Иза прозора немирног сна (…) Курвини синови. Затвори губицу није вриједна заната (…)

На стратешким мјестима њихови људи. Курвини синови. Лутке од крви без трунке идеје,

Убице на цести, Курвини синови (…) Хладна ноћ пред велике догађаје (…) Курвини синови…

Бранимир Џони Штулић „Курвини синови

Већ сам писао о нелојалном (благо речено) понашању СПС-а, када су у питању били Ђиласови рушилачки протести. У том случају је било пет примера како појединци из СПС, или у тесној вези са њима, учествују у ономе што је био покушај државног удара. Тих пет скандала су – учешће Владимира Шкундрића у нападу на Скупштину, сина црвеног тајкуна и Дачићевог саветника у влади – Петра Шкундрића, грозни ставови помоћника и саветника министра Горана Тривана (СПС), Срђана Станковића, који је зверски вређао Вучића, чињеница да је један од вођа рушилачких демонстрација Срђан Ного, син високог функционера СПС, Срета Нога, учешће одборника СПС из Инђије, Милорада Савића и Мирослава Вишњића у насилним демонстрацијама, претње Вучићу, од стране Новице Тончева, потпредседника СПС. Ивица Дачић је, током покушаја контроле штете, изјавио да то „нема везе са СПС-ом“ или је тражио да се упуте извињења. Из странке је  избацио два одборника из Инђије. Саветника Шкундрића је сменила Влада. Што се тиче учешћа у  власти са СНС, Дачић је после консултација код председника Републике, изјавио да је СПС-у важно да остане у власти: „Ја никад не бих преферирао опозицију“. Потпуно је нејасно, због чега би било који члан СПС био незадовољан било чим? Дакле, низ скандала из СПС-а, а поводом учешћа чланова СПС или људи повезаних са СПС-ом, на рушилачким протестима, нас оставља у чуду! Због чега то раде људи из СПС? Укупно гледано, понашање СПС ме подсећа на Азрину песму „Курвини синови“.

Међутим, нелојално и некоректно понашање СПС се наставило. То је обелодањено у сјајном тексту објављеном на сајту „Информера“ 23.07.2020., под насловом:„СОЦИЈАЛИСТИ ПОТЦЕНИЛИ ВУЧИЋА!“. У том тексту се износе нове чињенице о гостовањима 5 челника СПС на Ђиласовим телевизијама (Мркоњић, Ђукић Дејановић, Одаловић, Марковић, Тончев). У том сјајном тексту стоји: „Као да је став функционера партије Ивице Дачића „Хајде да забијамо Вучићу клипове у точкове, хајде да шурујемо с опозицијом, хајде да диктирамо текстове против Вучићевих сарадника, хајде да гостујемо у емисијама аутора који би напредњаке и гласаче СНС да натрпају у логоре, Вучић нема времена да се бави нама, а кад дође формирање владе ућутаћемо се неколико дана и опет ћемо улетети у наше омиљене функционерске фотеље! И на све то Дачић се увек прави наиван као француска собарица. Увек на фору, мало се као наљути, мало увређено каже „Ма не морамо ми у владу“, па отпева неку песму, па Јово наново. И све то у нади да је Вучић презаузет, да нема времена, наравно, потцењујући Вучића и рачунајући да ће га он превеслати и овај пут“.

Случајева има превише да би то било случајно. Има их најмање ДЕСЕТ! Сада већ смешно звуче Дачићеве тврдње да је на делу „побуна дела људи из СПС против њега“. У свом тексту о учешћу социјалиста у рушилачким протестима, тврдио сам да је у све то прсте умешао Драган Ђилас. После силних гостовања челника СПС на Ђиласовим телевизијама Н1 и Нова С, уверен сам да је то тако. Али, после тих гостовања, чини се мало вероватним да Дачић и компанија, нису у договору са Ђиласом. Да нису, не би могли да гостују на његовим ТВ! Ова гостовања највиших челника СПС, можда наговештавају то да ће СПС испасти из Владе, вољом обе стране?

Индиција има доста. Навешћу и ове индиције. Још 13.07.2020., Шапић је експресно избацио из странке више чланова из Обреновца, који су позивали на Ђиласове рушилачке протесте. Друга, још крупнија индиција из Шапићевог табора, је Шапићев разлаз са будућим послаником са његове листе, Владаном Глишићем. У информацији на сајту листа Блиц, од 22.07.2020. се каже да Блиц ексклузивно сазнаје да је лидер СПАС-а, Александар Шапић избацио из посланичког клуба Владана Глишића, и пре него што је тај клуб практично формиран. До тога је дошло на састанку посланика СПАС-а који су ушли у парламент, који је одржан 21.07.2020. Шапић је листу „Блиц“ потврдио ту информацију и рекао: „Тачно је. Владан Глишић неће бити део посланичког клуба СПАС. Мој став је да би било у реду и морално да врати мандат и препусти га следећем на листи, али његово законско право је да то не учини. Видећемо шта ће одлучити“. Шапић није желео да говори о разлозима овог разлаза. Глишић био је на петом месту Шапићеве листе. Глишић је раније био потпредседник Двери. Оба ова догађаја су могуће индиције које говоре у прилог томе да ће СПАС бити партнер у влади, а не СПС? Код првог догађаја у СПАС-у, о томе говори брзина Шапићеве реакције – избацивање чланова из Обреновца. Други случај је сложенији, али говори исто. Видимо да је Шапић одлучио да „утегне“ будуће посланике, и да не дозволи да било шта поремети могућност да СПАС буде коалициони партнер. Избацивање Глишића из странке и будућег посланичког клуба, могуће је, говори о томе да је Глишић недисциплинован и слон прављењу штете у критичном тренутку, и- или, да је против евентуалног учешћа СПАС у Влади. Дакле, Шапић ради све оно што СПС не ради!  

Можда ће СПС опстати у власти и наставити да буде партнер? Врло је могуће. Могуће је да ће партнери бити и СПАС и СПС. Могуће је да листа СНС самостално формира владу. Међутим, чини се, да се социјалисти никада више нису приближили одласку у опозицију, него сада, и то својом кривицом! Председник Републике има још пуно времена да одлучи шта је у најбољем интересу државе. Конституисање парламента није тај тренутак, већ последњи рок за формирање владе.

*Аутор је политички аналитичар и кандидат СНС за посланика

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s