Према студији Оксфама (конфедерација 20 независних добротворних организација које се баве ублажавањем глобалног сиромаштва) од 17.09.2020., богате државе које представљају 13 одсто светске популације, већ су купиле или резервисале 53 одсто доза потенцијалних вакцина против Ковида 19. Извештај показује да је око 53 одсто доза „уграбио“ богати свет, укључујући САД, Велику Британију, Европску унију, Аустралију, Хонгконг, Макао, Јапан, Швајцарску и Израел. Преосталих 2,6 милијарди доза купиле су или резервисале Индија, Бангладеш, Кина, Бразил, Индонезија и Мексико. Процене Оксфама су да готово две трећине светске популације (61 одсто) неће имати приступ вакцинама до почетка 2022., а можда и касније. Као и Канада и Велика Британија је обезбедила петоструко већи број вакцина од потребног. Са друге стране, нпр., Бангладеш је обезбедио једну дозу вакцине на девет становника.

Шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици рекао је на скупу поводом Међународног дана људских права у Београду, да је пандемија корона вируса тест солидарности и хуманости. „Ушли смо у ову кризу заједно, заједно ћемо и изаћи“, изјавио је Фабрици. Он једноставно није могао да каже да је ЕУ још у марту пала на тесту солидарности и хуманости. Исто тако, неистина је да смо у ову кризу ушли заједно са ЕУ. Чак ни земље ЕУ нису у борбу против пандемије ушле заједно, већ свака појединачно. А заједно су се оградиле од осталих НЕ-ЕУ држава, санитарним граничним кордонима. Једнако томе, неистина је да ћемо из кризе заједно и изаћи, што показују чињенице да су земље ЕУ уз друге богате државе проблему набавке и дистрибуције вакцина пришле крајње себично, бахато и арогантно.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лејен упозорила је у бескрвној и лицемерној изјави да је против „националистичког приступа вакцини“. Међутим, нити она, нити ЕУ нису предузели ништа да би спречили отимачину вакцина од стране богатих земаља,  где спадају све државе ЕУ. Такозвана „европска солидарност“, али и „светска солидарност“ срушене су још у марту 2020., на почетку пандемије, када је завладао принцип „свако за себе“ и отимачина репиратора и заштитне опреме. Остаци сваке европске и светске солидарности и хуманости нестали су у текућој отимачини залиха вакцина у режији богатих земаља, на првом месту САД, Велике Британије, свих држава Европске уније, Аустралије, Хонгконга, Макаа, Јапана, Швајцарске и Израела. Светска солидарност и хуманост су жртвоване од стране поменутих богатих држава у корист глобалних западних фармацеутских компанија које производе вакцине против Ковида.

Међународни савез за вакцине (Amnesty International, Frontline AIDS, Global Justice Now, Oxfam), упозорио је 9.12.2020., да богате земље гомилају дозе вакцине против Ковида-19, а људи који живе у сиромашним земљама их вероватно неће добити. Ова организација каже да ће 67 земаља са нижим стандардом моћи да вакцинише само сваку десету особу (Afghanistan, Angola, Algeria, Benin, Bhutan, Burundi, Burkina Faso, Cabo Verde, Cambodia, Cameroon, Central African Republic, Chad, Comoros, Republic of Congo (Brazzaville), Cote d’Ivoire, Democratic Republic of Congo, Djibouti, Eritrea, Ethiopia, Eswatini, Gambia, Ghana, The Guinea, Guinea-Bissau, Haiti, Kenya, Kiribati, Democratic People’s Republic of Korea, Kyrgyz Republic, Lao PDR, Lesotho, Liberia, Madagascar, Malawi, Mali, Mauritania, Micronesia, Moldova, Mongolia, Mozambique, Myanmar, Niger, Nigeria, Pakistan, Papua New Guinea, Rwanda, Sao Tome and Principe, Senegal, Sierra Leone, Solomon Islands, Somalia, South Sudan, Sri Lanka, Sudan, Syria, Tajikistan, Tanzania, Timor Leste, Togo, Tunisia, Uganda, Ukraine, Vanuatu, West Bank and Gaza, Yemen, Zambia, Zimbabwe).

Позитивна је вест да је Комитет за вакцине, познат као Ковакс, успео је да обезбеди 700 милиона доза вакцина које ће се дистрибуирати у 92 земље са нижим стандардом. Али и са овим планом, из организација попут Амнести Интернешнела, Оксфама и Глобал Џастис Нау кажу да неће бити довољно вакцина за све и да би компаније за лекове требало да поделе технологију како би се обезбедило више доза. Њихова анализа је показала да су богате земље купиле довољно доза да вакцинишу читаве популације и то по три пута. Иако богате земље представљају само 13 одсто светске популације, оне су купиле 53 одсто свих вакцина које су до сада произведене. Готово све количине, 96 одсто вакцина “Фајзер”-“Бајонтек” и “Модерна”, већ су капарисане за становништво богатих западних земаља. За већину сиромашних земаља цена вакцина је превисока, а проблем може бити и начин складиштења и транспорта (захтева се на температури од минус 80 степени), због високих температура које владају у већини земаља “јужног” света.

