Ток шоу (talk show) у коме су учествовали Саша Радуловић и Сергеј Трифуновић је изазвао велико  интересовање. Да је Сергеј Трифуновић достојан да буде председник било које политичке странке, и да се разуме у политички посао којим се бави, он би Радуловића у емисији „уништио“ аргументима које ћу изнети у овом тексту. Десило се обрнуто – Радуловић је „уништио“ Сергеја, не својом заслугом, већ заслугом Ђиласа (стварни шеф ТВ Нс на којој је приказан ток шоу), водитељке ток шоуа, Ђиласове послушнице, и трећег госта. У таквом окружењу (три на једнога) Трифуновић није имао шансе. Међутим, он се уопште није припремао за емисију, и у последњем делу емисије је давао подршку конкуренту на изборима, Радуловићу!?!

Чиме је све Трифуновић могао да нападне Радуловића, а није?

Вероватно мислите да је наслов овог текста неко хипотетичко питање. Не, наслов текста је питање које се односи на истините догађаје – пљачку која траје 4 године. Ствар је јавна, „легална“, али се ипак ради о пљачки буџета. И што је најгоре, држава не може да уради ништа, већ мора да толерише ту пљачку, докле год трају мандати 16 посланика ДЈБ. За 4 године, на приватне рачуне Саше Радуловића (а не странке ДЈБ) легло је 288 милиона динара или 2,4 милиона евра, само на основу броја освојених посланика (16), односно за финансирање рада посланика групе грађана ДЈБ у Народној скупштини.

Историја ДЈБ

Да би разумели како је могуће „легално“ и јавно опљачкати државу, потребно је да подсетим на историјат ДЈБ и Радуловића. У време реконструкције владе у  августу 2013. год., Радуловић је као нестраначка личност постао министар привреде. Пет месеци касније, 24. јануара 2014. Радуловић  је поднео оставку на место министра. Одмах је извређао Вучића, називајући га диктатором и криминалцем. Када је Радуловић постао министар изјавио је: „Прихватио сам позив господина Вучића зато што верујем да ову земљу води правим путем“. Радуловић никада није објаснио како је Вучић за 5 месеци, од вође који земљу води правим путем, постао диктатор и криминалац? Покрет „Доста је било“ (ДЈБ) је основан у јануару 2014. На ванредним парламентарним изборима 2014. године покрет „ДЈБ-рестарт“ освојио је 2,1 одсто гласова бирача. ДЈБ је на изборима 2016. освојио 227.626 гласова, односно 6,02 одсто гласова. Радуловић је био кандидат „ДЈБ“ на председничким изборима 2017. године. Доживео је фијаско и добио 1,41 одсто гласова. На изборе за Скупштину Београда 2018. „ДЈБ“ је изашао у коалицији са Дверима. Због лоших резултата (3,7% – испод цензуса), два дана након избора (март 2018.) Радуловић и сви чланови руководства „ДЈБ“ поднели су оставке. Радуловић је од октобра 2019. поново председник „ДЈБ“. На изборима 2016. ДЈБ осваја највише гласова од свих опозиционих партија (не рачунајући СРС), са више од 227 хиљада гласова (6,02 одсто – 16 посланика). На нивоу Београда, резултат је још импресивнији: ДЈБ осваја 11,15 одсто, односно скоро 94 хиљаде гласова – више од СРС, СПС, и ДС; више од свих осим Вучића и СНС. Потом је уследио суноврат. ДЈБ је 2016. имао 16 посланика, да би их сада, на крају мандата, остало троје – Саша Радуловић, Бранка Стаменковић и Војин Биљић. Тринаест посланика, најближих сарадника, пријатеља и потпредседника ДЈБ је напустило Радуловића. Следила их је већина функционера и чланова ДЈБ.

„Доста је билион“

Некадашњи челници ДЈБ су годинама износили аргументоване оптужбе о Радуловићевим малверзацијама, и о злоупотреби средстава које ДЈБ добија по основу освојених мандата. Да би злоупотреба средстава била могућа, било је потребно да ДЈБ не буде регистован као странка (и није, до данас), и да постоји више правних лица, удружења, са којима Радуловић може да „шибицари“. Још од 2014. Радуловић обећава да ће ДЈБ у најбржем могућем року бити регистрован као странка. То се није догодило ни после 6 година. Због чега? Због злоупотребе огромног новца који је група грађана ДЈБ добила до данас (2,4 милиона евра). Дакле, странка ДЈБ не постоји, постоји удружење грађана „ДЈБ – рестарт“, чији је председник Радуловић и он држи сву моћ у рукама. Новац из буџета, око 72 милиона динара годишње, леже на његов лични рачун, а не на рачун странке или покрета (Одредница 1). Саша Радуловић је и даље председник удружења грађана „ДЈБ – Рестарт“, једине организације са тим именом која је уписана у регистар АПР и која учествује у правном промету, има свој матични број, печат и рачун. Рачун је овде посебно битан, због тога што се сав државни и други новац уплаћује на рачун удружења грађана, који контролише Саша Радуловић. Саша Радуловић је такође и председник УО удружења грађана „ДЈБ – Рестарт“. Радуловић је покрет ДЈБ формирао и устројио као своју приватну фирму.

