Демолирани жути свих нијанси жуте, другосрбијански аутошовинисти и њихови медији, одлучили су да дигну главу на свој јубилеј – двадесет година од 5. октобра. Плачљиво сентиментални, као и увек причају бајке о 5. октобру, и не престају да жале за 6. октобром, који би по њима био дан дисконтинуитета, лустрације, праве револуције, и победе либерализма. У стварности 6. октобар би био почетак грађанског рата у Србији. Заточници 5. и 6. октобра су прижељкивали да се у крви обрачунају са дотадашњим властима, да се свете, исто као што данас ђиласовци призивају обарање власти на улици, у крви, судове револуције, вешања и силовања. Заговорници 5. и 6. октобра, намерно „заборављају“ да је 5. октобар, тужан и мрачан дан због испољеног насиља, када су спаљене и опљачкане Скупштина Србије, ТВ Београд, МУП у Мајке Јевросиме, и седиште СПС, када су људи линчовани на улицама, и када је погинула једна особа.

У обележавањима „обљетнице“ намерно скривају да је онај позитиван датум, не 5. октобар, већ 24. септембар 2000., дан када је народ на изборима сменио једну власт. У морбидним прославама миског јубилеја, увек искривљено и са предрасудама приказују држање дотадашњих власти (које је било уздржано), минимализују или прећуткују улогу грађана, али и улогу Војислава Коштунице и ДСС-а, а до гротескности позитивно преувеличавају улоге осталих лидера ДОС-а. Сви ови „обљетничари“ бесрамно прекрајају историју и истину, увек са циљем да се уздигну данас поражени жути и другосрбијанци. О том времену могу да будем један од најаргументованијих саговорника и сведока, због своје, да скромно кажем, не мале улоге. Био сам једино овлашћено лице ДСС и Војислава Коштунице. У тој улози, у Савезној скупштини, где је било седиште Савезне изборне комисије, открио сам крађу гласова на Косову и Метохији, прегледом записника. И три месеца сам био члан Изборног штаба ДОС. У догађајима на сам дан 5. октобра, нисам хтео да учествујем, био сам у штабу ДСС.

Данас 20 година касније видимо две телевизије на истом задатку фалсификовања истине и историје. ТВ ЦИА Н1 најављује специјалну емисију под сугестивним називом „Пети октобар – две деценије; Отета победа“, коју ће водити заувек „жута“ Татјана Алексић. Ова емисија, ће извесно „пуцати“ од мржње према Вучићу и СНС-у, који ће бити означени као они који су отели петооктобарску победу. У овој емисији истина и историја ће бити силоване жртве. Јавни медијски сервис – РТС, који сви плаћамо, помпезно најављује „документарни“ филм Наташе Мијушковић, готово известан фалсификат историје, под такође сугестивним називом  „Двадесет година од Петог октобра – „Дан једне наде““. Наташа Мијушковић је најбоља другарица Наташе Јеремић, супруге Вука Јеремића. Госпођа Мијушковић је одувек била симпатизер „жутих“, а то није ни крила. Своје симпатије највише је оголила 2017. године, на конференцији за штампу Вука Јеремића и његове супруге. Док су пред камерама Наташа Јеремић, Наташа Мијушковић, Антонела Риха и друге медијске делатнице Вука Јеремића, плакале и нарикале над тужном судбином Наташе Јеремић, после КЗШ су се све оне, када су угашене камере, слатко смејале и пиле шампањац, а то су (ипак) забележили фоторепортери. И сад неко очекује да ће гђа Мијушковић направити истинит и објективан документарац. Наравно да неће.

Овај текст пишем пре приказивања најављених емисија, али имајући у виду изнето, исход је познат. Професионално новинарство ће бити поражено. Промо филм РТС-а то и најављује, због тога што се као главни гости и коментатори догађаја најављују такве „величине“ као што су Срђа Поповић, Борис Тадић, Велимир Илић, његов брат Војислав, Владета Јанковић и други. Већини гостију РТС заједничка је само патолошка мржња према председнику Вучићу. А да ове две телевизије лепо, као по договору сарађују, види се по томе што су одлучиле да не преклапају термине. Ударни термин у 20 часова заузела је ТВ Н1, а у 22:10, почиње филм РТС. Термин РТС-а је „мало чудан“, али ради се о томе да је ТВ Н1, када су се две телевизије договарале око термина, саопштила да им није довољно два сата, већ два сата и десет минута! Ко преживи причаће!

Аутор је политички аналитичар и посланик СНС

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s