Тајкун Ђилас је на Твитеру, 27.11.2020., прилично неопрезно признао да су он и брат власници половине станова које су им на терет ставили поједини медији. Шатровачки лапо-лапо. Тајкун Ђилас изгледа постаје љубитељ оне крилатице „Ко признаје, пола му се прашта“, или оног стиха епске народне песме „Пола пије, пола Шарцу даје“. Међутим у случајевима које ћу описати вреди пословица „У лажи су кратке ноге“, која у Ђиласовом случају гласи „У Ђиласове лажи су кратке ноге“.

И то није први пут да је Ђилас, притешњен доказима, морао да пола призна, а да пола Шарцу да. Ђилас је 22.11.2018. у отвореном писму у листу „Данас“, признао да је ЈЕДНА његова фирма приходовала 291.957.709 евра. Ова Ђиласова „бомба“ од признања је, зачудо, прошла готово незапажено. Наравно, сви знамо Ђилас није имао САМО ЈЕДНУ велику фирму, већ две велике и низ мањих. Када се све то сабере, Ђиласове компаније су током 10 Ђиласових година на 3 државне функције (директор Народне канцеларије, министар, градоначелник) стекле пословни приход од 619 милиона евра, и нето добит од 106 милиона евра. А то Ђилас провидно негира. Да ли је то постигнуто путем злоупотребе службеног положаја и трговином утицајем?

У другом случају, када признаје само пола од онога за шта је оптужен, Ђилас на Твитеру 27.11.2020. каже, и вероватно лаже: „на суду ће се доказати да је све што сам написао истина од речи до речи – да мој брат има две, а моја фирма седам некретнина“. Ауууу. Као што видите овде Ђилас не помиње колико станова има ОН сам, већ само колико имају брат и фирма. Такође, Ђилас не помиње колико станова и друге имовине поседују остали његови најближи сродници, родитељи и пунолетна деца. А будите сигурни да они поседују значајну имовину коју им је поклонио Ђилас (не плаћа се порез). Да је то што Ђилас сада говори, неистина (брат два, а фирме седам станова), потврђује сам Ђилас у „КРИК“-овој „Бази имовине политичара“ из 2018. Драган Ђилас је сам пријавио да има 1.649 м2 квадратних метара некретнина, и да је укупна вредност његове имовине 24.375.347 евра. Како је „КРИК“ приватни портал, а не државни регулаторни орган, Ђилас није имао било какву обавезу да наведе целокупну имовину тј. да пружи истините податке. Штавише, он је навео само део имовине, и то онај који је лако детектовати. У бази „КРИК“-а је наведено да Ђилас, његове фирме и сродници поседују 14 станова, 2 гаражна места, 3 пољопривредне зграде и 4 пољопривредна земљишта. Наведено је да је Ђилас поседовао још 1 пословну зграду (вредности 5,5 мил. евра), 3 куће (вредности 2 мил евра), 7 станова (вредности 1,45 мил. евра), 7 гаражних места, и да је све то наводно продао (а изгледа је све то фиктивно (?) продао брату и другим сродницима(?)). У бази „КРИК“-а, је наведено да Ђилас сада поседује 10 компанија, а да је раније имао још 16 компанија!

Дакле, шибицар тајкун, пре две године каже да он, сродници и фирме, поседују 19 некретнина (не рачунајући земљишта), а сада неопрезно и неистинито тврди да имају само 9. Портал „Објектив“ тврди да само Ђиласов брат, Гојко Ђилас поседује 29 некретнина, и наводи адресе и квадратуру – 1726м2. Портал „Објектив“ тврди да: „Драган Ђилас толико лаже, да лаже и сам себе“. То доказују преписком са Ђиласом, који је у преписци, прво лажно тврдио да је са главним уредником „Објектива“ био десетак пута на суду и да је сваки пут доказано да је то што је „Објектив“ писао била лаж. Истина је да глодур „Објектива“ и сам „Објектив“ као правно лице, нису никада били на суду са Ђиласом, тј. да их Ђилас није никада тужио.