Све ове оптужбе годинама износи и Бранислав Кланшчек некадашњи високи функционер ДЈБ (Одредница 2). Бранислав Михајловић, тада председник ДЈБ, је 09.11.2018. изнео тешке оптужбе на рачун Саше Радуловића, тврдећи да овај сваког месеца присваја новац који ова „странка“ добија из буџета на име 16 посланичких места (Одредница 3). Михајловић је оптужио Сашу Радуловића да сваког месеца ДЈБ-у отме више од 6,4 милиона динара које ДЈБ добије из буџета на име рада 16 посланика. Михајловић је за лист „Данас“ рекао: „Наш сукоб око финансија траје шест месеци, јер нисам хтео да се помирим са чињеницом да се на Радуловићев лични рачун свакога месеца слива нешто више од 6.400.000 динара из буџета за 16 посланика, колико је ‘Доста је било’ на почетку сазива имао у парламенту, а да притом председник и Председништво немају увид у финансије. Радуловић ће се одрећи свега, али новца неће“.  

Бивша потпредседница ДЈБ, Татјана Мацура рекла је за ТВ Н1, 11.07.2019. да се сваког месеца из буџета на приватни рачун Саше Радуловића уплати преко 50.000 евра намењених функционисању покрета (Одредница 4). Она објашњава да је тако регулисано документима о оснивању јер је ДЈБ ушао у парламент као удружење грађана.„Плаши ме да је једини циљ био да ово постане манипулација да се на приватни рачун сваког месеца слива 50.000 евра, што је озбиљан бизнис“, рекла је Мацура.

Уколико су све оптужбе тачне, онда је овде реч о озбиљним злоупотребама. Закон о финансирању политичких странака каже:“Члан 38. став 1.Ко даје, односно у име и за рачун политичког субјекта прибави средства за финансирање политичког субјекта противно одредбама овог закона у намери да прикрије извор финансирања или износ прикупљених средстава политичког субјекта казниће се затвором од три месеца до три године. Ако су извршењем дела из става 1. овог члана дата или примљена средства у износу који прелази милион и петсто хиљада динара, учинилац ће се казнити затвором од шест месеци до пет година“. С обзиром на то да је овде, врло вероватно, реч о озбиљном кршењу Закона о финансирању политичких странака, надлежни органи би морали детаљно да истраже све токове новца унутар Радуловићеве организације и установе да ли ту има елемената кривичног дела.

Милион долара пореског дуга у САД!

Немачки медиј „Дојче веле“(„DW“) је током 2016. и 2017. године аргументовано извештавао о томе да је Саша Радуловић дуговао милион долара пореској служби САД и да тај дуг никада није вратио, због чега је побегао из САД (Одредница 5). Радуловић се бранио претњама судом против „Дојче веле“ и новинара који је писао о малверзацијама. Тада 2016. је DW“ објавио документ америчке федералне пореске управе о томе да је Радуловић почетком двехиљадитих оставио порески дуг од милион долара. Како Радуловић није измирио свој дуг, САД су активирале заложно право у своју корист и биле спремне да плене све што Радуловић има или приходује у Америци. Радуловић је потом, спаковао кофере, напустио САД и вратио се у Србију. Он је побегао из САД, и Радуловић више никада не сме ногом да крочи на територију САД, због тога што ће бити ухапшен. Можда и неће, уколико је Радуловић део средстава од оних 2,4 милиона евра, који су током 4 године уплаћени на његов рачун, искористио да измири порески дуг од милион евра?

На све те оптужбе Радуловић годинама лаконски одговара да се ради о „завери“ против њега, и о политичком прогону који организује СНС. Као што сами видите, оптужбе које сам навео против Радуловића, износе бивши сарадници или угледни невладини медији. Ако ДЈБ пређе цензус од три посто, Радуловић ће и даље на своје рачуне примати огроман новац, чији износ зависи од броја посланика.

Све ово није познато Сергеју Трифуновићу, а морало му је бити познато, због тога што је одабрао да се професионално бави политиком, при чему је председник политичке странке. Као што знамо ПСГ и ДЈБ, и многе друге цензус странке ће водити жестоку међусобну борбу за прелазак цензуса. Пример за то смо видели у ток шоу организованом на Ђиласовој телевизији.

*Аутор је политички аналитичар

Одреднице:

1.https://www.espreso.rs/vesti/politika/245385/radulovicu-u-toku-2017-godine-na-racune-leglo-100-miliona-dinara-u-djb-kazu-sve-po-zakonu

2.https://www.danas.rs/dijalog/licni-stavovi/lazne-ostavke-u-djb/

3.http://informer.rs/vesti/politika/407494/najblizi-saradnici-optuzuju-bivseg-lidera-pokreta-dosta-bilo-radulovic-djb-otima-6-4-miliona-mesecno

4.http://rs.n1info.com/Vesti/a499041/Tatjana-Macura-i-Branka-Stamenkovic-u-Novom-danu.html

5.https://www.dw.com/sr/godinu-dana-%C4%8Dekanja-na-tu%C5%BEbu/a-39965259

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s