Специјални – хибридни рат обично води једна држава против друге. У Србији, вероватно први пут у свету, имамо нови облик хибридног специјалног рата. То је „грађански хибридни рат“  који воде малобројни, али веома моћни политички и медијски кругови из Србије, против државе Србије. У последњих четири недеље специјални рат против Србије води „пета колона вируса Корона“. Апсурд се састоји у томе што ти малобројни и моћни делују као „слуге“ вируса, који истовремено угрожава и њих саме.

Специјални рат или хибридни рат (Hybrid warfare) је израз којим се описују непријатељске активности које по својим циљевима одговарају рату, али које не укључују непосредни оружани сукоб. У тим непријатељским активностима оружани сукоб је замењен широким распоном економских, обавештајних, пропагандних и сличних операција којима се настоји ослабити или чак уништити циљана држава, путем лепезе субверзија. Израз „хибридни рат“, данас у Србији, описује неконвенционалне активности које против сопствене државе предузимају одређени моћници у Србији, кроз пропаганду, економске и медијске манипулације, односно сајбер ратовање. Широко је распрострањена употреба и других моћних метода као што су ширење лажних вести (Fake news) путем медија и друштвених мрежа, спиновање вести, изазивање панике и сл. Ови моћни кругови у Србији воде следеће облике специјалног рата: Психолошки рат – да би снизили морал народа и власти; Медијски рат – који за циљ има окретање јавног мњења против власти: Економски рат – у коме се држави наноси економска штета.

Раније су ти исти моћници нпр. средином 2018. водили специјални рат против државе Сребије („блокаде путева“), због наводно високе цене бензина, и у другом случају, када су ширили панику путем лажних вести, да је затрована вода у Београду. Исту операцију су водили поводом загађење ваздуха у Србији у јануару 2020. Као пример специјалних операција у оквиру хибридног рата, сличних овим наведеним, поменућу бесмислене и бескрвне протесте после парламентарних избора 2016., протесте против Вучићеве победе на председничким изборима 2017., настанак организације НДБГ (по моделу „Отпора“ и жуте патке са других меридијана), протесте против рушења бесправних објеката у Савамали и протесте против преноса власништва Нишког аеродрома. Примера има много и у садашњости и у прошлости.

У мирнодопско време вођењу оваквог специјалног рата није тешко супротставити се. Међутим Србија је у рату против невидљивог непријатеља, моћног непријатеља који ја на колена бацио целу планету. Сада је много теже супротставити се онима који воде специјални рат, због тога што је то други фронт који је отворен против Србије.Тешко је борити се на два фронта. Први фронт је борба против вируса, против болести и смрти. Други фронт је борба против дезинформација, лажних вести, намерног ширења панике – свега што чини моћна „пета колона вируса“ која делује преко појединих политичких странака (СзС, ССП, Двери и НС) и појединих медија (ТВ Н1, ТВ Нс, „Данас“, „Време“, „НИН“, портали „нова.рс“, „Директно“, „Пешчаник“ итд.). То што они раде је класичан пример вођења специјалног – хибридног рата против Србије и ширења лажних вести. Налогодавци су Ђилас и Шолак. Извршитељи су поједине опозиционе странке и поједини медији, које сам навео. Циљ је да се „растресе“ и сруши власт у Србији, и да се дестабилизује Србија. Разлог – епидемија им се чини као идеалан тренутак да то покушају.  

У пракси они воде специјални рат тако што веома агресивно и гласно, оспоравају све мере које су донете у борби против епидемије – ванредно стање, забрану кретања, правовременост деловања, добронамерност власти, стручност медицинских експерата итд. Осим што нихилистички оспоравају све мере, они подривају и саботирају државу, уносе хаос и забуну тако што предлажу штетне мере (ванредну ситуацију, слободно кретање пензионера, власника паса…), и тако што шире лажне вести. Ту кључну улогу не играју појединци из наведених политичких странака, већ медији који ширење лажних вести оправдавају борбом за „истину“ и борбом за „слободне информације“. Тај специјални рат који поменути воде против Србије, исказује се у поткопавању напора државног система (здравство, економија, војска, полиција…) да се избори са епидемијом. Овај кластер појединаца, странака и медија, саботира мере система, пре свега медицинских експерата. Ови моћници врло перфидно и подмукло, шире неистине, конфузију и панику. Они и њихови медији, показују тоталну недобронамерност, слепило за стварност, зловољу, и критикују власт што је увела ванредно стање, а са друге стране оптужују власт да је прекасно реаговала. Они хушкају народ против војске – износећи бесмислена и злонамерна питања – због чега војници на улицама имају маске, рукавице, наочаре (шта – да војници немају заштитну опрему? оп.аут.), због чега носе оружје (шта – да војници носе, дечије играчке? оп.аут.), због чега волонтери имају маске итд.?

