Са анонимног броја, јуче, преко Вајбера (8.10.2020.) добио сам слику прве стране тужбе Новице Тончева, потпредседника СПС. То да сам тужен ми је потврдила и новинарка једног листа, позвавши ме да дам изјаву тим поводом. Пре тога нисам знао да ме је друг тајкун Тончев тужио. Суд ми није уручио ништа. О чему се ради?

Из једине стране тужбе коју  поседујем, видим да ме друг тајкун Тончев тужи због изјаве за штампано и електронско издање листа „Ало“ од 25. јула, у којој браним председника Вучића од позива на ликвидацију. Тих дана су тајкун Тончев и још неки социјалисти подржали рушилачке протесте, а друг Тончев је позвао на блокаду аутопута на југу Србије. Наслов дат у штампаном издању, одредио је сам лист („Бакарец: Тончев стоји иза позива на убиство Вучића“). Свима је познато већ деценијама да наслове и поднаслове одређује редакција. Ништа слично нисам изјавио, што се види из моје изјаве. Моја изјава дословце гласи: „Тај текст који је наручио Новица Тончев, је дванаести аутогол СПС-а у последњих 10 дана (5 скандала СПС везаних за рушилачке протесте, 5 наступа челника СПС на Ђиласовим ТВ). То није случајно. Да ли Новица Тончев позива на убиство Вучића од стране „дубоке државе“? Реченица, „повратка више нема“, очигледно значи да је Тончев преломио и придружио се Ђиласу. Да ли то важи и за СПС? Да ли ће Дачић и сада рећи „то нема везе са СПС“? СПС већ 8 година, има много већи удео у власти, него што му припада. Шокантно је да СПС ради о глави Вучићу! Да ли је могуће да је Ђилас потплатио многе функционере СПС? Понашање СПС ме подсећа на Азрину песму „Курвини синови“. Можда СПС сматра да је незамењив, да је „света крава“? Грдно се варају“. Као што се види у изјави нисам вређао Тончева – па нема дела (повреда части, увреда) за које ме тужи.

Друг тајкун Тончев је очигледно умислио да је тајкун Ђилас, који ме је такође тужио без разлога. Видела жаба да се коњи поткивају, па и она дигла ногу. Обојица су тајкуни. Капиталиста социјалиста Тончев. Исти такав капиталиста социјалиста је и брат Новице Тончева, Ивица, који је члан председништва СПС. Није ли контрадикторно бити тајкун, капиталиста, а социјалиста? И то још какав капиталиста. У јеку удара Короне, брат Новице Тончева, Ивица, отпустио је 60 одсто запослених у хотелу „Наис“. Тим поводом, 24.03.2020., Председник Србије Александар Вучић је рекао да Ивица Тончев, власник хотела „Наис”, неће имати подршку државе јер је отпустио 60 одсто запослених. После тога Ивица Тончев се извинио председнику и радницима и изјавио да ће све раднике задржати на платном списку.

Вратимо се на тужбу. Као што видите црвени тајкун Новица Тончев ме тужи због изјаве, у којој браним председника Вучића. Тих дана јула, друг Тончев и још неки социјалисти су подржали рушилачке протесте, а сам Тончев је позвао на блокаду аутопута на југу Србије. Када говоримо о овој бесмисленој тужби, постоје две могућности. Прва је да се тајкун Тончев опет отргао контроли у СПС-у, као у јулу месецу? Друга могућност је да се тајкун Тончев опет свети председнику Вучићу и СНС-у, преко мене, уз сагласност врха СПС? Признаћу да сам у свему томе ја најмање битан. Зар није било довољно аутоголова СПС-а  из јула месеца? Тада је било пет случајева када су појединци из СПС, или у тесној вези са њима, учествовали или подржали оно што је био покушај државног удара. Први, учешће у нападу на Скупштину, Владимира Шкундрића, сина црвеног тајкуна и Дачићевог тадашњег саветника у влади – Петра Шкундрића. Други, грозни ставови помоћника и саветника министра Горана Тривана (СПС), Срђана Станковића, који је зверски вређао Вучића. Трећи, чињеница да је један од вођа рушилачких демонстрација Срђан Ного, син високог функционера СПС, Срета Нога. Четврти, учешће одборника СПС из Инђије, Милорада Савића и Мирослава Вишњића у насилним демонстрацијама. Пети, претње Вучићу, од стране Новице Тончева, потпредседника СПС. Уз тих пет случајева треба додати и седам тадашњих штетних гостовања челника СПС на Ђиласовим телевизијама Н1 и Нова С.

Поновићу, нисам ја битан, битан је принцип. Не седети на две столице, не нападати коалиционог партнера чијом вољом си у власти, бити колегијалан и веран коалициони партнер. У сваком случају, апсурдно је и некоректно, да после свих аутоголова СПС-а, један посланик СПС, тужи колегу посланика из СНС, дакле, тужи садашњег, а вероватно и будућег коалиционог партнера!?! И то без основа. И да се зна. На састанку посланичког клуба СНС, почетком августа, када смо позвани да се изјаснимо о коалицијама, ја сам гласао за коалицију СНС, СПС, СПАС, мањине. И данас ми се чини да је то најбоље. А онда ме суду тужака тајкун Тончев. Због тога деца певају песмицу „Тончевбаба Јеца, уловила зеца. Ставила у торбу, да направи чорбу…”. Да ли је тајкун Новица Тончев под Ђиласовом или Дачићевом контролом?

*Аутор је политички аналитичар и посланик СНС

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s