Прогноза ММФ-а из јуна 2020. процењује глобалну економску штету током 2020. и 2021. на фантастичних 12 билиона долара (у енглеској варијанти то је 12 трилиона, због тога што је на енглеском милијарда аналогна билиону). Процењена цена трошкова вакцине за сваког становника планете износи мање од једног процента (0,59%) штете од Ковида по глобалну економију!

Отимачину респиратора са почетка епидемије, али и вакцина сада (сходно догађајима са почетка пандемије), најбоље описује текст угледног израелског новинара Гидеона Левија (Gideon Levy) – „Мосад и респиратори“, објављен у израелском листу „Хаарец“ („Haaretz“) 02.04.2020. У том тексту Леви описује како је израелска обавештајна служба била ангажована на отимачини респиратора другим државама. Једнако тако на томпрљавом послу биле су ангажоване и друге западне обавештајне службе, у првом реду САД. О томе је почетком априла, начелно говорио и председник Србије, Александар Вучић.

Гидеон Леви говори о популарној израелској ТВ емисији која је отворено била посвећена операцији набавке медицинске опреме од стране Мосада. Леви то назива узнемирујућим и срамотним. Леви отворено каже: „Агенти Мосада се ту хвале тиме како краду медицинску опрему коју је наручила нека друга држава. Док се Илана Даyан (водитељка емисије оп.аут.- Н.Б.) шаљиво кикоће, Мосадов шеф технолошког сектора представљен као лице Х. намигује и каже: „Крадемо, али умерено“. Онда један старији агент признаје да до пре неколико дана није знао шта је респиратор и додаје: „Ми не крадемо тако што узимамо оно што је неко други наручио. Грађанима Израела неће ништа недостајати. У свету ће бити већих несташица. Људи умиру јер нема медицинске опреме. То се у Израелу неће догодити“. Угледни израелски новинар Гидеон Леви даље каже: „Дотакли смо ново дно изражавањем поноса због оваквих акција. Више их не скривамо него смо поносни на њих. И док је крађа још у току, лопови журе да нам се похвале. Поставља се питање смисла крађе опреме коју је поручила друга држава? Када Мосад краде туђе респираторе, неки други људи ће због тога умрети. Да ли је у условима несташице и невоље свакоме од нас дозвољено да уђе у ургентни центар, искључи респираторе другима и на њих прикључи своје ближње? Да ли је то легитимно? Јер Мосад ради управо то и поноси се тиме. Шта ће мислити грађани других држава када чују да их је Израел лишио опреме која је била намењена њима?“.

Данас, на исти начин, али мало суптилније, богате државе које сам навео, „краду“ вакцине остатку света. Цркни свете, скапај, прво ми богати!

Где је ту Србија?

Председник Србије Александар Вучић најавио је 12. новембра, да се ради на томе да се до краја јануара 2021. обезбеде вакцине за припаднике здравства, полиције и војске. Након тога, поручио је председник Вучић, вакцине ће бити обезбеђене за најугроженије групе – грађане са тешким болестима и најстарије. Председник Србије Александар Вучић рекао је да је Србија већ потписала уговор са компанијом „Фајзер“ те да ће мали број доза, за приоритетне категорије становништва, бити доступан у земљи већ крајем године, а ова компанија је већ доставила документацију нашој земљи. Вучић и чланови Кризног штаба су истакли да ће у Србији вакцинација почети већ у првом кварталу наредне године, али за најизложеније групе попут медицинских радника, војске и полиције. Најављено је и да ће вакцина у Србију стизати сукцесивно, а да ће се вакцинација вршити парцијално међу становништвом. Такође, руска вакцина „Спутњик“ се испитује у Србији, исто као и „Фајзерова“.

Председница владе Србије, Ана Брнабић је 10.12.2020. на конференцији „Утицај пандемије корона вируса – КОВИД -19 на стање људских права у Србији“ изјавила: „Да ли је земља богата или сиромашна одлучиваће у набавци вакцине против корона вируса. Деведесетшест одсто вакцина већ су купиле богате западне земље. Јуче сам имала састанак са једном компанијом која производи вакцине и они су ми рекли да вакцину можемо да добијемо у четвртом кварталу 2021. године, јер су за сада већ продали све залихе. То је Србија, а замислите неке сиромашније државе. Најсиромашнија држава у свету је Мозамбик, они вакцину могу да добије тек у 2022. години. Србија ће вероватно морати да издвоји између 50 и 60 милиона долара за набавку вакцина, а већ смо морали да издвојимо између седам и осам милиона за авансно плаћање за неке вакцине“.

Као што видимо у овој светској кризи, влада принцип џунгле, принцип јачег (богатијег), принцип свако за себе – свака вашка обашка. То и није неко чудо због тога што је хомосапијенс само једна од мноштва животињских врста. Додуше, хомосапијенс арогантно сматра да је другачији, бољи, вреднији и освешћенији од осталих врста. Ова пандемије је то демантовала. У овој пандемији влада лицемерје невиђених размера, влада себичност, бахатост, и ароганција богатих држава и њихових фармацеутских компанија. А светска солидарност и хуманост обитавају згажене у блату или прашини, како вам драго. Оваква нехуманост ме подсећа на једну сцену из филма „Трећи човек“, на дијалог Орсона Велса и Џозефа Котна, у кабини великог точка на Пратеру. У том филму Орсон Велс глуми лик човека који тргује неисправним лековима и вакцинама, и који нема никакве моралне обзире.

Аутор је посланик СНС

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s