Oбјављено у листу „Политика“ 29.4.2020.

После готово два месеца епидемије могу да се сведу неки рачуни. Како се ко понашао у епидемији? Шта је ко учинио за грађане? То су важна питања. Не само због предстојећих избора, већ због историје, због анала части или бешчашћа.

Наше власти су исправно и правовремено одлучиле да су животи грађана најважнији. Тај приступ је заштитио и нашу економију. Упоредимо се са Швајцарском. Имамо исти број становника. Они имају много богатији здравствени систем. У тренутку док настаје овај текст, пребогата Швајцарска има 29.000 заражених (Србија 7000) и 1500 мртвих (Србија 130). Све је јасно, зар не? Држава је предузела низ изванредних економских мера које ће ублажити последице кризе изазване епидемијом.

Ђиласов део опозиције је своје понашање у епидемији подредио бојкоту избора. Као да их је бојкот ослободио обавезе да поштују етику, пристојност и честитост у доба епидемије. Они делују у заблуди да им је све дозвољено. Ђиласовци уз помоћ својих медија воде специјални рат. Они су малобројни, али веома финасијски и медијски моћни. Отворили су други фронт против Србије. Први фронт је борба против вируса, болести и смрти. Други фронт је борба против дезинформација, лажних вести, ширења панике – свега што чини моћна „пета колона вируса Корона“. Циљ је да се сруши власт у Србији. Епидемија им се чини као идеалан тренутак за то. Оспоравају све мере које су донете у борби против епидемије – ванредно стање, забрану кретања, правовременост деловања, добронамерност власти, стручност медицинских експерата. Саботирају државу, уносе хаос и забуну предлажући штетне мере. На врхунцу заразе, Ђилас је 25.03.2020., демагошки предложио да 1,7 милиона пензионера шета сваки дан сат времена, сви у истом термину. То би довело до заражавања најмање 10.000, и до смрти око 1000 пензионера за 7 дана. Трагедија у Геронтоцентру Ниш је показала колико је Ђиласов предлог био смртоносан! Стари су шетали ван Центра, навелико су посећивани! Штићеници и директор су послушали Ђиласа. Ђиласовац Синиша Ковачевић, се први усудио да вређа наше дивне лекаре, све који се боре за наше животе. Он их је у интервјуу „Данасу“ 28.03.2020. назвао „лекарском шарлатанијом, икебаном, зајебантима који се спрдају и кесере, пијанцима који подригују и праве вицеве“.

Пример ширења лажних вести је саопштење Ђиласовог СзС, од 20.03.2020.,: „врх државе је ставио у потпуни карантин, без хране и лекова близу 1.500. 000 наших најстаријих суграђана (…) власт је те исте људе изложила животној опасности“. Нови Ђиласов и Шолаков портал је 17.03.2020. објавио измишљену вест да „волонтери СНС од пензионера узимају 1.000 динара“. Исти портал је наставио са ширењем лажних вести па је 01.04.2020., објавио текст у коме износе доказане неистине о недостатку опреме у КЦВ. О бесмислу ове „вести“ сведочи и чињеница да је зараза најмања у Новом Саду, и у Војводини.

За Васкрс, Власт Србије је отворила нову Ковид болницу на Карабурми, изграђену за 15 дана, отварила фабрику за производњу маски и друге опреме (100.000 маски дневно) у Руми, обезбедила да „Галеника“ производи лек против Ковида – хлорокин, отворила нову лабораторију за тестирање узорака у КЦС. У складу са планом држава је ублажила строге мере. Највећи допринос су дали грађани поштовањем тих мера. Са друге стране Ђилас, Трифуновић и Обрадовић су на Васкрс успешно твитовали. Тајкун Ђилас о томе како шета куче. С. Трифуновић се подсмевао грађанима „Добро вече, јел пуцате полако?“, призивао румунски сценарио и рушење власти на улици. Обрадовић је најављиво „револуцију“ против „тоталитарног режима“. Никоме од њих, па ни Ђиласу, није пало на памет да током два месеца, донирају народу један евро, једну маску!

Ђилас и дружина су Вучића оптуживали да су заштитне мере државе политички мотивисане. Најбољи одговор им је дао амбасадор САД, Ентони Годфри, који је изјавио да мере Владе Србије нису политички мотивисане. Ђиласовци и њихови медији су 30 дана водили кампању како „тиранин“ Вучић, „трајно“ уводи „тоталитаризам“. Кад су мере по плану ублажене, променили су плочу. Нова „теза“ је да је „зли“ Вучић, мере ублажио због избора. Шта год да Вучић уради, њима не ваља. А празна прича о „тиранину“ и „тоталитаризму“ нетрагом неста. То што раде ђиласовци и њихови медији је само одраз немоћи! Не воде рачуна о томе да мали део грађана који им поверује, не поштује мере које спашавају животе. Једна од последица је повећан број контаката, повећан број новозаражених, и повећан број мртвих. Као по мери ђиласоваца скован је израз „ковидиот”. Не ради се о увреди. Речју „идиот” у старој Грчкој су означавали грађане које нису занимали заједнички, већ себични, уски интереси. У складу с тим је и појам „ковидиот”. Ко су „ковидиоти” лепо је објаснио угледни психотерапеут Зоран Миливојевић, 30.03.2020., у својој рубрици у листу „Политика“. Поносан сам што живим у Србији! А ви?

*Аутор је политички аналитичар и кандидат СНС за посланика

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s