Против Драгана Ђиласа се борим већ 12 година. Знам као и ви, много тога лошег о њему. Међутим, до сада нисам знао да је глуп и неписмен. Сада знам ја, па знате и ви. Дана 23.4. 2020., Драган Ђилас је написао „Отворено писмо Милошу Јовановићу“, председнику ДСС (Одредница 1). Писмо је насловљено тако као да ССП упућује то писмо. То је нетачно. Прво, знамо да нека особа мора да напише писмо. Друго, на почетку писма стоји „позивам Вас, са ДА или НЕ одговорите на следећа питања“. Како знамо да у ССП-у о свему одлучује Ђилас, можемо закључити да је он сам одлучио да напише писмо председнику ДСС. Разлози – Јовановић је у медијима подржао поступање власти током епидемије, и ДСС не бојкотује изборе. Како је Ђилас апсолутиста, који размишља у стилу „ко није са мном, тај је против мене“, одлучио је да се обрачуна са председником ДСС, путем отвореног писма.

Пре него што вам укажем на сву глупост и неписменост Ђиласовог писма, морам да нагласим да свако од 15 постављених питања у себи садржи једну или више лажних тврдњи – укупно 22. Хоћу да кажем, да је Ђиласово писмо, поред формалних грешака, потпуно садржински слабоумно. Писмо не може бити другачије описано него као глупо и неписмено.

Ђиласово писмо садржи 28 граматичких и језичких грешака, не рачунајући лажи.

1. У уводу, погрешно стоји: „поводом Ваше изјаве да бисте у борби против короне урадили све исто што и председник и Влада“. Реч „исто“ је вишак у реченици – треба да стоји „све што и председник…“

2. Писмо је насловљено и потписано са „ССП“. То  значи да не може да стоји: „позивам Вас да“.  Исправно је „позивамо Вас да…“.

3. до 10. Грешке од 3 до 10 су истоветне. У првих 7 питања погрешно стоји: „Да ли би и Ви…“. Исправно је „Да ли бисте и Ви…“. То се уосталом види из наредних 7 питања где нема ове грешке, и исправно се употребљава израз „бисте“.

11. и 12. У првом питању поред грешке би-бисмо, постоје још две граматичке грешке у делу реченице који гласи: „на којој би слали људе у Милано, говорили да ракија убија вирус, да ће бити маимално 10 оболелих дневно?“. Грешке су поновна погрешна употреба речи „би“ и реч „маимално“. Тај део реченице треба да гласи: „на којој бисте слали људе у Милано, говорили да ракија убија вирус, да ће бити максимално 10 оболелих дневно?“.

13. У питању број 7. које гласи: „Да ли би и Ви напали наше држављане који су се вратили из ЕУ, јер су они раширили вирус?“, постоји логичко граматичка грешка у другом делу питања. Из овако конципираног питања можемо закључити да Ђилас и ССП сматрају да су повратници раширили вирус. Како је Ђиласова намера била да укаже да је власт напала повратнике због тога што их сматра одговорним за ширење вируса, та реченица треба да гласи: „Да ли би и Ви напали наше држављане који су се вратили из ЕУ, због тога што сматрате да су они раширили вирус?“.

14. У питању број 8. које гласи: „Да ли бисте Ви хапсили људе и на скајп суђењима их осуђивали на три године затвора што су ненамерно прекршили изолацију?“, постоји језичка грешка. Та реченица треба да гласи: „Да ли бисте Ви хапсили људе и на скајп суђењима их осуђивали на три године затвора, због тога што су ненамерно прекршили изолацију?“. Недостају речи „због тога“.

15. до 19. Једанаесто питање која гласи: „Да ли бисте у Ви донели одлуку да се затворе пијаце, десет дана не дозволи сељацима да буду у њивама за време полоцијског часа због чега је сетва закаснила?“ је језички неисправно и садржи 2 језичке и 2 словне грешке. Та реченица треба да гласи: „Да ли бисте и Ви донели одлуку да се затворе пијаце, да се десет дана не дозволи сељацима да буду у њивама за време полицијског часа, што је разлог због чега је сетва закаснила?“

20. Тринаесто питање које гласи: „Да ли бисте и Ви рекли да лекаре држава школује како би, као војници, они страдали у ситуацијама епидемије као што је ова?“ је језички неисправно и треба да гласи: „Да ли бисте и Ви рекли да лекаре држава школује како би, као што страдају војници, и лекари страдали у ситуацијама као што је ова епидемија?“.

21. Реченица која долази после 14. питања и која гласи: „Могли би да Вам поставимо још много питања“ такође садржи погрешну употребу речи „би“. Исправно је употребити реч „бисмо“.

22. У реченици која следи: „Подржавате их, критикујете опозоцију“, је присутна словна грешка. Тај део реченице траба да гласи: „Подржавате их, критикујете опозицију…“.

23. до 28. Реченица у којој се помињу четири политичара је погрешна из више разлога граматичке, фактичке и логичке природе. Прво, Дејан Михајлов није члан СНС, како Ђилас тврди. Он је ванстраначка личност. Друго, „Андрија Младеновић“ се не зове „Андрија“ већ Андреја. Треће,  Андреја Младеновић није члан СНС, већ је председник Самосталне српске странке, која се налази у регистру странака. Четврто, не постоји особа „Владимир Бакарец“, већ Ђилас мисли на потписника ових редова, Небојшу Бакареца. Пето, Миленко Јованов није „прешао“ у СНС. Да би неко негде прешао, мора да пређе из једне странке у другу. Пре него што је постао члан СНС, Миленко Јованов, годину дана није био члан ни једне странке.

Шесто, ни Небојша Бакарец није „прешао“ у СНС. Да би неко негде прешао, мора да пређе из једне странке у другу. Пре него што је постао члан СНС, Небојша Бакарец, две године није био члан ни једне странке.

Као што видите, Ђилас је у кратком саопштењу направио 28 граматичких и језичких грешака. Поред тога у том Ђиласовом писму се налазе и 22 лажи. Сама по себи и лаж је грешка. Можемо запањено да констатујемо да је Драган Ђилас направио 50 грешака у једном кратком саопштењу. Да ли га то чини рекордером у лагању, глупости и неписмености, закључите сами?

Међутим, овде се отвара још једно питање. Немогуће је да једна глупа и неписмена особа на поштен начин заради 619 милиона евра. Са друге стране, могуће је да глупа и неписмена особа опљачка 619 милиона евра. Мислите о  томе.

*Аутор је политички аналитичар и кандидат СНС за посланика

Одреднице:

1.https://ssp.rs/ssp-otvoreno-pismo-milosu-jovanovicu/?script=cir

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s