Владимир Путин је у јануару 2020. године предложио Државној думи низ измена у основни закон земље – Устав, који ће овај документ учинити усклађенијим са савременим потребама. Државна дума Русије је усвојила предлог закона који је дао Путин. Предлог је одобрио Савет Федерације. Након тога руски председник потписао је указ којим се налаже да гласање о изменама Устава. За измене у Уставу Русије гласало је 77,92 одсто држављана Русије, док је против било 21,3 одсто грађана. Укупна излазност је била 65 одсто укупног гласачког тела. Уставне промене омогућавају стабилност Русије најмање до 2036. до када могу трајати Путинови мандати. Уставне промене су осавремениле Устав и истовремено га боље уподобиле руској традицији и историји.

Сетимо се да је Путин, током своје власти регулисао питање токсичног дејства НВО које раде против Русије, да је решио проблем токсичног деловања страних и домаћих медија који раде против Русије, да успешно решава руске проблеме са наталитетом, да је олигархе ставио под контролу. У свему овоме видимо потпуне паралеле између делања Вучића и Путина. Уз то  у Државној думи Руске Федерације је 2013. године, донет „Савезни закон о заштити деце од информација штетних по њихово здравље и развој – у циљу заштите деце од информација које промовишу порицање традиционалних породичних вредности“. Тај Закон говори и о томе да су Породица, родитељство и потомство (деца, мајка, отац) традиционалне, непревазиђене и племените вредности које обезбеђују здраво друштво, демографску виталност народа, које показују поштовање према предачком наслеђу, и омогућавају здраву и неометану смену генерација у Русији. Због тога породица, родитељи и потомство захтевају посебну заштиту од стране државе. Друштво је дужно да штити легитимне интересе малолетника као важну друштвену вредност. Један од основних циљева је да млади нараштаји буду заштићени од чинилаца који негативно утичу на њихов физички, интелектуални, ментални, духовни и морални развој. Било би корисно да и Србија донесе један овако племенит закон.

Најважнији амандмани које је предложио Путин су индексирање пензија – висина пензије усклађиваће се са променама цена роба и услуга, питање минималне цене рада – минимална цена рада неће бити бити мања од реалне минималне зараде, заштита институције брака као заједнице мушкарца и жене, уставна легитимност вере у Бога у складу са предачким наслеђем.

Који су то важни амандмани на Устав које је предложио председник Русије?

  • Забрањују се било какви потези који се тичу експропријације руске територије.
  • Штити се „историјска истина“ о Великом патриотском рату (1941-1945) и забрањује умањивање дела оних који су се у њему борили.
  • Штити се институција брака као заједнице мушкарца и жене.
  • Високим званичницима забрањено је да поседују пасоше других држава, да имају банковне рачуне у иностранству или да имају пријављена пребивалишта у другим земљама.
  • Помиње се и руска вера у Бога, коју су у наслеђе оставили преци.
  • Висина пензије усклађиваће се са променама цена роба и услуга, а минимална цена рада неће бити бити мања од реалне минималне зараде.
  • Државни савет ће „одређивати смер у којем ће ићи руска домаћа и страна политика, као и који су друштвено-привредни приоритети“.
  • Једна особа може да проведе највише два мандата на председничкој функцији (уместо као до сада „два узастопна мандата).
  • У случају да се особа већ налази на председничкој функцији, претходни и актуелни мандат се не рачунају. Тако би се у Путиновом случају „поништили“ досадашањи мандати.

Према подацима из Државне думе – амандмани на Устав укључују и:

1. Побољшање регулације неких питања организације јавне власти.

Реч је о проширивању овлашћења Савезне скупштине и утврђивању овлашћења председника.

2. Подношење нацрта закона о изменама и допунама Устава о гласању.

3. Гаранцију да минимална зарада не сме да буде нижа од границе сиромаштва.

4. Редовно индексирање пензија.

5. Формирање Државног савета чији статус и улогу ће одредити други државни органи.

6. Именовање премијера и чланова Владе након одобрења Државне думе (председник Владе и министри могу бити Руси старији од 30 година који немају друго држављанство или дозволу за боравак).

7. Председник може постати држављанин Русије који је напунио 35 година и боравио у земљи најмање 25 година без страног држављанства.

8. Забрану на то да иста особа председава више од два мандата.

9. Именовање председника Уставног и Врховног суда, као и њихових заменика и судија, на предлог председника Савету Федерације.

10. Проширење овлашћења Уставног суда (Уставни суд на захтев председника проверава уставност закона, пре него што их председник потпише).

11. Именовање и разрешење генералног тужиоца и његових заменика на предлог председника.

12. Избор посланика Државне думе за грађане који су напунили 21 годину и немају страно држављанство или дозволу боравка.

Укључивање упутстава о вери у Бога у Устав Русије не значи да Русија одустаје од световног карактера и не доводи грађане у неравноправан положај, утврдио је Уставни суд Русије.

Укључивање упутстава о вери у Бога у текст Устава Русије, која су руском народу оставили преци, не значи одустајање од световног карактера Русије, нити од слободе савести, будући да није повезано с конфесионалном припадношћу, не указује на то да су одређена верска убеђења обавезна у Русији, не доводи руске грађане у неравноправан положај у зависности од постојања такве вере и њеног конректног циља“, наводи се у закључку Уставног суда Русије. Истиче се да укључивање ове одредбе у текст Устава има за циљ да нагласи да је приликом спровођења државне политике неопходно узети у обзир и историјски значај социо-културне улоге религије у формирању и развоју руске државности.

Браво за Русију! Све ово је и нама потребно. Вучић председник још најмање два мандата, почевши од 2022., брак још снажније уставом дефинисан као заједница жене и мушкарца, уставна легитимност вере у Бога и заштита деце од информација штетних по њихово здравље и развој.

Не чуде многобројне паралеле везане за Вучићеву власт у Србији и Путинову у Русији. Оба државника фанатично штите интересе своје државе, а уз то један према другом показују огромну наклоност, топлину и пријатељство. То се недавно само потврдило приликом последње прославе и обележавања 75. годишњице победе над фашизмом у Другом светском рату, када је у Москви одржана Војна парада уз учешће српске гардијске јединице, а паради је присуствовао и председник Вучић.

*Аутор је политички аналитичар и кандидат СНС за посланика

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s