслову се инсинуира да власт чини лапот над најстаријим грађанима Србије. Јанковић потпуно бесрамно тврди да је епидемија Вучићу добро дошла, и то због Косова. Већи део интервјуа се односи на питање КиМ, где Јанковић износи своје неистине и шпекулације. На крају Јанковић предвиђа да ће народ казнити Вучића, после епидемије. Такође, Јанковић износи Ђиласове аргументе у корист бојкота. У контексту остатка издања овог листа, овај интервју делује потпуно промашено, због тога што се 95 одсто текста односи на КиМ и изборе, а само мали  део на оно што је најактуелније – пандемија. Како познајем Владету Јанковића више од две деценије, рећи ћу да се ради о човеку који пати од комплекса више вредности, о бесрамном елитисти, који презире свој народ и све оне које не сматра елитом, а то је 99 одсто становништва. Ради се о човеку који је био задрти комунистички комесар – професор на Филозофском факултету, који је комунистичке догме ради, бесрамно прогањао своје колеге и студенте. О свему томе је јавно, пред стотинама људи сведочио Милан Ст. Протић, на главним одборима ДСС, 1992. и 1993. године. Онда је Јанковић вођен жељом да прикрије своју комунистичку ригидност и прошлост, током деведесетих, постао „велики хришћански“ конвертит и  фанатични хиландарац. Владету Јанковића су у  животу занимали само његов нарцистички его и лагодан живот бонвивана – амбасадорска места, бесомучно играње тениса и испијање коктела на пријемима. Када је било ко, током пола века чуо да је арогантни и бахати Владета Јанковић учинио било шта за обичан народ? Нико, никада!

Још 9.3.2020., Драган Ђилас је изјавио, у покушају да шири панику и дезинформације: „Здравствени систем је озбиљно угрожен…држава се неодговорно понаша када је коронавирус у питању“. Ђилас је сугерисао да председник Вучић треба да се самоизолује или да буде стављен у карантин. Како Ђилас не може добро да расуђује, због тога што је заражен вирусом беснила, изјавио је да „држава Италија набавља нове аспираторе“. Опште је познато да су аспиратори кухињски апарати, али обесни и заслепљени Ђилас, тешко може да разликује кухињски „аспиратор“ од медицинског „РЕСПИРАТОРА“! (одредница 1).

Потпредседник Народне странке и бивши начелник Генералштаба Војске Србије Здравко Понош, 11.03.2020. изјавио је да је против најављеног херметичког затварања граница Србије.

Сергеј Трифуновић је 13.03.2020. на Твитеру успео да пређе све границе, иако је то изгледало немогуће због тога што су готово све његове изјаве монструозне. У тренуцима готово библијске пошасти која је захватила свет и нас, која унесрећује и убија,  он је призвао некоме смрт, најавио да неће бирати средства, да му средства нису важна. Није од пресудног значаја то што је особа којој је пожелео болест и смрт, председник Србије. Од пресудног значаја је његова жеља да усмрћује, жеља да други обољевају, од пресудног значаја је тренутак када Трифуновић призива болест и смрт. Остаће упамћено, због тога што у овим данима остају дубоки трагови – не пада снег да покрије брег, већ да звери покажу трагове, остаће записано у аналима, да се Трифуновић, у овом одсудном времену, исписао из људског рода, и уписао у демонски сој (одредница 2).

Председник Двери, љотићевац Бошко Обрадовић је на свом Твитер налогу, 14.3.2020. намерно објавио лажну вест о постављању шатора за смештај новозаражених особа на Авали, рекавши како власт то крије од народа, и уз своју објаву је поставио слике шатора, али из Италије, што јасно доказује да је имао намеру да шири лажне вести и да изазива панику. То што је урадио Бошко Обрадовић представља кривично дело против јавног реда и мира (КЗ члан 343. : „(1) Ко изношењем или проношењем лажних вести или тврђења изазове панику, или теже нарушавање јавног реда или мира  (…) казниће се затвором од три месеца до три године и новчаном казном“. Истог дана Савет за здравство Двери је на сајту двери поставио саопштење, којим нехотице осуђује понашање Бошка Обрадовића. Савет за здравство Двери је саопштио:„Не обраћајте много пажњу на поруке које вам шаљу друштвеним мрежама. Тло је јако плодно за дезинформације. Слушајте озбиљне и стручне људе, који немају таблоидно понашање(…)“. Тиме је Савет за здравство Двери, свог председника странке Обрадовића, назвао дезинформатором, неозбиљним и нестручним, и човеком који има таблоидно понашање.

