Од београдских избора до данас, екстремизам дела опозиције коју предводе Ђилас, Обрадовић и Ного, постаје све израженији и показује тенденцију трансформације у анархо тероризам. О томе сам писао више пута током ове две године (види одреднице 1, 2 и 3). Већини су се ове моје аргументоване тврдње чиниле претераним. Када се посматра нарастање њиховог Ђиласовог, Обрадовићевог и Ноговог вербалног и физичког насиља, моје тврдње се показују тачним. Коначни доказ за то је терор присталица дела опозиције који се одиграо 07.07.2020. у ноћним часовима. Тај терор и то насиље су били класични покушај државног удара. Тај терор и државни удар су организовали Ного, Ђилас и Обрадовић, али и „Не давимо Београд“ и организација Грађански отпор (бивши лидер покрета „1 од 5 милиона“ вечити студент, Срђан Марковић(35 година)). Ђиласова „веза“ са Ногом је Ђиласов интимус и пословни партнер Млађан Ђорђевић. Сам физички терор су извели Дамњан Кнежевић, вођа екстремних антимигрантских „Народних патрола“ и стотинак његових присталица. Директор полиције Владимир Ребић каже да су приведена 24 хулигана, а међу њима и Дамњан Кнежевић, који се може означити као организатор упада у Скупштину. Ребић каже да је и бивши члан Двери Срђан Ного такође означен као организатор упада. Полиција ће, каже Ребић извршити анализу и утврдити ко је одговоран за организацију протеста, док одговорност за напад на полицију и упад у Скупштину јесте на Кнежевићу и Ногу.  

Дамњан Кнежевић и његови хулигани су заједно са Ногом, по налогу Ђиласа, Млађана Ђорђевића и самог Срђана Нога упали у Скупштину Србије, повредили многе полицајце, нанели огромну материјалну штету, палили полицијска возила унапред припремљеним молотовљевим коктелима итд. Колико је мени познато све ово је финасирао Драган Ђилас. Медијску подршку покушају државног удара и терористичким демонстрацијама су пружале ТВ Н1, ТВ НОВА С и њен портал, Ђиласов портал „Директно“ и лист „Данас“. Сви ови медији су доста уздржану полицију представљали као кривца, као криминалце и као продужену руку „диктатора“. Да ли је потребно да подсетим уреднике ових екстремистичких медија да је полиција бранила нападнуту Скупштину, и своје животе. Полиција није напала мирне демонстранте, већ су терористи напали скупштину и полицију. ТВ Н1 је (вероватно грешком?) показала све позиције на којима су се налазиле камере Н1 током напада на Скупштину. Тих позиција је било десетак. Из овога се види да је ТВ Н1 унапред била обавештена о терору који се припрема. Да нису унапред били обавештени не би могли да на време поставе чак 10 камера на стратешке позиције око Скупштине, и да организују живи пренос. Питање је ко је обавестио ТВ Н1? Чудно је да ТВ Н1 више пута у току последњих месец дана афирмативно извештава о протестима које организује фашиста Ного! 

Своју подршку државном удару су на Твитеру јасно исказали и финасијер Ђилас и љотићевац Бошко Обрадовић и директни организатор Ного. Ђилас је на Твитеру поручио: „Лажеш, претиш, малтретираш, правиш нас будалама али не задуго. Ниједна диктатура не траје вечно. Обећавам грађанима Србије да ће ови злочинци у унформи бити идентификовани и да ће бити приведени правди. Александре Вучићу дешава ти се народ“. Као што видите Ђилас полицију која је бранила Скупштину и која је штитила ред и мир назива „злочинцима у униформи“. Током терора који је финасирао Ђилас, повређена су најмање 43 полицајца, а један од њих има фрактуру лобање и потрес мозга, запаљено је пет полицијских возила, а повређена су и три коња! После демонстрација 2010. године, крадоначелник Ђилас је

захтевао најстроже казне за демонстранте и најавио је да ће сви они који су учествовали у насиљу, који су повређивали полицајце и уништавали имовину бити осуђени да на вишегодишњу робију (Одредница 4). Данас, 10 година касније, лицемерни Ђилас, прича потпуно супротно – полицајце назива криминалцима, а пружа подршку хулиганима и терористима. Због чега? Па због тога што је он лично један од организатора рушилачких демонстрација!

