Лажне вести могу бити крупне или мање крупне. Важне или неважне. Тако је фабрика ТВ лажи, Н1, првог априла, објавила лажну вест која личи на првоаприлску шалу. А није била шала. Уз то та лажна вест је осим лажи, показала и запањујуће незнање и непрофесионалност новинара те Шолакове и ђиласовске телевизије.

Прво ћу рећи шта се заиста догодило. Скупштина града Београда је донела Одлуку о подизању споменика индијском песнику и нобеловцу Рабиндранату Тагори. Одлуку је образложила заменица председника Скупштине града и председница Комисије за споменике и називе улица и тргова, гђа Андреа Радуловић. Она је јасно рекла да се ради о песнику и нобеловцу из Индије. То је стајало и у скупштинском материјалу, који добијају сви новинари. У расправи су учествовала два одборника, шеф одборничке групе СНС, г. Александар Мирковић и аутор овог текста. Дакле, расправе о тој тачки је било.

ТВ Н1, је у својим вестима у 14:00 часова 01.04.2021., саопштила, цитирам: „Одборници Скупштине града Београда, усвојили су БЕЗ РАСПРАВЕ, између осталог, Одлуку о подизању споменика ИНДИЈАНСКОМ КЊИЖЕВНИКУ, Рабиндранату Тагору, у Парку пријатељства на Ушћу“. Вест је прочитала новинарка ТВ Н1, Милица Спасић. Екипа ТВ Н1 је била на седници Скупштине, добили су материјал у коме стоји да се ради о песнику и нобеловцу из ИНДИЈЕ, чули су уводну реч гђе Радуловић, чули су моју дискусију у којој такође помињем да се ради о песнику и нобеловцу из ИНДИЈЕ, и на крају су снимили прилог. Део екипе ТВ Н1 је била новинарка Јелена Мирковић. Да се не ради о лапсусу водитељке вести Милице Спасић, сведочи и сама директна неистина да је Одлука о подизању споменика донета без расправе. Нас двојица говорника смо говорили око 20 минута. Како је и због чега новинарка ТВ Н1 написала неистину у извештају са седнице, која се тиче тога да није било расправе, или због чега је неки уредник преправио њен истинит извештај, у неистинит, немогуће је рећи.

Извесно је да је првобитну грешку о националности песника и нобеловца Тагоре направила новинарка са лица места, Јелена Мирковић. Очигледно није прочитала скупштински материјал, нити је слушала образложење одлуке, нити је слушала моју дискусију. Пишући свој извештај, она је по лошем сећању, прогласила Тагору за Индијанца (начула је у расправи реч „инди…ац“). Из тога се види да она никада није чула за једног од највећих песника света, уз то још и нобеловца. Потом је њен извештај, мора бити, доспео у руке неког уредника. Тај уреднички „геније“ је то прочитао, и он такође, није никада чуо за једног од највећих песника света, уз то још и нобеловца, Тагору. Потом је тај прилог, извештај, отишао у режију, где нико није приметио грешку, ни тамо нико никада није чуо за Рабиндраната Тагору. Тамо је неко унео текст у телепромптер (идиот). Ни тај ко је уносио текст није приметио  грешку, због тога што никада није чуо за Рабиндраната Тагору. На крају, текст је прочитала новинарка, водитељка Милица Спасић. Ни она никада није чула за једног од највећих песника света, уз то још и нобеловца. Да је чула за њега, и поред погрешног текста, она би прочитала исправну националну припадност Тагоре.

Ради се о запањујућем незнању новинарске „елите“ ТВ Н1. Као што видите у целом процесу, ни једно од пет, шест лица из „елитне“ ТВ Н1 – ради се о новинарима, уредницима, режији…, није ни чуло да постоји тамо неки Рабиндранат Тагоре, песник и нобеловац из Индије. Стога им није било чудно да се у Београду подиже споменик тамо неком „ИНДИЈАНЦУ“ песнику, уз то још и нобеловцу. Мислила је ТВ Н1 „елита“, „ма то оне будале крезуби сендвичари напредњаци опет подижу споменик некој будали“. Није им био чудан ни податак да је неки „Индијанац“ икада добио Нобелову награду за књижевност! А није. Јесу они америчка телевизија, али сматрају да нису обавезни да знају све америчке нобеловце!?! Нису се запитали ни како је тај „ИНДИЈАНАЦ“ записивао своје силне песме, нити ком племену је припадао? Чејенима, Апачима, Мохиканцима, Сијуксима? Наравно, „елита“ из ТВ Н1 не зна да до средине 20. века, практично није постојала писана књижевност северноамеричких староседелаца, већ само усмена. „Генијалцима“ из ТВ Н1 није било чудно ни то што се неки тамо „Индијанац“ зове Рабиндранат Тагоре, а не „Бик Који Седи“ или „Луди Коњ“ или „Онај који коцка на два улога“(Тајанданега), или „Тупи Нож“, или „Онај који зева“(Џеронимо), или „Мала Врана“, или „Црвени Облак“. „Генијалци“ са ТВ Н1 су чули за „Индијанца“ који се зове Гандра Лакшо, за кога знају да је власник њихове телевизије, а чије ратничко име је „Онај Малтежанин који игра голф“. Знају генијалци и за „Индијанца“ сувласника ТВ Н1 по имену Гандра Ласђи, који има чак два ратничка имена:„619 на 57 у 17“ и „Онај који бије Жену“. И генијалци са ТВ Н1 јесу чули и за Манитуа, Великог Духа, кога они зову Гандра. И коначно „елита“ са Н1 је чула за свог великог уредничког поглавицу по имену Гославју Сићћо, који такође има два ратна имена: „Жалосна Сова“ и „Онај који шљока“. Стога им није било чудно да се неки други „Индијанац“ зове Рабиндранат Тагоре.

А тај ТВ Н1 „Индијанац“ – Рабиндранат Тагор (Robindronath Thakur, енгл. Rabindranath Tagore, Калкута 7. мај 1861 — 7. август 1941), је био индијски књижевник, драматург, филозоф и нобеловац (Нобелова награда за књижевност 1913. године). Био је пријатељ Махатме Гандија. Најзначајнија дела су му збирке песама „Градинар“ и „Гитанџали“, а од романа „Бродолом“. Тагоре је такође писао и приче, романе, позоришне комаде, есеје, мјузикле, путописе и мемоаре. Бавио се и сликањем и компоновањем. Написао је речи и музику индијске националне химне (Ђана Гана Мана). Такође је аутор речи и мелодије песме која је данас химна Бангладеша (Амар шонар Бангла). Посетио је Београд 1926. године и одржао предавања на Београдском универзитету.

Моја порука уредништву и новинарима „елитне телевизије“ Н1 је једноставна: „Мрш назад у школу тупсони, на дошколовање“. Прво да стекнете основно знање, па ћемо онда да видимо.

П.С.

Драги „генијалци“ из ТВ Н1, као што сте ви „открили“ индијанског нобеловца, тако је сличну грешку направио и Колумбо. Он је сматрао да је нови континент који је открио – Индија. Тако је настала она узречица „Добро јутро, Колумбо“.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s