Јуче, 20.03.2021., првог дана пролећа, уместо првих ласти, на улицама Београда су закрештале црне вране. Одржана су два скупа чији учесници имају дијаметрално супротне ставове, у готово свему. Повезује их следеће – екстремизам, мржња према Вучићу, Млађан Ђорђевић и заједничко учешће у покушају државног удара у јулу 2020., када је нападнута Скупштина, и на различите начине, компромитовани су и једни и други. Већи скуп (до 5000) на Тргу Републике су организовали екстремни десничари, заговорници теорија завере, антивакцинаши, антимигранти – криминалац Дамјан Кнежевић, Мирослав Паровић, Биљана Ђоровић, а ту су били и сви ноговци, млађановци, и двераши. Они имају све оно што ђиласовци немају – људе и подршку дела руске дубоке државе. Они немају све оно што ђиласовци имају – новац, подршку медија и дела запада. Мањи скуп (до 50) је на платоу код Филизофског организовао Ђилас – наводни левичар, тајкун, председник ССП, власник 57 тајних рачуна у иностранству. Ђиласовци имају све оно што екстремни десничари немају – новац, подршку медија и дела запада. Ђиласовци немају све оно што екстремни десничари имају – људе и подршку дела руске дубоке државе. Постоји још једна битна разлика између организатора два скупа – екстремни десничари нису били на власти (и  неће бити) и нису могли да опљачкају Србију (што не значи да не би пљачкали да дођу на власт!). Ђиласов скуп је сто пута јаче медијски пропраћен, него онај други.

У овом тексту бавићу се само Ђиласовим обећањима и обманама. Не због тога што екстремни десничари не заслужују пажњу, већ због тога што огроман новац који поседује олигарх Ђилас, има толику снагу, да угрожава државу. Ђиласова „куповна моћ“ руши и премошћује екстремну Ђиласову компромитованост. Пара врти где бургија неће.

Ђилас је 20.03.2021. представио још један у низу својих „генијалних“ планова – „План за дан после“. Од када се вратио у политику, почетком 2018. он је представио више испразних планова. Пре овог „Плана за дан после“, представио је план „За бољи живот“ и „Програмску платформу“. Ђилас једноставно ради оно што му саветују његови спин доктори и маркетиншки стручњаци. Симулира активност и симулира да зна шта ради и да има план и програм.

Да је Ђилас заиста хтео нешто да уради за грађане Србије, Ђилас је и из опозиције то могао да уради. Он поседује стотине милиона евра. Да је грађанима Србије поклонио само 1 одсто свог богатства, путем хуманитарних активности и донација, његова популарност не би износила 0,6 одсто, а његове странке 1,6 одсто, већ много више. Најбољу прилику да „купи“ наклоност грађана Ђилас је имао током године Короне (март 2020. – март 2021.). Могао је да донира грађанима маске, рукавице, средства за дезинфекцију, аспираторе, могао је да донира новац за куповину вакцина. Пример је дао Новак Ђоковић који је Србији донирао милион евра за куповину респиратора. За разлику од овог конструктивног приступа, Ђилас је имао само деструктиван приступ. Он је цинично донирао Србији оних 100 евра помоћи које је добио од државе! Није донирао ни једну маску, ни једне рукавице, ни један респиратор. Ушуњао се на вакцининацију, преко реда, и ваакцинисао се руском вакцином коју је месецима раније попљувао.

Када говорим о Ђиласовим плановима, најавама и обећањима, поставља се најважније питање, због чега то није остварио у периоду када су он и његова бивша странка били на власти од 2000. до 2013. године? Одговор је једноставан – ДС је бринула како да опљачка Србију, а Ђилас је бринуо  како ће да „стекне“ 619 милиона евра!

Да је све што Ђилас обећава огромна лаж потврђују многобројне несагласности нових Ђиласових обећања са старим. Програмском платформом ССП из 2018. Ђилас је обећао чак 2,5 милијарди евра годишње за покретање инвестиционог циклуса у пољопривреди, енергетици, информационим технологијама, путној и комуналној инфраструктури и заштити животне средине. У „Плану за бољи живот“ стоји сасвим другачије: „Уложићемо 1 милијарду евра у бољи живот људи кроз модернизацију и градњу нових школа, болница, домова здравља, вртића, регионалних путева, комуналне инфраструктуре и канала за наводњавање“. Да су сви ови Ђиласови планови чиста лаж показује Ђиласово обећање из „Плана за дан после“ да ће сваком сељаку гарантовати субвенције од 100 евра по хектару, гориво без акциза, и да сваки сељак има гарантовани откуп производа по повољној цени. Међутим, Ђилас је заборавио да је пре годину дана „Планом за бољи живот“ обећао много веће субвенције сељацима, од 150 евра по хектару!

Колико су смешна Ђиласова обећања, сведочи и његово обаћање да ће се повући из политике ако тај не спроведе план „За дан после“, за 6 месеци по доласку на власт и његова изјава да за то гарантује свом својом имовином!?!