Фашиста Бошко Обрадовић је на Твитеру директно позвао на државни удар: „Читава Србија треба да одмах крене за Београд. Сад или никад! Он мора да падне. Крај!“.

Организатор терора, фашиста Срђан Ного је на Твитеру јасно позвао на државни удар: „Вечерас, не сутра. Да решимо. Полиција и војска да одмах пређу на страну народа“.

Ђиласов портал „Директно“ који уређује Ђорђе Стефановић, који је уређивао и некадашње Ђиласове и Мишковићеве новине „Прес“, је 08.07.2020., у 00:09 часова објавио текст под насловом „ВУЧИЋУ, НАРОД ЈЕ УСТАО Прве велике демонстрације од 2012.“, потписан са „Директно“, који јасно подржава државни удар, теризам и насиље демонстраната. Текст је написао Ђорђе Стефановић лично. У овом екстремистичком тексту, поред подршке насиљу, стоје и многобројне лажи: „Народ више неће да трпи. Неће! Нити је изашао на изборе, нити је гласао за Српску напредну странку. Уцењен, уплашен, понижен…Од 2012. године први пут се догодио народ. Пендреци, шок бомбе, сузавац, тако се власт брани од грађана….човек-држава је пустио на људе Жандармерију. Ово су прве велике демонстрације од 2012. од када је на власти СНС, народ је спонтано устао, изашао пред Скупштину, помешан из свих покрета, странака, различитих политичких ставова, али спреман да смени диктатора и диктатуру. И можда ће вечерас да угуши ову побуну, али сутра, прекосутра неће. Народ је препознао бахатост, лаж, обману, лоповлук…“. Овим текстом портал „Директно“ је прекршио Кривични законик Србије. Прекршили су га и Ного, Обрадовић и насилни учесници терора.

Прекршили су главу КЗ,„Кривична дела против уставног уређења и безбедности републике Србије“.  И то поглавља „Напад на уставно уређење“ (члан 308.); „Позивање на насилну промену уставног уређења“ (члан 309.); „Удруживање ради противуставне делатности“ (члан 319.) и „Припремање дела против уставног уређења и безбедности Србије“ (члан 320.). Члан 309., став 1. Гласи:“Ко у намери угрожавања уставног уређења или безбедности Србије позива или подстиче да се силом промени њено уставно уређење, свргну највиши државни органи или представници тих органа, казниће се затвором од шест месеци до пет година“. Јасно је да позивање на насилно рушење власти на улици, представља позив на насилну промену уставног уређења. Уз све то повређује се и још једна глава КЗ,„Кривична дела против државних органа“,поглавље “Самовлашће“, члан 330., став 1. „Ко самовласно прибавља неко своје право или право за које сматра да му припада, казниће се новчаном казном или затвором до једне године“. Јасно је да позивање на насилно рушење власти на улици, представља чисто самовлашће.

Осим напада на Скупштину Србије,  повређивања полицајаца, паљења и уништавања имовине, терористи Нога, Ђиласа и Обрадовића су каменовали и РТС. Напали су двојицу новинара Танјуга. Начињена је велика штета МУП-у, а хулигани су запалили пет службених возила, и уништили следеђу опрему полицајаца: 71 штит, 65 визира, 19 палица, шест ручних радио станица и 18 шлемова! Терористи су оштетили и двоја врата на улазу у скупштину. Заменик градоначелника Београда, Горан Весић изјавио је да се још увек процењује штета после синоћних протеста у центру Београда и додао да је прва процена да она износи неколико стотина хиљада евра. Банда хулигана није само уништавала имовину полиције, него су палили контејнере, уништавали жардињере, у Булевару краља Александра су уништавали излоге, крали из продавница, палили и аутомобиле грађана. Хулигани и терористи су потпуно демолирали плато код Цркве светог Марка, где стоји споменик Патријарху Павлу. Са тог платоа су вадили камене коцке које су опасно оружје, којим су гађали полицију.  Уништили су и ресторан који се налази поред платоа. По процени полиције било је око 5000 демонстраната и многи од њих, што се види на снимцима, нису носили маске, нити су поштовали епидемиолошке мере. То ће неминовно довести до пораста броја заражених. Дакле, сви учесници и они мирни и они насилни су деловали као пета колона вируса корона. Ковидиоти. А епидемиолошка ситуација је алармантна.  