Цењени „Информер“ 26.11.2020., пише како је Ђиласов брат Гојко, бившем директору „Крушика“ практично „поклонио“ вилу и плац на Дедињу, због тога што су плац и кућа продати знатно испод цене, преко посредника, супрузи бившег директора „Крушика“. А лажна „Афера Крушик“, коју је лансирао Ђилас, је избила непосредно по смењивању баш тог директора „Крушика“, чијој супрузи је за багателу, Ђиласов брат продао кућу! Танте за кукурику! Информер каже: „Гојко Ђилас кућу на Дедињу преко посредника продао директору ‘Крушика’ Младену Петковићу, и то по цени знатно нижој од тржишне! Мање од годину дана после сумњивих трансакција ђиласовци покренули аферу ‘Крушик’, којом су покушали да изазову хаос у држави. Гојко Ђилас, рођени брат тајкуна и лидера ССП Драгана Ђиласа, 2017. године, је кућу на ексклузивној локацији преко посредника („параван лица“) продао директору „Крушика“, (…) Како се наводи у пословној документацији до које смо дошли, Гојко Ђилас је новоизграђену луксузну вилу од укњижена 193 квадрата (то је укњижена квадратура, стварна је више од 300 квадрата) на скоро 11 ари плаца на Дедињу, у Улици Јеврема Грујића, преко посредника продао Петковићу за око 800.000 евра, а агенти за некретнине тврде да та кућа вреди много више, односно да само 11 ари плаца на тој локацији вреди више од милион евра! Пословна документација показује да је фирма „Комити рил естејт“, ћерка фирма Ђиласове „Дајрект медије“ чији је члан скупштине Гојко Ђилас, 18. децембра 2013. године уписала поменуту кућу као „неновчани капитал“. Шест година касније Ђиласов „Комити рил естејт“ кућу је најпре продао посреднику Љ. М. за 720.000 евра, да би само неколико месеци касније она за 800.000 евра прешла у власништво фирме „Мавија“ чија је газдарица супруга директора „Крушика“ Младена Петковића. Фирма „Мавија“ је основана 2012. године. Од 2015. до 2017. године фирма је увећала приходе за чак 150 пута! Како тврде упућени, фирма је ангажована на изградњи „Београда на води“ и Коридора 11“.

Сам плац од скоро 11 ари, на тој дедињској локацији, вреди преко 1 мил. евра. Кућа има око 300м2, и на тој локацији квадрат вреди више од 3000 евра. Дакле, цена те куће и плаца, износи око 2,4 мил. евра. Бивши директор „Крушика“ и његова супруга су то купили по три пута нижој цени (најмање). Како и због чега? Чиме су заслужили да их браћа Ђилас, „часте“, са 1,6 милиона евра?

„Објектив“ каже: „Иако је јуче током дана потврдио да је његов брат Гојко продао кућу на Дедињу, описавши целу трансакцију на линији породица Ђилас – бивши директор Крушика Младен Петковић, Ђилас је истог дана увече написао да његов брат “никада није био власник никакве куће, није продао никакву кућу директору Крушика и нема никакве односе нити познаје директора Крушика”. Објектив каже да је Ђилас на крају рекао: „Кућу је купила 2011. компанија Мултиком чији сам ја власник, а 25. августа 2017. смо је преко ћерке фирме, у којој је мој брат био директор, продали…“. Уз то „Објектив“ најављује да ће опширно писати о малверзацијама браће Ђилас, у вези са офшор фирмама.

Углавном, ономе ко прочита све што стоји у бази „КРИК“-а, све податке о трансакцијама браће Ђилас, и о стотинама милиона евра, које поседују, о некретнинама и компанијама које поседују, неминовно ће се завртети у глави. Падање у несвест је извесно. Али, да ли ће Ђилас коначно и извесно пасти у руке правди, то је право питање?

Аутор је народни посланик СНС

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s