Први случај „који нема везе са СПС-ом“. Када је током рушилачких демонстрација испред Скупштине, пре неки дан, ухапшен четрдесетогодишњи Владимир Шкундрић, син црвеног тајкуна и високог функционера СПС – Петра Шкундрића, због тога што је учествовао у нападу на Скупштину, са све безбол палицом, Ивица Дачић је лаконски рекао: „Владимир Шкундрић нема никакве везе са СПС-ом и треба да сноси све законске последице“. Неколико дана касније отац средовечног хулигана, тајкун Петар Шкундрић је лаконски изјавио: „Мој син није разбијао, само је свратио на демонстрације!“. Каква неподношљива лакоћа глупости. Као да се на рушилачке демонстрације, које су део покушаја државног удара, и на којима се рањавају полицајци и наноси огромна материјална штета, као да се ту свраћа, онако, као у кафић, у продавницу… Ево, ја свратио – са све безбол палицом и другим реквизитима (гас маска…). Ту изјаву тајкун Петар Шкундрић је дао листу „Ало“. На питање „Ало“ шта је његов син уопште радио на насилним демонстрацијама, Дачићев саветник је одговорио: „Он је тамо свратио, није хтео да бежи као други и то је то“. Ко је разумео, разумео је! „Ало“ извештава да је Владимир Шкундрић у моменту хапшења на лицу имао маску, и да се полицајцима рекао: „Да ли знате да сам ја син Петра Шкундрића?“. Ови га нису зарезивали, па је ухапшен.

Петар Шкундрић је био је министар рударства и енергетике у жутој Влади Мирка Цветковића од 2008. до 2011. године. Учествовао је у писању Декларације о помирењу између СПС и ДС. У септембру 2010. године изабран је за председника Спортског друштва „Црвена звезда“. Такође је и члан Већа Савета клуба ФК „Црвена Звезда“.Члан је Управног одбора Привредне Коморе Зелене Србије. За Шкундрића важи да припада такозваној „тврдој“ струји СПС-а. Запамћен је по говору на контрамитингу СПС-а марта 1991. године, после мартовских демонстрација и у време протеста студената на Теразијском платоу :“Започели смо препород Србије, а сада ево они хоће да нас зауставе. Кад нису могли другачије, кренули су моткама и камењем, па и оружјем на нашу демократију и демократску власт Србије. Коловође зла морају одговарати за покушај стварања хаоса, анархије, невиђеног ужаса над Србијом који су безумно спремили„, рекао је тада Шкундрић, а маса присталица социјалиста је то пропратила повицима: „Убиј, убиј, студента!„. Да ли Петар Шкундрић, сходно свом говору из 1991. сматра и свог сина „коловођом зла који мора одговарати за покушај стварања хаоса, анархије, невиђеног ужаса над Србијом који је безумно спремио“, право је питање? Хапшење Владимира Шкундрића је из Париза прокоментарисао Председник Србије Александар Вучић: „Не мора то нужно да има везе са Ивицом Дачићем. Тај човек има 41 годину, а ухапшен је током јуриша на Скупштину. Тајкунско дете, које има милионе, а тако се понаша“. Коментаришући демонстрације Вучић је истакао да је у питању „чист тероризам“.

Други случај „који нема везе са СПС-ом“. Ако је Ивица Дачић сматрао да хапшење Владимира Шкундрића нема везе са СПС-ом, питање је шта каже о грозним ставовима помоћника и саветника министра Горана Тривана (СПС), Срђана Станковића, који је задужен за сарадњу са цивилним друштвом у Министарству заштите животне средине? Триванов помоћник Срђан Станковић је изнео низ увреда и претњи, путем Фејсбука, председнику Србије Александру Вучићу, да насилна маса треба да га сачека на аеродрому и да треба паралисати систем у држави. Станковић је написао: „Вучићу, рекао бих ти да си пи*ка, али немаш ни топлину, ни дубину. Ево плана протеста за наредна три дана: Субота, сви на аеродром да дочекамо нашег вољеног председника. Недеља: Београд на води, да видимо како напредује кула. Понедељак: Сви на Кошутњак“. Ивица Дачић није коменарисао изјаве помоћника министра из СПС. Ивица Дачић ћути. Да ли и овај скандал нема везе са СПС-ом?

Трећи случај „који нема везе са СПС-ом“. Срђан Ного има 40 година и пријатељ је са Владимиром Шкундрићем. Њихови очеви су пријатељи и високи функционери СПС. Тако су се упознала два учесника рушилачких демонстрација. Отац Срђана Нога је Срето Ного, високи функционер СПС, и данас и у доба Милошевића. Срето Ного је у Милошевићево доба обављао функцију Секретара савезног министарства за телекомуникације. Срето Ного је омогућио свом сину Срђану Ногу, великом патриоти и борцу за Косово и Метохију, да избегне служење војног рока. Срђан Ного је студирао правни факултет, али за разлику од свог оца који је доктор права, Срђан Ного је студирао 10 година и једва је завршио факултет, захваљујући везама свог оца, функционера СПС. Присетимо се, Срђан Ного је постао познат по претњама које је упутио Ани Брнабић и Александру Вучићу пре две године: „Ану Брнабић и Вучића треба обесити на Теразијама“. Потом је Срђан Ного, да би све уверио у озбиљност своје претње, током протеста 2018-2019. носио огромна вешала! Ного је тренутно у покрету „Светло”. Срђан Ного себе претставља  као „антисистемског“ политичара, који нема везе са системом. А тај „систем“ га плаћа 4 године као посланика, тај систем га је ослободио служења војног рока, и у том систему је његов отац био и јесте високи државни и партијски функционер СПС-а. Да ли ће Ивица Дачић рећи да и овај случај нема везе са СПС-ом?

Када све прочитате, тешко је отети се утиску да све ово има баш велике везе са СПС-ом! Једна ласта не чини пролеће, али три…? Ја имам поруку за СПС. Господо социјалисти, определите се. Или подржавате тероризам, покушај изазивања грађанског рата и покушај државног удара или не? Да ли ћете за сва три случаја тврдити „да немају везе са СПС-ом“? Или ћете по обичају ћутати, и чекати да све прође, а онда се лепо укрцати у нову владу?

*Аутор је политички аналитичар и кандидат за посланика СНС

Постави коментар