Председник Вучић је одредио шест основних циљева будуће Владе Србије. Борба за здравље грађана – борба против короне. Борба за Косово и Метохију. Борба против мафије и криминала. Политика независног одлучивања. Убрзане реформе – владавина права – евоинтеграције. Раст економије. Као што видите трећи циљ је борба против мафије и криминала. Рећи ћу нешто више о томе.

Власти Србије се у последњих осам година успешније боре против мафије и криминала, него било ко други, уназад 30 година. Према подацима МУП-а стопа криминалитета у Србији последњих година је у сталном паду. У 2019. години на територији Републике Србије забележен најмањи број извршених кривичних дела у последњих 25 година. У 2019. је заплењено више од седам тона наркотика. Припадници полиције процесуирали су припаднике 24 криминалне групе. У првих 11 месеци 2019. извршено је  око 73.000 кривичних дела, што је смањење за 4000 у односу на претходну годину. Када се 2019. година пореди са периодом од 2012. и раније, ради се о огромном смањењу, због тога што је тада број кривичних дела достизао број од 115.000. Током борбе за сузбијање корупције и привредног криминала у 2019. години, поднете су пријаве против 93.000 особа, а радило се о укупној штети од 2,8 милијарди динара. Унутрашња контрола МУП-а је поднела пријаве против 130 полицијских службеника. У наредном периоду задатак Владе је да још више појача борбу против мафије и криминала.

У класични криминал спадају убиства и други крвни деликти, проституција и трефикинг, продаја наркотика и илегалног оружја, рекетирање, пљачке итд. Нажалост цео свет, па и Србија се суочавају и са политичком и тајкунском мафијом, са привредним криминалом, са обрачунима кримикланова, са фудбалско навијачком мафијом итд. Борба против свих ових пошасти и зала ће бити задатак свих министарстава будуће Владе.

Рећи ћу нешто више о политичком, тајкунском и привредном криминалу, о политичкој, тајкунској и привредној мафији.

Да ли криминал представљају насилни догађаји који су се догодили 5. октобра 2000. године? Тада су спаљене и опљачкане Скупштина, РТС, МУП у Мајке Јевросиме, и седиште СПС, људи су линчовани на улицама, и погинула је једна особа. Нико није одговарао за тај криминал. Да ли је то извела мафија? Да, то је мафија на делу!

Постоје основане сумње да су Борко Стефановић и Вук Јеремић, током 2008. године, омогућили свом пријатељу насилнику Миладину Ковачевићу, да побегне из САД, где је извршио низ кривичних дела. Уз то су, сумња се, током те афере, починили низ кривичних дела, тако што су натерали државу да непотребно плати одшету од милион долара, за недела Миладина Ковачевића. При томе су Борко и Вук ради својих приватних интереса, тешко нарушили односе Србије и САД. Да ли је то криминал?

Да ли је мафија Борислав Новаковић (потпредседник Народне странке и бивши градоначелник Новог Сада из ДС)? На зао глас је дошао због „Афере Солун“ у Народној скупштини Републике Србије, односно приликом криминалног гласања о Закону о раду децембра 2001. У септембру 2013. и новембру 2014., Новаковић је хапшен због основање сумње да је од 2007. до 2010., оштетио буџет Новог Сада за око 1,3 милиона евра. Борислава Новаковића је 17.03.2017., Виши суд у Београду осудио на три и по године затвора због малверзација приликом изградње Булевара Европе у Новом Саду. Осуђени су и његови сарадници. Да ли је то мафија?

Да ли се ради о политичком криминалу када министар Вук Јеремић преговоре о КиМ пренесе из надлежних УН, у ненадлежну ЕУ и успешно потури домаћој јавности мисију Еулекс, представивши је као мисију УН? Да ли се ради о политичком криминалу када министар Вук Јеремић пред Скупштином УН неспорно питање суверенитета Србије учини спорним, штеточинским Предлогом резолуције, којом се тражи мишљење Међународног суда правде о легалности једнострано проглашене независности Косова, а тај суд је стане на страну Албанаца? Да ли је то мафија?

Да ли мафијашко деловање представља чињеница да осуђени тајкун Патрик Хо, Вуку Јеремићу и његовом институту ЦИРСД „донира“ 5,3 милиона долара? Да ли је криминал то када током петогодишњег мандата министар Јеремић на своја луксузна министарска путовања потроши више од 3,6 милиона евра из буџета, када Јеремић себи додели 55.000 евра дневница? Да ли је криминал када тај бивши министар примора МСП на незаконито пословање при куповини девиза преко мењачнице “Транге-франге“ и при плаћању према фирми “Аероклуб” у укупном износу од око 360.000 евра? Да ли је криминал то када министар штетним уговором који је потписао са „Енергопројектом“, оштети државу Србију за више од 5,2 милиона евра? Да ли је то мафија?

Да ли криминал представља то када изгори ресторан „Централ парк“ 2012. године, због нехата власника Ивана Ивановића – због штедње на систему  противпожарне заштите и другим облицима нестручног рада. Огромни пожар се тада проширио и на суседну зграду па су сви станари евакуисани, а на тој суседној згради је начињена огромна материјална штета, а један стан је потпуно изгорео. Пожар је био толико велики да је у гашењу пожара учествовало 16 ватрогасних возила и 62 ватрогасца. Приликом гашења пожара повређена су три ватрогасца. Лажни новинар Иван Ивановић никада није исплатио штету станарима чије је животе и имовину угрозио. Од одговорности пред лицем закона га је спасао тадашњи градоначелник, а сада његов газда Ђилас. Да ли је то мафија?