Најекстремнији део опозиције данас је Ногова група (екстремни десничари и фашисти) састављена од анатимигрантских, антивакцинашких и анти5г екстремиста, а њен милитантни део води Дамњан Кнежевић, вођа екстремних антимигрантских „Народних патрола“. Подршку Ногу и Кнежевићу даје Милован Бркић власник екстремистичког листа „Таблоид“. Раме уз раме им стоје Обрадовићеве „Двери“ (десничари и љотићевци), и Ђиласова, наводно левичарска странка – ССП. Обрадовић и Двери су до сада починили низ насилних аката (напали су и повредили две новинарке ТВ „Пинк“, Обрадовић је напао или повредио Мају Гојковић, Александра Мартиновића и Мају Пејчић. Бивши потпредседник Двери, Срђан Ного је на протестима носио огромна вешала и позвао је на убиство Ане Брнабић и Александра Вучића. Уназад две године они позивају на насилну промену власти, прете функционерима СНС и новинарима, затвором и смрћу. Одмах уз њих по екстремизму је била Бастаћева група, која је део ССП, док је вођа те екстремистичке групе био потпредседник Ђиласове странке, председник градског одбора ССП и председник општине Стари град. Управо је Бастаћева група током 2018. и 2019. прешла праг пуког екстремизма и зашла у воде анархо тероризма. До сада је левичарски или десничарски анархизам и екстремизам заговарало више странака, покрета и појединаца – левичарски: ССП, СЗС као целина, НДБ, ПСГ, „1 од 5 милиона“, и наравно Ђилас, С. Трифуновић, Б. Стефановић, Мариника Тепић, челници „Не давимо Београд“(НДБ), група „Маркс 21“ и други, десничарски покрети – Ногова група, Двери, Покрет „Отаџбина“.

Многобројне претње смрћу (нпр. вешањем) су са тих левих и десних анархо страна стизале Ани Брнабић, Александру Вучићу, Владимиру Ђукановићу, Срби Филиповићу и другима, док су многобројним женама које су део власти, стизале претње силовањем – Ани Брнабић, Ирени Вујовић и другима. Функционер – шеф Двери из Трговишта, и  Обрадовићев пријатељ је преко друштвених мрежа позвао на силовање свих „ћерки и супруга утицајних СНС лица“. Вређање жена из СНС или блиских СНС-у, од стране СЗС, ССП и ПСГ, је постало масовна појава на друштвеним мрежама и у опозиционим медијима. У вређању жена је предњачио лидер ПСГ.

Претње насилном променом уставног поретка, на улици, и судовима револуције, такође су постале свакодневица (Б. Обрадовић, Јово Бакић, Горан Марковић, Драган Великић, Снежана Чонградин, С.Трифуновић). У априлу 2019. године Ђилас, Обрадовић и Бастаћ су предводили насилни упад у РТС, са циљем да заузму РТС и започну насилни преврат. Исто то су извели и испред председништва. Слаба подршка и реакција надлежних су их спречили у намерама. Потом су Обрадовић, Бастаћ и Никола Јовановић покушали да упадну у Скупштину града са истим циљем, али су их спречиле окупљене жене из СНС. Исти сценарио су припремили и за Скупштину Србије, али нису могли да га остваре.

