Државна изборна комисија Црне Горе (ДИК) објавила је резултате парламентарних избора на основу 100 одсто пребројаних гласова, према којима је Демократска партија социјалиста освојила 35.06 одсто (143.548) гласова, а коалиција „За будућност Црне Горе“ 32.55 одсто (133.267). Коалиција „Мир је наша нација“ је освојила 12.53 одсто (51.297), „Црно на бијело“ 5.53 (22.649), Социјалдемократе 4.10 (16.769), Бошњачка странка 3.98 (16.286), СДП 3.14 (12.839), Албанска листа 1.58 (6.488), а Албанска коалиција Једногласно 1.14 одсто (4.675). Хрватска грађанска иницијатива је освојила 0.27 (1.115), а Хрватска реформска странка 0.13 одсто, односно 532 гласова, и оне нису прешле цензус. Гласало је 76.65 одсто уписаних бирача, односно њих 413.954, од чега је било 409.451 важећих гласачких листића.

У суштини, постојала су два блока, Милов блок са осам листа, и опозициони са три листе.

Милов блок је освојио 49,4 одсто (202.252), а опозициони блок 50,6 одсто (207.213). Разлика у  гласовима између два блока је мала – свега 4961 глас. Милов блок се састоји од 10 странака, а опозициони од чак 18 странака. То у броју посланика значи да је опозиција победила и освојила 41 посланичко место, док је Милов блок изгубио изборе и освојио 40 посланичких места.

Опозициони блок:

133267  32,55 %     ЗА БУДУЋНОСТ ЦРНЕ ГОРЕ – Демократски фронт (Нова српска демократија, Покрет за промјене, Демократска народна партија), Социјалистичка народна партија Црне Горе, Права Црна Гора, Уједињена Црна Гора, Радничка партија, Партија удружених пензионера и инвалида, Југословенска комунистичка партија Црне Горе, Српска радикална странка, Странка пензионера инвалида и социјалне правде

51297    12,53 %      АЛЕКСА БЕЧИЋ – МИОДРАГ ЛЕКИЋ – „МИР ЈЕ НАША НАЦИЈА“ – ДЕМОКРАТЕ – ДЕМОКРАТСКА ЦРНА ГОРА – ДЕМОС – ПАРТИЈА ПЕНЗИОНЕРА ИНВАЛИДА И РЕСТИТУЦИЈЕ – ГРАЂАНСКИ ПОКРЕТ НОВА ЉЕВИЦА

22649     5,53 %      др Дритан Абазовић – Црно на бијело – др Срђан Павићевић – (Грађански покрет УРА, Странка правде и помирења, Групе бирача ЦИВИС и независни интелектуалци) – Грађани!

Милов блок:

143548  35,06 %     Одлучно за Црну Гору! ДПС – Мило Ђукановић    

16769      4,10 %      Социјалдемократе – Иван Брајовић – Ми одлучујемо ДОСЉЕДНО           

16286      3,98 %      Бошњачка странка – Исправно – Рафет Хусовић

12839      3,14 %      СДП – ЈАКА ЦРНА ГОРА!                                                    

  4675      1,14 %      Албанска Коалиција „Једногласно“ Демократска Партија, Демократска Унија Албанаца и Демократски Савез у Црној Гори         

  6488      1,58 %      АЛБАНСКА ЛИСТА – Генци Ниманбегу, Ник Ђелошај

  1115      0,27 %       ХГИ. СВИМ СРЦЕМ ЗА ЦРНУ ГОРУ!              

    532      0,13 %      ХРВАТСКА РЕФОРМСКА СТРАНКА ЦРНЕ ГОРЕ – ХРС             

Прекрајање изборне воље?

Да се нешто догађа, и да изборни процес није завршен, сведочи и чињеница да је ДИК око 12 часова 31.08.2020. објавила потпуни резултат избора, на основу 100 одсто обрађеног бирачког тела, да би сат времена касније 31.08.2020., вратила резултате на 99,65 одсто обрађеног бирачког тела!!! Ово је веома чудно, и не постоји рационалан одговор на питање због чега је ово урађено. Да ли је у питању почетак изборне крађе у ЦГ?