Весна Пешић, која је раније позивала на Вучићево убиство, 15.03.2020. је изјавила да јој страшно смета што председник Србије Александар Вучић своја обраћања грађанима завршава са „Живела Србија“. Од ње је то очекивано, с обзиром да она патолошки мрзи Србију и свој народ.

Председник ССП Драган Ђилас и његов заменик Борко Стефановић, су на сајту ССП, 16.03.2020., објавили вест у којој критикују племенито понашање волонтера СНС који грађанима доносе намирнице. Те племените поступке чланова СНС, тајкун и његов заменик су назвали „неодговорним понашањем и злоупотребом коронавируса у страначке сврхе, и сврху кампање“, због тога што волонтери СНС имају страначка обележја док доносе намирнице. Наравно, тајкун Ђилас се није сетио да он помогне народу, тако што ће да потроши бар део новца од стотина милиона евра које је, сумња се, опљачкао од народа, на куповину намирница или медицинских средстава грађанима. То му није пало на памет због тога што њему и целом СЗС-у није уопште стало до народа. Да јесте, покушали би да помогну. Забога, Ђилас је један од најбогатијих грађана Србије, и у овој кризи није прст помакао да помогне грађанима. Уместо тога његов СЗС шири лажи и лажне вести.

Дно дна је успео да дотакне Ђиласов и Шолаков портал „нова.рс“, који је 17.03.2020. објавио потпуно измишљену вест да „волонтери СНС од пензионера узимају 1.000 динара“. Навели су само један, али потпуно измишљени случај у Смедеревској Паланци. Ђиласов портал каже, „преносећи“ речи пензионерке Раде Јовановић: „Дам новац волонтеру СНС да оде да ми купи хлеб, млеко и јаја, а он ми узме 1.000 динара за ту услугу (…) Ево, данас ми је један бацио ђубре и тражио за ракију или пиво. Па то је страшно! Да ти оде до лекара тражи 500 динара. У мом комшилуку се врте три момка и сваки тражи новац од свих“(одредница 3).

Већ сутрадан надлежни органи су утврдили да је шокантна вест коју су су објавили „нова.рс“ и други Ђиласу блиски медији, потпуна неистина. Истражни органи- полиција и тужилаштво су

се по пријави дали у потрагу за починиоцима. Узели су изјаву од пензионерке Раде Јовановић, која је испричала да је звала општину, а не СНС, због тога што нема новац за храну. Њој је упућена храна преко Центра за социјални рад, и то основне животне намирнице, које јој је доставио волонтер Центра. Рада Јовановић је испричала да с обзиром да није имала новца, није ни могла да га да младићу, који јој новац није ни тражио. Радмила, као ни чланови њене породице, нису дали изјаву било ком медију, до истраге, односно „нова.рс“ их није контактирала. По налогу надлежног тужилаштва, са свима њима, укључујући и волонтере и надлежне из општинских органа, обављен је разговор, као и са новинарком портала Милицом Чуле. Она није желела да одговара на питања, нити да објасни како је дошло до тога да објави потпуно измишљену вест. С обзиром да је свим проверама утврђено да је реч о лажној вести надлежно тужилаштво разматра подношење пријаве због изазивање панике (одредница 4).

