Да би разумели размере и природу онога што тајкун Драган Ђилас ради у пореским рајевима, скривајући новац који је, сумња се, незаконито стекао, рећи ћу основне ствари о пореским уточиштима на егзотичним дестинацијама. Да ли су порески рајеви, порески пакао? Уз помоћ адвоката, рачуновођа, и сагласних држава запада (види доле), богаташи и они са добрим везама, до сада су утајили трилионе евра. Ми, остали, због тога надокнађујемо мањак средстава потребан за градњу путева, школа, вртића, или за борбу против епидемије. Око 10 одсто вредности свих економија у свету је смештено у офшор финансијске зоне. Ове зоне омогућавају оснивање параван (шкољка) компанија, које постоје само на папиру. Владе света су оштећене за око 800 милијарди долара, годишње. За те владе и њихове грађане, порески рајеви су порески пакао. Благодети пореских рајева једнако користе и мултинационалне компаније, банке (попут „Дојче банке“), као и појединци – корумпирани политичари, мафијаши, шверцери дроге, и остали перачи новца. Шта је порески рај? То су државе, територије или делови држава, најчешће без корпоративних пореза, и њихови прописи су прилагођени потребама клијената – скривају њихов идентитет и податке. Клијенти пореских рајева желе да избегну плаћање пореза као резиденти својих држава, да оперу незаконито стечен новац и да прикрију податке. Најпознатији порески рајеви су Карипска острва (Кајмани, Девичанска острва, Бермуда…), Панама, Малта, Кипар, америчка држава Делавер, Маурицијус, Холандија, Дубаи, Хонг Конг. Познате су афере „Панамски папири“, „Маурицијус папири“ и „Рајски папири“(Бермуда). Порески рајеви имају значајне приходе од такси које плаћају они који креирају и користе параван компаније. На пример, на Маурицијусу би 10 одсто запослених остало без посла (5500) када би то острво престало да буде порески рај!

Параван (шкољка) компаније су легални ентитети створени у пореским рајевима. Готово све параван компаније постоје само на папиру, немају запослене, нити пословне просторије. На пример, у само једној пословној згради на Кајманским острвима, регистровано је 19.000 параван компанија! Неке од познатих личности за које је доказано да поседују параван компаније у пореским рајевима су Мадона, Боб Гелдоф, бивши премијер Исланда, Зигмундур Гунлаугсон, бивши председавајући Сената Нигерије, Букола Сараки, деца Наваза Шарифа, бившег премијера Пакистана, ћерка бившег председника Анголе, Жозеа дос Сантоша, нарко лордови, обијачи банака, трговци оружјем, босови мафије, и коначно, Драган Ђилас, Драган Шолак и Гојко Ђилас.

Није противзаконито поседовати параван компанију, или купити јахту преко ње, али јесте противзаконито сакривати опљачкана средства и јесте противзаконито избегавати плаћање пореза у резидентној држави. Оснивачи параван компанија најчешће плате „стручњацима“ да им обаве посао отварања. Цена оснивања параван компаније креће се просечно од 350 (Панама) до 2700 долара (Бермуда). Данас је много лакше открити податке из пореских рајева, него пре деценију нпр. Моћне државе попут САД најчешће аутоматски добијају податке, али мање државе морају директно да се обрате пореским рајевима. Неки од рајева неће одговорити, или ће одбити да пруже било који податак, попут америчке државе Делавер. О томе колико новца је сакривено у пореским рајевима, воде се полемике. Процене се крећу од 6 билиона долара, па до 30 билиона долара! Великог продора у решавању овог проблема нема због тога што су у функционисање пореских рајева умешане моћне државе. Офшор новац струји кроз прекоморске области Велике Британије, кроз државе САД – Делавер, Вајоминг, Неваду, Северну Дакоту, али и кроз Швајцарску и Холандију.

