Није смрт бицикло, да ти га украду, да не знаш да возиш и да са њега паднеш“.

                                                                      Биљана Србљановић, цитат из драме „Није смрт бицикло“

На почетку ћу парафразирати Биљану Србљановић, поводом случаја „Снимци Николе Јовановића – Мариника на бициклу“ – Није снимак бицикло, да ти га украду, да не знаш да пазиш и да због њега паднеш! Пре преласка на тему, ред је да вас подсетим на нека „дела“ Драгана Ђиласа, Маринике Тепић и Николе Јовановића. Ђиласова странка ССП је право легло криминала. Ђилас и његова потпредседница Мариника Тепић су потпуно компромитовани због сумњи да су починили низ кривичних дела, али и због тесних веза са криминалцима. Ништа бољи није ни будући, самопроглашени потпредседник ССП, Никола Јовановић.

Ђилас је под сумњом, да је злоупотребом службеног положаја и трговином утицајем, стекао пословни приход од 619 милиона евра, и нето добит од  фантастичних 106 милиона евра, у време када је обављао три државне функције. До сада је ухапшено и процесуирано око 50 Ђиласових сарадника. У јулу 2019. је потврђено да се против Ђиласа води истрага због сумње да је умешан у пљачку РТС. Ђилас је 10 година узурпирао и приватизовао гаражу која припада Граду Београду и Паркинг сервису. У децембру 2014., Ђилас је нанео телесне повреде пензионеру Слободану Пелевићу, бившем тасту. Милан Дабовић, шурак Драгана Ђиласа, ухапшен је 16.09.2016., на Бранковом мосту са 2,4 килограма чистог кокаина, због чега је осуђен, и служи казну затвора од 6 година. Један од најближих Ђиласових страначких сарадника у Куршумлији, Милутин Бакић ухапшен је усред ванредног стања, 30.04.2020. због тога што је шверцовао 66 килограма марихуане.

МУП је у Панчеву 11.3.2020., ухапсио Новака Филиповића, блиског пријатеља Маринике Тепић. Против њега је поднета кривична пријава за неовлашћену производњу, стављање у промет опојних дрога и недозвољену производњу, држање и промет оружја и експлозивних материја. Приликом хапшења је заплењено 1,4 килограма дроге, и велика количина муниције. Мариника Тепић је Филоповићу, док је била покрајински Секретар за спорт и омладину, сваке године, од 2013. до 2016., давала новац из буџета Војводине. Медији су 13.05.2020. пренели да ће полиција тужилаштву проследити сведочење Новака Филиповића из Панчева, који у исказу полицији тврди да му је Мариника Тепић тражила да обећа да ће да „исели из Панчева“ панчевачког новинара Мирослава Мићу Милакова. Угрожавање безбедности новинара је кривично дело кажњиво затвором од шест месеци до пет година.

Никола Јовановић се понашао као Ђиласов слуга и док је био потпредседник Јеремићеве странке. Јовановић је био програмски директор Јеремићеве НВО, која сарађује са низом осуђених међународних криминалаца. Јовановић крије да је био лева рука некадашњег министра Јеремића. Постоје основане сумње да Никола Јовановић саучесник Јеремића и Патрика Хоа, и да је био саизвршилац више кривичних дела које је, сумња се, починио Вук Јеремић („угрожавање независности“, члан 305. КЗ, „угрожавање територијалне целине под силом или на други начин“ члан 307. КЗ), и више кривичних дела везаних за корупцију, подмићивање и прање новца (по законима Србије и САД). При томе Никола Јовановић већ две године не долази на седнице Скупштине града, али уредно прима накнаду из буџета.

Пре месец дана Никола Јовановић је напустио Јеремићеву странку. Прави разлог за напуштање странке је новац. Јовановић је до пре пола године од Јеремића примао огроман новац, као програмски директор Јеремићеве НВО – ЦИРСД. Међутим, сумњиве донације овој НВО су пресушиле, што због компромитованости Јеремића (Хо, Лозоја, Ђинминг), што због пандемије. Стога Јеремић више није могао или желео да даје масне апанаже својим сарадницима. Тако је нпр. пре годину дана Јеремића напустио председник ИО НС, Влада Добросављевић, из сличног разлога. Јеремић неће да троши своје личне милионе евра, на странку. Он ипак није толико богат као Ђилас. Јеремић је „тежак“ неколико милиона евра, а тајкун Ђилас, стотине милиона евра. Како је Ђилас недавно, пре избора раскрстио са потпредседником Бастаћем, који је водио и београдски одбор, одлучио је да купи Николу Јовановића. Овај је сам потврдио да ће постати потпредседник ССП и шеф градског одбора. Овде ћу поменути да се Никола Јовановић трудио да остави утисак у јавности, како је умерен, пристојан, модеран и проевропски оријентисан. Другим речима „глумио је финоћу“. Да то уопште није тако, и да је пројектовани „имиџ“ једно, а стварна „персона“ друго, сведоче и објављени снимци кафанских разговора Николе Јовановића.

Пре неки дан се појавио аудио запис телефонског разговора Николе Јовановића са непознатим мушкарцем. Није тешко детектовати да је Никола Јовановић био неопрезан у врбовању људи из НС, а за потребе своје будуће странке. Један од оних које је врбовао или покушао да врбује га је тајно снимио у кафани, и снимак доставио медијима.