Свођење рачуна

Како су прошле већ три године и мноштво Ђиласових планова и најава, могуће је извршити троструко поређење између Ђиласових обећања, Ђиласових дела, и стварности Србије, коју обликују Вучић и СНС. Из тог поређења се види тотални несклад између Ђиласових обећања, онога што је радио док је био власт, и онога што говори о садашњој власти.

Кратко ћу се осврнути на период од 2004. до 2013. када је Ђилас био на власти.

Ђиласова обећања – Градоначелник Ђилас је обећао потпуни развој града, метро итд.

Ђиласова (не)дела – Ђилас се енормно обогатио, и „стекао“ 619 милиона евра док је био градоначелник. Кумулативни дуг града је 2013. достигао 1,2 милијарде евра. Град су потресале афере Дирекција, Булевар, Контејнери, Бус плус, Мост итд. У априлу 2012. стопа запослености је била међу најнижима у Европи и износила је 44%. Стопа незапослености је износила чак 25%. Од 2008. до 2012. број незапослених повећао се за 302.000 (са 433.000 на 735.000). У априлу 2012. је било 735.000 незапослених лица. Просечна зарада у Србији у јуну 2012. износила је 40.000 динара.   

Мрачна стварност Србије – СНС није била на власти.

Период од 2013. до 2021.

1.Ђиласова обећања – Ђилас је 2018. обећао победу на београдским изборима и брзи пад Вучића. Ђилас је у свом „програму“ за Београд обећао куле и градове, тј. да ће све бити бесплатно.

Ђиласова (не)дела – Ђилас је неславно изгубио београдске изборе (154.000 гласова, 26 мандатa, 18,9%), не користи мандате које је добио, не бори се за интересе грађана Београда у Скупштини града.

Светла стварност Србије – Вучић је убедљиво добио изборе у најјачем Ђиласовом упоришту (366.000 гласова, 64 мандата, 45,0%).  Од 2014. Београд се убрзано развија и гради, и то се види на сваком кораку и по  порасту стандарда.

2.Ђиласова обећања – Ђилас обећава да ће уложити 1 милијарду евра у бољи живот људи кроз модернизацију и градњу нових школа, болница, домова здравља, вртића, регионалних путева, комуналне инфраструктуре и канала за наводњавање. Због чега то није спровео док је био на власти?

Ђиласова (не)дела – Током 10 година на три државне функције Ђилас је „стекао“ 619 милиона евра.

Светла стварност Србије – Србија се за осам година трансформисала из економије коју је карактерисала стагнација раста и висока стопа незапослености – у растућу економију са макроекономском стабилношћу, стабилним јавним финасијама,  ниском инфлацијом, елиминисаним фискалним дефицитом, опадајућим јавним дугом, смањеном екстерном неравнотежом и опоравком тржишта рада.

3.Ђиласова обећања – Ђилас обећава минималну плату од 350 евра месечно и да ће сваки лекар почетник имати минималну плату од 1000 евра, свака медицинска сестра 600 евра, сваки учитељ, наставник и васпитачица 700 евра. Због чега то није спровео док је био на власти?

Ђиласова (не)дела – Док је био на власти нето профит Ђиласових компанија је износио 106 милиона евра.

Светла стварност Србије – Просечна зарада у Републици Србији у марту 2020. године износила је 60.000 динара. Председник Вучић и СНС су повећали просечну зараду за 50 одсто у односу на Ђиласов период власти! У децембру 2019. стопа запослености је износила 50%. Стопа незапослености је износила свега 9,7%. Председник Вучић и СНС су смањили незапосленост за 15%! У дец 2019. укупан број незапослених је износио 314.000. Укупан број запослених у децембру 2019. био је 2.930.000. Председник Вучић и СНС су смањили број незапослених за 420.000!

4.Ђиласова обећања  – Ђилас обећава да ће смањити порезе и доприносе на зараде на 50%. Због чега то није спровео док је био на власти?

Ђиласова (не)дела – Док је Ђилас био на власти, „догодила“ се афера „Мост на Ади“ којом је град оштећен за око 100 милиона евра!

Светла стварност Србије – Ниска и стабилна инфлација је постала нормалност у Србији и креће се око 2% у просеку, за последњих шест година, до епидемије. Србија има убрзан раст БДП-а у 2018. и 2019. услед снажне инвестиционе активности и опоравка тржишта рада. Србија у току 2020. и 2021. има најмањи пад БДП у Европи.

5.Ђиласова обећања – Ђилас обећава да ће све што је продато странцима бити враћено у  државну својину!?! Због чега то није спровео док је био на власти?

Ђиласова (не)дела –  Док је Ђилас био на власти, „догодила“ се афера „Дирекција за земљиште“ којом је град оштећен за око 290 милиона евра!

Светла стварност Србије – Поправљање пословног окружења довело је до снажног прилива страних директних инвестиција (СДИ) – foreign direct investment (FDI). Поправљање пословног окружења потврђено је на Doing Business листи. Србија је са 91. (2015.) напредовала на 43. место (2018).