Једнако подло, али и лажљиво Ђиласов СЗС је 20.03.2020. издао саопштење којим се наводно бори за права пензионера. Ђилас и дружина нечасно замењују тезе и у суштини се противе забрани кретања пензионера. Истовремено су и контрадикторни. Са једне стране су против кажњавања прекршилаца, а са друге стране кажу да је неопходна изолација најстаријих. То што предлажу је немогуће (некажњавање и изолација). Могућа је једна од те две ствари, али не и обе заједно. СзС лаже о масовним хапшењима пензионера, а истовремено кажу да је било 165 пријава. Сто шездесет и пет – ту нема речи о масовности – ради се о малом броју пријава. Најсрамотнија лаж у Ђиласовом саопштењу је реченица: „врх државе је у року од 12 часова, ставио у потпуни карантин, без хране и лекова близу 1 500 000 наших најстаријих суграђана. Неколико дана пре тога, на конференцији за новинаре (…) та иста власт је (…) те исте људе изложила животној опасности.“. Лаж је вишеструка. Ни један човек у Србији није лишен хране, ни лекова, а камоли 1,5 милиона грађана. Да је то било тако, ваљда би то још неко приметио осим СзС. Пензионерима намирнице и материјалну помоћ доносе и волонтери СНС. СзС каже и лаже да је „неколико дана пре увођења ванредног стања власт пензионере изложила животној опасности“ и помињу конференцију за штампу која се није одржала „неколико дана“ пре 15.03.2020. када је уведено ванредно стање, већ 26.02.2020. – три недеље раније. Стога не постоји било каква повезаност између та два догађаја. И на овом примеру се види каквим нечасним методама се служе Ђилас и СзС. СзС критикује ванредно стање, а заборавља да су они – Тадић, Ђилас и Јеремић, у марту 2003. године, без разлога увели ванредно стање због убиства једног човека. Тада је жути картел без основа ухапсио 11.000 грађана Србије, а процесуирао сто! Тада им није сметало ванредно стање, када није било потребе за њим, а данас када цео свет уводи ванредно стање, да би се изборио са пандемијом, сада Ђиласу, Јеремићу и Обрадовићу смета потпуно оправдано уведено ванредно стање. Какви лицемери (одредница 5).

Ђиласови медији су 22.03.2020. злоупотребили лапсус заменице директора Института за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“ Дарије Кисић Тепавчевић, која је уместо да каже да је прва инфекција коронавирусом у Србији изолована у првој недељи марта, односно 6. марта, грешком рекла да се то десило 1. марта. Сутрадан је госпођа Кисић и објаснила свој лапсус. И поред свега, Ђиласови медији, попут Н1, Данаса, портала „нова.рс“ и других, су почели да шире лажне вести и теорију завере, да су Вучић и власт намерно, због избора и предаје листе СНС, „намерно прећутали прве заражене због прикупљања потписа“.          Ђиласови медији су постављали бесмислено питање: „Колики број људи је угрожен тиме што се пет дана ћутало о коронавирусу у Србији, а широм земље на десетине хиљада људи било у блиском контакту зарад давања потписа СНС-у?“ (одредница 6).

Драган Ђилас је 22.03.2020. на свом Твитер налогу бесрамно оптужио Вучића да овај лично није дозволио да се уназад годинама, запосле незапослени лекари и медицинске сестре. Оваква ноторна лаж је очигледна чак и малој деци. Ђилас је тачно рекао: „Била је потребна пандемија да се запосле лекари и медицинске сестре, којих иначе немамо довољно! За месец дана ће и минимална плата лекара/сестре моћи да буде 1000€/600€. Све ће моћи. Проблем је што је све то могло и пре месец дана, али ОН није дао“.

Драган Ђилас и Никола Јовановић су 25.03.2020. предложили да пензионерима буде омогућена шетња у периоду између 18 и 19 часова. Изразили су наводну бригу за психофизичко здравље старијих суграђана. Ђилас подмукло предлаже сат шетње за старе. Како рећи не? А мора не. Обесмислио би се полицијски час, осим милион и по пензионера и други би шетали, људи би се дружили, ишли код ближњих. Нико не би могао да контролише да ли шета и неко, ко нпр. има од 60-65 година. Да Ђилас заиста брине о пензионерима, организовао би поделу пакета помоћи најугроженијим пензионерима. Не пада му на памет да троши милионе евра које је, сумња се, опљачкао. Помоћ најугроженијим пензионерима ће поделити Град Београд. Да је Ђиласу стало до било ког грађанина купио би маске, респираторе. Понудио је само празне, подле речи. Погани тајкун не мари за пензионере. Потребна су дела Ђиласе, потребно је да потрошиш бар 1 евро на пензионере, од стотина милиона које си отео. Стога прекини са подлостима нечастиви тајкуне (одредница 7).