Ђиласова хоботница

Постоји основана сумња да је текућа афера „Ђиласови тајни рачуни“ само врх леденог брега и први велики траг у откривању мутних пословних и финансијских трансакција које су се годинама одвијале у троуглу између Ђиласа, његовог рођеног брата Гојка и бизнисмена Драгана Шолака. Такође, даља истрага могла би да доведе до шокантних сазнања да су стотине милиона евра народних пара извлачили из земље и да је тај новац завршио, како постоје назнаке, на рачунима у мноштву држава света (у Ђиласовом случају 57 рачуна у 17 држава).

Упркос томе што јавно тврди да је његова једина веза са Маурицијусом једно летовање са породицом пре 20 година, објављени су документи који потврђују следеће: на рачуну офшор фонда- ентитета, под називом „Дојче Секјуритиз Маурицијус Лимитид“ (Deutsche Securities Mauritius Limited), који је у власништву „Дојче банке“, чији је Ђилас формални власник и управљач, крајем прошле године, налазило се тачно 5.741.025 евра. Компанија на коју се води рачун је „Асканијус ЛТД“ (Ascanius LTD) и  ради се о услужној параван компанији. Други документ, који је објављен, односи се на рачун у „Сосијете женерал“ банци у Швајцарској, који се води на Ђиласову фирму „Multikom open AG“. Ту фирму званично представља Гојко Ђилас, али су као потписници наведени и Драган Ђилас и извесни мешетар Шмит Паскал. У децембру прошле године на конту у Швајцарској је било 620.147,20 евра. Кад је реч о Швајцарској, постоје назнаке да се, осим око 620.000 евра, колико има на рачуну до кога су дошле „Новости“, налазе много озбиљније своте новца на још четири конта. Два су, такође, у Сосијете женерал банци (један у доларима, а други у швајцарским францима), а још два у „Уникредит“ банци (један рачун је у еврима, други у францима). Такође, Ђиласови тајни рачуни показују да постоји основана сумња да је финансијским малверзацијама и фиктивном продајом својих фирми, избегао да плати порез у Србији. Ђиласова параван компанија „Асканијус“ из Холандије је била значајан део малверзација око продаје и препродаје Ђиласове „Дајрект медије“. Ђилас „има“ три различите параван компаније „Асканијус“ и то у Холандији, Луксембургу и на Маурицијусу!

„Дајрект медија“ је до 2014. године била у власништву Ђиласа, да би у априлу исте године била фиктивно продата холандској фирми „ЦЕЕ Медиа“, Бугарина Красимира Гергова. У овој трансакцији појављује се и Драган Шолак, власник „Јунајтед групе“ који је Гергову „позајмио“ 17,7 милиона евра за фиктивну куповину. Бугарски бизнисмен већ у августу 2015. године без накнаде (!?!) преноси власништво над „Дајрект медијом“, фирми „Асканијус“ (Ascanius Netherlands BV.)  тј. Ђиласу, а 2018. године, од „Асканијуса“ „Дајрект медију“ за 52 милиона евра купује Драган Шолак Од тог тренутка, у билансима предузећа „Ascanius“, односно у приходима и профитима, појављује се 52,2 милиона евра! Тај новац је вероватно, власник „Ascaniusа“, односно Ђилас, распоредио на рачуне широм света, од чега је један и онај на Маурицијусу.

Красимир Гергов је бугарски „бизнисмен“ који је потписао фиктивни уговор о куповини „Дајрект медије“ 2014. Гергов у Бугарској држи компанију за медијско оглашавање, члан је надзорног одбора у медијској компанији „бТВ Медиа Груп“ итд. Званични документи показују да је Гергов радио за бугарску обавештајну службу. Покренуо је тамошњу голф асоцијацију (веза Шолак), био је члан неколико међународних голф клубова (као и Шолак) и власник туристичког комплекса са голф тереном недалеко од Софије. Против њега је у Бугарској била подигнута оптужница због сумњи да је давао мито, али су оптужбе одбачене 2009. године.

