Тражим обавештење од МУПа и Тужилаштва за организовани криминал, због основане сумње да су НН лица оштетила Град Београд за 8 милиона евра који су исплаћени грчкој компанији „СИЛ“ за фиктивне консултантске услуге. Град Београд је најавио да ће ове недеље поднети кривичне пријаве против НН лица, а поводом ове корупције. Ове податке је дао заштићени сведок, високи функционер једне од компанија које су градиле мост. Он сведочи да је лично учествовао у разговорима са људима блиским Ђиласу који су отворено тражили рекет за изградњу Моста преко Аде, и да је Ђиласовим људима исплаћено више од 8 мил евра. Сведок описује процес корупције: „Мост је градио конзорцијум састављен од 3 компаније –„Пор”, СЦТ и ДСД. СЦТ и ДСД су на основу уговора са “Пором” уплаћивали „Пору“ новац за консултантске услуге, а “Пор” је потом тај новац пребацивао на рачун грчке компаније СИЛ чији је власник Рајан Рајичић, српски држављанин. Према мојим сазнањима, иза те грчке фирме директно је стајао Ђилас. Новац који су словеначка и немачка компанија морале да пребаце по основу консултантских услуга, заправо су били усмени налози Ђиласа, с обзиром на то да је конзорцијуму додељен посао изградње моста“. Овај сведок је доставио медијима и фактуре, Уговоре и изводе из књиговодства, којима доказује да је у поступку изградње Моста, на име измишљених консултантских услуга, грчкој компанији исплаћено 2.5 мил евра, и каже да је то била само једна трансакција, којима је СИЛy на основу фиктивних рачуна исплаћено око 8 милиона евра. Сведок каже и ово: „Градски функционер Зоран Рубињони се лично састајао са нама и преносио усмене Ђиласове налоге да се средства за наводни консалтинг током изградње Моста уплате грчкој компанији СИЛ. Господин Рајичић, власник СИЛа је био у веома интензивној комуникацији са Драганом Јешићем, Ђиласовим кумом. Уколико повежемо чињеницу да је Ђилас био шеф Рубињонију, а да је његов кум Јешић интензивно сарађивао с Рајичићем, јасни су токови новца који је узет од нашег конзорцијума“.  

Ђилас је 4.12.2020. рекао да је Уговор за Мост потписан априла 2008. и да он није био умешан у тај процес, због тога што је градоначелник постао 4 месеца после потписивања Уговора. Тиме је Ђилас јавно изрекао неистину која мора бити предмет истраге. Ђилас је као министар за НИП, присуствовао потписивању Уговора, и као министар се 2 год директно бавио свим пословима везаним за Мост, с обзиром да му је то било у опису посла. Због чега Ђилас говори неистину да није био умешан у тај процес, показаће истрага. Да је био умешан, сведочи и Саопштење Града Београда, од 9.4.2008., у коме стоји шта је министар Ђилас рекао приликом потписивања Уговора. Уз то, Ђилас није негирао постојање ових коруптивних консултантских уговора већ да није био умешан у то, што је немогуће.

Бивши директор Дирекције за градско грађевинско земљиште, Борис Ранковић, Ђиласова и Тадићева лева рука, изјављује 6.12.2020. да је знао само за 1 консултантски уговор из 2006. са компанијом „Луис Бергер“, те да нема сазнања о постојању других уговора, и да уговор са грчком компанијом „СИЛ“ није могао бити плаћен из буџетских или кредитних средстава! Изјавио је да познаје бизнисмена Рајачића, власника грчке фирме СИЛ.

Зоран Рубињони, бивши директор Јединице за имплементацију пројекта Мост, у Дирекцији, потврдио је 5.12.2020. да познаје контроверзног бизнисмена Рајичића, кључног играча у афери-изнуди милионског рекета од конзорцијума који је градио Мост. Рубињони је потврдио да је био у сталној комуникацији са људима из конзорц, са Ђиласом, и Ранковићем, и каже: „Једном недељно сам се виђао са људима из конзорцијума. Не могу да кажем да не познајем Рајана Рајичића. Наравно да сам се виђао и са Ђиласом, али углавном је комуникација ишла преко директора Дирекције. Не сећам се какве је природе било моје познанство са Рајичићем“.

Предмет будуће истраге, морају да буду 4 бивша функционера ДС – бивши градоначелник Ђилас, бивши в.д. градоначелника Зоран Алимпић, бивши директор Дирекције, Борис Ранковић, бивши директор Јединице за имплементацију пројекта Мост, Зоран Рубињони, једини правни заступник грчке комп „СИЛ“- Рајан Рајичић, и Драган Јешић, Ђиласов кум и пословни сарадник, који је био веза са Рајичићем. Саветујем надлежним органима да одреде притвор поменутима, како не би утицали на сведоке, на ток истраге, или евентуално побегли из земље. Подсећам вас и на ону озакоњену пљачку Дирекције, од 2004-2011., којом је Град Београд оштећен за 291 мил евра. То је мафија. Ухапсите мафију. Живела Србија!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s