Предраг Доброта (31) из Београда, је ухапшен 20. 03. 2020., због тога што је путем Вајбер група објавио лажну вест да ће бити забрањена продаја горива, што је довело до хаоса на пумпама. Тужилаштво га терети за изазивање нереда и панике. Ухапшен и човек који је лагао да су воће и поврће у продавницама заражени короном (одредница 8).

Листови „Политика“ и „Новости“ су известили да су припадници шабачке полиције 22.02.2020., ухапсили Драгана Ранковића (43) из Поцерског Причиновића, зато што је путем Фејсбука, претио смрћу председнику Александру Вучићу и највишим државним званичницима.

Незадовољан због увођења мера против епидемије, Ранковић је написао да уместо италијанског сценарија о којем сви причају, препоручује румунски – да народ обори диктатуру, а војска стреља председника. Вучића је назвао усташким копилетом, а председницу Владе Србије Ану Брнабић прозивао како јој је деда, наводно, био аустругарски војник који је ратовао против Срба на Церу. Претио је и да ће, уколико буде гладан због евентуалне забране изласка од 24 сата, први полицајац који га заустави „добити метак у чело“. Ранковић је до најморбиднијих детаља износио како он замишља ликвидацију стрељањем и вешањем. Тужилац је судији за претходни поступак предложио да осумњиченом буде одређен притвор (одредница 9).

Против стоматолога из Новог Сада који је са симптомима коронавируса лечио пацијенте, биће поднета кривична пријава, најавио је покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић, 24.032020. (одредница 10).

Грађанин С.В.(47) коме је у Крагујевцу одређена мера изолације, 25.03.2020. напао је двојицу медицинских техничара, лекара и војнике Војске Србије, у покушају бекства из карантина. При томе је можда заразио 5 особа, што ће тек бити утврђено. Он је тестиран и утврђено је да је позитиван на кронавирус. Војна полиција реаговала у складу са законом, а мушкарац је везан и савладан, и одведен у притвор, где ће чекати одлуке тужилаштва и суда. Прети му 12 година робије!

Посебну групу оних који угрожавају Србију, чине они повратници из иностранства, или страни грађани, који крше меру самоизолације од 14 или 28 дана, која им је изречена по доласку у Србију. Међу њима су били фудбалери Лука Јовић и Никола Нинковић, који су добили кривичну пријаву, због тога што су прекршили меру самоизолације након што су дошли из Шпаније, односно Италије. То је за Танјуг 19.03.2020.  потврдила портпарол тужилаштва Славица Јокић Јанковић. Они су починили кривично дело из члана 248. Кривичног закона – непоступање по здравственим прописима за време епидемије. Према том члану закона, прописана казна је новчана, или затвор до три године. Јовић се невешто правдао да није добио јасна упутства о понашању, а Нинковић да наводно није добио обавезујуће упутство о самоизолацији (одредница 11). Исто то је учинила и Марија Шерифовић 20.03.2020., која се пре тога вратила из иностранства, и прекршила је меру обавезне самоизолације. Она је сама признала да је током изолације „свој дом напустила само два пута, једном до продавнице, други пут до банке и да нешто завршим у одређеним институцијама“ (одредница 12). Слично је поступила и хрватска певачица Северина Којић. Она је средином марта допутовала у Србију из Хрватске, али је пре тога била у Швајцарској, 7. и 8. марта. Већ 19.03.2020. полиција је ухватила гђу Којић како крши изолацију. Све то је потврдио и њен бивши супруг, Милан Поповић када је покушала да угрози и њега и  њихово дете, захтевајући да га види (одредница 13).