Сада су се појавили докази да фирма „Ascanius Ltd“, односно Ђилас, имају рачун на Маурицијусу, што указује на неколико ствари: dа је Ђилас „Дајрект медију“ само фиктивно продао, да са Шолаком има дугорочне пословне односе, који датирају још од 2014, иако у јавности негира да са њим има било какву пословну повезаност, да је Шолак финансирао фиктивну куповину „Дајрект медије“ преко „CEE media“ Красимира Гергова. Према доступним информацијама, власништво над фирмом „Дајрект медија“, пре него што ју је купио Шолак, било је сакривено иза осам компанија регистрованих у више офшор локација – Холандији, Луксембургу, Британским Девичанским Острвима, Самои, Хонгконгу. То је доказало истраживање КРИК-а, у јулу 2015.! Драган Ђилас је КРИК-у рекао да му ове информације нису познате. „Мене то не интересује, ја сам сав новац унео у Србију, сав новац је легао на Београд, платили смо порез на капиталну добит преко два милиона евра што је највећи порез плаћен у Србији“.

Да је Ђилас повезан са „Асканијус“ компанијама показују документи из БиХ, и Црне Горе. У Црној Гори „САВЈЕТ АГЕНЦИЈЕ ЗА ЕЛЕКТРОНСКЕ МЕДИЈЕ“ је 18.07.2018. године, донео Решење Број: 01 – 1499/3, којим се даје претходна сагласност за промјену власничке структуре привредног друштва „Пинк М Компани“ д.о.о. из Подгорице на привредно друштво „Дајрект Медија“ д.о.о. из Београда, Србија. Ту се наводе подаци о власничкој структури привредног друштва „Дајрект Медија“ из Београда, али и подаци о власничкој структури правног лица „Асканиус Недерландс“ Б. В., Амстердам, Холандија (као оснивача/сувласника привредног друштва „Дајрект Медија“ Београд (Ascanius Netherlands B.V., Claudius Prinsenlaan 144, 4818CP Breda).  Уз то приказани су и подаци другог „Асканијуса“ из Луксембурга, због тога што је Асканијус из Луксембурга, власник оног холандског Асканијуса („Асканиус Недерландс“ Б. В. је у 100% власништву привредног друштва „Асканиус“ С.а.р.л., Луксембург (Рег. број Б 195697)). Такође, у том Решењу из Црне Горе стоји да су  власници „Дајрект Медије“ Београд, „Асканиус Недерландс“ Б. В., Холандија (95% – већински власник), Јадранка Дринић (3%), Силвана Пандуревић (1%) и Јован Стојановић (1%), сви вишедеценијски сарадници Драгана Ђиласа.

Документи „Конкуренцијског вијећа Босне и Херцеговине“ од 08.08 2018. године, показују да постоје две компаније „Дајрект Медија“, то: „United Media S.à.r.l., 16-18, rue du Strasbourg, L – 2560 Luksemburg, Veliko Vojvodstvo Luksemburg“ и „Direct Media d.o.o. Antifašističke borbe 13b, 11000 Beograd, R. Srbija, Media Point d.o.o., Antifašističke borbe 13b, 11000 Beograd, R. Srbija“. Из ових и претходно наведених многобројних параван компанија види се сложена шибицарска шема прикривања (где је куглица?).

