Кризе, ратови, катастрофе и епидемије из људи извлаче оно најбоље и оно најгоре. Криза је раздвојила континенте, државе, градове, породице, али их је све истовремено и спојила. Пандемија је показала колико смо међусобно повезани и колико можемо помоћи једни другима. Пандемија је ујединила планету. Изван појмова добра и зла, вирус је показао своју демократичност и непристрасност. Вирус је невидљиви непријатељ, болест, убица, микроб који немилосрдно следи своју природу записану у генима.

Претпоставља се да је потекао од животиња. Вероватно је погрешан слепи миш ујео погрешног азијског љускавца – панголина, кога су потом људи појели. Од средине ХХ века, повећава се фреквенција епидемија. Шпанска грозница 1918. – 50 милиона жртава. Азијски грип 1957.- 1958. – 1,1. Хонгконшки грип 1968. – 1970. – милион. Епидемија ХИВ, – од 1981. до данас – 35 милиона. САРС, 2002. и 2003. Свињски грип Х1Н1, 2009. и 2010. – 200.000. МЕРС, 2012., ЕБОЛА 2014.-2016. – 11.000, и сада КОВИД 19 са преко 20.000 жртава, уз стални пораст. Знамо да се клима на планети погоршала захваљујући човечанству. Људски род уништава екосистем планете, и драстично мења станишта животиња. Могуће је да су ова два фактора довела до другачијих и већих мутација вируса код животиња које најчешће преносе вирусе? Можда због тога сада имамо већу фреквенцију избијања епидемија?

Србија се у последње три деценије суочавала са тежим искушењима. Ратови деведесетих су однели много више живота него што ће однети епидемија. Суочили смо се са ратним стањем 1999., када смо били изложени бомбардовању од стране НАТО. Погинуло је 2500 цивила, повређено 6.000, од тога 2.700 деце. Погинула су 754 припадника ВЈ и МУП-а Србије.Штета износи 100 милијарди долара. И те страхоте 1999. смо пребродили. Опстали смо. Сетите се рестрикција струје, воде, потешкоћа у снабдевању. Тај рат из 1999. године, је био неупоредиво гори него ова епидемија.

Постоје два приступа текућој пандемији. Један примењује већина земаља, са закашњењем или не. То је хумани, плански, организовани приступ проблему. Србија је међу најбољима у примени тог принципа. То је прва применила Кина. Други приступ су покушали да примене САД, Велика Британија, Француска и Немачка. То је „метод колективне имунизације“, екстремно неолибералан и лажно рационалан. Тај приступ подразумева дозволу да се вирус слободно прошири, а да се тестира што мање људи. Проблем с овим приступом је у томе што је нехуман, што није донео жељене резултате,  и што је изгубљено драгоцено време. У тренутку када настаје овај текст, САД су скочиле на четврто место по броју заражених, Немачка на пето, Француска на седмо, а ВБ на десето место. Ове државе се пењу на овој лествици несреће. Либерална демократија и давање предности индивидуалном над колективним, узима тежак данак.

За разлику од њих, наш Председник и Влада су исправно одлучили да су животи грађана најважнији и да то треба штитити. Приступ наших власти штити и нашу економију. Та одлука осим што је исправна и рационална, дубоко је хумана, и штити популацију старих грађана. Показало се да је наша системска предност бивши социјалистички модел државе, који је био задржан и током деведесетих, и показао је свој квалитет и током ратног стања 1999. Увелико су задржани механизми социјалне државе, посебно они из здравствене области. Помогли су и преживели механизми некада куђене ОНО и ДСЗ. То је један од одговора због чега се земље бивше СФРЈ и бившег источног блока видно боље носе са пандемијом од држава запада. У свему томе Србија је лидер, и земље региона примењују методе које Србија прва примени. Руководство наше државе је послушало савете кинеских стручњака и применили смо кинески модел борбе против епидемије.

Кина се изборила са епидемијом за три месеца и то стриктном дисциплином. Кина је доказала да је њихов модел државе способан да се избори и са најтежим искушењима попут текуће пандемије. Кина поседује способну јавну администрацију, одговорну власт и владавину права. Кинеска КП ужива висок степен уважавања и подршке становништва. Једноставно речено, кинеске власти испоручују народу очекиване добробити. У Кини влада меритократија, концепт по коме су економска добра и политичка власт поверени појединцима на основу талента, прегалаштва и остварења.

Ова пандемија показује колико је компромитован модел западне демократије. Огромна и многољудна Русија нема већих проблема са епидемијом и има свега 450 заражених. Кина и Русија, показују како један другачији политички модел може бити успешнији од западног. Тај нови и успешнији политички модел све више примењује Србија, захваљујући Александру Вучићу и СНС-у.

Дугујемо неизмерну захвалност и поштовање медицинским експертима, лекарима, сестрама, пољопривредницима, апотекарима, продавцима, произвођачима, радницима, војницима, полицајцима, новинарима, возачима, запосленима у комуналним службама, волонтерима, члановима владе и председнику републике – свима који се боре за нас. Без њиховог рада живот би био немогућ.

Сви заједно, дисциплиновано и одлучно, разумно и мирно, победићемо пошаст. Јачи смо од искушења. Вирус нас је ујединио у невољи. За пар месеци смејаћемо се, још јачи, имунији. Ако сви будемо поступали по прописима, епидемија ће трајати краће, а последица ће бити мање. Свет је уједињен у невољи. Снага је у нама. Све ће проћи.

Библијско „Откривење светога Јована Богослова“ каже: „Ко чини неправду, нека чини још неправду; и ко је поган нека се још погани; (…) и ко је праведан, нека још чини правду; и ко је свет, нека се још свети“. Живи били, здрави остали. Останите код куће!

*Аутор је политички аналитичар и кандидат СНС за посланика

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s