За три године на челу Владе Србије, Ана Брнабић је показала да је способна, дорасла, достојна, вредна, пристојна, скромна и уравнотежена особа. Показало се да није „фикус“, већ ЛИЧНОСТ чврстог карактера. Поред тога што никада није крила своје опредељење, није га ни истицала. Све у свему, Ана Брнабић је за све грађане Србије учинила више доброг него било која жена у историји Србије – својим јаким карактером, пристојним и ненаметљивим понашањем и позитивном личношћу. Управо је она као Вучићево откровење, допринела побољшању свеукупних односа у нашем друштву, толеранцији и разумевању. Тон, глас и темпо претходној влади, несумњиво је поред председника Републике, дала председница Владе Ана Брнабић.

Овај текст представља дужу верзију говора који нисам могао да изрекнем у Скупштини Србије, због ограниченог времена за расправу. Са задовољством сам у Скупштини Србије гласао за избор нове Владе Србије. Разлога за то има много. Први разлог је то што Владу предводи Ана Брнабић. Други разлог су фантастични резултати њене претходне Владе. Трећи разлог су 6 главних циљева Владе Србије које је одредио председник Вучић – борба за здравље грађана, борба за Косово и Метохију, борба против мафије, очување независности Србије, владавина права и убрзање реформи и коначно, даље економско јачање Србије. Четврти разлог је

то што је Влада обновљена са 50 одсто нових дивних људи. Пети разлог је то што Владу чини 50 одсто жена! По избору владе честитао сам Ани Брнабић, тој дивној и топлој особи. Рекао сам да ме подсећа на две песме велике америчке песникиње Маје Ејнџелу. Фрагменти њене песме „Феноменална жена“ најбоље говоре о госпођи Брнабић. Ови стихови најбоље говоре и о осталих десет жена у Влади Србије.  

Многи људи се питају где лежи Ваша тајна. Нисте слатки, нити грађени као модел… Али када почнете да говорите… Људи се питају шта је то у Вама. Труде се толико, али не могу да проникну вашу унутрашњу тајну. Сада разумемо због чега Ваша глава није погнута. Не вичете, нити скачете, не морате ни гласно да говорите. Када Вас видимо како пролазите, чините нас поносним. Ви сте жена, Феноменално. Феноменална жена, То сте Ви“.

О Ани Брнабић најбоље говоре резултати Владе, и стање економије у Србији.

Здравство – епидемија

Навешћу прво да се Србија се од почетка изванредно носи са епидемијом. И здравствени систем, и Влада, и економија. У сваком погледу представљамо једну од најбољих земаља у Европи. Вучићева власт је подигла нове клиничке центре, ојачала здравство, уздигла здравствене раднике. Број умрлих и заражених је у Србији, много мањи него у већини држава света и Европе. Неминовни пад економије у Србији је међу најмањима и у свету и у Европи. Од 2016. обновљено је 80 домова здравља и амбуланти. Гради се још 6. Гради се и обнавља 20 болница (200 мил евра). Поред тога још 300 милиона евра се улаже у изградњу и обнову великих клиника. Изграђен је КЦ Ниш. У односу на 2012. плате лекара специјалиста су повећане за 57 одсто, а плате медицинских сестара су повећане за 67 одсто. Током епидемије су додатно повећане плате здравственим радницима за 10 одсто.

Косово и Метохија

Тридесет година се бавим политиком и могу да кажем да нико у последњих 100 година није толико учинио за Косово и Метохију колико су учинили СНС, председник Вучић и Владе Србије у последњих осам година. Да Вучић и Српска напредна странка нису на власти у последњих осам година, Албанци би поново починили погром на Косову и Метохији, као што су то урадили 2004., а лажна држава Косово би постала члан УН. Због председника Вучића и СНС-а Срби на КиМ могу мирно да спавају и живе много боље него што су живели до 2012.године.

Нова Влада Ане Брнабић ће наставити да води политику заштите виталних националних интереса, мира и сарадње, када су Косово и Метохија у питању. Циљ је заштита нашег народа, културне и верске баштине на Косову и Метохији. Приоритети су политичка стабилност на КиМ, наставак преговора, унапређење економског развоја и услова живота, економско оснаживање српског становништва на Косову и Метохији, наставак борбе за очување и повраћај узурпиране приватне и државне имовине, подршка повратку интерно расељених лица, испуњење свих споразума који су договорени, а пре свега, Бриселског споразума потписаног 2013. године. Влада ће посебно инсистирати на успостављању Заједнице српских општина (ЗСО). Коначни циљ је да постизање историјског компромиса и помирења српског и албанског народа.