Класичан пример ширења лажних вести је срамно саопштење Ђиласовог СзС, од 20.03.2020.: „врх државе је у року од 12 часова, ставио у потпуни карантин, без хране и лекова близу 1500 000 наших најстаријих суграђана. Неколико дана пре тога, на конференцији за новинаре (…) та иста власт је (…) те исте људе изложила животној опасности“.

Још класичнији пример ширења лажних вести је „вест“ Ђиласовог и Шолаковог портала „нова.рс“, који је 17.03.2020. објавио потпуно измишљену вест да „волонтери СНС од пензионера узимају 1.000 динара“. Већ сутрадан надлежни органи су утврдили да је шокантна вест коју су су објавили „нова.рс“ и други Ђиласу блиски медији, потпуна неистина. Истражни органи – полиција и тужилаштво су се по пријави дали у потрагу за „починиоцима“. По налогу надлежног тужилаштва, обављени су сви потребни разговори, укључујући и са новинарком портала „нова.рс“ Милицом Чуле. Она није желела да одговара на питања надлежних, нити да објасни како је дошло до тога да објави потпуно измишљену вест. С обзиром да је свим проверама утврђено да је реч о лажној вести, надлежно тужилаштво разматра подношење пријаве због изазивање панике. Портал „нова.рс“ није упутило извињење јавности, нити исправку.

Исти портал је наставио са ширењем лажних вести па је 01.04.2020., објавио текст Ане Лалић, „КЦ Војводине пред пуцањем: Без заштите за медицинске сестре“. У том тексту се износе и неистине у вези недостатка опреме, али и вешто упаковане полуистине о протоколима, догађајима и стању у КЦВ. Цитирам део текста Ане Лалић који обилује неистинама и полуистинама: „У суботу увече медицинске сестре које раде у такозваном Корона центру су се побуниле и нису хтеле да уђу код пацијената јер није било заштитне опреме. После пар сати је стигло нешто мало”, каже лекар КЦВ (име познато редакцији) за Нова.рс, напомињући да је несташица опреме највећи проблем за особље које ради у Корона центру, као и за остале који раде са потенцијалним пацијентима. У петак је колегиница, специјалиста ургентне, без икакве заштитне опреме, дакле без маске, капе, мантила, интубирала пацијента са обостраном пнеумонијом, који је високоризичан. Колеге су очајне, посебно анестезиолози и инфектолози коју су практично гурнути у први план и стално дежурају”. Клинички центар Војводине (КЦВ) је у званичном саопштењу изразио огорчење због нетачног, непровереног и злонамерног извештавања портала „нова.рс“ о раду те установе и навео да је због узнемиравања јавности и рушења угледа обавестио о томе тужилаштво и полицију. „Обавештавамо јавност да су све изнете информације објављене у тексту на порталу Нова.рс под насловом „КЦ Војводине пред пуцањем: Без заштите за медицинске сестре“ неистините и да КЦВ располаже довољном количином потрошених лекова, санитетског материјала и личне заштитне опреме„, навео је КЦВ у саопштењу. Полиција је по налогу тужилаштва 01.04.2020., у вечерњим часовима привела Ану Лалић којој је по налогу тужиоца одређена мера задржавања од 48 сати. Већ сутрадан око 11 часова пре подне, Ана Лалић је пуштена из притвора. КЦВ је медијима показао и документа о стању залиха заштитне опреме у КЦВ у коме се таксативно наводи стање залиха заштитне медицинске опреме на дан 2. априла 2020. године и у самом КЦВ (заштитне маске хир.:6.210, маске ФФП2:14.502, рукавице:254.450, каљаче:68.040, визири:726, комбинезони:2.150, итд.) и у дистрибутивном магацину КЦВ. Та документа доказују да у КЦВ има више него довољно заштитне опреме. Из тога се види да су ти наводи Ане Лалић неистинити. Други наводи представљају спекулације и полуистине. Ана Лалић је у полицији и медијима изјавила да не жели да наведе своје изворе. То значи да ти извори можда и не постоје? Имајући у виду да је „нова.рс“ изразито политички опредељен медиј, медиј који доказано објављује лажне вести, постоји основана сумња да „извори“ Ане Лалић не постоје. Додатну сумњу изазива чињеница да је Ана Лалић отворени симпатизер СзС и Драгана Ђиласа, и да се редовно појављивала на Ђиласовим протестима у Новом Саду, носећи бесмислени натпис „Стоп фашизму“.

Они који воде специјални рат против Србије и њених грађана у условима епидемије и ванредног стања, не воде рачуна да њихова подривачка активност узрокује хаос и конфузију, што доводи до тога да мали део грађана који поверује петоколонашима, одбија да поштује мере које спашавају животе. Једна од последица тога је повећан број контаката, те повећан број новозаражених, и коначно повећан број мртвих. Све то не изазива осећање одговорности код петоколонаша, због тога што су они углавном аутошовинисти који мрзе свој народ.

Специјални хибридни рат против Србије и њених грађана се наставља.

*Аутор је политички аналитичар и кандидат СНС за посланика

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s