6.Ђиласова обећања – Ђилас обећава просечну пензију која ће бити минимум 50% просечне плате и да ће свако лице старије од 65 година, које нема пензију, добијати 100 евра. Због чега то није спровео док је био на власти?

Ђиласова (не)дела –  Док је Ђилас био на власти, „догодила“ се афера „Булевар“ којом је град оштећен за око 6 милиона евра!

Светла стварност Србије – Србија бележи раст плата и пензија. Буџет државе је у 2017. прешао у суфицит и овај тренд се наставио и у 2018. и 2019.

7.Ђиласова обећања –  Ђилас обећава директан избор градоначелника и председника општина. Због чега је то укинуо док је био власт?

Ђиласова (не)дела – Док је Ђилас био на власти, „догодила“ се афера „Контејнери“ којом је град оштећен за око 6 милиона евра!

Светла стварност Србије – Закон о планирању и изградњи (2014.) и Закон о улагањима (2015.) – омогућили су брже издавање грађевинских дозвола (јединствен шалтер и електронске дозволе), што је довело до удвостручења броја издатих дозвола и раста удела грађевинарства у БДП-у.

8.Ђиласова обећања –  Ђилас обећава успостављање независног правосуђа у коме судије бирају судије, а тужиоци тужиоце. Када је био на власти он и његова странка су противзаконито отпустили 800 судија због тога што нису били блиски Ђиласовој странци – ДС.

Ђиласова (не)дела –  Док је Ђилас био на власти, „догодила“ се афера „Бус плус“ којом је град оштећен за милионе евра!

Светла стварност Србије – Нови Закон о раду (2014.) – већа флексибилност тржишта рада и отварање нових радних места. Реформе су довеле до раста броја запослених у приватном сектору за преко 190 хиљада лица (14,5%).

9.Ђиласова обећања – Ђилас обећава потпуну деполитизацију сектора безбедности, а бивши шеф службе безбедности, Вукадиновић већ 5 година ради у његовој компанији!!! Због чега деполитизацију није спровео док је био на власти?

Ђиласова (не)дела  – У периоду од 2014. до данас, Ђилас је незаконитим пословањем преко офшор компанија избегао плаћање пореза, чиме је, сумња се, оштетио државу за десетине милиона евра!

Светла стварност Србије – Реформа пореске управе – довела је до раста наплате прихода и надмашивања планираних фискалних резултата.

10.Ђиласова обећања – Ђилас обећава да ће увести обавезно средњошколско образовање и да ће сви ђаци добити бесплатне уџбенике и оброке у школама. Због чега то није спровео док је био на власти?

Ђиласова (не)дела –  Ђилас има тајни рачун на Маурицијусу на коме има 5,7 милиона евра!

Светла стварност Србије – Србија остварује огромне резултате у области дигитализације и развоја ИТ сектора.

11.Ђиласова обећања – Ђилас обећава право на бесплатну примарну заштиту свих грађана, без обзира на то имају ли или не здравствену књижицу. Због чега то није спровео док је био на власти?

Ђиласова (не)дела – Ђилас има тајне рачуне у Швајцарској на коме има 9,6 милиона евра и 2,8 милиона швајцарских франака!

Светла стварност Србије – Србија остварује огромне резултате у области здравства – изградња здравствених објеката, борба против епидемије, спровођење вакцинације.

12.Ђиласова обећања –  Ђилас обећава да ће донети три кључна закона – Закон о пореклу имовине, Закон о специјалном антикорупцијском тужиоцу, Закон о заштити грађанске части и Закон о лустрацији. Због чега то није спровео док је био на власти?

Ђиласова (не)дела –  Ђилас има тајне рачуне у Хонг Конгу на којима има 11 милиона евра!

Светла стварност Србије – Донет је Закон о Социјалној карти, којим се омогућава боље остваривање права и услуга из области социјалне заштите, праведнија расподела социјалне помоћи, креирање бољих социјалних политика, превенција сиромаштва и отклањање последица социјалне искључености

13.Ђиласова обећања –  Ђилас је рекао да ће избори бити одржани до краја ове године.

Ђиласова (не)дела –  Ђилас има тајни рачун у Молдавији на коме  има 1,6 милиона евра! Истрага наговештава да Ђилас има 57 тајних рачуна на 17 дестинација!

Светла стварност Србије – Редовни београдски и председнички избори ће бити одржани на пролеће 2022. уз парламентарне.

У доба власти Бориса Тадића и Драгана Ђиласа све је било на понижавајућем нивоу. Њихов режим је понижавао све грађане Србије. Србија у то доба није била пристојно друштво. Сада јесте. Пристојно друштво је оно чије установе не понижавају људе. Цивилизовано друштво  је оно чији чланови не понижавају једни друге. Свако пристојно и цивилизовано друштво је и праведно друштво. Србија је сада и пристојно и цивилизовано и праведно друштво. У Вучићевој Србији постоји склад између обећања, речи и дела. То се види и у борби против епидемије, и у току вакцинације. Србија је по томе у врху света и Европе, а лидер у региону.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s