Што се тиче продаје „Дајрект медије“, Ђилас каже да је фирму продао за 17,7 мил. евра, и да је платио порез на капиталну добит од 2,6 мил. евра. Истраживачки подаци показују да је „Дајрект медија“ касније продата Драгану Шолаку за 52,2 мил. евра. За сада, постоји дилема о томе за колико је укупно Ђилас продао Шолаку „Дајрект медију“ – за 52,2 милиона евра или за укупно 69,9 мил. евра (17,7+52,2)? Да би Ђилас избегао плаћање пореза на пуну цену од 52,2 или 69,9 мил. евра, он, Шолак и дружина су, сумња се, направили читаву мрежу фиктивне продаје да би се сакрила пуна цена „Дајрект медије“. Сходно дилеми о коначној цени, Ђилас је стога, сумња се, избегао плаћање пореза на капиталну добит од 5,2 или од 7,8 мил. евра, у зависности од тога колика је била пуна цена „Дајрект Медије“. Сумња се да је због тога буџет Србије оштећен за 5,2 или 7,8 мил. евра утајеног пореза. Ђиласов и Шолаков циљ је да ово сакрију. Ђиласов циљ је да сакрије да је у 17 држава на 57 рачуна, посејао око 100 милиона евра новца грађана Србије. Ђиласов циљ је да се врати на власт, и да поново „стекне“ стотине милиона евра. Да би остварио тај циљ Ђилас не бира средства. Није нормално, али је разумљиво да Ђилас лаже о  свему овоме. Сам је себе сатерао у ћошак. Шта ће да каже, лажем годинама? Неће то да каже, наравно, наставиће бесрамно да лаже! Чему све те лажи, прикривање и бежање од истине. Добронамерно саветујем Драгану Ђиласу, да призна, да плати заостале порезе, да означи своје сучеснике, и да се нада да ће на њега моћи да буде примењено начело опортунитета – уз 3 предуслова које сам навео. Признај Ђиласе, олакшај савест, ако је имаш? Признај Ђиласе, пашће ти камен са срца, ако га имаш? Стисни петљу Ђиласе, изузев ако си свој скротум донирао Мариники, па га немаш?

Ђиласови медији по његовом налогу тврде да су оригинална документа са Маурицијуса, фалсификати!

Ђиласова одбрана лажима

Драган Ђилас је 12.03.2021. на КЗШ-у више пута изјавио да нема рачуне, нити фирму на Маурицијусу. Драган Ђилас је све то поновио 15.03.2021. и 18.03.2021. на још две КЗШ, у седишту своје странке. Све што је лидер ССП Драган Ђилас претходних дана лагао о својим рачунима у иностранству – пало је у воду. Докази до којих су дошле „Новости“ потврђују да се његово пословање протеже све до пореског раја Маурицијуса, као и да има позамашне суме на тајним рачунима у низу држава! У свом покушају да негира очигледне доказе о својим рачунима на Маурицијусу, Ђилас  је притешњен доказима сада почео да износи очајничке неистине о фалсификатима, мутећи бистру воду доказа о банци на Маурицијусу у којој има 5,7 милиона евра. Да видимо да ли је Ђилас и иначе склон неистинама? Подсетићу Вас само на очигледне неистине које је изнео ове године. Биће вам јасно да и сада говори неистину. Прво је у јануару лансирао неистину, 7 месеци после избора, да је у гласачке кутије убачено најмање 200.000 гласова. Друго, у јануару је испалио неистину да се из Србије дневно исели 50.000 људи тј. 18 милиона годишње!?! Треће, слагао је да је његова слика са криминалцем Владом Јапанцем, настала случајно. Сада износи неистине да нема рачун на Маурицијусу, нити било где у иностранству. При томе Ђилас више пута јавно вређа и понижава новинаре који само раде свој посао, етикетира их и онемогућава у вршењу свог посла. Истовремено избегава да одговори на било које питање у вези својих тајних рачуна. Тако тајкун Ђилас показује своју тоталитарну природу. Да ли ће реаговати ЕУ и Тања Фајон? Неће! Двоструки стандарди.

