Избори су завршени. РИК је, после поновљених избора саопштила, коначне резултате парламентарних избора. Исто важи и за покрајинске изборе. Такође и локални избори су окончани у свим градовима и општинама, изузев града Шапца и општине Нови Београд. У Шапцу и на Новом Београду, избори нису окончани ни после 16 дана од дана избора. Звучи невероватно! У те две локалне самоуправе владају „жути“ тј. бивши функционери ДС- Небојша Зеленовић и Александар Шапић. Обојица се грчевито, по сваку цену боре да опстану на власти, и поред тога што су изгубили изборе. Поразила их је Српска напредна странка. Обојица злоупотребљавају чињеницу да контролишу изборне комисије својих локалних самоуправа, а обе комисије се служе различитим малверзацијама не би ли помогле својим газдама, Зеленовићу и Шапићу да опстану на власти и поред изборног пораза. Зеленовић је био народни посланик ДС, а Шапић је низ година био помоћник Драгана Ђиласа, док је овај био крадоначелник.

Шабац. Још пре избора, при предаји листа, (ГИК) Градска изборна комисија (тј. Зеленовић) је покушала да покраде СНС тако што су незаконитим радњама покушали да спрече СНС да буде прва на листи. Нису се либили да из већ предате документације, украду сагласност носиоца листе. Нису успели у томе. Зеленовић је убедљиво изгубио изборе за више од 11.000 гласова. Резултати у Шапцу изгледају овако: „Александар Вучић – За нашу децу“ 30.316 гласова, 37 мандата, Небојша Зеленовић – Шабац је наш 19.087 гласова, 23 мандата, Јелена Милошевић – Нови тим за Шабац 6.470 гласова, 7 мандата, Руска странка- Слободан Николић 716 гласова, 1 мандат и др Дејан Павловић – Европска зелена партија 662 гласа, 1 мандат. Међутим низом различитих незаконитих радњи, Зеленовићев ГИК, жели да спречи окончање изборног процеса и поред одлуке суда да се понови гласање на 27 места. ГИК је одбио да распише изборе на тим местима. СНС је предузела све законске радње да спречи малверзације. Проблем је у томе што је ГИК „самосталан“ у свом поступању (изузимајући ту „ситницу“ да служи и поступа искључиво по Зеленовићевим налозима). Изнад ГИК-а су органи града Шапца, а сви су у рукама градоначелника Зеленовића који је и сам орган, и који је главни генератор ове кризе. Закони и прописи нису могли да предвиде могућност да један орган за спровођење избора (ГИК) посегне за оваквим малверзацијама. У суштини Зеленовић жели да влада по сваку цену. Он прижељкује две опције. Прву, да бесконачно пролонгира изборни процес, правдајући се епидемијом (ванредна ситуација у Шапцу), али и злоупотребом ГИК-а, тј. употребом процесних малверзација. Друга опција му је нада да ће се поновити локални избори у целом Шапцу, па би он уз помоћ Ђиласа, покушао да преокрене резултат. Време тече, прошло је 16 дана од избора, а решење, односно завршетак изборног процеса се не назире. Цену плаћају грађани Шапца. Зеленовић за то не мари, због тога што он одступнице нема. Ако не буде градоначелник, неће имати шта да ради – биће нико и ништа, што је њему права мера – он је био и остаће једна жута ништарија! Српска напредна странка у Шапцу, само треба да буде стрпљива и да користи сва законска средства. Зеленовићу се ближи крај.

Нови Београд. „Доктор“ Александар Шапић је друга прича. Он је постао конструктиван још пре две године, пошто је био суочен са последицама својих малверзација у општини Нови Београд, пред надлежним органима. Тако конструктиван, СПАС је освојио 3,8 одсто гласова у Србији и постао је парламентарна странка. Међутим Шапић би и даље желео да влада општином Нови Београд, и поред изборног пораза. Резултати на Новом Београду изгледају овако: ”Александар Вучић – За нашу децу”- 32.339 – 42,98 одсто – 23 мандата. Изборна листа Александра Шапића освојила је 32.286 – 42,91 одсто – 22 мандата и Социјалистичка партија Србије 5.629 – 7,48 одсто – 4 мандата. Још 26.06. Општинска изборна комисија (ОИК) је саопштила да ће поново пребројати гласове са свих изборних места. То је било пре 12 дана. Резултата нема. Шапићеви још броје. Могу да броје до судњег дана, нико не може да их спречи. Замислите – они су прво бројали 4 дана, и сада броје већ 12 дана! Па ја сам бих до сада избројао све то, без проблема. Зашто Шапићев ОИК толико дуго броји, тешко је претпоставити? Шапићу се не растаје од фотеље? Шта муља, немогуће је рећи.

У сваком случају Зеленовићев и Шапићев пример показују колико је ружно када некоме власт удари у главу, колико је ружно када једна личност срасте са фотељом. И колико је ружно што та два човека желе да наставе да владају Шапцем и Новим Београдом, и поред изборног пораза – по сваку цену. Која ће цена бити на крају, видећемо?

Неки другови су стигли до циља и стоје. Неће да се помере или помакну у страну да би други могли да крену напред“. Душко Радовић

Ономе ко је једном владао над другима, несносна је власт сваког другог над њиме“. Конфучије

Тиранија је навика која прелази у потребу“. Фјодор Достојевски

*Аутор је политички аналитичар и кандидат СНС за посланика

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s