Да поновим да изборни процес није завршен. ДИК треба да размотри евентуалне приговоре. Вероватно ће избори бити поновљени на одређеном броју изборних места. Милов блок има већину у ДИК-у. То је први простор за манипулације и прекрајање изборне воље у режији Мила Ђукановића. Разлика у гласовима је веома мала. Други простор, на коме Ђукановић већ одавно, сигурно ради, је куповина посланика. Ђукановић је сигурно имао пројекције да је резултат неизвестан, и вероватно се припремао за опцију да тесно изгуби. Опозициони блок се састоји од чак 18 партија, идеолошки веома различитих. Ђукановић има велики простор за деловање, што међу малим опозиционим партијама, што међу будућим посланицима, појединачно. Када би купио само једног посланика (за милион евра нпр.) имао би већину 41-40. Ако би купио 2 посланика имао би већину 42-39. Простор за махинације, Милу Ђукановићу ће пружити и ЕУ, САД и НАТО, као и државе из окружења, које одреда подржавају Милов режим (Албанија, Хрватска, БиХ, лажна држава Косово). Сви они ће извршити притисак на поједине опозиционе партије и појединце, да пруже подршку Милу Ђукановићу. Како ће то завршити, тешко је предвидети.

Оно што иде у прилог опозицији и српству у ЦГ, је чињеница да Мило Ђукановић није могао да прогласи победу, због евидентног пораза, већ је победу прогласио Здравко Кривокапић. То је сузило маневарски простор Ђукановићу и произвело је огроман психолошки ефекат. Оно немогуће, се догодило – после 31 године власти, Ђукановић је поражен. Опозиција је још више сузила простор за Ђукановићеве махинације, тиме што се уздржала од прослављања победе и позивом Кривокапића на помирење.

Да ли ће Ђукановић пораз, претворити у победу, путем прекрајања народне воље у ДИК-у, путем куповине посланика, путем притисака и уцена од стране његовог режима, и од стране ЕУ, САД, НАТО, Албаније, Хрватске, БиХ, и лажне државе Косово, остаје да се види? Моје процене су да Ђукановић неће бирати средства да остане на власти. Ово је за њега борба на живот и смрт. Ако сада изгуби, вероватно се он и ДПС, неће више враћати на власт. То значи да Црну Гору, већ од данас чека период нестабилности коју ће изазвати Ђукановићев режим.

Због чега је Ђукановић изгубио?

Прво и пресудно, донео је „Закон о слободи вјероисповијести“. Друго, потпуно непотребно и штеточински, оборио је легалну власт у општини Будва. Треће, Ђукановиж је изгубио због тога  што се 2018. године, вратио у политику и кандидовао се на председничким изборима, мимо воље запада. Четврто, сваком режиму неминовно дође крај. Ђукановићевом је дошао крај после 31 године владавине. Пето, грађани Црне Горе знају да су се Ђукановић и његова породица неизмерно обогатили, што не може да се сакрије. Шесто, Ђукановић је владао Црном Гором бескрупулозно и аутократски, успешно примењујући механизме потпуне контроле. Седмо, апсолутна власт му је одавно ударила у главу, па је помислио да је ако не баш Бог, онда сигурно Падре падроне, Капо ди тути капи, и Велики Кум, који по својој мери кроји свет. Осмо, Ђукановић је изгубио када је 2008. године, као премијер натерао министра финансија Лукшића да спасе приватну банку његовог брата, новцем грађана Црне Горе. Девето, Ђукановић је изгубио због тога што је од свих институција –  тужилаштва, судства, полиције, регулаторних тела, направио сервис за заштиту приватних интереса његове Породице. Десето, Ђукановић је изгубио због тога што се посвађао са својим бившим вишедеценијским „благајником“ Душком Кнежевићем. Једанаесто, Ђукановић је изгубио због тога што му је, тик пред изборе, подршку пружио Едвин Еди Рама, председник владе Албаније, у виду спота у коме износи хвалоспеве на рачун Мила Ђукановића. Испоставило се да је то ипак био „пољубац смрти“. Дванаесто, Ђукановић је изгубио због тога што је постао шампион у затирању српства, заокруживањем процеса отимања српског наслеђа и имовине СПЦ, расрбљавањем Црне Горе, конвертовањем Срба у Црногорце, креирањем новог црногорског етноса и идентитета, претапањем српског језика у „црногорски“ језик, и ширењем србофобије и антисрпства. И коначно, несрећно тринаесто, Ђукановић је изгубио због тога што је постао конвертит, што се одрекао српства. Он лично се 1989. године, изјашњавао као Србин, да би три деценије касније постао Антисрбин – Црногорац.

Најважније је да је малена Црна Гора смогла снаге да каже не аутократи и клептократи. У том тренутку 30.08.2020. почела је нова ера Црне Горе. И то више неће моћи да промене било какве махинације Мила Ђукановића и његовог режима. Ако и успе да сада опстане на власти, уз крађе, куповине и уцене, и уз подршку запада, врло брзо ће коначно пасти са власти уз грдан тресак. Шта ће бити у наредним недељама у Црној Гори, видећемо. Међутим, Милу и ДПС-у, нема спаса.

Аутор је политички аналитичар и посланик СНС

* Чувени шаљиви цитат из стрипа „Алан Форд“

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s