Обраћам ти се са „ти“ драга државо, због тога што си ти моја држава, другу немам. Знам да је тешко бити правна држава. На пример. Да би драга правна државо, избегла тешке провокације оних који желе да изазову сукобе у друштву, сукобе на улицама, грађански рат, ти годинама исправно одлучујеш да делујеш меком руком, и да избегнеш провокације и да релаксираш стање у друштву. Признаћу да је та твоја одлука важнија од последица на које указујем. А последице су озбиљне. Једна последица је да неки грађани могу некажњено да чине кривична и прекршајна дела. Друга последица је да је тиме, неким грађанима допуштено оно што већини није, не мислим на кривична дела. Тиме су неки грађани који те понижавају и чине недела, изгледа постали грађани првог реда, док смо ми остали, који те поштујемо, драга правна државо, чини се постали грађани другог реда.

Оставићу по страни чињеницу да је један жути тајкун, некажњено опљачкао 619 милиона евра, пре десетак година. Међутим, не могу да оставим по страни то што већ две године десетине јавних личности, новинара, политичара и других, јавно позива на рушење уставног поретка, на улици, у крви. Тиме се драга правна државо директно крши Кривични закон Србије. И ником ништа.

Да ли само у Србији, правна државо, грађанин или грађанка, може намерно да жири лажне вести и изазива панику у доба епидемије и ванредног стања, и да не одговара за то што чини, због тога што је професија „новинар“ те грађанке проглашена за „свету и недодирљиву“? Тиме „новинар“ постаје грађанин првог реда.

Да ли само у Србији, драга правна државо, председник једне „грађанске“ странке може некажњено да чини десетине кривичних и прекршајних дела из области саобраћаја, при чему је многа од тих недела починио под утицајем психоактивних супстанци, због тога што се ради о лицу које је регистровани зависник од алкохола и наркотика? Важну улогу у овом случају игра чињеница га је дотични „глумац“, а ту професију део јавности безумно поима као спој „свеца, мудраца и идеалног партнера“. Тиме „глумац“ постаје грађанин првог реда.

Да ли само у Србији, драга правна државо један председник централне градске општине, може некажњено да пљачка своју општину већ 12 година, чинећи при томе десетине кривичних и прекршајних дела, као члан више странака које су озлоглашене као „елитне странке првог реда“. Тиме овај припадник „елитних странака“ постаје грађанин првог реда. Живим у Венизелосовој улици и већ пола године овај психопата узнемирава наш шири комшилук безумно приказујући увођење тролејбуске линије као апокалипсу која ће уништити наш крај града! И баш ноћас, овај бахати криминалац, а председник општине, је са својом бандом (коју је представио као „становнике из краја“, што је немогуће утврдити – сви су били маскирани), кршио забрану кретања спречавајући радове на успостављању контактне, тролејбуске линије, која је неопходна доњем Дорћолу. Они су више кривичних и прекршајних дела, чини се, починили некажњено. Са лица места, покуњено су се повукли и радници и полиција. Драга правна државо, како се осећају сви они који су процесуирани због кршења забране кретања, и сви ми који поштујемо твоје мере?

Сви које сам побројао, драга државо, себе сматрају „елитом“, грађанима првог реда, што због професије, што због страначке припадности. Нажалост, драга државо, тиме што некажњено чине разна недела, тиме што су недодирљиви, тиме потхрањујеш њихове заблуде. Као што видимо све су „храбрији“ у рушењу тебе, правна државо, и у чињењу кривичних дела. Знам да си ти мајка стрпљења, и знам да и ми морамо бити стрпљиви, због тога што је правда спора али достижна, али чини се да рушењу тебе, правне државе нема краја. Докле ће то трајати, драга правна државо? Жива била, здрава остала.

*Аутор је политички аналитичар и кандидат СНС за посланика

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s