Економија Србије

После 12 година пљачкашке, бећарске и буразерске економије бивших странака ДОС-а, која је разорила српске финансије, СНС је преузела финансијски „спаљену земљу“. Последице разарања буџета од 2008. до 2012., највише су се осетиле 2014., када је нова власт била принуђена да уведе неопходне и болне мере смањења пензија и замрзавања плата, зарад одрживости пензионог система, буџета Србије и макроекономске стабилности земље. Спасен је пензиони фонд! Данас и пензије и плате расту. А још више су расле пре Короне.

Уназад 6 година већина макроекономских  кретања у Србији је позитивна. Владе Србије успешно одржавају макроекономску стабилност. Стабилизоване су јавне финасије. Србија се за осам година трансформисала из економије коју је карактерисала стагнација раста и висока стопа незапослености – у растућу економију са ниском инфлацијом, елиминисаним фискалним дефицитом, опадајућим јавним дугом, смањеном екстерном неравнотежом и опоравком тржишта рада. Незапосленост је на минималном нивоу од 7,3%, просечна плата је преко 500 евра. Створено је 200.000 радних места. Изграђено је 320 км аутопутева – више него у 40 год уназад, а гради се још 290. У периоду епидемије Србија је остварила један од најмањих падова привреде(-6,5%). Регистрована запосленост је порасла за 10 осто.

Српску економију карактеришу: Раст плата и пензија. Ниска и стабилна инфлација. Буџет државе је у 2017. прешао у суфицит и овај тренд се наставио и до марта 2020. Ти резултати су потврђени побољшањем кредитног рејтинга (S&P, Fitch и Moody’s) током последњих година. Стабилност банкарског сектора је очувана и додатно ојачана. Убрзан је раст БДП-а услед снажне инвестиционе активности и опоравка тржишта рада – од 2016. до марта 2020. БДП је порастао за 14,8%. Учешће јавног дуга у БДП-у је спуштено са 67.8% крајем 2016., на 48,4% почетком 2020.! Кредитни рејтинг Србије је унапређен са „ББ-“ на „ББ+“ код S&P и Fitch. Очувана макроекономска стабилност, поправљање укупног пословног окружења, растућа профитабилност, процес приступања ЕУ и екстерни фактори деловаће повољно на приватне инвестиције у наредним годинама. Поред приватних инвестиција, опоравак од 2015. бележе и државне инвестиције, чији је раст нарочито убрзан до марта 2020. Поправљање пословног окружења довело је до снажног прилива страних директних инвестиција (СДИ) – foreign direct investment (FDI). У 2019. остварен је прилив СДИ од 3,6 млрд евра. Добром стању српске економије су допринели и ранији успеси из 2014.: Закон о планирању и изградњи, Закон о улагањима, Закон о раду. Реформа пореске управе. Увођење система приватних извршитеља и нови Закон о стечају. Кључне реформске области у претходне 3 године су биле: сектор грађевинарства, сектор здравства, дигитализација и информатика, тржиште рада, пореска управа, финансијски сектор, спровођење уговора и стечајни поступак.

Изазови прве владе Ане Брнабић

Највећи изазови прва Владе Ане Брнабић, у прве две године, нису били економија, нити стање у друштву, због тога што јој је претходник, садашњи председник Вучић, после 5 година опорављања Србије, оставио одлично наслеђе. Један од највећих изазова су представљали екстремизам и насиље поражене ђиласовске опозиције, сталне претње насилном променом власти, у крви, претње судовима револуције, бесмислене демонстрације током 2018. и 2019., те напади на институције државе – на Скупштину, на председништво, на јавни сервис, на Скупштину града. Ана Брнабић се суочила са патолошком мржња према њој самој и члановима њене породице. Схватила је са чим се Вучић суочавао 5 година. У случају многобројних напада на Ану Брнабић жртве су били њено тек рођено дете, њена супруга, и њен брат. Изнећу само три примера бестијалности. Жељко Веселиновић, један од лидера Ђиласовог „Савеза за Србију“ сада „Удружене опозиције Србије“, је 20. септембра 2018., објавио бестијалан текст у коме жестоко вређа Ану Брнабић и позива на њено силовање у продуженом трајању. Драган Ђилас је тада у Скупштини града изјавио да има „људско разумевање“ за Веселиновића. Жељка Веселиновића је подржао и Дража Петровић, глодур „Данаса“ и колумниста ТВ „Н1“,у својој колумни објављеној 28.09.2018., под називом „Србија, земља обдарених Афроамериканаца“. Тамо се Петровић, без стида подсмевао Ани Брнабић, хвалећи Веселиновића. Тиме су „Данас“ и ТВ „Н1“ подржали Веселиновићев позив на силовање једне жене. Сергеј Трифуновић је у фебруару и марту 2019., у медије изнео две своје највеће гадости. Прво је вређао тек рођено дете Милице Ђурђић и Ане Брнабић. Потом је зверски вређао Ану Брнабић и Милицу Ђурђић. Садржај његових твитова представљао је најгрубље врађање мајчинских осећања и позивао је на сексуално иживљавање над жртвама. Покушао је да згази само биће мајчинства, нежности и родитељства. Тада други човек Двери, Срђан Ного је 17.10.2018. је у ТВ емисији позвао на вешање Ане Брнабић и Александра Вучића. Ђиласовска опозиција није осудила овај позив на убиство.