Власти су 17.03.2020. саопштиле да је приликом контрола, од 7607 повратника из иностранства, којима је изречена мера самоизолације, њих 5954 полиција пронашла код куће како поштују мере изолације, али да чак 1653 њих није пронађено код куће.

Седам дана касније ствари су се битно поправиле. Директор полиције Владимир Ребић изјавио је 23.03.2020. да је процесуирано 112 људи због кршења забране кретања, као и да је позвано и контролисано око 20.000 људи којима је одређена смаоизолација, а да 218 њих није пронађено на кућној адреси. Ребић је навео и да је 511 лица обухваћено кривичним пријавама, од када се врше ове контроле.

Од 6. марта 2020., у Србију се вратило око 320.000 грађана који раде у иностранству. Србији се многи из региона обраћају за помоћ. Србија међу првима уводи најефикасније мере против епидемије. Србија добија признања из Кине и света. Србија добија помоћ Кине, Норвешке и УАЕ. Слика и положај Србије у региону, Европи и свету је потпуно промењена. Нетрагом нестадоше сви они стереотипи и предрасуде о Србима и Србији. Од најгорих, постадосмо најбољи. Ових 320.000 што се вратило из еврораја, некада је сматрало да одлази из србопакла. Сада је обрнуто, побегоше из европакла у српски рај. Од маћехе, Србија одједном постаде Мајка. Амин.

Библијско „Откривење светога Јована Богослова“ каже: „Ко чини неправду, нека чини још неправду; и ко је поган нека се још погани; (…) и ко је праведан, нека још чини правду; и ко је свет, нека се још свети“. Живи били, здрави остали. Останите код куће!

*Аутор је политички аналитичар, кандидат за народног посланика и члан УО Фондације СНС

Извор: https://bakarec.com/

Одреднице:

1.https://ssp.rs/dilas-zdravstveni-sistem-je-ozbiljno-ugrozen/

2.https://www.republika.rs/vesti/srbija/192797/bolesno-sergej-priziva-smrt-predsednika-srbije-nek-vucic-umre-nije-vazan-nacin

3.https://nova.rs/drustvo/volonteri-sns-uzimaju-1-000-dinara-od-penzionera/

4.https://informer.rs/vesti/politika/501119/sramota-solakov-portal-izmislio-volonteri-sns-uzimaju-novac-penzionerima#.XnMqfdhpLBA.twitter

5.https://savez-za-srbiju.rs/umesto-hapsenja-penzionera-obezbediti-im-hranu-lekove/#.Xntdj-pKiUk

6.https://nova.rs/politika/precutali-prve-zarazene-zbog-prikupljanja-potpisa/

7.https://savez-za-srbiju.rs/starijima-omoguciti-jednocasovnu-setnju/#.XntdX-pKiUk

8.https://informer.rs/vesti/srbija/501878/samo-vikend-izdanju-informera-izmislio-nema-goriva-programer-lazima-izazvao-paniku-preti-pet-godine-robije

9.https://www.novosti.rs/vesti/naslovna/hronika/aktuelno.291.html:854705-Prizivao-rumunski-scenario-Uhapsen-Sapcanin-zbog-pretnji-smrcu-predsedniku-i-drzavnom-vrhu-FOTO

10.https://www.rts.rs/page/stories/ci/%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%80%D1%83%D1%81/story/3131/koronavirus-u-srbiji/3900222/zubar-koronavirus-.html

11.https://www.blic.rs/zabava/luka-prekrsio-izolaciju-i-sve-mu-je-smesno-video-je-komentare-javnosti-pa-se-oglasio/5jvsgqe

12.https://mondo.rs/Zabava/Zvezde-i-tracevi/a1298825/Marija-Serifovic-o-navodima-da-je-trazi-policija.html

 13.https://svetpoznatih.rs/vesti/2020/03/19/policija-uhvatila-severinu-kako-krsi-izolaciju-u-sred-beograda-pevacica-objasnila-zasto/

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s