Из снимка се чује да Никола Јовановић каже:

– да прелази у Ђиласову ССП, и да је договорено да води београдски одбор и да има функцију потпредседника странке.

– да у ССП прелазе три одбора НС из Београда и велики број квалитетних људи. „Кад се то све договори, озваничи то већ договорено, сигурно ће 400 људи прећи са мном, само изБеограда

-да му је Ђилас рекао: „Дођи код мене, боли ме к…“.

– да ће бити први до Ђиласа – „Човек који води београдски одбор и потпредседник странке тај је аутоматски први до Драгана”.

– да је Вук Јеремић „полу-Бошњак“ и „Поздерац“ – „Сад ћу ти нешто рећи да скинем камен са срца. Да ли ти знаш какву алузију и имресију и асоцијацију изазива презиме Поздерац у мојим крајевима?! Нема човека који ми није рекао „бежи од тог Поздерца!““.

– да је Здравко Понош Јеремићева сива еминенција и човек „који је топио тенкове“.

– да је НС лажни десни центар – „На папиру ко је десни центар? Понош? Који је за НАТО пакт! Вук, који је полу-Бошњак?! Немој ме за*ебавати!“.

– да Мариника Тепић о својој странци (Ђиласова ССП) каже, у СМС поруци Јовановићу: „Ово је скеч странка“.

– „Да нема те странке (ССП, оп.аут.) Мариника би била ку*ац на бициклу!“.

И сад стварно видимо да је пројектовани „имиџ“ Николе Јовановића једно, а стварна „персона“ друго. Видимо да Никола Јовановић није пристојна и часна особа, већ да је шовиниста и женомрзац, примитивац који се лажно представља. Он бесрамно вређа и Јеремића са којим је радио и пријатељевао 10 година, али и своју будућу колегиницу Маринику Тепић. То говори о моралном и карактерном посрнућу, о политичкој патологији, да цитирам Диса „Набујао шљам и разврат и пороци, подигао се трули задах пропадања, (…) На високо подигли се сутерени, сви подмукли, сви проклети и сви мали (…) Достојанства поделише идиоти“. То важи и за Ђиласа, и Маринику Тепић и Вука Јеремића.

Никола Јовановић је тим поводом изјавио за „Данас“ да „неће да коментарише монтиране кафанске разговоре“. Да је ствар „монтирана“ није поверовао нико. Ни Мариника Тепић, ни бивше колеге из НС. „Не могу да коментаришем шта ко каже каже у кафани, он није члан ССП, и морате њега да питате“ рекла је Мариника Тепић. Потпредседници Народне странке Санда Рашковић Ивић и Мирослав Алексић реаговали су на изјаве Николе Јовановића. Рашковић Ивић је рекла: „Згранута сам изјавом Николе Јовановића, у којој он „пребројава крвна зрнца“ Вуку Јеремићу. Исти Јовановић је с Вуком Јеремићем блиско сарађивао 10 година, пратио га у Њујорку, био у Јеремићевом институту ЦИРСД на лепој плати, долазио му на крсну славу Св. Николу и седео породично у његовој кући и кући његове мајке на чије се претке окомио“. Алексић је рекао: „Ја сам са тим човеком (Н. Јовановићем оп.аут.) много пута седео и разговарао. Чујем његов глас и не могу да кажем да је то монтирано. То заправо није језик којим би требало да говоре одговорни људи и политичари (…) морам да признам да сам шокиран оним што сам чуо да говори о свом шефу, пријатељу …“.

Повод за све ове сукобе недостојних, је распад СЗС, који је изазвао, што би рекао Крлежа, „велики мештар свију хуља“. А тај тајкун се труди да све то прикрије, и због тога је све покренуо у јулу. Ђилас се труди не само да прикрије распад СЗС, него и чињеницу да је нова организација коју је формирао – УОС (Удружена опозиција Србије), знатно слабија него слаби СЗС. УОС чине свега два релевантна  фактора – ССП и НС. Осталих 10 организација су потпуно маргиналне групе грађана које представљају само њихове лидере (one man show). Подсетимо се да су СЗС напустили: Двери, „1 од 5 милиона“, „Здрава Србија“, „Заједно за Србију“ и Пауновић из Параћина. Ђилас се труди да прикрије чињеницу да је УОС унапред осуђен на пропаст, да нема програм, и да га (већ!) раздиру сукоби, о чему сведочи преотимање кадрова Јеремићевој странци. Лепо рече Валтазар Богишић: „Што се грбо роди, ни вријеме не исправи

„(…) свет еванђеоских бициклиста Ружиног крста. Бог је, сматрају бициклисти (…) увек прогнан из људског духа (…) и од тада су сви догађаји у колизији с Божијим провиђењем; дело су људских и Сотониних наума. (…) Они по читав дан не раде ништа друго осим што седе у хладу (…) у очекивању да се просветле. Од осталих појединости ваља споменути крда светих крава које се од обичних разликују по томе што имају ореоле. У читавом граду има само три бицикла, зарђала, запуштена, неисправна. Где су краве свеци, бицикли рђају. Ко има уши, нека чује“.

                                                                                    Светислав Басара – „Фама о бициклистима“

*Аутор је политички аналитичар и посланик СНС

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s