СЗС је организовао дванаестомесечне протесте који су били веома слабо посећени, и на тим протестима се догодио низ насилних инцидената које су изазвали протестанти и њихови лидери из СЗС. Истовремено Ђиласов ССП, предвођен Бастаћем, организовао је током пролећа више десетина инцидената чији су циљ и последица били спречавање реконструкције делова града, напади на градилишта, раднике и случајне пролазнике, вандализација урбаног мобилијара и саобраћајне сигнализације. Они су истовремено организовали праћење и прогањање градских челника и чланова њихових породица (пре свега Горана Весића). У октобру су Ђилас и Бастаћ организовали скандал испред галерије „Прогрес“, током промоције књиге Горана Весића. Поред низа инцидената, вандали и анархисти су улицама прогањали Весића и друге грађане, и јавно су спалили његову књигу испред галерије „Прогрес“. На крају, у јавност су путем сведочења двојице узбуњивача, продрле информације о осмочасовној телесној тортури коју је у просторијама Ђиласове странке организовао Марко Бастаћ са још двојицом Ђиласових функционера. Двојица узбуњивача су сведочила и о размерама корупције потпредседника Ђиласове странке, Марка Бастаћа. Против Бастаћа и чланова његове групе до сада је поднето десетак кривичних пријава и велики број прекршајних.

Један од примера подстицања на терор и таргетирања људи су скандали са насловним странама „НИН“-а и „Данаса“. Снајпер новинари и глодури Ћулибрк и Петровић, су објавили фотографију и две карикатуре којима позивају на одстрељивање председника Србије Александра Вучића. Те три атентат насловнице одсликавају убилачку мржњу према Вучићу. Исто тако и уз готово иста оправдања, поједини медији су таргетирали Зорана Ђинђића, који је касније убијен у атентату. Тако глодур „Данаса“ Драгољуб Дража Петровић каже, правдајући снајпер насловнице :“Како уопште коментарисати људе који не могу да схвате поруку једне сјајне карикатуре…“. Тако су уредници појединих таблоида говорили почетком 2003., таргетирајући Ђинђића.

Све што сам до сада навео заиста иде у прилог тврдњи да је део опозиције дубоко зашао у анархо тероризам. Многобројне дефиниције тероризма иду у прилог мојим тврдњама:

-„Кривична дела почињена са намером да се изазове стање терора у целој јавности, групи људи или одређеним особама зарад политичких циљева“ (УН);

-„Незаконита употреба или претња силом или насиљем против лица и објеката у покушају принуде или застрашивања владе или друштва, зарад остваривања политичких, верских или идеолошких циљева“ (НАТО);

-„Организована примена насиља (или претња насиљем) од стране политички мотивисаних -извршилаца, који су одлучни да кроз страх, зебњу, дефетизам и панику намећу своју вољу органима власти и грађанима“ (др. Радослав Гаћиновић);

-„Акт физичког насиља чији је предмет изабран тако да изазива јаке психичке реакције, у првом реду страх, код ширег круга људи, у нади да ће оне помоћи да се одржи или промени понашање које је важно за постизање политичког циља, ако такав акт није оправдан општим интересима који су одређени независно од њега и ако није извршен по правилима која се уобичајено примењују на друштвене видове вршења власти“ (проф. др. Војин Димитријевић).

Као што видимо тероризам не подразумева само убиства, атентате и бомбе, већ и оно што раде Ного, Обрадовић и Ђилас и њихови следбеници. Низ насилних догађаја које су организовали и извршили Ного, Обрадовић и Ђилас, јуче је кулминирао отвореним тероризмом. Ова тројица су стекли навику да врше насиље, а унутар својих организација се понашају као тирани. Како заштитити државу од покушаја насилног рушења власти и дестабилизације?  

Тиранија је навика која прелази у потребу“ рекао је Достојевски.

Одреднице:

1.https://vidovdan.org/autori/nebojsa-bakarec-anarho-terorizam-u-srbiji/?script=cir

2.https://informer.rs/vesti/politika/476651/nebojsa-bakarec-anarho-terorizam-srbiji

3.https://www.pink.rs/politika/170846/nebojsa-bakarec-anarho-terorizam-u-srbiji

4.https://www.youtube.com/watch?time_continue=42&v=J7–aS7m39k&feature=emb_logo

*Аутор је политички аналитичар и кандидат СНС за посланика

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s