Да ли криминал представља то када Тајкун бр. 2, жути тајкун, злоупотребом службеног положаја и трговином утицајем, стекне пословни приход од 619 милиона евра, и нето добит од  фантастичних 106 милиона евра, у време када је обављао три државне функције? Да ли криминал представља то што је до сада ухапшено и процесуирано око 50 страначких или градских функционера и других сарадника жутог тајкуна? Сви заједно су оптужени да су оштетили Град Београд за око 10 милиона евра – у осам афера. Да ли криминал представља то када жути тајкун опљачка РТС? Да ли криминал представља то када жути тајкун 10 година узурпира и приватизује гаражу која припада Граду Београду и Паркинг сервису? Да ли криминал представља то када Милан Дабовић, шурак жутог тајкуна шверцује 2,4 килограма чистог кокаина? Због тога је осуђен, и служи казну затвора од 6 година. Да ли криминал представља то када један од најближих страначких сарадника жутог тајкуна, а из Куршумлије, Милутин Бакић шверцује 66 килограма марихуане? Да ли је то мафија?

Да ли криминал представља то када Новак Филиповић, блиски Мариникин пријатељ, неовлашћено производи, ставља у промет опојне дроге и бави се недозвољеном производњом, држањем и прометом оружја и експлозивних материја? Приликом хапшења Филиповића је заплењено 1,4 килограма дроге, и велика количина муниције. Да ли криминал представља то када Мариника тражи од Новака Филиповића (по његовим тврдњама), да обећа да ће да „исели из Панчева“ панчевачког новинара Мирослава Мићу Милакова? Да ли је то мафија? Угрожавање безбедности новинара је кривично дело кажњиво затвором од шест месеци до пет година.

Да ли криминал представља то када бивши председник општине Стари град, Марко Бастаћ проневери 10.000 евра, по тврдњи ДС? Да ли криминал представља то када бивши председник општине Стари град незаконито троши десетине општинских милиона на две приватне агенције, преко којих незаконито плаћа своје послушнике?  Да ли криминал представља то када бивши председник општине Стари град на улицама Београда организује насилне акције у којима се уништава градски мобилијар, имовина јавних предузећа, спречавају јавни радови, вандализују градилишта, нападају радници и случајни пролазници, када организује хајке и линч против заменика градоначелника Београда, и таргетира Весићеву породицу, и када организује спаљивање Весићеве књиге? Да ли криминал представља то када бивши председник општине Стари град из Дубаија шверцује 13.000? Да ли криминал представља то када бивши председник општине Стари град, мучи, пребија, наноси телесне повреде и незаконито задржава свог сарадника и кума? Да ли је то мафија?

Да ли криминал представља то када екстремисти из дела опозиције најављују вешања највиших носилаца власти, најављују силовања жена из власти, када прете насилним рушењем уставног поретка? Да ли криминал представља то када екстремисти из дела опозиције у јулу 2020. године, организују фашистички напад на Скипштину Србије у покушају изазивања државног удара? Да ли криминал представља то када фашисти и терористи упадну у Скупштину, нанесу огромну материјалну штету Скупштини, полицији и широј околини Скупштине. Да ли криминал представља то када им медијску подршку пружају ТВ Н1, ТВ Нс, портал „Директно“ и лист „Данас“? Да ли криминал представља то када фашисти повреде 130 полицајаца (фрактуре лобања, потреси мозга, ломови руку и ногу – једном полицајцу су сломљене обе ноге!)? Да ли је то мафија?

 

Да ли криминал представља то када екстремисти, фашисти и терористи из дела опозиције крше Кривични законик Србије, који говори о: „Кривичним делима против уставног уређења и безбедности републике Србије“, „Нападу на уставно уређење“, „Позивању на насилну промену уставног уређења“? УН дефинишу тероризам као: „Кривична дела почињена са намером да се изазове стање терора у целој јавности, групи људи или одређеним особама зарад политичких циљева“. Да ли је тероризам криминал? Тероризам је криминал! Да ли су терористи мафијаши? Терористи су мафијаши!

Оно што представља заједнички именитељ криминала о коме говорим, је то да ови случајеви углавном нису разрешени. Против политичког, тајкунског и привредног криминала је много теже борити се него против класичног криминала.

Отворено ћу рећи и да је криминал то када помоћница министра тражи и добије мито. Међутим, власт од 2012., до данас, као ни једна власт пре ње, немилосрдно се обрачунава са функционерима који крше закон. И то траје непрестано осам година. Нема заштићених. Такође, стожерна странка власти, СНС, се као ни једна странка пре ње, немилосрдно обрачунава са својим припадницима који крше закон. А видимо да се странке бивших власти, ни онда, ни данас не одричу својих криминалаца и мафијаша. Не само да их се не одричу, већ их глорификују и представљају као жртве политичких прогона!!! Све то грађани виде, и због тога су подржали листу СНС, „Александар Вучић – За нашу децу“ са 60 одсто гласова. И због тога ће на изборима 2022. године, још јаче подржати и Вучића и СНС.

Аутор је политички аналитичар и посланик СНС

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s