Следећи изазов је пандемија. То је изазов који траје. И опет, највећи проблем није било стање здравственог система, стање у друштву, па чак ни погођена економија, већ мржња према успешној власти, ширење лажних вести и вођење специјалног рата у доба епидемије, против сопствене земље, пре свега у марту, априлу и мају. Тада је било много теже супротставити се онима који воде специјални рат, због тога што је то био други фронт који је отворен против Србије. Тешко је борити се на два фронта. Први фронт је борба против вируса, против болести и смрти. Други фронт је борба против ковидиота, дезинформација, лажних вести, намерног ширења панике – свега што је чинила моћна „пета колона вируса Корона“ која је деловала преко појединих политичких странака (СзС, ССП, Двери и НС) и појединих медија (ТВ Н1, ТВ Нс, „Данас“, „Време“, „НИН“, портали „нова.рс“, „Директно“, „Пешчаник“ итд.). Налогодавци су Ђилас и Шолак. Циљ је био да се „растресе“ и сруши власт у Србији, и да се дестабилизује Србија. Разлог – епидемија им се чинила као идеалан тренутак да то покушају. У пракси они су оспоравали све мере које су донете у борби против епидемије – ванредно стање, забрану кретања, правовременост деловања, добронамерност власти, стручност медицинских експерата итд. Они су подривали и саботирали државу, уносили хаос и забуну предлажући штетне и демагошке мере (ванредну ситуацију, слободно кретање пензионера, власника паса…), и тако што су ширили лажне вести.

Класичан пример ширења лажних вести је срамно саопштење Ђиласовог СзС, од 20.03.2020.: „врх државе је у року од 12 часова, ставио у потпуни карантин, без хране и лекова близу 1500 000 наших најстаријих суграђана. Неколико дана пре тога, на конференцији за новинаре (…) та иста власт је (…) те исте људе изложила животној опасности“.

Драган Ђилас и Никола Јовановић су 25.03.2020. подмукло предложили да пензионерима буде омогућена шетња у периоду између 18 и 19 часова. Било је тешко рећи не? А „не“ је био императив. Обесмислио би се полицијски час, осим милион и по пензионера и други би шетали, људи би се дружили, ишли код ближњих. Да је Ђилас заиста бринуо о пензионерима, организовао би поделу пакета помоћи најугроженијим пензионерима. Да је Ђиласу било стало до било ког грађанина донирао би маске, респираторе. Понудио је само празне, подле речи. Погани тајкун није марио за пензионере. На врхунцу бешчашћа, подлац је донирао оних сто евра које је добио од државе!

Срећом, народ је веровао својим властима, и мало ко је насео на неистине Ђиласа и његове братије. Србија се до сада успешно изборила са два таласа епидемије. На њеном челу су председник Вучић, премијерка Брнабић и Кризни штаб у коме седе наши дивни лекари, стручњаци. Сви они су током ових седам месеци спасли многе животе, и заштитили су економију Србије.

На крају опет фрагменти стихова Маје Ејнџелу из песме „И даље се уздижем“, који се могу односити на Србију, на председника Вучића, на целу владу и на Ану Брнабић. Можете их уписати у историју Вашим горким, изврнутим лажима, они ходају као да имају бунаре нафте који извиру у дневној соби. Желели сте да их видите сломљене? Погнуте главе и спуштених очију? Можете их стрељати својим изврнутим речима, можете их сећи очима, можете их убити својом мржњом…И даље ће се, као ваздух, уздизати. У свитање чудесно ведро, уздижу се, носећи дарове предака, они су сан и нада презрених. Уздижу се. Уздижу, уздижу. Живела Србија!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s