Смешна обмањујућа слика коју су лансирали Ђилас и Мариника да би заварали трагове

Да Ђилас говори неистину потврђује једноставна претрага интернета од 5 минута. Извршио сам претрагу последњег годишњег извештаја „Дојче банке“ за 2020., који се налази на интернету. У делу Извештаја „Дојче банке“, „List of shareholders“- subsidiaries (подружнице), где у делу о ћеркама фирмама и подружницама, видимо да „Дојче банка“ на Маурицијусу има активан пословни офшор ентитет – фонд, – „Дојче Секјуритиз Маурицијус Лимитид“ („Deutsche Securities Mauritius Limited“) у коме Ђилас има рачун са 5,7 милиона евра. Да поновим, власник и оснивач „Дојче Секјуритиз Маурицијус Лимитид“ је „Дојче банка“! У извештају „Дојче банке“ тај пословни офшор ентитет на Маурицијусу, се налази под бројем 242, има седиште у главном граду Маурицијуса, Порт Луију, у предграђу Ебене. Даљом претрагом података тог офшор пословног ентитета, види се да је он активан, да је у власништву „Дојче банке“, и да је означен као офшор фирма која пружа услуге које иначе пружају пословни ентитети у офшор рајевима. О томе сведоче скриншотови докумената Дојче банке, и њеног деоничара-акционара са Маурицијуса. Ђилас је сакривен иза параван компаније „Асканијус Лтд“, али је коначни власник и управљач рачуна баш он, Драган Ђилас, како и стоји у коначном изводу тог рачуна, од 12.12.2020. О томе сведоче и линкови које прилажем на крају текста.

Драган Ђилас је много пута лагао да нема рачуне у иностранству. Докази до којих су дошле „Новости“ потврђују да он има најмање 57 тајних рачуна у чак 17 земаља! За сада је објављено да има тајне рачуне у Швајцарској, Хонг Конгу, Молдавији, Делаверу, Бугарској и на Маурицијусу. Ђилас има тајни рачун на Маурицијусу на коме има 5,7 милиона евра! Ђилас има тајне рачуне у Швајцарској на којима има 9,6 милиона евра и 2,8 милиона швајцарских франака! Ђилас има тајне рачуне у Хонг Конгу на којима има 11 милиона евра! Ђилас има тајни рачун у Молдавији на коме има 1,6 милиона евра! Бројач је за сада стао на око 30 милиона евра сакривених опљачканих пара народа Србије. Ђиласе, није ли те срамота? Истрага се наставља. За сада су покретањем поступака реаговали Управа за спречавање прања новца, Савет за борбу против корупције и министар финасија г. Синиша Мали.

Осетивши да му прети рука правде, Драган Ђилас 18.03.2021. прети председнику Вучићу, цитирам: „Плашиш се…И треба да се плашиш…Да сам на твом месту ја бих се плашио“. Ђилас тврди да није насилник, да никада није никоме претио, да није учествовао у подстицању на убиство председника Вучића. На својој КЗШ, Ђилас злоћудно поручује председнику Вучићу: „Ово је моје последње обраћање теби“. Постоје две могућности. Или Ђилас зна да ће да иде на робију, или Ђилас зна да ће опет бити покушаја убиства председника Вучића? Одбранићемо и Вучића и Србију! Живела Србија!

Гостовање 20.03.2021.

Прилози који доказују постојање Ђиласовог тајног рачуна са 5,7 милиона евра, на Маурицијусу

Линкови ка сајту „Дојче банке“, и ка претраживачу који показује податке о офшор фонду, пословном офшор ентитету са Маурицијуса – „Дојче Секјуритиз Маурицијус Лимитид“ („Deutsche Securities Mauritius Limited“) у коме Ђилас има 5,7 милиона евра. Власник и оснивач „Дојче Секјуритиз Маурицијус Лимитид“ (Deutsche Securities Mauritius Limited)“ је „Дојче банка“!

претрага годишњег извештаја 2020. Дојче банке

https://www.db.com/ir/en/annual-reports.htm

претрага годишњег извештаја 2020. Дојче банке

https://search.gleif.org/?fbclid=IwAR3UymRwQf6kq4gFZClf6Xu5-8LrjaDfvDy46W2ATD4j9xYb4bU71bwEQr0#/record/529900J8YPN0QQ0G4065

претрага LEI Reference Data Deutsche Securities Mauritius Limited

Следе скриншотови претраге годишњег извештаја 2020.  Дојче банке

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s