(текст је објављен у штампаном издању листа „Политика“ 10.9.2020.)

Избори на свим нивоима су у Србији завршени 21.6.2020., изузев у Шапцу! У том граду избори нису окончани ни после два и по месеца од дана избора. У Шапцу већ 6 година влада бивши посланик и функционер ДС- Небојша Зеленовић. Он се грчевито, по сваку цену бори да опстане на власти, и поред тога што је убедљиво изгубио изборе. Зеленовић је убедљиво изгубио изборе 21.6., за више од 11.000 гласова (СНС – 30.316, Зеленовић – 19.087). Зеленовићев Градска изборна комиција (ГИК) је желела да спречи окончање изборног процеса, и тражила је поништавање избора на свих 100 места. Суд је донео одлуку да се гласање понови на 27 места. СНС је предузела све законске радње да спречи малверзације. Проблем је у томе што је ГИК „самосталан“ у свом поступању (изузимајући ту „ситницу“ да служи и поступа искључиво по Зеленовићевим налозима). Изнад ГИК-а су органи града Шапца, а сви су у рукама градоначелника Зеленовића, који је и сам орган. Закони и прописи нису могли да предвиде могућност да један орган за спровођење избора – ГИК,  у сарадњи са органима локалне власти, посегне за оваквим малверзацијама. Зеленовић жели да влада бесконачно. Одабрао је опцију бесконачног пролонгирања изборног процеса. У тој намери има две полуге за малверзације. Прва је стално поништавање избора (злоупотребе ГИК-а, тј. употреба процесних малверзација). Друга, резервна полуга, је одлагање избора због епидемије (ванредна ситуација у Шапцу). Завршено је и поновљено гласање 5.9.2020., а решење, односно завршетак изборног процеса се не назире. Цену плаћају грађани Шапца. Зеленовић одступнице нема. Ако не буде градоначелник, неће имати шта да ради – биће нико и ништа.

На поновљеним изборима у Шапцу, 5.9.2020., СНС је остварила још убедљивију победу у Шапцу. СНС је 21.6. освојила 46,2 одсто гласова, а сада 52 одсто, док је Зеленовићева листа тада имала 28,85 одсто, а сада има 26,5 одсто. На основу садашњих резултата са свих 100 бирачких места листа СНС освојила је 30.042, док је Зеленовићева листа освојила 18.285. СНС има скоро 12.000 гласова више. Нажалост, губитник Зеленовић поново посеже за малверзацијама, и тражи поништавање на свих 27 места где су поновљени избори. Он који организује изборе, он намерно изазива неправилности, и онда то уважава ГИК који Зеленовић контролише. Зеленовић жели да влада бесконачно, бесконачно поништавајући изборе. Овакав постизборни криминал Србија још није видела. Стичу се услови за увођење ванредне управе. Шта је алтернатива ванредној управи у Шапцу? Свако одлагање траје 2 месеца. Ако суд, на крају, уважи поништавање избора, нови, трећи круг ће бити одржан, почетком новембра, четврти почетком јануара 2021. итд. Није тешко претпоставити да ће Зеленовић, његов ГИК и његови б.о., сваки пут организовати неправилности, да ће ГИК поништавати изборе, а суд вероватно одређивати број места на којима се понављају избори. И тако укруг. Избори ће се бесконачно понављати. Због свега тога, у неком тренутку, принудна управа се чини као једино решење.

Како Зеленовић злоупотребљава власт и какве махинације чини, сведочи и тонски снимак Душана Петровића, Зеленовићеве леве руке, који је 03.09.2020. одржао је састанак са члановима ГИК и бирачких одбора (б.о.) из Зеленовићеве странке „Заједно за Србију“(ЗЗС). На том састанку Душан Петровић је издавао противзаконите директиве како ГИК и б.о. да раде на дан избора. Петровић наређује да ниједан члан СНС не сме бити у комисији која обавља гласање ван бирачког места. На том снимку се чује и предлог функционера ЗЗС, Саше Враштановића, да се члановима СНС, у кафу стави медикамент лексилијум, који је отрован (може да изазове тешке алергијске реакције опасне по живот, срчане сметње, проблеме са дисањем) уколико се да превелика доза! СНС је 04.09.2020. поднео тужилаштву кривичне пријаве против Петровића, чланице ГИК Шабац, Валентине Ловрин Јевтић и Саше Враштановића, који је предложио да се трују чланови б.о. из СНС.

Да се гласа за „демократу“ Зеленовића, пре избора је позвала Тања Фајон, европосланица и још 7 њених колега (од 751). Они су показали како изгледа мешање у изборни процес једне демократске земље. Зеленовићев пример показује колико је погубно када некоме власт удари у главу, колико је опасно када једна личност срасте са фотељом. И колико је штетно што Зеленовић жели да настави да влада Шапцем, и поред изборног пораза – по сваку цену. Која ће цена бити на крају, видећемо? То је тешко предвидети, због тога што овакав случај изборних криминалних махинација, не постоји, нити у свету, нити у Србији.„Ономе ко је једном владао над другима, несносна је власт сваког другог над њиме“- Конфучије. „Тиранија је навика која прелази у потребу“- Фјодор Достојевски.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s